Србогорци - Срби који не виде даље од Црне Горе...

СРБОГОРЦИ - Срби који не виде даље од Црне Горе...

Нешто се посебно дешава са делом "Срба" у Црној Гори, чије је одвајање од остатка српства изгледа досегло историјски максимум, а њихов раздор према осталим Србима ван Црне Горе још је већи него у присталица Зеленашке политике 1918. године.

Наиме, ови "Срби" себе несумњиво доживљавају за Србе, тако себе и представљају, као "највеће и најчистије Србе", мада често негују и тај двојни идентитет Србин-Црногорац или Црногорац-Србин. Они, иако не поричу да су Срби, са гордошћу, аверзијом па чак и гађењем гледају на Србе и српство ван Црне Горе, а поготово на "Србијанце", који су, рекло би се, у њиховим главама њихови заклети непријатељи и супарници.

Често Црну Гору сматрају супериорнијом од Србије, неретко тврде и да је црногорска државност старија од "србијанске", једни су од највећих противника српске ујединитељске и интегралистичке идеје и, чак се и не занимају нит их не дотиче историја Срба ван Црне Горе, јер је за њих српско само оно што је у Црној Гори. И никако да одустану од тога да су Срби, иако су по свему много ближи схватању једног просечног "Монтенегрина" него Србина.

Они чак и неретко Мила подржавају више него "србијанца" Вучића, а њихови спољнополитички ставови су малтене идентични једном просечном гласачу М.Ђ. Умногоме су ЗА евроатлантске интеграције, не противе се много санкцијама Русији, а што се Косова тиче....

Е, то је занимљива тема. За њих је Метохија - Црна Гора. Наизглед се интересују за Косово али неко у њиховим визијама 'црногоско Косово и Метохију'.

Много су поноснији на то што су из Црне Горе него јер су Срби, а тај понос иде толико далеко да прелази у огромну гордост, поделу, па чак у екстремним случајевима и презир и гађење према Србима и српству ван Црне Горе. Оваквих Срба у Црној Гори има довољно да се свуда може чути њихов глас, и да утичу на исходе избора и све демократије, даклњ бројни су.

Такав случај, рекло би се, није био например 2006., када се знало: Србин си ако гласаш за заједницу, а ниси Србин ако гласаш за независност. Такав случај није био ни на попису 2011. када се код велике већине народа знало, Србин си ако се попишеш као Србин, а Црногорац си ако се попишеш као Црногорац.

Дакле, ово 'ново' стање датира од релативно недавних година и доста је прогресивније од класичног српства у Црној Гори. Шта ви мислите о овом стању? Шта су узроци појаве србогораца?
Meni se cini da ti samo ne vidis da su ti ljudi ,osim sto su Srbi Istovremeno I Crnogorci Sa politickim stavovima karakteristicnim za CG. Slicno ti je i sa pripadnicima drugih CG naroda. A dobro kad zatreba svi mi ( nijesam Srbin) mozemo biti sta se trazi ali bogami nam je nekako osnovni identitet ipak zavicajni jer se jako razlikujemo od nasih sunarodnika iz okolnih drzava. srbogorci su casni ljudi ( kao i drugi etnicki I neetnicki Crnogorci), ali boze spasi od profesionalnih Srba, Crnogoraca, a tek od mojih profesionalnih Bosnjaka ili Albanaca.

Није, није, Кнежевић и Мандић су бог ми помињали и то баш често. Чак су као представници српског народа у ЦГ били и у скупшттини Србије. Мандићу је на инстаграму (до почетка камппање) скоро свака објава била о Косову, Ђоковићу, па дан РС, па репрезентација Србије... Кнежевић нон сстоп Србије, често је спомињао српство ван Цг, није он један од тих на које мислим кад кажем србогорци...

Али Мандић је након почетка председничке кампање одједном стопирао причу о српству. Чак није ни честитао дан државности СРБ.

Тачно се сећам када су играле СРБ и ЦГ 2018. а он навијао за Србију. Сад, као председнички кандидат, окренуо је ћурак...

Али нису ми они Србогорци. Србогорци су што их редовно п*чкарам уз Брђанина на темама о изборима у ЦГ и српском ентитету у ЦГ. Можда је и Милачић нека умеренија врста тих србогораца, али Дајковић са друге стране велик инрегралиста, Србин пре свега.
@guslar1389 је типичан Србогорац.

