Srbija -zemlja neukusa ili ne?

gost 41782

Elita
Poruka
19.642
Ok. Nisam sigurna da li cu moci jasno da iznesem svoje zapazanje ali pokusacu.

Sigurna sam da cete moci da mi kao kontra argument navedete neke fotke manastira ili arhitekture nekih prethodnih osvajaca ali bih se zadrzala na onome sto danas stvaramo.

A to je jedan sveopsti neukus.

Ako prodjemo ulicama svaka radnja ima ruzne ogromne nalepnice.
Na zgradama cesto svaki stan ima drugacije roletne. Svako kreci u boji koja mi se dopada. Niko ne misli na sveopstu sliku.
Nove zgrade koje se prave cesto su vizuelno ruzne.
Enterijer je takodje cesto ruzan.
Grafiti su svuda.
Divlja gradnja je svuda.

Nisam otvorila temu da pljujem po svojoj zemlji vec mi je zao sto nekako nemamo osecaj za harmoniju i za lepo.
Beograd izgleda vise kao neki Bliskoistocni grad.

Sta vise mislite o tome?

Odlicno zapazanje.Kao i vecina drugih oblasti zivota i izgled glavnog grada,da pocnemo od njega i jeste neukus svakodnevnice sa kojim se srecemo.
Recimo „Vračar, nekada staro jezgro trgovaca, advokata, zanatlija, sve više liči na sindikalno odmaralište u izgradnji. Mahnito se brišu patina i istorija, nestaju stare zgrade, koje nisu sačuvane, jer nisu mogli da se ugrade u kvadrate, oni koji će to sutra pravdati nekom svojom tetkom iz Kanade. U te razrušene prostore ubacuju se proizvoljni urbanistički projekti“
Beograd nije vlasništvo, još manje poligon za eksperimente političkih partija. Beograd su naše bake i deke, roditelji, ćoškovi, prvi poljupci, drugarstva, istorija. Imamo pravo da tražimo sve, baš danas, kada ne smemo da tražimo ništa.
Najezdi neke nove, bahate klase ostao je da prkosi samo šmek Beograđana, starosedelaca i pridošlica, sazdan od vrednosti i tradicija – vaspitanja, gostoprimstva, buntovništva, asfalta. Šarm mangupa, lekara, pekara, književnika, mesara, konobara.
Postoje stvari, poput restauracija zgrada, ulica, poput Njegoševe i Svetozara Markovića, koje su Beograd kakvog se sećamo. Premalo. Projekat u Savamali, koji po mom mišljenju nije estetika za naš grad, ipak jeste bolji od mulja i korozije. Ali su ga suluda rešenja za njegovo sprovođenje, uključujući divljanje “navijača vlasti”, svela na nivo omraza i kod onih kojima se dopao. Autogol.
Bahati gaze pitome, ali njihova pobeda dolazi iznenada, kada prvi sa gaženjem ne znaju da stanu.
Beograd je betoniziran i parkingiziran, prošaran redom pekara, kladionica i ćevabdžinica. Betonske ploče oko Slavije, ispred Doma omladine, žardinjere koje izgledaju kao mikro reaktori Černobila. Za ljude koji su nekreativni, koji naš novac ne žele da troše na ulepšavanje grada, već na svoje kombinacije i malverzacije, beton je logično rešenje, on sve trpi.

odlomak Pavle Jaksic ( https://www.vitraz.net/beograd/ )

Zalosno!

Poslednja izmena:
170914-rajiceva-01.jpg

Svi mi,koji kritikujemo izgled naseg beograda,cinimo to zato,ne sto ga ne volimo,vec na protiv,beograd je nasa najveca ljubav.Medjutim istina je
da je devastiranje beograda,pocelo 1944 godine,kada je Broz sa svojim "kaubojima" iz riralnih oblasti,zavladao ovim prostorima.Ali sva varvarstva
koja su cinjena za vreme njegovih 35 godina vladavine,neznatna su,prema arhitektonskom divljanju,koje sprovodi tekuca gradska vlast.Ovaj uzas,
koji pretsavlja "Beorad na vodi".Seca drveca na Kalemegdanu.Namera da se gondolama bukvalno unisti prelepi park Kalemegdan.Unistenje neukusnom "rekonstrukcijom" Trg republike.Losim resenjem za Trg Slavija.Neukusnim,sramotnim spomenikom Stefanu Nemanji.Oduzeli su nam
lepoticu, zgradu zeleznicke stanice.Sto god pocnu da "sredjuju",iza njih ostaje neukus skorojevica i otimaca.Da nema nas,potomaka starih i postovanih bogradskih porodica,ovaj sadasnji beograd,lici na slabo odrzavanu tursku kasabu.......

