Srecan Bozic, svima koji slave po gregorijanskom kalendaru!

zemunski kej

Elita
Poruka
21.421
Osvanuo je najveci hriscanski praznik ,Bozic! Ko slavi cestiitam. Mislim da je u danasnje vreme bzv. da svi hriscani ne slave isti dan jer i drzava koristi gregorijanski kalendar. Jutros mi je paznju privukla slika iz "multietnickog". Sarajeva. Nema vise katolika a ni pravoslavaca u tom gradu,ima ih tek za dekor.
image

Sinoc isped glavne gradske katedrale,dal ih ima 20..Od predratnih 40 000.

Čestitka sa Dvora.

COVER-Bozic-25-dec-24-1200x584.jpg

Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Њ.К.В. Принцеза Катарина упутили су жеље за благословен и срећан Божић свим хришћанима у Србији и широм света који овај Свети дан славе 25. децембра, по новом календару.

„Свим верницима који прослављају дан Христовог рођења по новом календару желимо да Божић проведу у миру, добром здрављу и радости, са својим најмилијима. Нека нас рођење нашег Спаситеља подсети на истинске хришћанске врлине, које су ванвременске и непролазне, које нас воде ка спасењу.

Чак и у најтежим временима, рођење Господа нам доноси и улива наду, као што је увек кроз протекле векове. Наду да ће уједињени у жељама за миром и напретком читаве цивилизације, сви добри људи широм света омогућити да будућност свих буде боља, да мир и љубав победе и однесу превагу. Док се радујемо рођењу нашег Спаситеља, требало би да се такође сетимо и да нас је Он учио да су љубав и брига према „ближњем свом“ у сваком тренутку, стално, оно што нас заиста чини правим хришћанима. У томе лежи прави дух Божића.

Изнад свега, наша породица свим верницима жели добро здравље, много среће, благостања и напретка. Уживајте у божићном дану са својим породицама, пријатељима и вољенима у радости и весељу. Нека вам овај велики хришћански празник донесе мир, топлину и љубав.

Мир Божији, Христос се роди!” поручили су Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Њ.К.В. Принцеза Катарина.
https://royalfamily.org/cir/bozicna...-i-princeze-vernicima-koji-slave-25-decembra/

Sretan Bozic svima koji slave.
Postavio si na politiku.Zelis da komentarisemo politicki to sto si pisao?
Ne bih da unosim politiku ,ako ti to ne zelis.
Na volju Vam! Imas dve ideje,zajednicki datum slavljenja Bozica,Uskrs je uskladjen,druga je preseljenje stanovnistva na ovim prostorima ka svojim etnickim prostorima.Naravno i cestitka svima koji bastine hriscansku kulturu,ne mogu da zamislim da se neko negativno oglasava.

Iz tvog uvodnog posta i mi pravoslavni Srbi bi trebali da danas slavimo Bozic.
Ali 99%vjernika zeli da slavi 25.12.po julijanskom kalendaru .To moze da promjeni samo SPC.I izazvalo bi dizanje osta prasine.
Uzalud su usvojili 1923 milankovicev kalendar kad nece da ga primenjuju
Mogli su lagano da predju 50-ih ili 60-ih god proslog veka, religija nije bila puno zastupljena
Al kako onda da pricaju da su tacniji od drugih ako su isti
Mada su ovako netacniji od drugih

Srecan bozic svim hriscanima

Iz tvog uvodnog posta i mi pravoslavni Srbi bi trebali da danas slavimo Bozic.
Ali 99%vjernika zeli da slavi 25.12.po julijanskom kalendaru .To moze da promjeni samo SPC.I izazvalo bi dizanje osta prasine.
U sustini slavimo isti dogadjjaj,rodjenje Hristovo. Cemu pozivanje na julijanski kalendar kad ga niko ne koristi. Drugo onaj koji se slavi kod nas 7 januara,nije tacan ni po Milankovicu. Ako mogu Grci,koji su matica pravoslavlja sto ne mozemo i mi.
Iz mog nekog kruga poznanika ne vide problem da se uskladi ali kazu to mora prvo da obelodani SPC,da da saglasnost.

U sustini slavimo isti dogadjjaj,rodjenje Hristovo. Cemu pozivanje na julijanski kalendar kad ga niko ne koristi. Drugo onaj koji se slavi kod nas 7 januara,nije tacan ni po Milankovicu. Ako mogu Grci,koji su matica pravoslavlja sto ne mozemo i mi.
Iz mog nekog kruga poznanika ne vide problem da se uskladi ali kazu to mora prvo da obelodani SPC,da da saglasnost.
Gradjanistima nije problem da ga slave i 1.maja.
Vjernici dok SPC ne odluci slavit ce 25.12.po julijanskom kalendaru.

Back