Srbina na Kosovu hapsili specijalci?

strawbbery_city

Iskusan
Poruka
6.580
KPS uhapsila Vučkovića zbog svađe?
Srbin Goran Vučković iz Gornjeg sela trenutno je u pritvoru. Kako tvrde u policiji, on je prvobitno uhapšen zbog obične svađe. Vučkovićeva porodica, međutim, tvrdi da su u hapšenju učestvovali specijalci sa heklerima.
Goran Vučković je pod sumnjom da je ratni zločinac uhapšen na sasvim čudan način. On je, naime, uhapšen zbog svađe sa komšijom u Gornjem selu – na padinama Šar planine. Bar tako tvrdi portparol regionalne policije u Prizrenu Azir Beriša. Kako Beriša za DW kaže, Vučković nije imao nikakva dokumenta kod sebe te je zato obavešten i istražni sudija. U međuvremenu je, za sada, zaštićeni svedok obavestio policiju da je Vučković mogući ratni zločinac. A šta je uradio?
„Vučković je 1998. radio kao buldožerista u društvenom preduzeću Magistrala. On je tada srušio zgradu Prizrenske lige. Obavestili smo specijalno tužilaštvo koje se bavi ratnim zločinima , ali i domaće tužioce pa je osumnjičenom određen pritvor od 48 sati. Istražne sudije rade na kompletiranju slučaja“, objašnjava Beriša.

Poseta kući Vučkovića

U kući Vučkovića u rodnom Gornjem Selu vlada neverica. Roditelji i supruga, koji su obavestili nadležne organe o, kako kažu, nevinosti njihovog Gorana, veruju da je reč o zabuni jer njihov sin, odnosno suprug, nije bio angažovan u ratnim dejstvima

Prema rečima oca Slobodana, u hapšenju njegovog sina Gorana koji je bio na seoskoj svadbi učestvovalo je 20-ak specijalaca naoružanih heklerima. „Upali su kao da hapse najvećeg zločinca koji postoji na ovom svetu. Rekli su da ga samo sasluša istražni sudija - za pola sata će se vratiti. Tih „ pola sata“ odužilo se do danas a ko zna dokle će!“
Goranova supruga Ivana je sa svekrom angažovala advokata u Prizrenu i ne veruje da je njen suprug kriv za ratni zločin. „To je laž! Mogu da pričaju oni šta hoće, ali ne postoji samo jedna mašina (buldožer) i jedan čovek na svetu“, kaže Ivana za Radio Dojče vele.
Majka Ivanka, koja se sa suprugom 2000. prva vratila u rodno selo, a posle njih je stiglo još pet srpskih familija, smatra da se sve radi sračunato. „Moj suprug Slobodan Vučković prvi se vratio ovde, a sada će prvi da se seli – kuću prodaje. Zbog pritiska!“
„Ako je kriv neka odgovara!“
Gornje selo je multietničko. Osim Srba tu žive i Bošnjaci koji ne žele javno da govore o hapšenju njihovog komšije. U susednoj Sredskoj troje starijih Srba, sa molbom da im ne objavljujemo imena, ističu kako ne veruju da je neko iz njihovog kraja mogao nešto tako da uradi tokom rata.
„Ali, ako je tačno onda ga osuđujemo. Svaki zločin treba osuditi bez obzira od koga on potiče“
„Ja o tome ne znam ništa i nemojte me ništa pitati!“
„Kod nas je uvek vladalo bratstvo i jedinstvo, tako je i danas. Ne možemo jedni bez drugih i pomažemo se. Zato ne verujem u ono zašta se tereti Goran koga dobro poznajem, ali ako je kriv neka odgovara“, zaključuje meštanin.
Pitanja ratnih zločina na Kosovu su do kraja prošle godine bila nadležnost UNMIK-ovog pravosuđa i tužilaštva. Sada je to u nadležnosti misije Eulex, koja, prema rečima portparola Kristofa Lamfalusija, vrši ponovnu analizu tih predmeta.


