Srbiji mesto u EU i NATO

gost 186661

Elita
Poruka
24.166
Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je u intervjuu agenciji Beta da "misli da će se i nova koaliciona vlada u Beogradu uveriti da budućnost Srbije leži u evroatlantskim strukturama, prvo i najpre u Evropskoj uniji i onda korak po korak kroz jačanje partnerstva s Atlantskim savezom".

"Ja bih veoma voleo da dodje do napretka u odnosima Srbije sa Evropskom unijom i u tom cilju je takodje od suštinskog značaja da Srbija sagleda da je nužno naći konstruktivno, političko rešenje za Kosovo", istakao je Rasmusen u razgovoru s dopisnikom Bete Draganom Blagojevićem.

Čelnik NATO kaže da na Zapadni Balkan gleda "kao na jedan nezavršeni posao".

"Posle kraja hladnog rata smo uspeli da ponovo ujedinimo Evropu, kroz saradnju EU i NATO smo stvorili potpuni trajni mir... Ali i dalje nam nedostaje nešto na Zapadnom Balkanu i mnoge zemlje regiona teže tome da postanu ne samo članice EU, već i NATO", rekao je Rasmusen.

I, dodao je, "kad se pogleda na geografsku kartu, mislim da Srbija pripada toj zajednici naroda koji teže ulasku u redove EU i možda takodje NATO".

Na pitanje kako gleda na to što će u novoj vladi Srbije biti i stranke koje nisu naklonjene jačanju veza sa NATO i da li možda strahuje da to može dovesti u pitanje dalje odnose NATO i Srbije Rasmusen je odgovorio da "u potpunosti poštuje ono što će, na kraju krajeva, biti odluka samih Srba".

Na pitanje da li smatra da Srbija možda može biti oštećena ako želi da udje u EU, a možda ne bude želela da postane članica NATO Rasmusen je ponovio da je "moguće biti član EU, a ne i NATO, jer je 21 država članica obe ove organizacije, a u EU ima članica koje nisu u NATO, mada sve one imaju snažne partnerske odnose s Atlantskim savezom".

"Tu je, medjutim, jedna veoma važna stvar, a to je da bi neka zemlja kandidat postala članica EU, ona mora ispuniti niz merila koja su veoma podudarna s merilima nužnim da se postane član NATO", dodao je.
http://www.beta.rs/default.asp?tip=article&kategorija=vestidana&ida=2724498&id=&ime=

НАТО наравно није услов,
ко што није ни јужна а врло могуће и она преостала покрајина*....
 
Rusija dala odobrenje za gradnju baze NATO u Uljanovsku http://en.rian.ru/russia/20120629/174312840.html

Дала им дозволу да користе то место за транзит из Авганистана и у Авганистан опреме, људства и других ствари. Значи само да користе. Чист транзит. Не верујем да им дали то да користе без неке накнаде :)
 

Back
Top