ovo nije najbolje rešenje, ali je daleko od neukusa.
uvodni post ti nema veze sa ovim.
niti je reč o divljoj gradnji, niti je reč o pogrešnoj boji krečenja, niti ima grafita.

kada pričamo o neukusu, moramo znati da je lepota u oku posmatrača.
Diskutabilno je umetanje različitih stilova tako blizu jedno drugome. Nova zgrada je odlično arhitektonska rešenje, ali da li je to dobra lokacija za tako nešto (što dovodi u pitanje ukus)?

Mene taj centar asocira na okupaciju. Imamo stare zgrade u odredjenom stilu i najnoviju hladnu, striktnu, pravih linija, oštrih obrisa napravljenu od modernih materijala (staklo, beton, metal) koja je iznikla kao pečurka ili možda nasilno udenuta. Kao šlag na tortu, deklaracija objekta je na egleskom "SHOPPING CENTER".
Kao okupator koji dodje da nametne i svima skrene pažnju da je došao novi gazda.

Slažem se, sve je u oku posmatrača. Nekome je neukus, drugome iskorak ka budućnosti a treći prihvata "jer tako mora".

Diskutabilno je umetanje različitih stilova tako blizu jedno drugome. Nova zgrada je odlično arhitektonska rešenje, ali da li je to dobra lokacija za tako nešto (što dovodi u pitanje ukus)?

Mene taj centar asocira na okupaciju. Imamo stare zgrade u odredjenom stilu i najnoviju hladnu, striktnu, pravih linija, oštrih obrisa napravljenu od modernih materijala (staklo, beton, metal) koja je iznikla kao pečurka ili možda nasilno udenuta. Kao šlag na tortu, deklaracija objekta je na egleskom "SHOPPING CENTER".
Kao okupator koji dodje da nametne i svima skrene pažnju da je došao novi gazda.

Slažem se, sve je u oku posmatrača. Nekome je neukus, drugome iskorak ka budućnosti a treći prihvata "jer tako mora".
Ne širi temu. Da li je zgrada trebala da bude tu, možda i nije, možda je bilo bolje da je bio park. Nije ovo tema da li je nešto drugo trebalo da bude nego da li je ovo primer neukusa. Po mom mišljenju nije.
Kombinacija savremene i zatečene arhitekture je jedan uobičajeni pristup svuda u svetu. Sličnih primera ima milion.

ovo nije najbolje rešenje, ali je daleko od neukusa.
uvodni post ti nema veze sa ovim.
niti je reč o divljoj gradnji, niti je reč o pogrešnoj boji krečenja, niti ima grafita.

kada pričamo o neukusu, moramo znati da je lepota u oku posmatrača.
dobro Lancier ti si arhitekta ali dozvoli da je nekom ovo neukus i silovanje mog cula vida.... odnosno ovo je mnogo gore od neukusa

ja se pitam samo kako nije sramota arhitekte da prihvate ovakav projekat koji je cisto Izivljavanje nad okolinom

imaju li arhitekte nekakav moralni kodeks ili za dovoljno novca prihvataju da ucestvuju u ovakvim primerima unistavanja harmonije u svom okrizenju sve zarad novca

sama zgrada nije problem da je u nekom drugom okruzenju

Poslednja izmena:
dobro Lancier ti si arhitekta ali dozvoli da je nekom ovo neukus i silovanje mog cula vida.... odnosno ovo je mnogo gore od neukusa

ja se pitam samo kako nije sramota arhitekte da prihvate ovakav projekat koji je cisto Izivljavanje nad okolinom

imaju li arhitekte nekakav moralni kodeks ili za dovoljno novca prihvataju da ucestvuju u ovakvim primerima unistavanja harmonije u svom okrizenju sve zarad novca

sama zgrada nije problem da je u nekom drugom okruzenju
Zamisli da ja počnem da pričam o moralu ekonomista, mislim bilo bi baš neukusno. Pa da počnem da razmatram neke teorije o novcu ili slično.