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4561855,00.html?maca=ser-Blic Online-2569-xml-mrss
 
Па биће тога још ,почело је да им нестаје муниције (за пропаганду) ако крену нови 17.март пропада власт у БГ а то је ипак већи интерес западих земаља е сада наша држава мора да докаже да је држава
 
svi kazu da nije kriv, ali dodaju..


i ja isto, mozda nije kriv, i ako je tako bice ubrzo pusten... ali ako se dokaze onda.... neka odgovara

А ако није крив нек поднесе тужбу за противправно лишавање слободе, лажне оптужбе ( клевета ), oграничавање слободе кретања.
Нико нема право да да на основу лажне оптужбе неког лиши слободе !
Клевета је кривично дело !
 
svi kazu da nije kriv, ali dodaju..


i ja isto, mozda nije kriv, i ako je tako bice ubrzo pusten... ali ako se dokaze onda.... neka odgovara

sta si ti? portparol shiptarskog "postenog" pravosudja?

naravno da za tog coveka vise nema nikakve sanse, nece vise videti bela dana.

ako je stvarno cinio zlocine, i ostao da zivi nezasticen medju shiptarima, onda je verovatno umno oboleo

nema veze, potraznja za zdravim organima ne jenjava, zar ne?
 
Evo kako to rade siptari.....


10.000 evra za 3 godine poniženja
Pravda u albanskoj režiji na Kosovu i Metohiji
text4%20v.jpg

Srbi u zatvoru


Piše P. Stojković
Milošu Jokiću za 32 meseca neosnovano provedena u pritvoru pravosudni organi na Kosmetu ponudili crkavicu.
Optužnicu i “verodostojni” iskaz svedoka Albanca koji je iz susednog sela video zločin osporile međunarodne sudije

Umesto zaposlenja u policiji uhapsili ga kao najgoreg teroristu

Posle 32 meseca provedena u pritvoru, bez ikakvog osnova, na Kosovu i Metohiji, UNMIK je Milošu Jokiću (27) “dodelio” 10.271 evro kao odštetu za pretrpljenu materijalnu i nematerijalnu štetu. Miloš i njegova porodica na ovo nisu pristali, pa su podneli privatnu tužbu za naknadu štete pred Sudom u Prištini tražeći ukupno 330.000 evra. Postupak je još u toku.

Miloša Jokića uhapsili su pripadnici američkih snaga u sastavu KFOR 28. avgusta 1999. godine u trenutku kada se vratio na KiM da bi pokušao da se zaposli u Kosovskoj policiji koja se tada formirala. On je pritvoren na osnovu prijave Albanca iz susednog sela, pod optužnicom da je maja iste godine ubio Redžepa Emrulahua u selu Vrbane. Jednomesečni pritvor odredio mu je istražni sudija Aleksandar Dimić.

Kao i većina Srba Miloš Jokić je izbegao u prvom talasu sa KiM. Pošto ovde nije bilo posla, a nije počinio nikakav zločin vratio se kako bi pokušao da se zaposli u Unmiku, odnosno sada Kosovskoj policiji.

- Niti sam se krio niti sam bežao. Verovao sam da pod međunarodnim snagama neće biti progona, a kako nisam služio ni vojsku mislio sam da ću zbog toga imati prednost prilikom zapošljavanja u policiji – priča Jokić. Umesto toga, kako kaže Jokić, tokom hapšenja ponašali su se kao da sam jedan od najtraženijih terorista.


