Srecna Nova 2025

Kako su mogli biti po volji Jehovi Bogu ako nije postojala Jehovina organizacija?
Dao im je savest.
Rimljanima 1,18Jer se otkriva gnjev Božji s neba na svaku bezbožnost i nepravdu ljudi, koji drže istinu u nepravdi,
Rimljanima 1,19Jer što se može doznati o Bogu, očito je u njima; jer im je Bog objavio.
Rimljanima 1,20Jer što se na njemu ne može vidjeti, od postanja svijeta moglo se je spoznati i vidjeti na stvorenjima, i njegova vječna sila i božanstvo, te nemaju izgovora.

Imam jedno pitanje za tebe, ako si rad da odgovoriš.

Da li se Bog menja?...u pogledu šta je dobro a šta zlo...
zavisi jel imaš usko ili široko shvatanje boga, ako se usko baziraš na boga i to biblijskog onda da menja se u svakom smislu ne samo za dobro i zlo jer je opisan personifikovano sa svim ljudskim osobinama. pojam dobra i zla možemo gledati samo iz našeg ugla nikako iz božijeg jer mi ne znamo sve činjenice pa na osnovu onog što vidimo, okarakterišemo i zaključimo da je nešto dobro ili zlo i na kraju pripišemo tom nekom bogu kao eto piše da je to zlo a ti ipak to radiš. čista klasika.
bog je iznad tih naših kategorija, drevni ljudi su bolje razumeli smisao, kao što sunce obasjava svakog tako i reče Isus da je u svima nama bog i da ga tu treba tražiti.
nemenjaš se ti a kamoli bog, ti samo menjaš stavove.

zavisi jel imaš usko ili široko shvatanje boga, ako se usko baziraš na boga i to biblijskog onda da menja se u svakom smislu ne samo za dobro i zlo jer je opisan personifikovano sa svim ljudskim osobinama. pojam dobra i zla možemo gledati samo iz našeg ugla nikako iz božijeg jer mi ne znamo sve činjenice pa na osnovu onog što vidimo, okarakterišemo i zaključimo da je nešto dobro ili zlo i na kraju pripišemo tom nekom bogu kao eto piše da je to zlo a ti ipak to radiš. čista klasika.
bog je iznad tih naših kategorija, drevni ljudi su bolje razumeli smisao, kao što sunce obasjava svakog tako i reče Isus da je u svima nama bog i da ga tu treba tražiti.
nemenjaš se ti a kamoli bog, ti samo menjaš stavove.
Pitao sam te ovo zato što se ja u mnogo čemu slažem sa Miroljubom.
Ako je starozavetni Bog smrtno kažnjavao, recimo preljubu, odmah na licu mesta.
I Novi zavet kaže da će preljubnici završiti isto...u sudnjem danu.
Zaveti se menjaju a Božji odnos prema dobru i zlu ostaje isti.

Drugo je to što mi tražimo kompromis za strog zakon...
Ali ako boli tebe, ako uhvatiš suprugu sa drugim muškarcem, boli i nju i svakog drugog normalnog čoveka. Sad je druga stvar da li ćeš ti oprostiti ili ne...da li ćeš se razvesti...itd...Ali u krajnjoj instanci nismo mi sudije jer ima neko iznad nas.
A ja vidim da nam je usadio gnušanje prema takvom ponašanju...što znači da se sigurno gnuša i On...
Opet nema sreće bez bračne vernosti, ali je pitanje, kako trajno rešiti taj problem?!

Pitao sam te ovo zato što se ja u mnogo čemu slažem sa Miroljubom.
Ako je starozavetni Bog smrtno kažnjavao, recimo preljubu, odmah na licu mesta.
I Novi zavet kaže da će preljubnici završiti isto...u sudnjem danu.
Zaveti se menjaju a Božji odnos prema dobru i zlu ostaje isti.

Drugo je to što mi tražimo kompromis za strog zakon...
Ali ako boli tebe, ako uhvatiš suprugu sa drugim muškarcem, boli i nju i svakog drugog normalnog čoveka. Sad je druga stvar da li ćeš ti oprostiti ili ne...da li ćeš se razvesti...itd...Ali u krajnjoj instanci nismo mi sudije jer ima neko iznad nas.
A ja vidim da nam je usadio gnušanje prema takvom ponašanju...što znači da se sigurno gnuša i On...
Opet nema sreće bez bračne vernosti, ali je pitanje, kako trajno rešiti taj problem?!
malo pre ti rekoh kako je u bibliji opisan bog. po ljudskim merilima određenog doba.
nigde na svetu osim u avramskim religijama nema tvrdnje da bog ubija nešto što mu se ne sviđa i to zapisao preko svojih ćata.

malo pre ti rekoh kako je u bibliji opisan bog. po ljudskim merilima određenog doba.
nigde na svetu osim u avramskim religijama nema tvrdnje da bog ubija nešto što mu se ne sviđa i to zapisao preko svojih ćata.
Zašto se gnušaš prema zlu?...a to na šta se gnušaš se poklapa sa onim što Avramov Bog mrzi...
Kako je baš to usađeno u tebe?!

I kako bi Ti da si na mestu Svevišnjeg rešio probleme koji već milenijumima tvoju decu čine nesrećnim?