Jok. On je specifičan, neki posebni soj Nadsrpstva.
Он говори да је Србин и да су Црногорци најчистији, најбољи, највећи, све нај-нај Срби. С друге стране пљује по Србијанцима због разних тзв. разлога, па иде и у расизам тврдећи да су Србијанци полу Цигани и као такав расни отпад недостојни да нове часно српско име. За прекодринске Србе посебно Крајишнике и Херцеговце признаје да су расно Срби због сличности са Црногорцима, али ипак су му Црногорци најелитнији Срби.
То је близу дукљанско-монтенегринског усташлука, фали само 1 корак.

Он говори да је Србин и да су Црногорци најчистији, најбољи, највећи, све нај-нај Срби. С друге стране пљује по Србијанцима због разних тзв. разлога, па иде и у расизам тврдећи да су Србијанци полу Цигани и као такав расни отпад недостојни да нове часно српско име. За прекодринске Србе посебно Крајишнике и Херцеговце признаје да су расно Срби због сличности са Црногорцима, али ипак су му Црногорци најелитнији Срби.
A fascinantno mi je kako je kod svih njih mržnja prema Vučićevu i aktuelnoj vlasti u Srbiji samo paravan za mržnju prema Srbiji.

A fascinantno mi je kako je kod svih njih mržnja prema Vučićevu i aktuelnoj vlasti u Srbiji samo paravan za mržnju prema Srbiji.
Знао сам једног са севера ЦГ који има даље херцеговачко порекло што је сам истицао, а који је имао сличне ставове као @guslar1389 (био је искарикирани црногорски надсрбин).
100% сам сигуран да је тај лик сад жестоки дукљани-монтенегрински усташа који презире све српско, слуша Томпсона итд.

Фотографије из колекције Рогер Фентона под називом 'Кримски рат, 1855'. Ово је био први снимљен рат и међу њима има веома интересантних фотографија српских војника (иако означених као 'Хрвати', или 'Црногорци').

На рве три фотографије je Османски фелдмаршал Омер Лутфи Паша, рођен Михајло Латаш у Јањoj Гори , Лиka. Остале фотографије су групе 'Хрвата', али су очигледно Срби под командом комбиноване аустријско-турске интернационалне бригаде. Претпостављам да су 'Црногорци' на једној фотографији сигурно Црногорци из Катунске нахије који су се доселили у турску окупирану Херцеговину (околина Никшића) и раде као граничари за Османлије. Ово су вероватно најстарије забележене фотографије нашег народа.

1. Ömer Lûtfi Pasa
2. Omar Pacha & Colonel Simmons, Queen's Commisioner at the head quarters of the Ottoman Army.
3. Ömer Lûtfi Pasa
4. Discussion between two Croats
5. Group of Montenegrins
6. Group of Croats laborers posed for group portrait
7. A Croat Chief
8. A group of Croat
laborers
Fenton122.jpg
Fenton046.jpg
Fenton165.jpg
Fenton055.jpg
Fenton091.jpg
Fenton127.jpg
Fenton139 (1).jpg
Fenton166.jpg

Нажалост, Елена у праву си. Е сад, око узрока тих србогораца, једино ми није јасно јесу ли то већином бивши Миловци које је запљуснуо утицај литија и свега тога, или су Срби на путу Миловаца.

Више у ЦГ Србин и Црногорац нису толико одвојени појмови као до пре пар година. Сада ти србогорци највишњ негују тај двојни идентитет

Често и говоре да су само Црногорци али, "као се подразумева да су Срби јер је Црногорац = Србин". Ја лично нисам присталица тих дуализама. Ја сам за то да сам прво и једино Србин, а то што сам из Бањана српског племена из Црне Горе и Старе Херцеговине само иде у прилог томе да сам Србин

Bojim se da su to Srbi na putu Milovaca, Milovci imaju toliko ostru retoriku i stav, tesko da bilo sta moze da ima pozitivan uticaj na njih. Realno, danas se kad kazes da si Crnogorac ne izjednacava sa tim da si i Srbin, pogotovo kad su u pitanju zemlje iz susedstva. Ja sam nekad na sve Crnogorce gledala kao na najblizi rod, sad vec pravim razliku i vrlo sam oprezna dok ne procenim kojoj grupaciji neko pripada.

