• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Srbin koji je izumeo ručnu mašinicu za šišanje

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
281.902
Untitled-59-650x383.jpg


Nikola Bizumić je ime našeg pronalazača koji je prvi izumeo ručnu mašinicu za šišanje, popularnu nularicu.

Nikola Bizumić je rođen u siromašnoj porodici u Neradinu 1823. godine. Posle školovanja u rodnom mestu otišao je u Irig da uči berberski zanat. U Irigu je došao na ideju da konstruiše mašinu koja bi unapredila berbersku delatnost, odnosno ubrzala postupak prilikom šišanja. Kod svog majstora nije naišao na razumevanje, pa ga je napustio i prešao u Rumu, gde je 1836. godine položio kalfenski ispit. Ni tu nije naišao na razumevanje i podršku niti je uspeo da pribavi 100 forinti da bi napravio i patentirao svoju zamisao.

Gotovo praznog novčanika napustio je zavičaj 1855. godine i otišao u London. U Londonu je našao finansijere za svoj izum koji je ubrzo počeo da se proizvodi i izvozi. Već 1865. su berbernice širom Evrope za šišanje koristile izum Nikole Bizumića.

Upotreba ručne mašinice za šišanje je opala sa pojavom električne mašinice za šišanje

Nikola Bizumić je u Ujedinjenom Kraljevstvu bio poznat pod imenom Džon Smit (engl. John Smith). Zbog zasluga i poslovne preduzimljivosti dobio je plemićku titulu. Umro je 1906. godine kao veoma bogat čovek.

Nakon smrti njegova imovina procenjena je na 22 miliona funti sterlinga, što je posle II sv. rata bilo veće od bužeta tadašnje srpske države.

(vikipedija)

nikola-696x433.jpg
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.