Srecan Bozic, svima koji slave po gregorijanskom kalendaru!

U svetu je kalendar Milanković priznat isto koliko i kalendar Milana Tarota ni manje ni više.
Niko ga ne pominje i ni jedna crkva ga ne pominje.
To oko Milankovića je lažna priča koja se podmeće Srbima kako bi im promenili pravi i osnovni Julijanski kalendar.
Све је на Свету једна буквална ЛАЖ!

Merry Christmas GIF by sylterinselliebe

Нека СВАКО СЛАВИ,ко шта хоће.
За мене,Нова Година почиње 3.Априла,кад почиње 5343 Година.
Горе сам рецимо заборавио да честитам нику @Lagerta ,њен принудни годишњи у Трајању од добрих месец дана,надам се приватним Часовима :D
Ma mi smo nebitni i neradni, pokazalo se :P mi ništa ne uradismo, samo odškolovasmo ove generacije koje vam sada otvaraju oči :p eto, mogu i ja vama da čestitam što ste konačno videli kako izgleda imati stav i zahteve ;)

Ovo što si stavio je dokaz da ni jedna crkva u svetu ne pominje "Milankovića" niti koristi nešto što se zove Milankovićev kalendar.
Pošto sam jasno napisao da nađeš zvanični sajt bilo koje crkve koja pominje Milankovića i pominje Milankovićev kalendar.
Pošto ti to nisi uradio, cenim da si ovim priznao da ni jedna crkva u svetu ne koristi Milankovićev kalendar niti pominje milankovića
Ако ћемо по твоме, покажи ти званичан сајт Грчке, Кипарске, Бугарске, Румунске, или било које друге православне цркве која користи реформисани јулијански календар, а који тврди да та црква користи грегоријански, или било који други календар за који ти тврдиш да га користи ;)
Ако то не покажеш, то је доказ да оне користе Миланковићев календар :lol:

Osvanuo je najveci hriscanski praznik ,Bozic! Ko slavi cestiitam. Mislim da je u danasnje vreme bzv. da svi hriscani ne slave isti dan jer i drzava koristi gregorijanski kalendar. Jutros mi je paznju privukla slika iz "multietnickog". Sarajeva. Nema vise katolika a ni pravoslavaca u tom gradu,ima ih tek za dekor.
image

Sinoc isped glavne gradske katedrale,dal ih ima 20..Od predratnih 40 000.
Srećan Božić svima koji slave

Osvanuo je najveci hriscanski praznik ,Bozic! Ko slavi cestiitam. Mislim da je u danasnje vreme bzv. da svi hriscani ne slave isti dan jer i drzava koristi gregorijanski kalendar. Jutros mi je paznju privukla slika iz "multietnickog". Sarajeva. Nema vise katolika a ni pravoslavaca u tom gradu,ima ih tek za dekor.
image

Sinoc isped glavne gradske katedrale,dal ih ima 20..Od predratnih 40 000.
Samo u ulazu zgrade na hrasnom gdje moja mama zivi ima ih 20 , gluposti.

Pronađi na zvaničnim sajtovima crkava na internetu
Znači, ti ne znaš.

A tvrdiš da znaš ko nije.

Evo, neko je postavio dokument objavljen u naučnom čaopisu vezano za to ko je doprineo formiranju reformisanog Julijanskog kalendara. Ali ti očito znaš da gledaš samo sajtove gde nema ozbiljnih informacija, samo kratak izveštaj i naziv. Baš će sad crkve da napiroko pišu o istorji reformisanog julijasnkog kalendara, samo napišu koji koriste.

To ti je kao teorija relativnosti. Ako neko napiše na sajtu da koristi teoriju relativnosti a ne napiše "Ajnštajnova" teorija, ti bi tvrdio da Ajnštajn nije začetnik? Jer ne piše. A svi znaju da jeste. To je taj nivo.

Mnogo ispravniji naslov nego npr " Čestitam katolički Božić ".
ma hajdez:D

Svega 10% kršćana slavi Božić 7.1.

