Srednjovekovna Hrvatska

Uostalom i drugi autori lociraju samo severne, tzv bele Hrvate, Halkokondil recimo....

Halkokondil pominje i severne i južne, isto kao i staroruske hronike.

1000006971.jpg

Nema nikakvo razloga da se ovi Hrvati odnose na, tobože nekakve severne Hrvate. Halkokondil ovde ne govori o nekim davnašnji vremenima, već o sadašnjem dobu i sadašnjem slovenskom svetu. Nabraja slovenske narode, u XV veku, među njima i Hrvate. Na slovenskom severu pored Rusa i Poljaka, koje takođe nabraja, nema nikakvog govora o nekakvim Hrvatima.

Halkokondil pominje i severne i južne, isto kao i staroruske hronike.

Pogledajte prilog 1383485

Nema nikakvo razloga da se ovi Hrvati odnose na, tobože nekakve severne Hrvate. Halkokondil ovde ne govori o nekim davnašnji vremenima, već o sadašnjem dobu i sadašnjem slovenskom svetu. Nabraja slovenske narode, u XV veku, među njima i Hrvate. Na slovenskom severu pored Rusa i Poljaka, koje takođe nabraja, nema nikakvog govora o nekakvim Hrvatima.
Ne, ne i NE. Spam stop!

Laonik je prceizno definisao Hrvatsku kao teritoriju sverno od Dunava u najdaljim krajevima Evrope.

1690269665919.png

Значи крстови су ипак постојали. Једино је мало чудно што су црни!?
Odlična primedba! Kruna je od zlata a krstovi - plastični, od uglja ili od jebanovine? :eek: U svakom slučaju stiče se utisak da ih je neko dodao u naknadnom aktu; mi iza tastature ne možemo otkriti kada se to zbilo. Možda postoji teorijska mogućnost da se to istraži separatnim datovanjem uzoraka pigmenata sa freske, ali je teško pretpostaviti da će se tako nešto i desiti u narednih 1000 godina.

Poslednja izmena:
Apsolutno svaki čovek koji se bavio istraživanjem i koji je fresku opisao, zaključno sa ovim radom, opisuje tri krsta na njenom vrhu.
Naivno je pretpostaviti da je svaki od istraživača bio u stonskoj crkvi, popeo se na skelu od 4 metra i lično se uverio u prisustvo krstova. Radi se o prepisivačkoj školi i taj tvoj argumentum ad majoritatem / ad populum je krindž.

Odlična primedba! Kruna je od zlata a krstovi - plastični, od uglja ili od jebanovine? :eek: U svakom slučaju stiče se utisak da ih je neko dodao u naknadnom aktu; mi iza tastature ne možemo otkriti kada se to zbilo. Možda postoji teorijska mogućnost da se to istraži separatnim datovanjem uzoraka pigmenata sa freske, ali je teško pretpostaviti da će se tako nešto i desiti u narednih 1000 godina.
Od zlata? Jel si ti ikada pogledao tu fresku?

A tko je to nekada došao iz te sjeverne Hrvatske?
balkanske slovenske teritorije: Ilirija, Tribalija, Mizija
severne slovenske teritorije: Kroatija, Prusija, Sarmatija

Veliki problem moderne naucne metodologije, Halkokondil, nije bio siguran kada i u kom pravcu su tekle migracije ali u geografski raspored teritorija je bio apsolutno siguran.
Takodje je bio siguran u to koji od ovih naroda je najdrevniji

Jasno sada :per:

Laonik je prceizno definisao Hrvatsku kao teritoriju sverno od Dunava u najdaljim krajevima Evrope.

Pogledajte prilog 1383796

I, kada govori o slovenskim narodima u XV veku, gde dođu ti Hrvati?

Zašto bi iko pomislio da ne govori o Hrvatima svog vremena, već o nekakvoj istorijskoj davno nestaloj pojavi?

Tvoja interpretacija nikakve logike nema. Ne postoje nikakvi severno slovenski Hrvati u periodu savremenom Halkokondilovom vremenu.

Pa kakva, bre, crna Prusija. :D

1000006987.jpg

καὶ Πολανίους

Poljaci. Iz vremena kralja Vladislava III (1434-1444), što je stradao u Bici kod Varne 1444. godine.

Poslednja izmena:
Kod Poljaka i Rusa.

Joj, daj, ne lupetaj. :lol: Ne postoje nikakvi Hrvati tu tada; ne po Halkokondilu, nego ni po kome.

Nema ih tamo gde ih ti zamisljas nekrticki transponujuci sadasnjost u proslost.

Ne znam šta ti je to stvorilo pogrešni utisak da to radim. Naprotiv, današnju političku geografiju uopšte nemam na umu.

