Sreća i zadovoljstvo

bezibre!

Poznat
Banovan
Poruka
8.923
sigurno ima ovakva tema, no
ova dva pojma uvek idu jedan s drugim
koliko su i da li su različiti i šta je po vama sadržaj jednog i drugog?
jesu sinonimični, antonimni, neodvojivi...?
jeli zadovoljstva ima bez fiičkog osećaja i spoznaje?
jeli ima sreće bez zadovoljstva?
jeli sreća samo stav faktičkih okolnosti ili unutrašnji neobjašnjivi sistem?

...velika je nesreća , sreću sa zadovoljstvom miješati...

Mislim da je platon u protagori rekao da ne treba mesati radost i i zadovoljstvo.
Meni je i sreca cak prljav pojam;radost je nekako najbolji izraz.

Dosad si podnosio samo nesreću; sreća iskušava srce još zamamljivijim dražilima; jer, beda se strpljivo snosi, u sreći se kvarimo. Tacit

Tesko je definisati ih. Ali zadovoljstvo se mahom zasniva na materijalnim stvarima dok je sreca duhovne prirode. Za mene je toliko dovoljno da znam da je sreca ono pravo i ono sto te zaista cini veselim. Zadovoljstvo zadovoljava sreca usrecuju. Ako poznajes osecaje znaces sta je bolje.

Ljudske emocije su nesto sto se veoma slabo poznaje. To je nauka koju svako za sebe mora da prouci.

Sreća je odsustvo drugih osećaja sem pomenute.Zadovoljstva su različita i različito se manifestuju toga radi. Ponekad je srećan onaj ko zna uživati u zadovoljstvima a obično je zadovoljan onaj koji je srećan.

Poslednja izmena od moderatora:

Možda bi se sreća mogla posmatrati kao superlativ zadovoljstva
Organska podloga postoji - nešto kao veći stepen lučenja endorfina
No endorfini se ne luče spontano..to je ono što uvijek moramo imati na umu..

мени су 2 потпуно ра3личите ствари
бити задовољан значи бити задовољан нечим, а то није срећа
срећа кад је срећа, она је срећа сама од себе, ни од чега

као што и туга може бити ни од чега конкретно, али је незадовољство увек због нечега
тако сам ја била тужна једном, то се испољавало тако што сам се данима вукла по кући као болесна лисица и кукала, она врста кукања када нити да изговориш речи нити да заплачеш, евентуално шутнеш намештај по који пут, и на крају сам се стварно разболела и пала у кревет 5 дана температура 39. 2
после тога као да се ништа није десило, 7е7е7е

откуд ја знам шта је то било, нешто потиснуто у подвести се вероватно распадало у мени као лешина а ја нисам знала
НИЈЕ КАО ДА МОРАМ ДА ЗНАМ?!

ево размислимо о још нечему (сетих се малопре кад поменух голицање)

у принципу нема велике разлике између најгорех страха и најекстатичнијег смејања, на обоје тело реагује као на претњу и изазива панику
видите следећи пут када се будете толико смејали да вам се чини да ће вам глава експлодирати, како ће вас тело "спустити", буквално ће вам кроз главу проћи нек одвратна мисао, шта год! само да се смирите и неутралишете претходну еуфорију која прети да вас растури, поготово ко је хиперсензибилан

Читала сам неке случајеве када су људи приликом оргазма, због превелике еуфорије доживљавали излазак из тела, тј искуство блиске смрти
није ни чудо што Французи оргазам зову мала смрт - la petite mort

апсолутно нема разлике, и у једном и у другом случају јер реч о FIGHT OR FLIGHT ситуацији

тако да права срећа никад није позитивна - јер је то подједнако лудо и нестабилно као и бес, љутња, агресија
већ је права срећа увек мирна и неутрална и "изнад свих ствари"

...i nije nesto sto vodi
do usijavanja svetlosti...

добар дан, срећан вам овај дан :=)

30507379.jpg

добар дан, срећан вам овај дан :=)

Хвала.
Али ми смо секуларна држава (на срећу, јер не знам како бих живео од потиснутих фрустрација у једној верској држави). Па нисмо сви верници и не бивамо срећни и узившени на помисао рођења неког тамо човека у пустињи пре 2000 година.

нико вам се није ни обратио као верницима. не мора свакога догма о Христу да занима на тај начин.

нико вам се није ни обратио као верницима
зар то није и превише јасно избором слике коју сам окачила, која је потпуно очишћена неких специфичних верских обележја.

Back