The new calendar has been adopted by Orthodox churches as follows:

• 1920: In Finland Orthodox faithful began attending Lutheran churches on holy days[17]
  • October 1921 Finland officially switched to the Gregorian calendar, including the Gregorian Paschalion[18]
  • 1923: Estonia (accepted the Gregorian calendar, including the Gregorian Paschalion, but in 1945 joined the Moscow Patriarchate and reverted to Julian; after re-establishing in 1996, the Estonian Apostolic Orthodox Church adopted the Revised Julian calendar in 2012)
  • 10/23 March 1924: Constantinople, Cyprus and Greece
  • 1/14 October 1924: Poland (Very few parishes changed - on 15 June 2014 the Church switched back, but individual parishes may use the Revised Julian calendar if they wish)
  • 1/14 October 1924: Romania
  • 1/14 October 1928: Alexandria and Antioch
  • The Albanian Orthodox Church became autocephalous on 12 April 1937
  • 20 December 1968: Bulgaria[19]
  • 1 September 2023: Orthodox Church of Ukraine[20][21][22]
Čak i Maroniti u Libanonu slave Božić 25.12, kao i pravoslavci u Siriji i Egiptu.

Poslednja izmena:
Нико не спори да се Божић слави 25.12. Разликују се календари, а не датум Божића. А што се тиче тога кад се родио, то је тек посебна тема, пошто се по свему судећи није родио у зиму.
Зашто се олако одбацује могућност да Црква зна тачан датум? Св. Јован Златоусти у 4. вијеку преноси информацију да су у Риму тада постојали документи о Квиринијевом попису:
"Попис народа о којем говори јеванђеље. “А у дане оне изиђе заповијест од ћесара Августа да се попише сва васељена. Ово је био први попис за вријеме Киринијеве управе Сиријом. И иђаху сви да се попишу, свако у свој град. А тада пође и Јосиф из Галилеје из града Назарета у Јудеју у град Давидов који се зове Витлејем, јер он бијаше из дома и племена Давидова, Да се запише с Маријом, зарученом за њега женом, која беше трудна. И кад онде бијаху, испунише се дани да она роди. И роди сина својега Првенца, и пови га, и положи га у јасле; јер им не бијаше мјеста у гостионици” (Лк. 2, 1-7). По овоме је извесно да се Христос родио у време првог пописа народа. А и време пописа могао би свако ко би се потрудио најтачније из старих општенародних римских архива да добије."

Зашто се олако одбацује могућност да Црква зна тачан датум? Св. Јован Златоусти у 4. вијеку преноси информацију да су у Риму тада постојали документи о Квиринијевом попису:
"Попис народа о којем говори јеванђеље. “А у дане оне изиђе заповијест од ћесара Августа да се попише сва васељена. Ово је био први попис за вријеме Киринијеве управе Сиријом. И иђаху сви да се попишу, свако у свој град. А тада пође и Јосиф из Галилеје из града Назарета у Јудеју у град Давидов који се зове Витлејем, јер он бијаше из дома и племена Давидова, Да се запише с Маријом, зарученом за њега женом, која беше трудна. И кад онде бијаху, испунише се дани да она роди. И роди сина својега Првенца, и пови га, и положи га у јасле; јер им не бијаше мјеста у гостионици” (Лк. 2, 1-7). По овоме је извесно да се Христос родио у време првог пописа народа. А и време пописа могао би свако ко би се потрудио најтачније из старих општенародних римских архива да добије."
Ако зна, зашто нам не открије? ;)
Јел се неко потрудио и добио то време пописа из старих римских архива? :think:

Ако зна, зашто нам не открије? ;)
Открила је. 25. децембар.

Јел се неко потрудио и добио то време пописа из старих римских архива? :think:
Видимо да св. Јован Златоусти јесте. Нажалост ти подаци су изгубљени као и већина други римских административних докумената.

Открила је. 25. децембар.

Видимо да св. Јован Златоусти јесте. Нажалост ти подаци су изгубљени као и већина други римских административних докумената.
Чекај, подаци су изгубљени, али црква зна?

Back