Hajde za promenu se solidarišite sa onima koji bi da žive malo u datom trenutku vremena a ne da vode i preživljavaju bitke od 1371-1999 iznova i iznova u svojim glavama i normalizujte se pa neće biti problema.
A što se tiče Vojvodine, kada brod ima problem valjda krpiš rupu i usmeravaš ga u najbližu luku da se popravlja, a ne da ga dodatno čerupaš i teraš na stenje kao manit. Naravno da onaj ko može da se spasi, spasiće se. Prirodni instikt.

Apropo teme, nema problema sa srpskim identitetom ljudi u CG koji glasaju za ES,a na njih misli . Realni ljudi koji sagledavaju stvari kako treba, racionalno.
Evo upravo primer postavljača ove i par sličnih tema tj u sličnom tonu napravljenih, kome Srbi nisu "pravi" ako nije po njihovom shvatanju srpstva a takvih sličnih je puna i Srbija. Oni bi radije Mila i dukljane na vlasti nego srpske neistomišljenike da bi mogli da guslaju o "nepravdi" i držao one sa srpskim identitetom u stanju " sabornosti" i opasnosti. Mislim čovek ladno poziva na sabornost a bukvalno pokazuje najgore i najprizemnije sektašenje i način razmišljanja koje je i dovelo do debakla ove nacije. Na ivici da bude terminalno. Pa lepo glasajte Mila onda, ako vam ES ne valja. I dalje imate izbor, pa budite saborni dok vas gazi i zatire. Jednom se zajebao taktički, drugi put neće propustiti priliku samo mu je pružite opet. Ali neće biti "građanista" i "srbogoraca" i onda će te biti saborni i srećni...negde već.

Slazem se sa tobom i za Vojvodinu i za CG. Da smo sada u drzavnoj zajednici sa CG, ja bih prva bila za to da se osamostale i da se ne valjaju u blato sa nama. Isto tako, ne uzimam im za zlo i danasnju spoljnu politiku koja se vodi, a koja je u suprotnosti sa nekim nasim nacionalnim interesima. Istinska braca treba da razumeju jedni druge, bitnija je sustina od forme, samo se plasim da je sve manje i te manje i te sustine. To bi se desilo kroz vreme verovatno i sa Vojvodinom, postali bi vece ustase od ustasa. E, to je sustina problema, cemu to i kako tome stati na put. I da, da zivim u CG, ja bih glasala za ES, pametne, mlade, obrazovane i umerene ljude, sa vizijom.

Meni se cini da ti samo ne vidis da su ti ljudi ,osim sto su Srbi Istovremeno I Crnogorci Sa politickim stavovima karakteristicnim za CG. Slicno ti je i sa pripadnicima drugih CG naroda. A dobro kad zatreba svi mi ( nijesam Srbin) mozemo biti sta se trazi ali bogami nam je nekako osnovni identitet ipak zavicajni jer se jako razlikujemo od nasih sunarodnika iz okolnih drzava. srbogorci su casni ljudi ( kao i drugi etnicki I neetnicki Crnogorci), ali boze spasi od profesionalnih Srba, Crnogoraca, a tek od mojih profesionalnih Bosnjaka ili Albanaca.
Не постоје разлике становништва ЦГ у односу на остатак српског народа ван ЦГ.

Све се слажем. Од а до ш

Bojim se da su to Srbi na putu Milovaca, Milovci imaju toliko ostru retoriku i stav, tesko da bilo sta moze da ima pozitivan uticaj na njih. Realno, danas se kad kazes da si Crnogorac ne izjednacava sa tim da si i Srbin, pogotovo kad su u pitanju zemlje iz susedstva. Ja sam nekad na sve Crnogorce gledala kao na najblizi rod, sad vec pravim razliku i vrlo sam oprezna dok ne procenim kojoj grupaciji neko pripada.

