Srbiji preti krah privrede

Swerdlow

Primećen član
Poruka
610
U Srbiji trenutno radi samo 15 odsto privrede, a ako bi vlada povećala porez, sve bi stalo. To bi bio udar na preduzeća koji bi doveo do dodatnog otpuštanja radnika, kaže Miroslav Zdravković

BEOGRAD - Ukoliko Vlada Srbije bude primorana da poveća PDV kako bi nadoknadila manjak u budžetu, što je, prema mišljenju ekonomskih stručnjaka, sve izvesnije, to neće dovesti do inflacije, već će potpuno dotući već posrnulu privredu.

Država dužna više

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin izjavio je juče da bi država trebalo da bude garant za kredite preduzećima čiji su dugovi za neplaćene poreze manji od dugova države prema tim preduzećima. On je u intervjuu Tanjugu ukazao na paradoksalnu situaciju da dugovi privrede prema državi rastu jer su opterećeni visokim kamatama, dok potraživanja preduzeća nemaju kamate.
- Ako ne može na vreme da izmiri obaveze prema realnom sektoru, država onda treba za taj iznos da garantuje - ukazao je Bugarin i dodao da, ukoliko problem dugovanja ne bude rešen, „do kraja godine ćemo imati problema sa oko 62.000 blokiranih kompanija, a taj broj može biti i veći, što bi bilo zaista poražavajuće i katastrofalno“.

Povećanje PDV značilo bi potpuni krah srpske privrede, smatra predsednik Udruženja „Privredni preporod Srbije“ Miodrag Nikolić Feman.
- Samo 15 odsto privrede sada radi, a ako povećaju PDV, i to malo bi potpuno stalo. Novi namet u ovakvim uslovima kada privreda mora da plati državi potraživanja u roku od tri meseca, a istovremeno čeka od 120 do 180 dana na naplatu svojih potraživanja od trgovačkih tajkuna, jer im je to država dozvolila, pokazuje koliko država brine o privredi. I javna preduzeća kasne sa uplatama. A bez rasta privrede nema uvećanja bruto proizvoda, koji je opet uslov za ekonomsku i finansijsku stabilnost zemlje. To bi odvelo do haosa, otpuštanja radnika i masovnih protesta, što se iovako očekuje - naglašava Nikolić.
Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da bi najbolje bilo kada se PDV ne bi povećavao.
- Ali ako se PDV poveća, onda će to biti dodatni udar na preduzeća i negativne posledice takve mere dovele bi do dodatnog otpuštanja radnika - kaže Zdravković.
Profesor ekonomije na „Megatrend univerzitetu“ Vladimir Vučković pak kaže da bi povećanje PDV gotovo izvesno dovelo do inflacije.
- To bi dovelo do inflacije, ali ne preterano, za oko jedan procentni poen. To ne bi bilo toliko strašno koliko bi predstavljalo opterećenje za građane i privredu. Bila bi to još jedna kap na prepunu čašu i novi namet u već teškoj ekonomskoj situaciji. Drugo, povećanje PDV bi imalo i politički momenat jer bi to bilo priznanje da se nije uspelo u ispunjavanju nekih obećanja, a jedno od njih je bilo da se PDV neće povećavati - kaže Vučković i dodaje da je zbog pada kupovne moći građana došlo do blagog pada cena iako je očekivao da se to dogodi ranije.
On ističe da otpuštanje radnika u javnom sektoru neće moći da uštedi novac koliko je potrebno.
- Proračunato je da je potrebno 40 milijardi dinara, a otpuštanjem radnika će se uštedeti samo nekoliko milijardi. Da li je toliki novac moguće sakupiti na strani rashoda, što je prvo rešenje, ostaje da se vidi. Oni znaju kolike su rezerve. I ranije su govorili da nije moguće uštedeti, pa se ispostavilo da je bilo moguće -
 

Back
Top