Sretna Nova 1432. godina

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
101206084.6_mn.jpg


Muslimani proslavljaju
Sretna Nova 1432. godina

Muslimani danas obilježavaju dolazak Nove hidžretske godine. Dolaskom akšama nastupa 1. muharrem 1432. hidžretske godine, a prvi dan Nove hidžretske godine je sutra. Tim povodom Islamska zajednica u BiH organizira prigodan program.


Program je izveden u Gazi Husrev begovoj džamiji poslije ikindije namaza. Program je izveo Hor Gazi Husrev begove medrese, a vaz o Hidžri kazivao je muderris Rešid ef. Bilalić. Centralna svečanost "Da nas Allah spasi" povodom Nove hidžretske godine biće održana večeras u 18:20 sati u Kuvajtskoj džamiji na Čengić Vili, a u 20 sati će na platou ispred džamije biti upriličen vatromet.

"Hidžra muslimana iz Mekke u Medinu označila je novo doba u povijesti čovječanstva. Hidžra je promijenila svijet za sva vremena i za sve generacije, jer je pokazala da postoje ljudi koji su spremni da svoje lične interese žrtvuju u korist općeg dobra čovječanstva. Oni su vrijeme blagosiljali, nisu ga proklinjali; oni su gubitak pretvorili u dobitak; oni su iz nevjere ulazili u vjeru; oni su umjesto nepoštenog prihvatili pošteni rad; oni su umjesto laži istinu veličali; oni su umjesto nasilja toleranciju naučavali", poručio je povodom Nove hidžretske godine reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

101206084.8_mn.jpg


sarajevo-x.com
 
"HIDŽRET DEDO"

Muslimani u Federaciji proslavili „novu 1432. godinu", a deci poklone delio „Hidžret dedo", koji je naprasno zamenio ukinutog Deda Mraza


I Sarajlije okreću glave... „Hidžret dedo" u akciji

Sumanuti pokušaj Bošnjaka da se pošto-poto razlikuju od ostalih naroda u BiH kulminirao je skandaloznom dodelom paketića u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjebosanskom kantonu, gde je decu uoči prekjučerašnjeg dočeka „nove 1430. hidžretske godine" uveseljavao „Hidžret dedo"!


Lazarević: Ameri će rasturiti BiH?!

Ugledni banjalučki profesor Predrag Gugo Lazarević tvrdi da tekst „Njujork tajmsa" lako može da označi pripremu terena za neke buduće američke korake.
- Ne znam zašto se čude zbog, kako navode, islamske obnove u BiH, kada to traje već godinama i to pod njihovim patronatom. Sada su se uverili da je islamski fundamentalizam velika pretnja i za regionalnu bezbednost i za njihove interese. Iako niko ne zna šta bi sve mogli da urade u narednom periodu, ne treba isključiti ni mogućnost rasturanja BiH upravo zbog islamizacije ovog prostora - ocenjuje Lazarević.

Time je, posle odluke da se Nova godina dočekuje 29. decembra, sa ulica Federacije proteran i Deda Mraz, što je izazvalo bes Hrvata, ali i dela Bošnjaka. Zbog ove nerazumne odluke juče je protestovalo nekoliko hiljada Sarajlija, koji su se okupili u centru grada zahtevajući da se u sarajevske vrtiće vrati Deda Mraz.
Međutim, vodećim bošnjačkim ideolozima, predvođenim Islamskom zajednicom, to nije smetalo da sprovedu svoju ideju o uvođenju „bošnjačkog Deda Mraza". Da IZ stoji iza ove budalaštine potvrđuje i oglašavanje Fahrudina Mujkanovića, glavnog imama džamije u Odžaku, koji je građanima Federacije objasnio po čemu se razlikuju Deda Mraz i njegova karikaturalna bošnjačka replika „Hidžret dedo".
- „Hidžret dedo" obučen je u tradicionalnu bošnjačku nošnju, a to su fes, bela košulja, prsluk, široke pantalone. On ne dolazi u sankama koje vuku irvasi, već u fijakeru - objasnio je Mujkanović, koji je juče, zajedno sa 5.000 Bošnjaka iz Odžaka, na centralnom gradskom trgu svečano dočekao „novu 1432.godinu".
Glavna atrakcija ove i svetkovina održanih u većini gradova u Federaciji bio je neizbežni „Hidžret dedo", zbog koga su se pobunili i prosvećeniji Bošnjaci, ali i ugledni „Njujork tajms". Pojava tragikomičnog „Hidžret dede" posebno je uznemirila Hrvate u mešovitim kantonima, a njihov strah od islamizacije tog prostora pojačan je nakon što je 29. decembar proglašen za neradni dan.
Otkud „Hidžret dedo" na ulicama gradova u državi usred Evrope? Ovim pitanjem proteklih dana, odmah posle odluke uprave sarajevskih vrtića o proterivanju Deda Mraza, bave se i internet forumaši širom BiH.

