Srceparajući snimak orangutana koji se bori protiv bagera koji mu uništava dom

Moje ime je Đurđija

Domaćin
Moderator
Poruka
4.847
sl-01.png


Hrabri orangutan Bornea snimljen je na video snimku kako se bori sa mašinskim kopačem u pokušaju da spasi svoj dom od indonezijskih drvoseča. Očajna životinja se može videti kako pokušava da zaustavi bager golim rukama na video snimku koji je na društvenim mrežama podelila Međunarodna spasilačka organizacija (IAR). U sceni koja podseća na borbu u završnom nivou video igirce, orangutan pokušava da se popne na "ruku" mašine, ali pada i potom pokušava da se popne na njen zadnji deo.

sl-02.jpg


Incident se dogodio u šumi Sungai Putri u Zapadnom Kalimantanu, gde žive Bornejski orangutani, koji su ugrožena vrsta. Životinja na snimku nije povređena i srećom ju je organizacija IAR spasila i premestila u zaštićeni deo šume.

sl-03.jpeg


Video zasigurno dokazuje da tekući radovi na seči šuma teraju životinje iz njihovih prirodnih staništa protiv njihove volje. IAR je izvestila: „Ovaj očajni orangutan mahnito traži utočište od razorne moći buldožera; mašine koja je već desetkovala sve ostalo oko sebe. Uprkos svim preprekama koje su postavljene, naš tim je uspeo da spase ovog orangutana i odvede ga u sigurnost. Nažalost, ovakve scene su sve češće u Indoneziji. Krčenje šuma izazvalo je pad populacije orangutana; staništa su uništena, a orangutani su ostavljeni da gladuju i umiru."

sl-04.jpeg


Od 1970-ih populacija Bornea orangutana u Indoneziji je opala za 50%, a čak rizikuju da budu ubijeni - ako se ikada vrate u svoje prvobitne domove, gde je posađena plantaža palmi.

sl-05.jpeg


„Sungai Putri je dom jedne od najvećih populacija na svetu i nalazimo se na kritičnoj tački za orangutane Bornea“, rekla je Karmele Llano Sanchez, programski direktor IAR u Indoneziji. „Bez ovakvih šuma, oni ne mogu da prežive."

😔😢💔🙏


_________________________________
(izvor: sonyaz.net)
 

Top