Srebrenica: Javna kupovina lažnih glasova

gost 224104

Elita
Poruka
20.630
Da li će sudbinu Srebreničana na izborima određivati svi osim njih samih. Za neistinito prijavljivanje bošnjačkih glasača predviđena kazna i do 300 maraka

SREBRENICA - Posle vrelog leta, Srebrenicu očekuje vruća politička jesen. Za tri meseca, kada su predviđeni oktobarski lokalni izbori, sudbinu Srebreničana, po svemu sudeći, određivaće svi osim njih samih.

Kampanja organizovane registracije Bošnjaka za predstojeće lokalne izbore, u kojoj su u punom jeku angažovani svi, od Vlade Federacije preko bošnjačkih političkih stranaka do Islamske zajednice i takozvanih studenata, ima za cilj privlačenje 5.000 novih birača.

Računica je vrlo jasna, u opštini Srebrenica registrovano je oko 9.000 birača, od kojih je više od 6.000 srpske nacionalnosti. Da bi namirili "razliku", politički lideri bošnjačkih stranaka započeli su prljavu i zasad nezabeleženu kampanju "javne kupovine glasova i regrutovanja birača". Sredstva se ne biraju, nudi se i novac, spominju se i cifre od 500 do 1.000 evra za svakog novog glasača.

Za oko 300 Bošnjaka registrovanih za predstojeće izbore u Srebrenici na dvadesetak adresa, prema nezvaničnim podacima, utvrđene se fiktivne prijave prebivališta. Među njima spominju se i novinarka Duška Jurišić, Emir Suljagić, bišvi kantonalni ministar u Sarajevu, ali i mnoge druge javne ličnosti u BiH.

Na adresi Srebreničkih odreda bb, koju smo posetili, niko ne otvara vrata, nema ni vlasnika kuće Hajrudina Nalića, niti Duške Jurišić, koja je, nezvanično saznajemo, tu prijavila prebivalište.

Na adresi Vidikovac bb, u kući kandidata za načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića prijavljen je Emir Suljagić, bivši kantonalni ministar u Sarajevu. Iako Suljagića niko skorije nije video u Srebrenici, Duraković tvrdi da spava i živi kod njega.

Pravo glasa u Srebrenici pokušaće da dobije i srbijanski muftija Muamer Zukorlić, koji pre nekoliko dana boravio u Srebrenici raspitivajući se šta mu je od papira sve potrebno da bi izvadio ličnu kartu.

Prilikom prijave prebivališta, kažu u policiji, svaki građanin je dužan da da istinite podatke o adresi stanovanja koje, potom, proverava policija. Ako utvrdi da je prijava lažna - kazna je do 300 konvertibilnih maraka.

Spisak lažnih prijava je podugačak kao i spisak finansijera ovog projekta, tvrde srpski politički predstavnici iz Srebrenice. Preregistraciju birača, saznajemo, finansira deo međunarodne zajednice, a delom domaće bošnjačke partije. Jer. Bošnjaci nikako ne žele da prepuste mesto prvog čoveka opštine, pošto bi to, kako ističu naši sagovornici, otvorilo mesto za istragu o tome ko je pokrao novac od donacija.

PRIPRAVNICI

SRPSKI odbornici navode da su na projektu registracije Bošnjaka angažovani pripravnici iz opštinske uprave u prostorijama navladinog Udruženja "Drina'', zloupotrebljavajući tako i prostorije i resurse svih građana Srebrenice. U Građanskoj inicijativi "Glasaću za Srebrenicu" masovnu registraciju očekuju u julu.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:387218-Srebrenica-Javna-kupovina-laznih-glasova
 

Back
Top