fakti

n Početkom godine u sarajevske vrtiće uvedena je islamska veronauka
n Pre mesec dana uprava vrtića u glavnom gradu BiH donela je odluku o zabrani Deda Mraza u tim ustanovama
n U noći između nedelje i ponedeljka muslimani su proslavili novu 1432. hidžretsku godinu

- Ne bi nikoga čudilo da se sada iz Rijaseta IZ neko oglasi saopštenjem da je „deda Hidžret" deo tradicije Bošnjaka i da je on prisutan na ovim prostorima duže od Deda Mraza, ali i da je „ugnjetavan od komunista i zabranjivan kao i sama vera"! Neverovatno je to što se događa sa nama! Prvo se uvodi veronauka u vrtiće, pa onda proteruju Deda Mraza, i sada izmišljaju novog „Hidžret dedu"! - stoji u jednoj od brojnih diskusija na internet forumima.
Pojava „Hidžret dede", bez obzira na to što je njegov izgled više komičan nego zastrašujući, uznemirila je i Amerikance. „Njujork tajms" objavio je sveobuhvatnu analizu zaprepašćujuće obnove islama u BiH, a deo tog izveštaja odnosi se i na proterivanje Deda Mraza iz sarajevskih vrtića.
- Trinaest godina posle rata BiH prolazi kroz islamsku obnovu. Potpuno pokrivene žene i muškarci dugih brada, za koje se pre rata gotovo nije znalo, danas su uobičajeni u BiH. Dok jedni pozdravljaju muslimansku obnovu kao zdravo jačanje identiteta u multietničkoj državi u kojoj muslimani čine gotovo polovinu stanovništva, drugi upozoravaju na rastući kulturni sukob između konzervativnog islama i proklamovanog sekularizma - navodi se u tekstu „Njujork tajmsa".
Banjalučki sociolog Ivan Šijaković, međutim, smatra da je tvrdnja o nadiranju islama u godini na izmaku pogrešna, jer je reč o procesu koji traje znatno duže.
- Američki novinari su se koncentrisali samo na konkretne pokazatelje i čvrste dokaze tog procesa. To su, pre svega, izgradnja džamija i medresa, povećan broj vernika, ali i sve izraženiji problem vehabizma u BiH. Takođe, nešto manje su se bavili konkretnim događajima poput napada vehabija na učesnike gej parade u Sarajevu ili napad na trgovački centar u Vitezu. Međutim, problem je u tome što su izvukli zaključak da je procvat islama u BiH, odnosno ta obnova počela u protekloj godini, što nikako ne može da bude tačno. Možda će ova godina najviše ostati zapamćena po nekim događajima, ali islamizacija u BIH je počela mnogo ranije - zaključuje Šijaković.
 
Inace Islamska nova godina se veze za Hidzru (iseljenje) Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu i od tog momenta se poceo racunati muslimanski kalendar.Iseljenje Muhammeda a.s. se dogodio u septembru 622 godine i tada ga je na izlasku iz Mekke pratila konjica Pagana koji su se dali u potjeru za njim da bi ga ubili i uz put Muhammed a.s. je pronasao pecinu i sakrio se u nju.Zato vrijeme je pauk na brzinu ispleo mrezu preko cijelog otvora pecine i kad su dosli Pagani zastali su i jedan od njih je htio uci u pecinu ali ga je jedan od njih sprijecio i rekao zar ne vidis da nema nikoga u pecinu vidi kolika je paukova mreza.I tada se potjera vratila u Mekku a Muhammed a.s. se spasio i sutradan je sigao u grad Medinu gdje je odmah sagradio Dzamiju.
 

Back
Top