Srbija zemlja Fejsbuka i Tvitera

Vuk Samotnjak

Buduća legenda
Moderator
Poruka
40.843
Srbija je zemlja Fejsbuka i Vajbera! To je pokazalo najnovije CESID-ovo istraživanje. Više od 60 odsto građana ima nalog na ovim društvenim mrežama. Ipak, to su samo neke od aplikacija čiji se popularnost i uticaj nezaustavljivo šire.

1608820556160.png

Istraživanje pokazuje da je Facebook na vrhu liste najpopularnijih društvenih mreža u Srbiji. Takođe, preko 60 odsto građana koristi Viber, aplikaciju purpurne boje koja je pre 10 godina predstavljena svetu.

"Dosta visoko se kotiraju i Instagram i Twitter i mogu da kažem prilično ekslkuzivan podatak, u starosnoj grupi od 12-17 godina, 42 odsto klinaca, ima nalog na Tik toku", kaže Darko Soković, direktor programa Nova pismenost za TV Prva.

"Tik tok je najviše skidana aplikacija u Srbiji, trenutno ona je negde… oko 10.000 preuzimanja dnevno u Srbiji, tako da ona raste više nego što je Instagram ikada rastao, a Instagram je bio aplikacija koja je ikada najbrže rasla, tako da moramo da razumemo da tamo nekako ide naša pažnja", otkriva Petar Vasić iz Vasic media.

Instagram, Tik tok, Facebook, Twitter, zasigurno je da ne postoji mlada osoba kojoj su ovi termini nepoznati. Populartnost ovih mreža podjednako je velika i širom sveta.

"Prilično izjednačeno, razlika je samo da smo mi u Srbiji ogromni voajeri, oko 20 odsto više konzumiramo te aplikacije, društvene mreže zato što volimo da vidimo šta ljudi rade", dodaje Vasić.

I dok satima gledamo šta ljudi rade, važno je razmisliti o kvalitetu sadržaja koji pratimo, ali i kako se snaći u haosu informacija koje dobijamo.

Kada je reč o pitanju kojim medijima najviše verujemo i gde se informišemo, Soković objašnjava da su građani drustvene mreže stavili na sam vrh.

https://www.b92.net/tehnopolis/internet.php?yyyy=2020&mm=12&nav_id=1785382

TikTok je rak društva i sve više degradira inteligenciju. Pre par dana sam video izazov gde uzimaju turpiju i prednja dva zuba stružu da ih izravnjaju što uništava oklop zuba i olakšava kvarenje. Ja ne znam koliko ljudi moraju biti mentoli.

I sve to TikTok omogoućava i ne postoji cenzura za te bolesne stvari.
Кажи ти мени, а и осталима који не знају... шта је поента тог ТикТок-а у ствари?
Шта је разлика у односу на друге друштвене мреже (типа... Фејсбук).
Ја заиста никакав додир са ТикТок-ом нисам имао.

Кажи ти мени, а и осталима који не знају... шта је поента тог ТикТок-а у ствари?
Шта је разлика у односу на друге друштвене мреже (типа... Фејсбук).
Ја заиста никакав додир са ТикТок-ом нисам имао.
TikTok je mreža na kojoj pretražuješ ili aploduješ isključivo video sadržaj. Prvenstvena namena je kreirati kratke video snimke gde osoba peva (karaoke), može biti i obrazovni video ili zabavnog karaktera. Međutim to se otrglo kontroli i postalo je nešto mnogo gore.

Istina, ima videa gore pomenute sadržine ali postoje stvari koji su postali popularni, a to je "Izazov". Neko napravi izazov, taguje nekoga i tako to pokrene lanac. Izazovi su vrlo glupi i uglavnom štete ljudskom zdravlju. Recimo, neko je napravio izazov da se cedi limun direktno u jedno od oka. Svi znamo (valjda) za ice bucket izazov. To je kada vodu sa ledom prospete po nekome (u dogovoru). Međutim ljudi se povrede kada im kofa tresne o glavu.

Dešavali su se slučajevi ozbiljnijih povreda kao i tragičnih smrti. Jedan primer smrti je kroz izazov da osoba skoči i da je kanapom (dve osobe sa jedne i druge strane) udare po nogama da bi pala na leđa. Od bezazlene igre, devojka je poginula kada je tresnula glavom.

Sve u svemu nikada nisam imao TikTok ali pratim na youtube ljude koji komentarišu ludosti koje se dešavaju tamo.

Navukli silne ljude na te društvene mreže kao na drogu pa onda skreću pažnju na to, kako su igrice štetne po zdravlje samo da skrenu pažnju sa sebe.
Zamisli, postoje studije da igrice nisu štetne po zdravlje. Već proces sedenja za računarom, gledanje u monitor ali igrice same po sebi su dobre jer se mnogo nauči iz njih.

Ljudi uče strani jezik ili poboljšavaju komunikacijom kroz igru.
Ljudi vežbaju "unutrašnji refleks" kada u pucačinama neko izleti odmah pa reaguješ brzo.
Ljudi uče na različite načine, čak i da je pucačina, uče o različitim vrstama oružja, koliko metaka ide u okvir itd.
Igrice svojim zabavnim karakterom podižu nivo endorfina u temu (hormon sreće) - ali samo dok igra traje.

