SRPSKA AGRARNA REFORMA I KOLONIZACIJA 1918. GODINE

Kazanova:
O pa stigao si i ti! Sad je drustvo kompletno, sad ce nove teorije i cudesa iz istorije... jedan ce dokazivati da su Srbi Crnogorci, drugi da su Bosnjaci... sa' ce bre ljudi, cudesa da se stvore!

Ne postoje pravoslavci samo Srbi, Grci i Rusi, kako si ti navela ili naveo, vec i Bugara, Makedonaca, Crnogoraca, Bjelorusa, Ukrainaca, Rumuna, Litvanaca, Bosanaca, Hrvata, itd. :wink:

A danas imamo sve vise i vise Srba i Hrvata - muslimana. Kako to muslimana ? Pa Srbi i Hrvati prijelaze na islam. :D - Naravno, oni se ne odricu svoje nacionalnosti a i sto bi ? Primjer vam je ovdje ovaj Mile Kuronjic iz Nisa.

A sto se tice Bosnjaka, pa oni nisu nikad bili niko drugi do Bosnjaci bogumili. A ako ne mislite tako, pa imate pravo da mislite kako hocete, ali laz nije nigdje dospjela. Valjda bolje znaju oni o kojima je rijec sta su bili njihovi preci, nego da bolje znaju o njima njihovi susjedi... :wink:

Pa abdurahmane lepo si ti to rekla, samo gresis, ti jesi poreklom srpkinja a i bogumili su Srbi. Ona je proglasena za jeres i oni su izbegli u Bosnu. Kada su dosli Turci, odmah su iz inata primili islam, ali zato su zadrzali prezimena na ic, da se ipak ne bi zaboravila nacionalnost, da su Srbi. Znaci samo zbog vere i inata. Kako je dalje islo, ne znam. Jedino vidis, kod nas vera ili teritorija odredjuje nacionalnost, dok u Americi to nije slucaj. Zbog toga je kod nas opasno koju veru covek prima a ispostavilo se i gde zivi. Evo ti za primer i ovaj splacina, covek svako jutro lupa glavu u zid (to mu je jutarnja gimnastika) i ubedjuje sebe da nije Srbin.

Sada trazite i cetvrtu nacionalnost Bosanac! A sto? Zato, jer iz navike Srbe iz Bosne zovemo Bosancima, pa i na taj nacin hocete da se odvoje i da se ne osecaju Srbima. Svasta da cujem.

Znas li sta je asimilacija? Islamu jeste cilj da svi budu Arapi, arapska imena, kao tvoje, obicaji, kultura, jezik... Mnogi draga moja sebi cak traze i poreklo negde iz tih zemalja, obicno u Anadoliji, dok ako ces mi verovati, sami Turci vas smatraju Srbima. Verovala ti ili ne.

Najbolje bi bilo, kao ovaj Mile sto ga pomenu, vera je vera a nacionalnost je drugo. Tako mislim ne bi ni bilo ratova izmedju nas, ovako... opet u dogledno vreme ce ih biti... Zasto da mi iste nacionalnosti da ratujemo samo zbog druge vere? A znas li ciji je ovo rat? Rat izmedju Vizantije i Arapa. Cudno, ali je tako, istorija se nastavlja, samo sto mi vodimo tu davno stvorenu politiku i ginemo, oni ne. Ako i ginu pa oni su ga zapoceli, sta se to nas Srba tice? Vidis Hriscanstvo je nametnulo i ideju o Rimskom Carstvu, islam o arapskom, svaka veca sila, kad tad sprovodi tu ideju, Franci, Barbarosa (Krstasi), Napoleon, Hitler sada Amerika...

Da ne duzim semitske religije su opasne po covecanstvo, valjda si svesna?!

A gde ovde ima mesta za ilirsku agrarnu reformu, pa zatim za reviziju keltske, nacionalizaciju zemlje pod upravom Rimskog Carstva, sta bese posle, Langobardi i neki Goti, jesu li i Huni i Avari svracali do Bosne, ako jesu mora du su se i oni tu nesto umesali, ma osecaju se i vizantijski prstici u svemu tome, i tako dalje, gde nas sve to vodi, pa da, osmanlijska agrarna reforma...

Back