Ti ne razumeš očigledno nešto i predubeđena si. To o čemu pričaš ne postoji u struci decenijama. malo se informiši.

Taj objekat konkretno delo je profesora arhitektonskog fakulteta. Ne govorim ti to zbog toga da li je to dobro, već da razumeš da u školi našoj decenijama učimo o ovome. I ti sad dođeš i istresaš se i vodiš neki svoju istinu.

Žao mi je, mi smo zaduženi da procenimo šta je lepo, mislim zvanično.

Zamisli da ja počnem da pričam o moralu ekonomista, mislim bilo bi baš neukusno. Pa da počnem da razmatram neke teorije o novcu ili slično.

Ti ne razumeš očigledno nešto i predubeđena si. To o čemu pričaš ne postoji u struci decenijama. malo se informiši.

Taj objekat konkretno delo je profesora arhitektonskog fakulteta. Ne govorim ti to zbog toga da li je to dobro, već da razumeš da u školi našoj decenijama učimo o ovome. I ti sad dođeš i istresaš se i vodiš neki svoju istinu.

Da, ali i medju arhitektima ima zagovornika različitih stilova. Na konkursima se često pojavljuju drastično različiti pristupi, a svi od školovanih artitekata.

ocito para vrti kod procene
ovo veze s lepim nema

zvanicno i nezvanicno

Ne znam sta Vas uce u skolama ali od zemlje ste napravili ruglo

Poslednja izmena:
Bilo bi interesantno čuti još koje mišljenje. Možda su tvoje oči navikle na drugačiju arhitekturu pa ti gornji primeri bodu oči. Možda se ljudima u Srbiji baš tako svidja?

Moje oci su imale priliku mnogo da vide zato mi je i zao sto je u Srbiji ovako.

Nije uvek bilo ovako.

Jos ce neko da mi soli pamet da ima pravo da zvanicno nesto naziva lepim i da niko ko nije arhitekta ne sme nista da komentarise.

Ovo sto prave razni profesori arhitektonskog je skoro na nivou zlocina prema sopstvenoj zemlji

Taj objekat konkretno delo je profesora arhitektonskog fakulteta.
Hoces da kazes da se profesor jos i ponosi kutijom od stakla i betona? Svaka cast...
Ovako nesto bi mogao da nacrta i student prve godine,nije trebalo da se poteze profesor.A i bilo bi jeftinije verovatno.

Bilo bi interesantno čuti još koje mišljenje. Možda su tvoje oči navikle na drugačiju arhitekturu pa ti gornji primeri bodu oči. Možda se ljudima u Srbiji baš tako svidja?
Imas spoj staro/moderno u Parizu naprimer. Ali ima neki smisao, ili je objekat sa umetnicke strane uklopljen u okolinu.
Ovo je najobicnija neokomunisticka gradnja (komunisti su pravili kutije od betona,pa je posle toga staklo smanilo beton kao 'ukrasni' element).
Nemam sliku ali primer strogi centar Sapca. Sacuvane skoro sve stare zgrade,zasticene drzavom,obnovljene fasade.
I usred toga-zgrada bivseg SDK kao betonska kocka,i zgrada bivse Beobanke kao zatvorski blok.Posle na nju dozidano isto ovakva staklena kutija kao Rajiceva. Izvini ali to je ruglo....
Ovaj kavez u Novom Sadu bar se ne naslanja na zgradu iz 19 veka, ako se dobro secam lokacije.

Kombinacija savremene i zatečene arhitekture je jedan uobičajeni pristup svuda u svetu. Sličnih primera ima milion.
Ima, evo gledam na primer u Singapuru

SPACE%203-10-2011%20PBH%20043.jpg

Ovo ne smeta mom oku. Velike staklene površine novog objekta reflekuju obrise stare zgrade i time se preklapaju i utapaju.
To ne vidim niti osećam u Raićeva Shopping Centru

.jpg

Back