Srđan je pokazao šta znači biti čovek

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.565
27. januara 1993. godine umro je Srđan Aleksić, mladić iz Trebinja. Nekoliko dana ranije pretukla su ga četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske.

„Kriv“ je bio zato što je u svom rodnom gradu stao u zaštitu prijatelja i susjeda, Bošnjaka Alena Glavovića. Nanesene povrede bile su smrtonosne. Srđan je preminuo na jučerašnji dan, prije 18 godina.

Otac Rade Aleksić posjetio je grob svoga sina Srđana i rekao:

“Da sam tad dobio unuka ili unuku, danas bi bili punoljetni. Dobio bih čovjeka. Ovako, na drugi način, imam čovjeka u ljudima koji prihvataju Srđana kao simbol nečega dobrog, nečega plemenitog. Jer, Srđan je pokazao šta znači imati prijatelja, pa ako treba i žrtvovati se za njega. Danas sam tužan i radostan, ali i ponosan jer vidim da sve više ljudi bira ono što je dobro i plemenito, da biraju pravi način i pravi odnos čovjek prema čovjeku.”

Na Srđanov grob stigao je i buket cvijeća iz Pančeva (Republika Srbija), grada koji je nedavno postavio spomen-ploču kao znak sjećanja na Srđana Aleksića. Po ovom Trebinjcu ime nose jedna sarajevska i novosadska ulica, dok su u Tuzli, Mostaru, Bihaću, Foči i Podgorici pokrenute iste inicijative.

Upravo u četvrtak u Mostaru su građani potpisivali peticiju sa željom da jedna ulica ili trg ponesu časno ime Srđana Aleksića. Inicijator je Forum mladih SDP -a.

"Srđan Aleksić jedan je od onih ljudi koji su svojim djelom sačuvali obraz čovječanstva u vremenima ratnog ludila. Želja nam je da se i Mostar pridruži onim gradovima čiji su stanovnici i gradske vlasti znali prepoznali veličinu Srđana Aleksića i dodijelili njegovo ime jednoj od svojih ulica", objašnjavaju u Forumu mladih SDP-a.

„Mislim da jedna ulica ili trg ili most koji se gradi iz Centra 2 Sjeverni logor mogu da nose ime ovog mladića. Mislim da je to potrebno ovom gradu u kojem konstantno postoje razlike i ističu si nacionalni problemi koji razdvajaju mlade. Također, tu su i problemi sa školom - dvije škole pod jednim krovom. I sve to utiče da mladi ljudi ne sarađuju između sebe. Ovo je jedan način da se približimo jedni drugima. Mislim da Srđan Aleksić je najbolji primjer - on je u vremenu 1992.-1995., u tom ratnom razdoblju, pokazao koliki je čovjek“, govori Alma Pelo, predsjednica Foruma.

Autor / izvor: RSE

Poslednja izmena:
.. čekajte .. kako to .. dokaz srpske civilizovanosti ..?
.. pa valjda su i ovi što su ga ubili bili srbi .. i to .. veliki srbi .. pa svaki zaključak o srbima mora pretegnuti na njihovu stranu .. jer oni predstavljaju .. većinu srba u tom postu .. on jedan njih četvorica ..

.. a on se .. sudeći prema ponašanju .. nije deklariosao kao veliki srbin ..
.. više kao veliki čovek ..

.. dakle .. komentari tipa .. srbin .. su promašeni ..
.. jer je u gornjem tekstu petorica srba .. jedan ubijen .. i četvorica koji su ubijali ..

.. ispravan komentar može biti jedino ..
.. čovek ..

.. jedan čovek .. i četiri zveri .. koje su ga ubile ..

Poslednja izmena:
.. čekajte .. kako to .. dokaz srpske civilizovanosti ..?
.. pa valjda su i ovi što su ga ubili bili srbi .. i to .. veliki srbi .. pa svaki zaključak o srbima mora pretegnuti na njihovu stranu .. jer oni predstavljaju .. većinu srba u tom postu ..

.. a on se .. sudeći prema ponašanju .. nije deklariosao kao veliki srbin ..
.. više kao veliki čovek ..

.. dakle .. komentari tipa .. srbin .. su promašeni ..
.. jer je u gornjem tekstu petorica srba .. jedan ubijen .. i četvorica koji su ubijali ..

