Nisam cuo za ovo jedino sto mi pada na pamet je da mozda detektuje ako veza nije sifrovana, telefon radi sve sto mu diktira bazna stanica bez pogovora, a prva stvar koju stingray uredjaji rade je da kazu telefonu da donwngraduje konekciju kako bi uklonili GSM enkripciju, pa teoretski bi mogao da upozori da nesto nije u redu.
Odredjeni takvi uredjaji spustice signal sa 4G na 3G sto moze da bude i jedan od simptoma
Interesantna stvar je to i da ne samo sto mogu da "prisluskuju " vec mogu i da upisu kod na telefonu kao "carrier upgrade", takodje je sposoban da radi "silent SMS" ili "silent texting" koji moze da salje daljinske komande telefonu putem sms-a.
Verovatno mislis na AIMSICD detektor to je jedini detektor projekat za kojeg znam, nije updateovan dugo ali funkcionise tako sto detektuje anomalije
Detektuje ako se bazna stanica pojavljuje pa nestane periodicno to je prvi znak da nesto nije u redu ili ako se broj baznih stanica u okolini promeni.
Takodje posmatra jacinu signala baznih stanica, ako jedna bazna stanica ima drasticno veci signal od okolnih stanica to je jos jedan indikator da je takav uredjaj moguce u blizini jer salje boost, i taj uredjaj sigurno nije mali, ili je u nekom autu ili u vecem koferu.
Detektuje gore spomenut iznenadni downgrade sa 4g na 3g upravo zbog enkripcije, i detektuje iznenadne gubitke GSM signala sto takodje moze biti znak deautentikacije ostalih baznih stanica.
Ovo je projekat inace, nisam ga probao ali znam za njega od pre nekoliko meseci.
https://github.com/CellularPrivacy/Android-IMSI-Catcher-Detector
U svakom slucaju preventiva na prvom mestu je suva enkripcija svega na telefonu ukljucujuci i vpn, i izbegavanje SMS-a i GSM poziva. Ili budes hard core i jednostavno uklonis SIM karticu
PS.
Inace sve ovo gore opisano je "aktivni napad" , dok je pasivni mod teze otkriti (gotovo nemoguce) i mahom sluzi iskljucivo za pracenje jedne osobe ili kretanje vece grupe ljudi i takvi uredjaji su manji, fakticki mogu da stanu u dzep, i to je taj "masovni" nadzor.