Slazem se sa tobom i za Vojvodinu i za CG. Da smo sada u drzavnoj zajednici sa CG, ja bih prva bila za to da se osamostale i da se ne valjaju u blato sa nama. Isto tako, ne uzimam im za zlo i danasnju spoljnu politiku koja se vodi, a koja je u suprotnosti sa nekim nasim nacionalnim interesima. Istinska braca treba da razumeju jedni druge, bitnija je sustina od forme, samo se plasim da je sve manje i te manje i te sustine. To bi se desilo kroz vreme verovatno i sa Vojvodinom, postali bi vece ustase od ustasa. E, to je sustina problema, cemu to i kako tome stati na put. I da, da zivim u CG, ja bih glasala za ES, pametne, mlade, obrazovane i umerene ljude, sa vizijom.
Ја сам тог става, да евто-атанофичска политика не води у бољитак и напредак. Стварно сам тврд по том питању. Ни у СРБ, ни у ЦГ. Најгоре је прихватити комунистичку сецесију Црне Горе од остатка Србије, па рећи 'ми и Црногорци смо браћа". Нисмо братски народи, него један, српски народ. Ако није тако, онда смо прихватили све што нам узеше у Југи.

ПЕС је западњачки пројекат и идеја. Мени као некоме ко органски не подноси западне вредностти, ставове и политику која је по свему другачија од нас и нашег етничког бића, не могу да будем онај који би за њих гласао.

И ми срушисмо Милошевића кога тада гледасмо као Мила у ЦГ што гледају, па нам је дошао ДОС, иста прича као ПЕС...Ал нешто не видим да нам је од ДОС-а било ишта боље, поготово у сваком сегменту народа и политике која није само материјална. А ни материјално нисмо узнапредовали много. Поготово не онолико колико се очекивало и обећавало

Претпостављам да сте из Босанске Крајине или врло близу Козаре (Б-Грахово, Б-Петровац, Приједор, Бања Лука итд.)?...
Опрез :nono3: Србине. Као што на друштвеним мрежама имаш мноштво провокатора који се лажно представе Србима па онда понављају пропагандну (монтенегринску и бошњачку) мантру из комшилука, тако и на крсти имамо подоста тих тролова који се лажно представе Србима како би или понављали ту србофобичну пропаганду или малициозним, заједљивим постовима "болдовали" анимозитет међу Србљем.
Milačić je prvo bio komunista, pa Srbin, potom Montenegrin, pa opet Srbin, pa Srbogorac pa sada opet Srbin.
Нисам ти ја пратио његов животопис нити имам појма којим беспућима и странпутицама је "скретао". Ако је заиста тачно написано, пролазио чо'ек кроз фазе у животу, малчице "кривудао", малчице би потрефио прави пут. Вјерујем да је данас истински српски родољуб. А чак и ако му је српство само средство до циља, може бити од користи.
Meni se cini da ti samo ne vidis da su ti ljudi ,osim sto su Srbi Istovremeno I Crnogorci Sa politickim stavovima karakteristicnim za CG. Slicno ti je i sa pripadnicima drugih CG naroda.
Твоје размишљање и осврт мислим да немају везе са поентом теме. И кроз историју све до новијих времена, српство и црногорство никад нису били у сукобу, раскораку, народност српска, поданство црногорско. Етноним Србин, политоним Црногорац. И није проблем имати више колективних идентитета, политички, етнички, завичајни, религиозни, па и племенски у случају Црне Горе. Становник Брда је и Брђанин (демоним) и Црногорац (политоним) и Србин (етноним) и православни хришћанин. Или ако је неке друге народности или пак вјере. И ти колективни идентитети нису у сукобу.
Мислим да је аутор мислио на нешто скроз друго, о групацији која има доживљај етничког идентитета само до своје тарабе, гдје тај осјећај зна скренути у два смјера, и групацији која у актуелним процесима не ријетко зна бити метом политичке инструментализације.

Nevjerovatno.
Vucic na vase oci izdaje i prodaje Kosovo a vi cutite i bavite se "nedovoljnom kolicinom srpstva" kod Crnogoraca. (Srba iz CG)
I to traje 10 godina.
A s'vremena na vrijeme i koju packu udari ovamo nama, pomagajuci Milu Djukanovicu.
Svi veliki Srbi, junačine na internetu. Spašavaju vaskoliko Srpstvo putem društvenih mreža i tastature. Lepe etikete izdajnika, plaćenika, ustaša, šiptara i vojvođanera, jer pretpostavljam da im je neko dao monopol da oni određuju ko je dobar Srbin, a ko ne.

