Srbija za 100 godina stize standard EU

Patata Caliente

Buduća legenda
Poruka
31.906
nije autorska

citam i nesto mi ne stima, neko laze

evo ovo gore iz naslova, to kaze Becka skola ekonomske misli

imaju jos neke zanimljive izjave koje sam izvukao, a cesto se potenciraju iz SNS suprotni narativi

na primer

za poslednjih deset godina dohodak po stanovniku povećan samo četiri procentna poena
da ne bude zabune, misli se na stanje izmedju ekonomija u EU, ko je koliko napredovao u odnosu na ranije godine

Srbija je sada na 44% prosecnog Evropljanina

prosecnog, ne onog u Minhenu, ili ne daj Boze, Luksemburgu
prosek je vise negde Bugarska, ili Slovacka, ili Portugal, neka srednja klasa. ima i tamo sirotinje krezave.

znaci Vucicev ekonomski tigar je za 12 godina napredovao 4% samo, uz sve donacije i upustva Evrope

gde su onda zavrsile pare iz fondova za stabilizaciju i razvoj, jel od toga kupuju lamburdzinije, ferarije i ostale automobile novopeceni simpatizeri SNS po Beogradu

to mi se nesto ne slaze sa proklamovanim lazima rezima gde je Srbija imala najveci rast u Evropi, i te fore

stopa siromaštva je za desetak godina smanjena sa 22 na 21 odsto
ovo je posebno tragicno, znaci da krezavih ima jednako kao i kada je SNS zaseo u fotelje

ja sam mislio da je u Srbiji nikad bolje, kako to kaze Vucic, u istoriji. ili je sve ovo narucena propaganda Djilasa, da zajebava ove u SNS

https://biznis.rs/vesti/srbija/beck...za-100-godina-dostici-prosecan-standard-u-eu/

da ne bude zabune, misli se na stanje izmedju ekonomija u EU, ko je koliko napredovao u odnosu na ranije godine

O tome sam pisao vec vise puta - na raznim ekon.-polit. temama ovde.
Po izvestajima Eurostata mozda nije bas na 44% pros. EU gradjanina standard prosecnog gradjanina Srbije... mozda je i na 47 ili 48% sto ne menja bitno sustinu.

A sustina je da se za tih 12 godina vladavine izdajnickog rezima isti rezim sve vreme gromoglasno hvali nekakvim navodnim ekonomskim uspesima i *nevidjenim napredovanjem srpske ekonomije* koji NE POSTOJI jer je kupovna moc pros. gradjanina Srbije pre njihovog dolaska na vlast bila na skoro ISTOJ udaljenosti od pros. zivotnog standarda gradjana EU (tada na nekih 43% a sada je to nekih mozda 47 ili 48%).

A i to bedno povecanje zivot. standarda u Srbiji je postignuto time sto je istovremeno ZADUZENOST Srbije porasla za 150% - sa 16 milijardi na 40 milijardi (sada).
Znaci povecas zaduzenost za 150% da bi ti gradjani (koji ce i vracati sav taj dug) sada imali relativni porast ziv. standarda/kupovne moci za 10% (sa 43 porastes na 47% kupovne moci prosecnog zitelja EU). Sto znaci da si zapravo NEVIDJENO NESPOSOBAN (ili lopov). Kao kad bi u nekog sportistu ulozio 150% vise novca u njegove pripreme (trenere, ishranu, suplementaciju...) a on to vratio popravljanjem rezultata na terenu za 10%.

Ali to sendvicari i dezurni branitelji kriminalnog rezima i nisu u stanju da razumeju (jer su ekonomski nepismeni) nego mantraju gluposti (koje su culi od Sinise Malija) o tome kako je udeo javnog duga Srbije u BDP-u sada manji nego u vreme zutih lopova kao da je to (kad bi i bilo tacno) uopste bitno za bilo kakvo zakljucivanje... posto oni ne razumeju sustinu pojma BDP i koliko je vestacki napumpana visina BDP-a nevazna (obmanjujuca) za realni zivot stanovnika u drzavama poput nase gde je situacija da su sve glavne kompanije koje ucestvuju u BDP-u u STRANOM VLASNISTVU.
A cak i to lazu posto je recimo 2008. (u vreme valjda Kostunice) udeo javnog duga Srbije u tadasnjem BDP-u bio svega 28%.

