Србија за историјски компромис с Албанцима

gost 186661

Elita
Poruka
24.166
Потпредседник српске владе Божидар Ђелић изјавио је у Стразбуру да Србија спремно очекује почетак сложеног дијалога Београда и Приштине, али да Србија неће никада признати једногласно проглашење независности Косова.
Ђелић је, у излагању у Спољнополитичком одбору Европског парламента, истакао спремност Београда да ради с Приштином и европским партнерима како би се постигао „историјски компромис с Албанцима на Косову који би омогућио европску будућност за све грађане Западног Балкана”.
Он је упозорио да „у међувремену, једнострани поступци, као што је уништавање имовине Телекома Србија прошлог септембра од стране државних органа Приштине и као последица тога онемогућавање стотинама грађана да имају приступ мрежи мобилне или фиксне мреже мора бити осуђено”.
Ђелић је казао да се „други аспект односи на недавне извештаје Савета Европе о гнусним злочинима на Косову, укључујући трговину органима”.
„Разумели смо да је овај Комитет позвао господина Дика Мартија ради размене мишљења”, додао је он.
„Како ми видимо, слушање његових аргумената може нас довести ближе правди за невине жртве. Надамо се непристасном приступу извештају у очекивању свеобухватне међународне истраге”.
Ђелић је казао да би „одбацивање навода у циљу политичке ефикасности даље умањило шансе за објективну и истрагу без предрасуда и одступило од процеса помирења у региону” и наводећи да Србија тражи истину и правду, указао да ће радити са свима који заступају те циљеве.
„Као чланица Савета Европе, Србија ће се у потпуности придржавати Резолуције, која се очекује да ће бити усвојена од стране Скупштине Савета Европе 25. јануара”, рекао је он.
Ђелић је подвукао да је „Србија спремна да разговара са свим легитимним представницима Приштине као учесницима у предстојећем дијалогу”.
„То је наш став, без обзира на могући даљи развој у Савету Европе или било којој другој међународној организацији или јурисдикцији”, објаснио је Ђелић.
Он је истакао да ће Београд током предстојећег дијалога с Приштином потрудити да реши неколико отворених питања везаних за регионалну сарадњу, као што су царински печати Косова и представљање на регионалним форумима.
„Није нам ни намера ни интерес да искључимо Косово из трговинских односа или регионалне сарадње. Међутим, решења која имплицирају директно или индиректно признање Косова, остају неприхватљива за Србију”, рекао је Ђелић.
http://www.politika.rs/vesti/najnov...a-za-istorijski-kompromis-s-Albancima.sr.html

Ја.
Апсолутно их не занима ко је у питању.И како ће се развијати ситација.
Могу слободно да се придруже и петицији против Мартија.
У потпуној је сукалдности са ставом просрпских представника.
 

Back
Top