Quantcast

Srecan rodjendan generale

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

urospo

Iskusan
Poruka
5.241
General Ratko Mladic je juce proslavio 64. rodjendan.
Srecan rodjendan generale!

Kratka biografija:
- Ratko Mladić rođen je 12. marta 1943. godine u selu Božanović kod Kalinovika. Oca Neđu su mu u Drugom svjetskom ratu ubile ustaše tako da ga nije ni zapamtio. Nakon osnovne škole, Mladić sa 15 godina odlazi u Zemun gdje je završio vojnoindustrijsku školu, a potom i vojnu akademiju kopnene vojske kao najbolji u klasi. Poslije završene akademije 1965. godine, službovao je u Skoplju, Kumanovu, Ohridu i Štipu. Komandno-štabnu akademiju završio je 1978. godine.

Na vojnohijerarhijskoj lestvici Mladić je brzo napredovao. U januaru 1991. godine postavljen je na dužnost pomoćnika komandanta za pozadinu Prištinskog korpusa, operativne jedinice koja je morala stalno da bude u pripravnosti zbog šiptarskih prijetnji pobunom. Tu se zadržao do 26. juna iste godine kada je raspadom SFRJ i početkom rata, prekomandovan u Knin na dužnost komandanta Kninskog korpusa. Početkom maja 1992. godine postavljen je za komandanta srpskih snaga u BiH na čijem je čelu ostao do 1995. godine. Ratko Mladić je ukazom bivšeg predsjednika RS Biljane Plavšić u oktobru 1996. smijenjen sa dužnosti komandanta VRS, a potom penzionisan. -


Generale, vidimo se u "oslobođenoj" Srbiji
Ja mu verujem, jer on je godinama gledao smrti u oči, ne sumnjam ni u njegovu ličnu hrabrost koja je veoma potvrđena - kaže Toholj citirajući Njegoša: "Velikaši - proklete im duše na komade razdrobiše carstvo.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top