Poslednja izmena:
Шта мислите, да ли све чланице испуњавају све захтеве и да ли одржавају стандарде? Наравно да не.
Tema je o zivotnom standardu, tj dal velika, ili bar prihvatljiva vecina ima dovoljno da zivi normalno, ne luksuzno, samo normalno, da ima za meso na stolu umesto Vucic parizera, i da moze da odvoji neki visak mesecno ili bar sestomesecno, da odrzava dentalnu higijenu

A o cemu ti pricas, to ne znam

znaci Vucicev ekonomski tigar je za 12 godina napredovao 4% samo, uz sve donacije i upustva Evrope
Vrlo lako proverljiva cinjenica, odes na google i tamo potrazis:
1) BDP per capita Srbije 2014-re godine je 6600 us$
2) BDP per capita Srbije 2023-ce godine je 9540 us$

Ne cveta cvece u Srbiji svakome ali daleko je od toga sto neuki poput tebe pokusavaju da "dokazu". Zanimljivo je da na grafikonima kriva rasta BDP per capita po godinama (od 2000-2023) recimo za Srbiju sa jedne strane i Hrvatske i Madjarske sa druge strane imaju preblizno slican oblik ali sa tim da je Srbija 2000-te godine usla sa duplo manjim BDP-om per capita nego te drzave. Danas je slican odnos, oko dva puta manji BDP u Srbiji. Napomena, te druge dve drzave su u medjuvremenu postale punopravni clanovi EU i za to imale pun pristup EU fondovima (sto je daleko vise od donacija koje spominjes da su usle u Srbiju).

Posto ja ne zivim u Srbiji vec 16 godina i u nju navratim na 2-3 nedelje ne bas svake godine nisam imao nikakvih dodira sa Vucicevom vlascu ali sam u redovnom kontaktu sa vecinom ljudi sa kojima sam se tamo druzio prvih 40 godina svog zivota te poprilicno dobro znam kako zive danas. Uglavnom svi bolje stoje, neki i porilicno, nego pre 15 godina, mozda zbog toga i sto su napredovali u strukama i pozicijama u firmi ili razvili svoje biznise. No, vecina mojih poznanika i ljudi sa kojima sam se druzio ima visoke skole, uglavnom tehnicke struke. Danas licencirani inzenjer u Srbistanu ne radi ispod 1500 jurica (kad sam odlazio iz Srbije dobra plata jza njega je bila 700 eura), ako radi taj je nesposoban ili na platu u drzavnoj sluzbi uzima dodatni mito. O majstorima i nekim drugim strukama se cesto pise ovde,

Problem je sto ljudi bez nekih cenjenih i samim tim placenih zanimanja tesko zive i plate su im male, no tako je i na Zapadu, ako nemas skolu ili zanat osudjen si na prezivljavanje. Pa posto je odnos plata na Zapadu (mislim na razvijene zemlje a ne neke tipa Ceska, Slovacka ili Slovenija) i u Srbiju otprilike 3:1 ne treba misliti da neko ko radi kao kasirka u samoposluzi Tesca u Londonu zivi bolje od kasirke Maksija na Vracharu.

Gledam grafikone BDP per capita i zapazis da je 2000-te godine Albanija imala za 30% veci dohodak po glavi stanovnika nego Srbija a Hrcatska 5 puta veci ( moja greska, nije bio duplo nego PET puta veci)... gde nas je Milosevic bio odveo. Odneo nam je decenije i decenije.
Све се брзо санира кад одеш у ЕУ...

Земље Балтика су најбољи пример за то, а Бугарска најгори пример, ал опет недостижан Србији, која се из задуживања рачуна у нетачне цифре, које у реалност не значе ништа просечном човеку овде ...

Све се брзо санира кад одеш у ЕУ...

Земље Балтика су најбољи пример за то, а Бугарска најгори пример, ал опет недостижан Србији, која се из задуживања рачуна у нетачне цифре, које у реалност не значе ништа просечном човеку овде ...
Bugarska je te 2000-te imala za 65% veci BDP per capita nego Srbija, prosle godine 35%.. a opet oni su zadnjih 10+ godina imali clanstvo u EU i njihove fondove i ulaganja. Slicno je i sa Rumunima, ulazak u EU im je doneo veliki boljitak ali opet su u tu EU usle kao siromasne zemlje i nisu se makli sa zacelja u EU.

Potrebne su decenije da se razviju (ako se ikada i razviju) i dostignu neki veci % od proseka EU - razvijaju se i te drzave ciji nivo jure, ne stoje one u mestu.

Bugarska je te 2000-te imala za 65% veci BDP per capita nego Srbija, prosle godine 35%.. a opet oni su zadnjih 10+ godina imali clanstvo u EU i njihove fondove i ulaganja. Slicno je i sa Rumunima, ulazak u EU im je doneo veliki boljitak ali opet su u tu EU usle kao siromasne zemlje i nisu se makli sa zacelja u EU.

