Srednja ekonomska skola i ekonomski tehnicari!!!

Evo ispisacu vam neke, koje prve uhvatim. U svakom slucaju, sve je ok, promene su kao one iz zbirke, nista posebno.

Zadatak iz 2007, godine.
1) Po fakturi 12 kupljeno je mat. u vrednosti od 75.000,00 sa PDV po opstoj stopi, fak. 92 za prevoz iznosi 12.000,00 bez PDV. Obracunati PDV po opstoj stopi.
Troskovi osiguranja iznose 14.000,00 i placeni su u gotovom. Sastaviti kalkulaciju i knjiziti ako je planska nab. vrednost 85.000,00

3) Po fak. 3 prodata je masina za 93.000,00 sa PDV po opstoj stopi. Nabavna vred. je 150.000,00, a otpisana 40%. Kupac je izmirio dug po fakturi 3 nalogom za prenos.

6) Obracun bruto zarada za tek. mesec iznosi 200.000,00, porezi 12%. a doprinosi 17.9%. Uraditi obracun.

8) Stigli su sledeci racuni: EDB na 24.000,00 sa PDV po opstoj stopi i Telekoma na 18.000,00 sa PDV po opstoj stopi. Uraditi obracun.

9) Obracunati i proknjiziti amortizaciju za tek. mesec ako je vec trajanja za gradj. objekte 50 godina, a opreme 8 godina uz primeni linearnog metoda.

11) Prema podacima pogonskog knj. stanje na zalihama 110 je 62.000,00, a 120 250.000,00.

14) Rashodovana je masina, cija je nabavna vrednost 750.000.00, a ne amortizovana vrednost 5%.

I na kraju treba finansijski rezultat. Ima jos promena, nisam sve iskucao. Ukupno ih ima 16. (Promena)

ja sam iz Krusevca i zavrsavam osmi...ne znam sta da upisem!!!imam 98.5 poena i razmisljam se izmedju farmacije i poslovnog administratora...moja majka kaze da je poslovni administrator sekretarica i da tu uglavnom devojcice upisuju...u farmaciji ima mnogo hemije! opsta,biohemija,organska hemija itd. a ja mrzim hemiju! a cuo sam da se sa ekonomskom tesko zaposljava a sa medicinskom moze odmah da se zaposlis...ne znam sta da radim :(((

ja sam iz Krusevca i zavrsavam osmi...ne znam sta da upisem!!!imam 98.5 poena i razmisljam se izmedju farmacije i poslovnog administratora...moja majka kaze da je poslovni administrator sekretarica i da tu uglavnom devojcice upisuju...u farmaciji ima mnogo hemije! opsta,biohemija,organska hemija itd. a ja mrzim hemiju! a cuo sam da se sa ekonomskom tesko zaposljava a sa medicinskom moze odmah da se zaposlis...ne znam sta da radim :(((

Vise farmaciju upisuju devojcice nego sto upisuju za poslovnog administratora. U farmaciji,ima uglavnom samo 1 decak u odeljenju ili uopste nema...

I ja sam upisao ekonomsku,ekonomski tehnicar.
da li neko moze da mi kaze neto ukratko o sledecim predmetima:
Пословна економија
Pачуноводство
Савремена пословна кореспонденција

Poslovna ekonomija je meni bila lak predmet. Sve u svemu slicna je kao osnovi ekonomije,a takodje je povezana sa racunovodstvom. Za razliku od osnova ovde je gradivo usmereno o preduzecima i vodjenju istih. Rade se troskovi u preduzecu (kakvimogu biti sve),,kako da ih izracunas...Takodje sredstva i izvori sredstava u preduzecima (osnovna,obrtna),a izvori kako se finansiraju.

Racunovodstvo,sama rec kaze. Na pocetku se radi invantarisanje,popis svega sto neko preduzece poseduje. Posle se radi bilans. To je laksi deo. Sve u svemu dosta papirologije. Susretao si se sa time (npr uplatnice za banku). Naprimer sve sto neko preduzece proda ili kupi mora da se proknjizi na MILION mesta,sto je jako zamarajuce. Npr imas dva analiticka konta za nesto, i onda ta dva moraju na jedan sinteticki... Mnogo papirologije i cist racun. Malo teorije ima,al sve zavisi od nastavnika da li ce forsirati teoriju.

Korespondencija je najlaksa od svih. Meni barem. Prosto receno to je slepo kucanje. Prvo se krece od laksih vezbi,pa vremenom vezbe postaju sve teze. Tek na kraju godine se uci da se sastavi neko poslovno pismo,sto ce se uglavnom raditi u drugoj godini...Mada nije svima isto,evo moj ortak je ima 3,prosto ne ide mu kucanje,a jedan je pobedio na takmicenju,znaci ako ti to ne ide moras da vezbas cesce....

(ja ti pisem za I godinu,kako ce biti dalje ne znam ni sam,al valjda je prva najvaznija,kao uvod u predmete)

A i dosta ti zavisi od skole....

Poslednja izmena:
Poslovna ekonomija je meni bila lak predmet. Sve u svemu slicna je kao osnovi ekonomije,a takodje je povezana sa racunovodstvom. Za razliku od osnova ovde je gradivo usmereno o preduzecima i vodjenju istih. Rade se troskovi u preduzecu (kakvimogu biti sve),,kako da ih izracunas...Takodje sredstva i izvori sredstava u preduzecima (osnovna,obrtna),a izvori kako se finansiraju.

Racunovodstvo,sama rec kaze. Na pocetku se radi invantarisanje,popis svega sto neko preduzece poseduje. Posle se radi bilans. To je laksi deo. Sve u svemu dosta papirologije. Susretao si se sa time (npr uplatnice za banku). Naprimer sve sto neko preduzece proda ili kupi mora da se proknjizi na MILION mesta,sto je jako zamarajuce. Npr imas dva analiticka konta za nesto, i onda ta dva moraju na jedan sinteticki... Mnogo papirologije i cist racun. Malo teorije ima,al sve zavisi od nastavnika da li ce forsirati teoriju.

Korespondencija je najlaksa od svih. Meni barem. Prosto receno to je slepo kucanje. Prvo se krece od laksih vezbi,pa vremenom vezbe postaju sve teze. Tek na kraju godine se uci da se sastavi neko poslovno pismo,sto ce se uglavnom raditi u drugoj godini...Mada nije svima isto,evo moj ortak je ima 3,prosto ne ide mu kucanje,a jedan je pobedio na takmicenju,znaci ako ti to ne ide moras da vezbas cesce....

(ja ti pisem za I godinu,kako ce biti dalje ne znam ni sam,al valjda je prva najvaznija,kao uvod u predmete)

A i dosta ti zavisi od skole....

ok za I godinu mi i treba :) Hvala!!!

Poslovni administrator = sekretarica...

Jeste da on izgleda super... ali videces.. moja drugarica je prosle god upisala za poslovnog administratora... rekla mi je da je jaaako losss

Ne lupetaj :hahaha: Mojakomšinica je završila smer poslovni administrator i na FONu je bila među prvih 50 na rang listi...Tako da ne pričaj o nečemu što ne znaš!

Back