Štaviše, ja upravo to tebi pokušavam da objasnim, zato što očigledno ti transponuješ sadašnjost kada postavljaš neka strašno čudna pitanja tipa kako su mogli Bugari i Hrvati ratovati u ranom srednjovekovlju.

U vreme Laonika tu su ziveli Iliri, kako kaze sve do Venecije.

Na Balkanu su Iliri, Tribali i Mizi.

Iliri su Bosanci, kako sam Laonik i kaže:

1690294000763.png

Bosna se ne proteže do Venecije.

Halkokondil je napisao da se Hrvatska nalazi na severu Evrope a Ilirija do Venecije.

Objasni prvo ti kojim mozgom brkaš dva opisa, u kojima Halkokondil govori o pradavnom poreklu, s jedne strane, i o današnjoj slovenskoj etnografiji. I uz to, ne daješ niti jedno jedino obrazloženje za takvo nelogično tumačenje. Ne postoje nikakvi severni Hrvati između Poljskog kraljevstva i Rusa (ili šta god si zamislio). Ne da ne postoje u XV st., nego ni odavno ranije. A razlog zašto ne pišeš ovde ama baš ništa u odbranu tog tumačenje jeste upravo to što i nemaš nijedan.

Ti ovde pokušavaš da kažeš da Halkokondil, iz nekog razloga, nije mislio na Hrvate pod ugarskom vlašću, već na imaginarne Hrvate na dalekom severu koji odavno ne postoje. Da ni ne pominjemo da bi po ovome tvome ispalo još i da se Bosna prostire do Venecije. Od bukvalno svakog izvora praviš kasapljenjem nekakav totalno nepregledni i nikome razumljivi kuršlus u kojem ne važi ni hronologija ni geografija, ništa. :roll:

Objasni prvo ti kojim mozgom brkaš dva opisa, u kojima Halkokondil govori o pradavnom poreklu, s jedne strane, i o današnjoj slovenskoj etnografiji. I uz to, ne daješ niti jedno jedino obrazloženje za takvo nelogično tumačenje. Ne postoje nikakvi severni Hrvati između Poljskog kraljevstva i Rusa (ili šta god si zamislio). Ne da ne postoje u XV st., nego ni odavno ranije. A razlog zašto ne pišeš ovde ama baš ništa u odbranu tog tumačenje jeste upravo to što i nemaš nijedan.

Ti ovde pokušavaš da kažeš da Halkokondil, iz nekog razloga, nije mislio na Hrvate pod ugarskom vlašću, već na imaginarne Hrvate na dalekom severu koji odavno ne postoje. Da ni ne pominjemo da bi po ovome tvome ispalo još i da se Bosna prostire do Venecije. Od bukvalno svakog izvora praviš kasapljenjem nekakav totalno nepregledni i nikome razumljivi kuršlus u kojem ne važi ni hronologija ni geografija, ništa. :roll:
Slavene seti se sta sam te naucio, gubis se u vremenu covece.

Hrvati na Balkanu ne postoje u 15.veku.

U to vreme postoje jedini severno od Dunava, kao sto nam kazu ruske hronike,Halkokndil. Pikolomini smatra da su negde sa severa pokrenuli i osvojili Liburniju, itd....to su poceci hrvatske nacije, dakle srednji vek je u pitanju.

Ja znam da si ti pogubljen i smatras da je svaka moderna nacija postojala u srednjem veku, pa tako besomucno trazis srednjevekovne Bosnjake ili Crnogorce.

To je nekriticki i nenucni stav. Uozbili se.

Veliki problem moderne naucne metodologije, Halkokondil, nije bio siguran kada i u kom pravcu su tekle migracije ali u geografski raspored teritorija je bio apsolutno siguran.
Takodje je bio siguran u to koji od ovih naroda je najdrevniji

Jasno sada :per:
Najprije popljuješ autora, a onda se držiš njega ko pijan plota.
Krenuli znači neki Hrvati iz sjeverne Hrvatske i došli na Balkan kao Srbi, a koje drugi greškom nazivaju Hrvatima.
Jel ti nekad pročitaš što pišeš?

U to vreme postoje jedini severno od Dunava, kao sto nam kazu ruske hronike,Halkokndil. Pikolomini smatra da su negde sa severa pokrenuli i osvojili Liburniju, itd....to su poceci hrvatske nacije, dakle srednji vek je u pitanju.

Ja znam da si ti pogubljen i smatras da je svaka moderna nacija postojala u srednjem veku, pa tako besomucno trazis srednjevekovne Bosnjake ili Crnogorce.

Ruska kronika iz 12.st. piše o 15.st.????
Izgubio si se u mislima.

?

Kada si to naučio (mene, sebe ili bilo koga)?

Da nisi nešto opet pobrkao?

Izgubio si se u mislima.