Potrebne su decenije da se razviju (ako se ikada i razviju) i dostignu neki veci % od proseka EU - razvijaju se i te drzave ciji nivo jure, ne stoje one u mestu.
Џаба ти и Швајцарски ЏиДиПи, кад имаш системску корупци немерљиву и неурачунљиву у реалну математику, нема те количине новцакоји лопови неће пребацити преко, ван Србије у најкраћем року ...

Тамо где нема лоповлука, и мало је довољно, а где га има, нема никоме, макар претварао блато у Злато...

No, vecina mojih poznanika i ljudi sa kojima sam se druzio ima visoke skole, uglavnom tehnicke struke
Ti si tipican primer ljudi o kojima sam pisao u prvom postu - posto si i sam verovatno tehnicke struke zivis u iluzijama da znas i razumes nesto i o ekonomiji... Zato i koristis taj nevalidni parametar - BDP per capita da bi razmatrao ono o cemu ovde pricamo a to je besmisleno.

Pronadji i pokusaj da shvatis nesto sto se zove index snage kupovne moci (po zemljama) pa ces mozda i poceti da razumevas ekonomsku realnost (posto od njega boljeg pokazatelja za poredjenje kupovne moci/ zivotnog standarda u razl. zemljama NEMA jer on, za razliku od tvog BDP per capita uzima *u racun* i NIVOE CENA u razl. zemljama

Џаба ти и Швајцарски ЏиДиПи, кад имаш системску корупци немерљиву и неурачунљиву у реалну математику, нема те количине новцакоји лопови неће пребацити преко, ван Србије у најкраћем року ...

Тамо где нема лоповлука, и мало је довољно, а где га има, нема никоме, макар претварао блато у Злато...
Ne zivis ti licno od te korupcije i tog novca koji zavrsi ko zna gde i ko zna kako. BDP u Srbiji je realno veci (kazu i za 30%) jer toliko novca se vrti u sivoj ekonomiji (recimo mnogi ljudi primaju zvanicne plate u iznosu minimalca a na ruke dobiju pravu platu, pogotovo u gradjevinarstvu, turizmu/ugostiteljstvu i poljoprivredi, tamo se vrti neki novac koji je dosao sivim kanalima iz kriminala i iz inostranstva). Uzgred, daleko su prosla vremena kada se iznosio (bar po navodima) novac iz Srbije na Kipar i slicna mesta, danas se takav novac pumpa u kupovinu zemlje, ulaze u nekretnine po BG, NS ili Zlatiboru.

Ne zivis ti licno od te korupcije i tog novca koji zavrsi ko zna gde i ko zna kako. BDP u Srbiji je realno veci (kazu i za 30%) jer toliko novca se vrti u sivoj ekonomiji (recimo mnogi ljudi primaju zvanicne plate u iznosu minimalca a na ruke dobiju pravu platu, pogotovo u gradjevinarstvu, turizmu/ugostiteljstvu i poljoprivredi, tamo se vrti neki novac koji je dosao sivim kanalima iz kriminala i iz inostranstva). Uzgred, daleko su prosla vremena kada se iznosio (bar po navodima) novac iz Srbije na Kipar i slicna mesta, danas se takav novac pumpa u kupovinu zemlje, ulaze u nekretnine po BG, NS ili Zlatiboru.
Изучи шта је корупција, па давај реалне оцене пропасти или напретка

Изучи шта је корупција, па давај реалне оцене пропасти или напретка
Mislis da korupcija ne postoji na Zapadu? Mislis li da mozes da dodjes sa strane kao padobranac i dobijes posao na javnom tenderu u nekoj gradskoj upravi u Francuskoj, Kanadi ili USA? Pratim tendere i ovde gde zivim, i odavno sam dosao do zakljucka da posao u odredjenim delovima drzave stalno dobijaju iste firme, stalno isti ljudi a to znaju i mnogi drugi ali niko se ne uzbudjuje i niko ne pokrece tu temu, jednostavno ljudi sa tim zive. Korupcija postoji svugde i ona je negde manje a negde vise vidljiva, negde gradjani imaju vecu percepciju nego drugde. A koliko % je korupcije negde to niko ne moze da dokaze, ne postoje dokazi za to.

Stos je sto ste vi u Srbiji pretezno (bar na ovom forumu i po portalima) crnih razmisljanja. Bio sam i ja, pa sam se iselio iz te zemlje, no ljude koje znam tu i koji su ostali guraju svoj zivot, preterano se ne zale, ne kukaju da im je Vucic unistio zivot, cak i ne spominju njega jer nemaju vremena da se bave njim - posao i zivot ih natera na to. Pa kad ih pitam da li im je strasno pod Vucicem, odmahnu rukom i kazu da njihov posao i zivot ne zavise od njega nego od njih samih, sto i jeste sustina. A opet neki, koji imaju visak slobodnog vremena jer uglavnom presiopaju iz supljeg u prazno, visak koji gube i na ovakvom mestu (forumu) su uglavnom kukaci.

