Quantcast

Средњи вијек обрађен у филму и филмским серијама

Khal Drogo

Iskusan
Poruka
6.472
Био сам у дилеми да ли ову тему поставити на пдф Филм или на овом пдф.
Како ми је намјера да се мање фокусирамо на квалитет филма и филмских серија, иако је то наравно важно, а више колико је дочарано вријеме које обрађује, колико су вјеродостојно приказани амбијент, начин живота, систем вриједности, морална начела и предрасуде, да ли костими и говор одговарају (по нашем мишљењу и виђењу) том времену, овај пдф је свакако више одговарајући.
Ту сам ту обухватио средњи вијек, оквирно 476.-1492.године, може +/- која деценија и изван тог оквира, али не послије XVI.вијека и обрада кроз филм нешто новије историје, јер то ће бити затрпано врло брзо партизанштином.
Доста дуг период јесте (имамо неке филмове и филмске серије овдје), међутим и није превише филмова и серија снимљено, не колико бих ја желио, и ако тема саживи волио бих да овдје на једном мјесту имамо осврт форумаша на филмове и филмске серије који су занимљиви или су нам привукли пажњу, при томе да се фокусирамо више на историјску епоху коју обрађује.

За разлику од историчара који то не би смјели радити (а неки управо раде) филмски режисер и сценарист могу "тумачити" историју и историјске процесе, могу и произвољно приказати личности и догађаје, убацити више или мање фикције, све то може бити пожељно, па и историјске нетачности ако је то у служби основног задатка филма/филмске серије, да гледаоцу приближе и боље дочарају вријеме и амбијент који обрађују.
Овом сегменту (историјским нетачностима, по мени наравно) ћу посветити више пажње у неким постовима, ако тема саживи (а скептик сам), оне знају обесмислити филм/серију, то зна прерасти у скрнављење па и силовање историје, но некад могу и помоћи.

Како год, надам се да ће тема саживјети, наредна 3 поста ћу посветити трима серијама која припадају филмским продукцијама различитих земаља.
 

Khal Drogo

Iskusan
Poruka
6.472
Золотая Орда / Златна Хорда (2018)
Руска серија, 16 епизода, радња смјештена у XIII.вијек, 1260-е године, буран период руске историје и почетак доминације Монгола над руским кнежевинама.
Режисер Тимур Аплатов се оградио и нагласио да је ово његово произвљно виђење, но ипак дочаране су прилике у том времену, ту су и компликовани односи Руса, Монгола и Кипчака (Половаца), као и између тадашњих важних личности руске историје. Све праћено интригама и сплеткама.
На сам квалитет серије имам замјерки, могло је и боље, но нећу се на овој теми бавити тиме, оно важније на што ћу се фокусирати, амбијент, прилике, грађевине, костими, (по мени) вјеродостојно је то приказано. Можемо рећи и систем вриједности, режисер је мало то комотније приказао када су у питању односи руских радника, занатлија запослених на изфрадњи монголске пријестолнице и Монгола, не мари.
Руси том сегменту посвјећују доста пажње, нема ту грешке, личности, кнез Јарослав, кан Берке, Менгу-Тимур и други су доста реалистипчно приказани, године одговарају, да ли су били такви карактери, ставр је виђења режисера.
Серија може помоћи у бољем упознавају и разумијевању тог периода руске историје.
 

Khal Drogo

Iskusan
Poruka
6.472
La catedral del mar (2018)
Шпанска серија, 8 епизода која прати живот главних јунака кроз пола вијека историје Барселоне у XIV. вијеку, почев од 1319-е, и који су судбоносно везани за градњу једне катедрале.
Веома добра серија. Костими, амбијент тадашњег каталонског села и Барселоне добро приказани. У серији су вјеродостојно дочаране прилике, начин живота али можда и најважније јако реалистично један систем вриједности, другачије него ли нам је то раније афирмисано, гдје владају посебна правила за различите друштвене сталеже, гдје се преплићу безакоње, мрачна страна шовлаштених и заробљеност у важећим скрупулама.
Вјерском сегменту, мржњи према Јеврејима, како се лако распласају страсти у том времену, што и јесте било и што је често кориштено, је дата потребна димензија.
Да би приближили гледаоцу неко вријеме, филм/серија мора бити занимљива, ова то јесте, помоћи ће да боље упознамо Каталонију у XIV. вијеку.
 

Khal Drogo

Iskusan
Poruka
6.472
Marco Polo (2014-16)
Нетфликсова серија, мега-буџет, намијењена америчкој публици, подређена што бољој гледаности, комерцијалном фактору, типична серија за гледаоце умова обликоаних холивудском продукцијом, много "акције" на коју се ложи инфантилна и малоумна публика, јурњаве, марисане, дијалози што краћи подређрни таквој публици, употреба сложених реченица или оних које би тјерале на размишљање је забрањена. Серија ће испунити сврху, гледаност је вјерујем била добра а кроз серију је приказано то вријеме из савремене америчке визуре.
Сад што је све промашено и што је све наопако, кога брига. Историјске нетачности је тешко побројати, оне грубе не да будемо ситничави, мало шта, осим ето чињенице да је Кублај постојао, одговара ономе како је историја записала.

Амери воле да у таквој серији све збрчкају, личности и догађаје који не припадају том времену, асасини, крсташи, кунг-фу, вишак мистике, надреални елементи, Марко Поло није могао бити свједоком сукоба Кублаја и Арик-Буке јер је тада имао око 10 година (у серији је зрео младић и "кључна личност" свих догађаја), Кајду није могао познавати Темуџина јер је рођен послије његове смрти, мало тога је, да не кажем ништа, дочарано како треба, систем вриједности далеко је од оног какав је тада владао, начин живота, монголске заваде, лични анимозитети лидера, личе на сукоб банди у Бронксу, нигдје везе, знам да је тешко на енглеском (који је због гледаноти наравно обавезан) приближити посебности језика и живота људи далеког истока, али могло се кроз начин размишљања и дијалоге порадити на томе, овдје је то ролико инфантилно да је често било мучење то пратити.

У костиме и амбијент је пуно уложено, више је то афирмативно приказано, но могло се порадити да се то боље дочара, више сталежа и класа обради, ако су већ толике паре уложене.
Ми (са правом) прозивамо Немањиће, а Немањићи су у односу на ову 20 пута скупљу серију мила мајка. Она јесте вјерујем добро прихваћена код америчке публике, али апсолутно није испунила основни задатак када је овај жанр у питању, да гледаоцу помогне да боље упозна и разумије приказану временску епоху. Зато смо за велике паре добили једно скрнављење па и силовање историје. Хоће то код Амера.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.