Srbiji hoće da ukinu predsedavanje UN?

Adem-ks

Aktivan član
Poruka
1.823
vidi vidi.... u vreme stednje je zabranjeno rasipanje

Srbiji hoće da ukinu predsedavanje UN?

Jeremić se požalio saradnicima da mu je ugrožena funkcija u GS UN zbog napisa o milionskim troškovima, saznaje Kurir
Vuk Jeremić,

Uplašio se da ne ostane bez funkcije

BEOGRAD - Izmiče fotelja.
Zbog medijske prašine u vezi s višemilionskim troškovima kabineta Vuka Jeremića u UN, Srbija bi mogla da izgubi mesto predsedavajućeg GS UN. Tako se, kako saznajemo, Jeremić požalio svojim najbližim saradnicima.

- Strani zvaničnici su zapanjeni medijskim napisima o parama koje će se potrošiti i zato nije isključena ni opcija da nam funkcija izmakne - preneo je izvor Kurira reči Vuka Jeremića. Naš sagovornik je dodao da je bivši šef diplomatije sada spreman da u Njujork ide i s manje para, koliko god mu nova vlada odobri, samo da mu ne izmakne funkcija.

To je indirektno za Kurir potvrdio i Jeremić. Kako je rekao, on u UN neće predstavljati sebe, već Srbiju, a put Njujorka će krenuti sa onoliko novca koliko vlada odobri.

- Moj tim će izložiti planirani budžet za jednogodišnje predsedavanje. On se određuje na osnovu koeficijenta MSP koji važi za diplomatske predstavnike Srbije u SAD - kazao je Jeremić.

A prema rečima generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, srpski narod treba da bude ponosan što će Jeremić predsedavati GS. Kako je rekao, on je jedan od šefova diplomatija država članica UN s kojima se najviše susretao.

- Srpski narod bi trebalo da bude ponosan što će tako istaknuta osoba biti na čelu GS. S njim sam blisko sarađivao, uzajamno se poštujemo i radujem se ponovnoj bliskoj saradnji - poručio je Ban Ki Mun.

Jovanović: Nije bitan Jeremić, već Srbija

Bivši ambasador Jugoslavije u UN Vladislav Jovanović smatra da strasti treba da se smire, ne zbog Jeremića, već zbog naše zemlje, jer bi funkcija mogla da bude ugrožena.

- Sad nije bitan Jeremić, već Srbija i njen ugled, koji može da bude ozbiljno narušen. Sad je najbitnije da ga pošaljemo, a da on pokaže svoje diplomatske kvalitete - kaže Jovanović i dodaje:

- Uostalom, nova vlada može da uporedi troškove predsedavanja Lazara Mojsova i vidi koliko ljudi je bilo u njegovom timu i koliko je to koštalo.

Branko Branković: Sad ili nikad

Bivši diplomata Branko Branković, koji je bio u timu Lazara Mojsova dok je predsedavao GS UN, podseća da je predsedavanje dobila Srbija, a ne Jeremić lično, i da je to jedino važno.

- Srbija mora na najbolji način da iskoristi svoju šansu, pa bio predsedavajući Jeremić ili neko drugi - rekao je Branković.
 
4829_2.jpg


slika br3
 

Back
Top