Quantcast

Srbija zbog UNMIK-a ne može da tuži Kosovo

комшија

Buduća legenda
Poruka
42.685
https://www.danas.rs/ekonomija/srbija-zbog-unmik-a-ne-moze-da-tuzi-kosovo/

Misija Ujedinjenih nacija na KiM potpisala CEFTA, ali odbila da preuzme obaveze

Srbija zbog UNMIK-a ne može da tuži Kosovo

Nakon devet meseci od uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, isporuke robe na KiM su smanjene za 280,8 miliona evraPiše: M. Obradović 14. avgusta 2019. 12.59 Izmenjeno: 13.12

Ovu procenu je ministar trgovine Rasim LJajić prekjuče izneo na osnovu ranijeg godišnjeg izvoza na KiM koji je iznosio oko 440 miliona evra, ali treba uračunati i prosečan godišnji rast izvoza od osam odsto, što znači da takse predstavljaju udarac za srpsku privredu veći od 500 miliona evra.
Koliko traju takse koje faktički predstavljaju zabranu uvoza robe iz Srbije i BiH, toliko i traje polemika u javnosti da li i kako Srbija može da odgovori. S obzirom da su Srbija, BiH i Kosovo članice sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA koji je u ime Kosova 2006. godine potpisao UNMIK, sve trgovinske nesuglasice bi trebalo da rešavaju u okviru sporazuma. Međutim, ispostavilo se da ovakva kakva je, CEFTA ne može da reši sadašnji problem.

Srbija prema CEFTA ima na raspolaganju kontramere s obzirom da je nedvosmisleno da je Kosovo prekršilo sporazum. CEFTA teoretski pruža institucionalnu mogućnost rešavanja sporova na tri nivoa. Prvi nivo je dijalog između dve strane koje bi, kako stoji u sporazumu, trebalo da urade sve što je u njihovoj mogućnosti da reše problem.

U praksi, objašnjava Aleksandar Radovanović iz Centra za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije, to bi značilo da za sto sednu ministar trgovine Srbije i ministar trgovine Kosova, što je politički neizvodljivo pošto Srbija ne priznaje Kosovo kao državu.
„Druga instanca predviđena sporazumom je zajednički komitet u kome sede predstavnici svih članica CEFTA, ali bilo koji zaključak mora biti donet jednoglasno, za šta nema šanse. Na kraju ostaje arbitraža“, objašnjava Radovanović.
Prema CEFTA, u procesu arbitraže, svaka od strana predlaže po jednog člana tribunala, a zatim oni zajednički biraju trećeg nezavisnog člana koji je i predsednik tribunala. U ovom slučaju, dve strane u arbitraži bile bi Srbija i, ne Kosovo, već UNMIK, koji je potpisao sporazum u ime Kosova. S obzirom da je predstavnik UNMIK-a Zahir Tanin krajem prošle godine, govoreći o kosovskim taksama, saopštio da „takve radnje predstavljaju jasnu povredu CEFTA sporazuma i trebalo bi da budu povučene“, moglo bi se pretpostaviti da bi se do presude arbitraže relativno lako moglo doći. Takođe, jedino presuda arbitraže je obavezujuća.

Međutim, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, nakon što je Srbija htela da pokrene arbitražu, UNMIK se proglasio nenadležnim pozivajući se na aneks sporazuma po kome se odriče svih pravnih i finansijskih obaveza koje proističu iz sporazuma.

Ovo je potvrdio i UNMIK koji je u odgovoru na upit Danasa naveo da je prilikom potpisivanja CEFTA u ime Kosova prihvaćena i deklaracija kojom se određuje da „Sporazum ne može izazvati odgovornost Ujedinjenih nacija niti može stvoriti bilo kakvu, finansijsku ili pravnu obavezu. U skladu sa deklaracijom, UNMIK-u je zabranjeno učešće u arbitražama“.