.. ispravan komentar može biti jedino ..
.. čovek ..

.. jedan čovek .. i četiri zveri .. koje su ga ubile ..

da ti objasnim.
tih sto sutiraju ima u svakom narodu. ovakvih sto spasavaju druge - kao sto je Srdjan Aleksic - nema, nazalost.

da ti objasnim.
tih sto sutiraju ima u svakom narodu. ovakvih sto spasavaju druge - kao sto je Srdjan Aleksic - nema, nazalost.
.. tih što .. ubijaju .. a ne tek šutiraju ..
(.. trudiš se da ublažiš .. ili opravdaš .. tim eufemiziranjem ubistva ..? )

.. dakle .. tih što bi ubijali .. imaš u svakom čoporu ..
.. i to i znači biti pripadnik čopora .. osećati se kao .. pripadnik .. i režati na druge .. a kad zatreba i klati ..

.. onaj ko iskorači iz čopora .. taj je čovek ..
.. i pogrešno je na osnovu njegovog primera .. celom čoporu dodeljivati ljudske zasluge ..

.. dakle .. to što je na svakih deset hiljada srba jedan čovek .. ne znači da se može reći da je ta .. šačica .. ljudska iz razloga jer je srpska .. nego drugačije ..
.. može se reći .. po onom pajinom .. ljudi su .. iako su srbi ..

Sta ima da pricam, to su zveri...mene zanimaju ovakvi primeri na "drugoj" strani?! Ima li ih?! Ako nema istih...sta sam pogresno rekao...?!
.. ti te primeri zanimaju .. zato što razmišljaš kao ova četvorica .. zato što ti treba razlog za premlaćivanje takvih koji misle drugačije ..
.. a srđan je razmišljao drugačije .. to jest .. da je mislio o tome koliko na drugoj strani ima istih kao on .. ne bi uspeo videti čoveka u tim ljudima koje je branio ..

.. a za razliku od tebe .. i od tih koji su ga ubili a misle isto kao ti .. on je na drugoj strani video ljude ..

.. tih što .. ubijaju .. a ne tek šutiraju ..
(.. trudiš se da ublažiš .. ili opravdaš .. tim eufemiziranjem ubistva ..? )

.. dakle .. tih što bi ubijali .. imaš u svakom čoporu ..
.. i to i znači biti pripadnik čopora .. osećati se kao .. pripadnik .. i režati na druge .. a kad zatreba i klati ..

.. onaj ko iskorači iz čopora .. taj je čovek ..
.. i pogrešno je na osnovu njegovog primera .. celom čoporu dodeljivati ljudske zasluge ..

.. dakle .. to što je na svakih deset hiljada srba jedan čovek .. ne znači da se može reći da je ta .. šačica .. ljudska iz razloga jer je srpska .. nego drugačije ..
.. može se reći .. po onom pajinom .. ljudi su .. iako su srbi ..

blablablabla
Srbin sebe podmetnuo da spasi drugog.
Da vidim tog muslimana. Da vidim tog hrvata. Da vidim tog siptara.
nema ih? kraj diskusije.

blablablabla
Srbin sebe podmetnuo da spasi drugog.
Da vidim tog muslimana. Da vidim tog hrvata. Da vidim tog siptara.
nema ih? kraj diskusije.

.. dakle .. ti se slažeš sa ovom četvoricom koji su ga ubili ..?
.. jer to je otprilike i njihov stav ..

(.. nema treće .. ili misliš kao on .. da su muslimani ljudi .. ili misliš kao ovi koji su ga ubili .. da muslimani nisu ljudi ..
.. treće nema ..)

koliki su muslimani ljudi pokazali su u multietnichkom i multikulturnom sarajevu gde su proterali sve srbe
i nije bilo ni jednog balijskog humanitarca da im stane u zashtitu i da svoj zivot
missim...kakve otrcane fore
idi na kosovo ako su ti muslimani ljudi,daj bubreg lol
.. jel to meni ..?

.. ja nigde nisam rekla da su bolji ljudi .. samo da i tamo ima ljudi ..

.. ti smatraš da tamo nema ljudi ..?
.. eto .. dakle .. ti spadaš u istu kategoriju kao ova četvorica ..

Back