TARIFE
SRBIJA BOGATIJA


U Srbiji uhapšeni za koje se dokaže da su neosnovano bili u zatvoru dobijaju minimum 1.000 dinara, odnosno 12 evra. Sa druge strane neosnovano pritvoreni za vreme policijske operacije “Sablja” dobijali su i do 10.000 dinara po danu. Komisija Ministarstva pravde u slučaju sporazuma o vansudskom poravnanju daje između pet i šest hiljada dinara. Sa izuzecima, kao što je Haški tribunal, gde nije ni predviđena mogućnost nadoknade za bezrazložno hapšenje, u inostranstvu su sume mnogo veće i pre svega zavise od ekonomske snage države, ali i stavova u pravosuđu.
- Njih desetak, sa nekoliko transportera je došlo i opkolilo kuću moga strica u kojoj sam živeo, a zatim uz “asistenciju” Šiptara koji su pokazali gde živim (pri tom se krijući ispod stepeništa) uleteli u stan i uhapsili me – kaže Jokić. - Znate kako to izgleda u Iraku ili Avganistanu, e pa isto tako. Uleteli su dok sam sedeo u fotelji u papučama i trenerci. Oborili su me na pod, pretresli, a kad ništa nisu našli naterali su me da kleknem, vezali lisicama i uperili mi oružje u glavu.
Kasnije pritvor je automatski produžavan. Od ukupno 32 meseca i devet dana pritvora, Jokić je proveo 20 meseci u američkoj bazi “Bondstil” gde su ga ispitivali i američki vojni islednici. Preostalo vreme provedeno po kosovskim tamnicama proveo je u Kosovsko mitrovačkom zatvoru.
U međuvremenu optužnica je proširivana pa je na kraju Miloš Jokić odgovarao za još devet novih krivičnih dela – raseljavanje albanskog življa, silovanje i ratni zločin.

Na osnovu ovih optužbi potkrepljenih sa lažnim svedocima Miloš Jokić je osuđen na 20 godina robije. Ipak, na ponovnom suđenju pred većem međunarodnih sudija 3. maja 2002. godine oslobođen je od svih optužbi.

- Posle svega još jedno poniženje. Ponudili su mi 10.000 evra da zaboravim tri godine upropašćenog života. Tri godine poniženja – kaže Jokić. - Pa u Srbiji je odšteta mnogo veća, a kamoli u svetu.


UTVRĐIVANJE
VRLO KOMPLIKOVANO


Postupak utvrđivanja nastale štete je kako kažu stručnjaci komplikovan. On po pravilu obuhvata materijalnu štetu – izgubljenu i propuštenu dobit, nematerijalnu štetu – moralnu štetu, ali i druge troškove kao što su advokatske usluge, posete porodice i dr. Dodatno se plaća ukoliko je nastalo i neko oboljenje, odnosno invaliditet.
On, dodaje, da je sa njim u “Bondstilu” tamnovalo još dvadesetak Srba koji su takođe, neosnovano optuženi čekali da dođu pred međunarodne sudije. Neki nisu, kako kaže Miloš, imali sreće da izađu iz zatvora.

Ovaj dvadesedmogodišnjak potražio je i pomoć od džavnih institucija. Kako sam kaže neki su ga odbili uz obrazloženje da nisu nadležni, a drugi prebacili na Kordinacioni centar, gde su mu odgovorili da trenutno imaju više od 17.000 takvih zahteva za pružanje pravne pomoći. Nezvanično su ga uputili na advokata, jer će tako brže doći do željenog ishoda.

- Sve bi to bilo u redu da imam novca za advokata i da oni smeju da odu na KiM – kaže ovaj mladić.

Ipak, kako sam kaže, ne gubi nadu jer ako treba ići će i do Međunarodnog suda pravde u Strazburu.

http://www.revija92.rs/code/navigate.php?Id=172
 
А ако није крив нек поднесе тужбу за противправно лишавање слободе, лажне оптужбе ( клевета ), oграничавање слободе кретања.
Нико нема право да да на основу лажне оптужбе неког лиши слободе !
Клевета је кривично дело !

bas tako. jedino nisam siguran kako je to zakonski reseno, daje li se neka novcana nadoknada i sl.
 