Ovim je faktički onemogućeno pokretanje postupka arbitraže. Druga okolnost je da do sada nijedna arbitraža nije pokrenuta iako je bilo više trgovinskih sporova između članica CEFTA. Osim toga vlasti Kosova su još pre dve godine tražile da se iz sporazuma povuče potpis UNMIK-a i da Kosovo kao ravnopravna članica stavi paraf na CEFTA.
Kako objašnjava Radovanović, rešenje za ovaj problem ne postoji, „ali voleli bismo da ga nađemo“.
ПОТПУНА ПРОПАСТ ПОЛИТИКЕ РЕЖИМА У БЕОГРАДУ ПРЕМА КОСОВУ!
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
111.225
Pustite legiju na kosovo da to resi s haradinajem
Ипак је БОЉЕ ДА СЕ СРБИЈА ОЗБИЉНО ОГЛАСИ И ПОЗОВЕ КРЕТЕНЕ ЈЕНКИЈЕ ДА СЕ ВИШЕ НЕ МЕШАЈУ У УНУТРАШЊЕ ПОСЛОВЕ СРБИЈЕ........

14. avgust 2019 |
SAD započinje saradnju sa Srbijom u rešavanju slučaja nestalih lica na KiM

Kosnet je ovo izjavio tokom posete memorijalnom kompleksu u Velikoj Kruši nadomak Orahovca

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je danas da će se SAD uključiti rešavanje pitanja nestalih lica.

- Znam da ste čuli mnoga obećanja, pa ne želim da ih dajem, ali Sjedinjene Američke Države će se uključiti u saradnju sa Srbijom, kako bi se rešilo pitanje nestalih tokom rata - rekao je Kosnet.
Kako prenosi KlanKosova Kosnet je ovo izjavio tokom posete memorijalnom kompleksu u Velikoj Kruši nadomak Orahovca.
Selami Hoti, predsednik sela, upoznao je američkog ambasadora sa istorijatom nestanka 64 osobe iz ovog kraja tokom poslednjeg sukoba na Kosovu.
(Telegraf.rs/Kosovo online)
 

cornflakes

Domaćin
Poruka
4.852
Naseo si na patku SNS-a da su Dosmanlije izbacile priču iz UN
.

СНС за милиметар није одступио од политике ДОСманлија.

Прангијају тако по ало, информеру, на пинку итд., све "тамо ђе се непИка",

а испод стола се све прихвата и потписује.

Мсм, ко се овде закопчава на леђима...


.
 

darda

Domaćin
Poruka
4.394
podrzavam takse posto ce to naterati nase smrdljivce na vlasti da se manu lokalnih nato sendvicara i da krenu sa trgovinom sa prijateljskim zemljama prvenstveno rusijom,kinom indijom i ostalim sa tim da ne koristimo dolar kao trgovinsku valutu sto ce jos vise oslabiti poziciju zapada u srbiji vise nece moci vrsiti fasisticku propagandu kako su nam oni jedini trgovinski partneri
 

Jami19

Veoma poznat
Poruka
13.044
podrzavam takse posto ce to naterati nase smrdljivce na vlasti da se manu lokalnih nato sendvicara i da krenu sa trgovinom sa prijateljskim zemljama prvenstveno rusijom,kinom indijom i ostalim sa tim da ne koristimo dolar kao trgovinsku valutu sto ce jos vise oslabiti poziciju zapada u srbiji vise nece moci vrsiti fasisticku propagandu kako su nam oni jedini trgovinski partneri
Vučić je 2004 pričao u skupštini da ne treba da uvozimo kruške

a.k.a. podržavao je ideju taksi

Kosmet samo prihvata njegov savet
 

Kamael

Buduća legenda
Poruka
36.005
Srbija nema sta da tuzi svoju juznu pokrajinu. Jedino sto treba je da se obracuna sa separatistima i to nije moguce nikakvim pregovorima i onom cuvenom, uzasnom floskulom "kompromisom".

Kakva je to saradnja sa Rusijom kada godinama ne saljemo svoju vojsku na svoju teritoriju. Ruska vojska je danas svuda, u Siriji, Libiji, Iranu, Venecueli, na Kubi....
 
Top