Zašto se gnušaš prema zlu?...a to na šta se gnušaš se poklapa sa onim što Avramov Bog mrzi...
Kako je baš to usađeno u tebe?!

I kako bi Ti da si na mestu Svevišnjeg rešio probleme koji već milenijumima tvoju decu čine nesrećnim?
ubistvo je zlo i ti si primoran svoje dete da zaštitiš tako što ubiješ napadača. a hoćemo li onda kategorisati koje ubistvo je zlo, dal onaj pomor u jerihonu ili čovek koji štiti svoju decu.
nije to crno bela tehnika. dobro i zlo je relativno u našim očima.

ubistvo je zlo i ti si primoran svoje dete da zaštitiš tako što ubiješ napadača. a hoćemo li onda kategorisati koje ubistvo je zlo, dal onaj pomor u jerihonu ili čovek koji štiti svoju decu.
nije to crno bela tehnika. dobro i zlo je relativno u našim očima.
Dobro.
Ali kako ćeš kao Svevišnji svoju decu učiniti srećnom zauvek?...ako ti je to cilj, a po prirodi jeste...

ja ne mogu a mislim da bog neće jer svako je krojač svoje sudbine. ako bi te bog činio srećnim onda slobodna volja pada u vodu.
U pravu si donekle...

Ali zar Bog nije kriv što je stvorio ovakav svet, ovakve okolnosti. Imamo rok trajanja jer On tako želi. Zašto? Dokad?

Pa Otac si recimo, zar bi večno gledao da ti se deca muče, plaču...ti možeš a nećeš ništa da promeniš...
Čemu onda duhovnost, čemu molitva kad nam je isto i ovako i onako?

U pravu si donekle...

Ali zar Bog nije kriv što je stvorio ovakav svet, ovakve okolnosti. Imamo rok trajanja jer On tako želi. Zašto? Dokad?

Pa Otac si recimo, zar bi večno gledao da ti se deca muče, plaču...ti možeš a nećeš ništa da promeniš...
Čemu onda duhovnost, čemu molitva kad nam je isto i ovako i onako?
pa ne trči se za decom ceo svoj život. razlika između mene i boga kako ga vi zamišljate dal pakao ili uništenje što ja svoje dete bi pomagao u kakvoj je god nevolji. moja deca su dobijala upozorenja da npr neće izlaziti napolje da se igraju i tome slično. nisam im pretio da ću ih ubiti.
pa po tebi koji je bog milosrdniji tvoj jahva ili ja?
više je retoričko pitanje da bi ti stavio do znanja da ucene ne znače ljubav nego egoizam i mržnja prema svom detetu koji je dobio slobodnu volju ali ako je koristi suprotna je volji tom bogu.

pa ne trči se za decom ceo svoj život. razlika između mene i boga kako ga vi zamišljate dal pakao ili uništenje što ja svoje dete bi pomagao u kakvoj je god nevolji. moja deca su dobijala upozorenja da npr neće izlaziti napolje da se igraju i tome slično. nisam im pretio da ću ih ubiti.
pa po tebi koji je bog milosrdniji tvoj jahva ili ja?
više je retoričko pitanje da bi ti stavio do znanja da ucene ne znače ljubav nego egoizam i mržnja prema svom detetu koji je dobio slobodnu volju ali ako je koristi suprotna je volji tom bogu.
Nisi Sale, Bog si. Sve možeš, sve znaš...stavi se u tu poziciju i reci šta bi uradio?

Deca ti umiru što od starosti što od teške bolesti, umiru od gladi, ubijaju se između sebe...itd...
I još te mole svaki dan...a Ti?

Pa šta bi uradio?
Gledao večno da umiru u mukama i dok te mole da pomogneš ti bi se pravio gluv. I tako iz naraštaja u naraštaj...
Gde je tu ljubav, ako možeš a nećeš...seješ smrt a ne život...slušaš plač a ne smeh...Šta je smisao, šta je plan...
Za takve ljudi kažu sadista...
sve si pogrešno shvatio
ako te ne mrzi pročitaj ovo , ko zna čuda su moguća

https://milos.io/da-li-ima-raja-i-pakla-u-pravoslavlju-lat/

a ovo izdvajam posebno

"Moram da kažem da su oni koji tumače jevanđelje doslovno u najvećem problemu. Smatram da je to pogrešan put jer je jevanđeljska poruka pisana alegorija puna skrivenih poruka"

Zaista, kažem vam, koji reč moju održi, neće okusiti smrti doveka

sve si pogrešno shvatio
ako te ne mrzi pročitaj ovo , ko zna čuda su moguća

https://milos.io/da-li-ima-raja-i-pakla-u-pravoslavlju-lat/

a ovo izdvajam posebno

"Moram da kažem da su oni koji tumače jevanđelje doslovno u najvećem problemu. Smatram da je to pogrešan put jer je jevanđeljska poruka pisana alegorija puna skrivenih poruka"

Zaista, kažem vam, koji reč moju održi, neće okusiti smrti doveka
Dokle ide alegorisanje svega Sale? To sam čak imao raspravu sa jednim sveštenikom oko toga kad me ubjeđivao na koji način da shvatamo određene dijelove Pisma. Ako je sve alegorija možda je i vaskrsenje alegorija. Možda je i Hristos alegorija.

Back