Zamisli, postoje studije da igrice nisu štetne po zdravlje. Već proces sedenja za računarom, gledanje u monitor ali igrice same po sebi su dobre jer se mnogo nauči iz njih.

Ljudi vežbaju "unutrašnji refleks" kada u pucačinama neko izleti odmah pa reaguješ brzo.
Ljudi uče na različite načine, čak i da je pucačina, uče o različitim vrstama oružja, koliko metaka ide u okvir itd.
Igrice svojim zabavnim karakterom podižu nivo endorfina u temu (hormon sreće) - ali samo dok igra traje.

Igrice su sada predmet eseja gde se podvlači njihova umetnička vrednost, gde se vode debate kao na temu romana, slika, muzike. Danas su počeli o njima tako afirmativno da pišu, da ćeš ispasti neprosvećana masa ako im ne odaš priznanje za dizajn, scenario i kojekakve preteće elemente koje su izvikali do nivoa visokoumetničkog dometa.
Do juče fejzbuk, kao sredstvo zadovoljenja sujete, bio je glavna zanimacija mladih koji su se eksponirali, a danas je glavni poligon i za srednjovečne muškarce i žene. Ako u nekoj diskusiji kažeš da nemaš fejzbuk profil, budeš ispljuvan. A sve je počelo krilaticom: Ako nisi na fejzbuku, kao da nisi ni živ.
Danas slušam komentar da samo gejevi učestalo kače svoje fotke na instagramu. Ne znam da li je to tačno, ali i ta mreža, koliko vidim, služi da se reklamira lepota.

Igrice su sada predmet eseja gde se podvlači njihova umetnička vrednost, gde se vode debate kao na temu romana, slika, muzike. Danas su počeli o njima tako afirmativno da pišu, da ćeš ispasti neprosvećana masa ako im ne odaš priznanje za dizajn, scenario i kojekakve preteće elemente koje su izvikali do nivoa visokoumetničkog dometa.
Do juče fejzbuk, kao sredstvo zadovoljenja sujete, bio je glavna zanimacija mladih koji su se eksponirali, a danas je glavni poligon i za srednjovečne muškarce i žene. Ako u nekoj diskusiji kažeš da nemaš fejzbuk profil, budeš ispljuvan. A sve je počelo krilaticom: Ako nisi na fejzbuku, kao da nisi ni živ.
Danas slušam komentar da samo gejevi učestalo kače svoje fotke na instagramu. Ne znam da li je to tačno, ali i ta mreža, koliko vidim, služi da se reklamira lepota.
Za instagram potvrđujem.

:D

Meni su deca pokazala nešto sa tik-toka.
Debilizam, majko mila.
Ali, ja ti nisam dobar sagovornik na ovu temu zato što sam matora i konzervativna.
Šta god da kažem, nema težinu jer mi se obdija na zaostalost, zatucanost i kako se to kaže, pripadnost bumer grupaciji.

:D

Meni su deca pokazala nešto sa tik-toka.
Debilizam, majko mila.
Ali, ja ti nisam dobar sagovornik na ovu temu zato što sam matora i konzervativna.
Šta god da kažem, nema težinu jer mi se obdija na zaostalost, zatucanost i kako se to kaže, pripadnost bumer grupaciji.
Konzervativna si kao konzerva. :mrgreen:
Šalim se. Naravno da ima na težini to što kažeš jer stvari valja sagledati iz svačije perspektive, ne samo omladine. Za mene je TikTok zlo. Mislim da je banovan (onemogućeno skidanje) u Indiji.

Vršli su testove i istraživamja pre nekoliko godina i otkrili, da ko često igra igrice poraste mu IQ za 12 % pa ti vidi.

Poslednja izmena:

Ja kao dugogodišnji igrač svih najboljih da kažem remek dela igrica mogu da potvrdim, da je stvarno ogroman ljutski osećaj uložen i dostignut veliki realizam u savremenim igricama. Tako da nije ni čudo što tvorci očekuju maximalni odziv za svoj trud, jer stvarno je vredno igrati treba imati razumevanja i volje sve se to vrati znanjem kasnije.

TikTok je rak društva i sve više degradira inteligenciju. Pre par dana sam video izazov gde uzimaju turpiju i prednja dva zuba stružu da ih izravnjaju što uništava oklop zuba i olakšava kvarenje. Ja ne znam koliko ljudi moraju biti mentoli.

I sve to TikTok omogoućava i ne postoji cenzura za te bolesne stvari.
To nikad necu da instaliram i da koristim kao i Instagram .

Ja sam jedino na fejsu, to mi otkrio prijatelj da se povezem sa starim drustvom
rasejanim po dijaspori i sa rodbinom iz inostranstva.
Evo juce sam izbrisao face aplikaciju i sad gledam u aktivnostima pola sata je nesto odradjivalo u pozadini i net mi bio usporen ,najgora aplikacija nikome ne preporucujem nije ni cudo sto ima nisku ocenu.Ustvari ne znam zasto zovu aplikacijom kada je to program od svih stvari sto mi je instalirano face je najvise zauzimao memoriju ubedljivo.

Back