Poslednja izmena:
Vrlo lako proverljiva cinjenica, odes na google i tamo potrazis:
1) BDP per capita Srbije 2014-re godine je 6600 us$
2) BDP per capita Srbije 2023-ce godine je 9540 us$

Evo padobranca

Pricamo o standardu zivota. BDP je koristan za strucno osposobljene ljude kao indikator, i tu prestaje svaki znacaj racunanja takve statistike.

Narocito je smesno kad neko ovako utrci da gugla nesto, dakle otvoreno pokazujes da nemas sustinsko znanje da razumes o cemu se pise.

Da uprostim da malo razmislis, da makar malo razumes

Inflacija u Srbiji je bila 15% 2023e

To znaci da je ista kolicina roba i usluga iz 2022e kostala 15% vise obracunato u novcu 2023e

Jel bilo skoka BDP za 15%?!

Jel bilo skoka plata radnici u butiku, sluzbeniku na salteru opstine, postaru, radniku pumpe, policajcu, mesaru koji sece parizer ovima u SNS za sendvice od 15% samo da bude na nuli sa cenama, a gde je neki stvaran rast plate da moze da kupi bar jedan proizvod vise nego pre?

Jel na nivou drzave na nivou proseka nije bilo rasta plate?
Eto ti odgovora. Ako su razumeo.

Evo padobranca

Pricamo o standardu zivota. BDP je koristan za strucno osposobljene ljude kao indikator, i tu prestaje svaki znacaj racunanja takve statistike.

Narocito je smesno kad neko ovako utrci da gugla nesto, dakle otvoreno pokazujes da nemas sustinsko znanje da razumes o cemu se pise.

Da uprostim da malo razmislis, da makar malo razumes

Inflacija u Srbiji je bila 15% 2023e

To znaci da je ista kolicina roba i usluga iz 2022e kostala 15% vise obracunato u novcu 2023e

Jel bilo skoka BDP za 15%?!

Jel bilo skoka plata radnici u butiku, sluzbeniku na salteru opstine, postaru, radniku pumpe, policajcu, mesaru koji sece parizer ovima u SNS za sendvice od 15% samo da bude na nuli sa cenama, a gde je neki stvaran rast plate da moze da kupi bar jedan proizvod vise nego pre?

Jel na nivou drzave na nivou proseka nije bilo rasta plate?
Eto ti odgovora. Ako su razumeo.

A u uvoidnom postu si napisao ovo:

prosecnog, ne onog u Minhenu, ili ne daj Boze, Luksemburgu
prosek je vise negde Bugarska, ili Slovacka, ili Portugal, neka srednja klasa. ima i tamo sirotinje krezave.

Znaci, pisao si o necemu merljivom ako pises o % i prosecnom gradjaninu, mada se mora priznati da si poprilicno konfuzan tekst ispisao.
Sta iz tvog uvodnog posta znaci napredak od 4%? Rast zivotnog standarda (kako se meri?) ili rast BDP?

Inflacija u Srbiji je 2024 je 4,5% a ne 15%, a evo ga i LINK, LINK <----- , a ima i ovaj, strani LINK, LINK <-----, za razliku od tebe bar se potrudim da nadjem podatak a ne bacim nesto sto mi prvo padne na pamet ili sto sam procitao na nekom forumu gde ga je okacila neka budala.

Poslednja izmena od moderatora:
A u uvoidnom postu si napisao ovo:

Znaci, pisao si o necemu merljivom ako pises o % i prosecnom gradjaninu, mada se mora priznati da si poprilicno konfuzan tekst ispisao.
Sta iz tvog uvodnog posta znaci napredak od 4%? Rast zivotnog standarda (kako se meri?) ili rast BDP?

Inflacija u Srbiji je 2024 je 4,5% a ne 15%, a evo ga i LINK, LINK <----- , a ima i ovaj, strani LINK, LINK <-----, za razliku od tebe bar se potrudim da nadjem podatak a ne bacim nesto sto mi prvo padne na pamet ili sto sam procitao na nekom forumu gde ga je okacila neka budala.Tako da si poput vecine kukaca samo jedan ogorcen ali i lik koji ne barata sa istinitim podacima.
Jel si taj podatak nasla u kuriru, b92 ili politici? Inflacija nije ni 4.5% a ni 15% nego svih 85%. Cene su merilo inflacije.

Back