Ne mora nužno značiti. Većina njegovih interpretacija se zasniva na posedovanju tehnologije vremeplova. Te moći bi trebalo da poseduje i taj tajni kult holandskih protestantskih jezuita i mnogi drugi.

Tako da, ako govorimo o tome da hronologija nije toliko bitna, jer se ljudi mogu šetati slobodno po vremenskoj lenti, kao i da se telePRONtuju po kontinentu, onda, ukoliko ove faktore uključiš, Koletove priče dobijaju nešto malo na snazi.

Poslednja izmena:
?

Kada si to naučio (mene, sebe ili bilo koga)?

Da nisi nešto opet pobrkao?

Ne mora nužno značiti. Većina njegovih interpretacija se zasniva na posedovanju tehnologije vremeplova. Te moći bi trebalo da poseduje i taj tajni kult holandskih protestantskih jezuita i mnogi drugi.

Tako da, ako govorimo o tome da hronologija nije toliko bitna, jer se ljudi mogu šetati slobodno po vremenskoj lenti, kao i da se telePRONtuju po kontinentu, onda, ukoliko ove faktore uključiš, Koletove priče dobijaju nešto malo na snazi.
Vidim dao si citat Halkokondila o Hrvatima koji se nalaze izmedju Ilira i Mlecana.

Nauka i metodologija ispred svega :mrgreen:

Vidim dao si citat Halkokondila o Hrvatima koji se nalaze izmedju Ilira i Mlecana.

Nauka i metodologija ispred svega :mrgreen:
Postavi čitav tekst gdje se piše o Hrvatima. Ovi dijelovi koje si postavio kao dokaz tvojih tvrdnji te zapravo direktno demantiraju i nije ti to prvi put u zadnjih tjedan dana.
Prepisuješ sa drugog foruma stvari koje ne razumiješ i ispada blesavo kad ti tvrdiš jedno a tekstovi koje kopiraš nešto drugo.

Postavi čitav tekst gdje se piše o Hrvatima. Ovi dijelovi koje si postavio kao dokaz tvojih tvrdnji te zapravo direktno demantiraju i nije ti to prvi put u zadnjih tjedan dana.
Prepisuješ sa drugog foruma stvari koje ne razumiješ i ispada blesavo kad ti tvrdiš jedno a tekstovi koje kopiraš nešto drugo.
Nema potrebe da se pozivas na Slavena. On je trol.
Vise volim da razgovaram sa tobom, tu je cista situacija, znamo se ko smo I sta smo.
Halkokondil na jednom mestu pominje Hrvatsku na severu Evrope a na drugom narod Hrvate u grupi sa Poljacima I Rusima.
I to je sve.

Ruska kronika iz 12.st. piše o 15.st.????
Izgubio si se u mislima.

Ja tek sad kapiram da on smatra da je ne samo kompletna rano i razvijeno srednjovekovna istorija falsifikovana, već i kompletno pozni srednji vek, pa čak i rano moderno doba. :lol: Dakle, on misli da uošte nije nikada ni postojala nikakva Hrvatska i Dalmacija u sastavu Ugarskog kraljevstva i nijedan ban, da nije bilo Beloša, da nije bilo ni Krbavske bitke, da su izmišljeni i Šubići i Frankopani i sve odreda. :hahaha:

Ovo je, ono, teške droge lvl. Paralelni univerzum, bukvalno.

Poslednja izmena:
Ja tek sad kapiram da on smatra da je ne samo kompletna rano i razvijeno srednjovekovna istorija falsifikovana, već i kompletno pozni srednji vek, pa čak i rano moderno doba. :lol: Dakle, on misli da uošte nije nikada ni postojala nikakva Hrvatska i Dalmacija u sastavu Ugarskog kraljevstva i nijedan ban, da nije bilo Beloša, da nije bilo ni Krbavske bitke, da su izmišljeni i Šubići i Frankopani i sve odreda. :hahaha:

Ovo je, ono, teške droge lvl. Paralelni univerzum, bukvalno.
Ti kapiras ?
😂

Da, ja sam do sada mislio da ti smatraš da je taj supertajni kult ličnosti sa natprirodnim moćima sazvao tajni kongres i odlučio da davnašnju istoriju, antičku i ranosrednjovekovnu istoriju falsifikuje, dakle do XII odnosno mislio sam da to zamišljaš da su Mađari napali deo zapadnog obronka Dukljaninovog kraljevstva i tako odvojili Hrvatsku, a ti zapravo tvrdiš da je sva istorija sve do XVII veka li tog projekta protestantskih jezuita, lažirana? :D

Dakle, ovo je drastično luđe nego što mislim da je iko mislio. To prevazilazi granice bukvalno svakog deretićevca. Sledeći korak je da je 1878. godine sva istorija pre 1878. izmišljena i da je to bila glavna tema Berlinskog kongresa. Možda i idemo ka tome?

Back