Srbe hapse na osnovu laznih i izmisljenih svedocenja, a kad treba da se sudi ili siptarima, ili bh muslimanima ili hrvatima itd,....onda se prikupljaju dokazi, i to traje godinama, ili kazu da dokaza nema, ili jih cak i uniste.........eto sta se to radi,......Trebala bi Srbija da se organizuje pa sve te krvnike sto su ubijali i klali srpski narod, po brzom postupku da likvidira.......
 
Poslednja izmena:
sta si ti? portparol shiptarskog "postenog" pravosudja?

naravno da za tog coveka vise nema nikakve sanse, nece vise videti bela dana.

ako je stvarno cinio zlocine, i ostao da zivi nezasticen medju shiptarima, onda je verovatno umno oboleo

nema veze, potraznja za zdravim organima ne jenjava, zar ne?

znaci nema brige za tebe
 
bas tako. jedino nisam siguran kako je to zakonski reseno, daje li se neka novcana nadoknada i sl.

Да добија се материјално обештећење, а по тужби оштећеног за клевету одговара лажни сведок и за то је запрећена затворска казна за лице које је изнело клевету.
Тако је то у правној држави .
 
ponudjeno mu je oko 10 eura za jedan provedeni dan. mislim da je malo. a on je trazio 350 eura zaprovedeni dan u zatvoru.ja ne znam da li je topremalo ili previse, ali evo ja ovog momenta pristajem da provedem neko vreme u zatvoru za polovinu od one sume koju je on trazio. 5.000 ojra mesecno. nije lose
10.000 evra za 3 godine poniženja
Pravda u albanskoj režiji na Kosovu i Metohiji
 
Да добија се материјално обештећење, а по тужби оштећеног за клевету одговара лажни сведок и за то је запрећена затворска казна за лице које је изнело клевету.
Тако је то у правној држави .

nisam procirto post koji se bavi odstetom. a nisam niti procitao bilo koju informaciju o tome da li je svedok odgovarao
 
ponudjeno mu je oko 10 eura za jedan provedeni dan. mislim da je malo. a on je trazio 350 eura zaprovedeni dan u zatvoru.ja ne znam da li je topremalo ili previse, ali evo ja ovog momenta pristajem da provedem neko vreme u zatvoru za polovinu od one sume koju je on trazio. 5.000 ojra mesecno. nije lose

Паметан си ти Адеме, а њему је нуђено што није био на слободи већ у заточеништву и ко зна шта проживљавао тамо 10 евра за 24 часа проведених у тамници.
 
ponudjeno mu je oko 10 eura za jedan provedeni dan. mislim da je malo. a on je trazio 350 eura zaprovedeni dan u zatvoru.ja ne znam da li je topremalo ili previse, ali evo ja ovog momenta pristajem da provedem neko vreme u zatvoru za polovinu od one sume koju je on trazio. 5.000 ojra mesecno. nije lose

fora jeste i u parama jer naravno treba da mu isplate....ali optuzili su ga zbog laznog svedocenja, i ta siptar koji ga je lazno optuzijo tj. slagao trebao bi da robija, i to dugogodisnju robiju, ...tako je to u svim demokratskim,pravnim,civilizovanim drzavama...!!!
 
fora jeste i u parama jer naravno treba da mu isplate....ali optuzili su ga zbog laznog svedocenja, i ta siptar koji ga je lazno optuzijo tj. slagao trebao bi da robija, i to dugogodisnju robiju, ...tako je to u svim demokratskim,pravnim,civilizovanim drzavama...!!!

ma treba,ja sam za to. i mislim da su mu malo ponudili.
a sto se tice toga da su ga tamo maltretirali, to nije tacno. verovali ili ne toga na kosovu vise nema.
i samo da dodam, i ona suma koju je trazio, oko 10.000 za mesec dana je nekako... mada neka pokusa, sto da ne
 

Back
Top