Svi veliki Srbi, junačine na internetu. Spašavaju vaskoliko Srpstvo putem društvenih mreža i tastature. Lepe etikete izdajnika, plaćenika, ustaša, šiptara i vojvođanera, jer pretpostavljam da im je neko dao monopol da oni određuju ko je dobar Srbin, a ko ne.
Pazi ti sta su oni nama izmislili: "Srbogorci".
Evo gledam i ne mogu da vjerujem.
A jedino se pitam sta treba mi ovamo da radimo da bi bili Srbi po njihovoj mjeri?

Nevjerovatno.
Vucic na vase oci izdaje i prodaje Kosovo a vi cutite i bavite se "nedovoljnom kolicinom srpstva" kod Crnogoraca. (Srba iz CG)
I to traje 10 godina.
A s'vremena na vrijeme i koju packu udari ovamo nama, pomagajuci Milu Djukanovicu.
Eto, usko-seosko zatucano razmišljanje koje ne može da izađe izvan okvira Vučića, partijskih interesa i kafanske priče

СРБОГОРЦИ - Срби који не виде даље од Црне Горе...

Нешто се посебно дешава са делом "Срба" у Црној Гори, чије је одвајање од остатка српства изгледа досегло историјски максимум, а њихов раздор према осталим Србима ван Црне Горе још је већи него у присталица Зеленашке политике 1918. године.

Наиме, ови "Срби" себе несумњиво доживљавају за Србе, тако себе и представљају, као "највеће и најчистије Србе", мада често негују и тај двојни идентитет Србин-Црногорац или Црногорац-Србин. Они, иако не поричу да су Срби, са гордошћу, аверзијом па чак и гађењем гледају на Србе и српство ван Црне Горе, а поготово на "Србијанце", који су, рекло би се, у њиховим главама њихови заклети непријатељи и супарници.

Често Црну Гору сматрају супериорнијом од Србије, неретко тврде и да је црногорска државност старија од "србијанске", једни су од највећих противника српске ујединитељске и интегралистичке идеје и, чак се и не занимају нит их не дотиче историја Срба ван Црне Горе, јер је за њих српско само оно што је у Црној Гори. И никако да одустану од тога да су Срби, иако су по свему много ближи схватању једног просечног "Монтенегрина" него Србина.

Они чак и неретко Мила подржавају више него "србијанца" Вучића, а њихови спољнополитички ставови су малтене идентични једном просечном гласачу М.Ђ. Умногоме су ЗА евроатлантске интеграције, не противе се много санкцијама Русији, а што се Косова тиче....

Е, то је занимљива тема. За њих је Метохија - Црна Гора. Наизглед се интересују за Косово али неко у њиховим визијама 'црногоско Косово и Метохију'.

Много су поноснији на то што су из Црне Горе него јер су Срби, а тај понос иде толико далеко да прелази у огромну гордост, поделу, па чак у екстремним случајевима и презир и гађење према Србима и српству ван Црне Горе. Оваквих Срба у Црној Гори има довољно да се свуда може чути њихов глас, и да утичу на исходе избора и све демократије, даклњ бројни су.

Такав случај, рекло би се, није био например 2006., када се знало: Србин си ако гласаш за заједницу, а ниси Србин ако гласаш за независност. Такав случај није био ни на попису 2011. када се код велике већине народа знало, Србин си ако се попишеш као Србин, а Црногорац си ако се попишеш као Црногорац.

Дакле, ово 'ново' стање датира од релативно недавних година и доста је прогресивније од класичног српства у Црној Гори. Шта ви мислите о овом стању? Шта су узроци појаве србогораца?
guslar

Eto, usko-seosko zatucano razmišljanje koje ne može da izađe izvan okvira Vučića, partijskih interesa i kafanske priče
Srbogorci koji ne vide dalje od CG su u neku ruku očekivana pojava u CG, zato što su Srbi iz CG ili Crnogorci kako god plemenski narod. Njima je i šira svest o CG veliki domet s obzirom da im je startna pozicija pripadnost plemenu. Vuk Karadžić je opisivao razlike između Hercegovaca i Crnogoraca. Između ostalog je rekao da Hercegovac svoje junaštvo slavi kao junaštvo čitavog srpskog naroda, a Crnogorac sopstveno junaštvo slavi kao junaštvo plemena. Rekao je i da su Crnogorci u svom junaštvu osioni i bahati, a Hercegovci nisu.

Back