Srbija uvozi opremu za masovni nadzor mobilnih komunikacija: "Ovi uređaji nemaju ograničenja"

Da li je razgovor preko vajbera enkriptovan?
Svi su oni enkriptovani ali pitanje je da li i gde cuvaju tu komunikaciju.
Vber "kaze" da je sva komunikacuija enkriptova i da ne cuva poruke na svojim serverima, ali problem je u tome sto je Viber closed source i ne moze to da dokaze, moras da im verujes na "rec"

Ja ne koristim Viber ali mislim da je cuvao backup mna google-u, sto znaci da oni ne mogu da vide ali Google moze :p
Tako da mozda stvarno cuva negde svu "enkriptovanu" komunikaciju ali ako im neko to trazi oni imaju kljuc i mogu da to daju nekome.

Inace Signal je najpouzdaniji medju njima jer je "open source" i dokazano je sve sto tvrde stoji tako. Znaci ima mogucnost enkripcije i niko osim posiljaoca i primaoca ne vidi poruku niti se cuva igde.

Mozes onda misliti sta su sve sluzbe u medjuvremenu od savremenije tehnike nabavile i koristile...
engleski Jaguar proizveden 90-ih je mogao da menja do 1000 frekvenci u minutu
jedino je Stojko elite security postavio pitanje čikama sa onim posebnim značkama - a kako mislite da zaštite komunikaciju od Engleza?
Znači ne možeš od prodavca da kupiš nož pa da uzmeš pare nazad...

Vber "kaze" da je sva komunikacuija enkriptova i da ne cuva poruke na svojim serverima, ali problem je u tome sto je Viber closed source i ne moze to da dokaze.

Ja ne koristim Viber ali mislim da je cuvao backup mna google-u, sto znaci da oni ne mogu da vide ali Google moze :p
Tako da mozda stvarno cuva negde svu "enkriptovanu" komunikaciju ali ako im neko to trazi oni imaju kljuc i mogu da to daju nekome.

Inace Signal je najpouzdaniji medju njima jer je "open source" i dokazano je sve sto tvrde stoji tako. Znaci ima mogucnost enkripcije i niko osim posiljaoca i primaoca ne vidi poruku niti se cuva ifde.
Kako da ne, dakle CIA projekat
Evo zašto - mantra da se "ne čuvaju podaci" je lepak za one sa nečasnim i neljudskim namerama i potrebama
To se uvek brzo pokazalo tačnim
A što je i dobro

Ja znam da našeg Milisava brine da "neko ne čuje" gde je sakrio ćornuto gorivo iz firme ili gde je sakrio one pare dok objašnjava Radisavu, ali dajte ljudi kad bi znali koliko ludog sveta ima i to baš poremećenog ne bi 5 para dali za sve ovo...

evo recimo mene baš briga za početak što Windows 11 24H2 više nego ikad prati geolokaciju korisnika
u isti program su se uključile i igračke platforme Steam, Battle.net, Ubisoft, Xbox...

Za taj Jaguar je bilo receno "da je jedino on vredan komad tehnike u celom bataljonu veze i da nas dzaba muce da dajemo pozarstvo u autoparku cuvajuci svu ostalu tehniku koja se pokazala jedva upotrebljivom na Kosovu 1999". Naravno, nismo smeli ni da prismrdimo tom uredjaju, samo su nam ga pokazali iz daljine...

Za taj Jaguar je bilo receno "da je jedino on vredan komad tehnike u celom bataljonu veze i da nas dzaba muce da dajemo pozarstvo u autoparku cuvajuci svu ostalu tehniku koja se pokazala jedva upotrebljivom na Kosovu 1999". Naravno, nismo smeli ni da prismrdimo tom uredjaju, samo su nam ga pokazali iz daljine...
Ja sam malo čačkao uz prisustvo oficira.
Čuda sam pravio klasićima sa onim UKP-om, (uredjaj kriptovani prenosni) slučajno došao do vojne knjižice sa ključevima za datum taj i taj pa bih preimenovao uredjaj na "admin" i svima slao glupu poruku da odu po nov ključ par kilometara do oficira tog i tog...
Provalili me tako što samo ja nisam otišao
A da sam otišao i ja nikad im ne bi bilo jasno šta se zapravo dogodilo
:lol:

Trgovina drogom je uzela maha
Hoćemo li da upropastimo ionako dezorijentisanu mladost dok matori konji gledaju kako da ukradu još neki dinar od države jer imaju priliku?

Tu je i trgovina ljudima ali i pedofili, skoro nahvatani baš preko vajbera
Hoćete da vaše dete bude na fotkama kod manijaka?

Znači apsolutno pozdravljam

Kome odgovara odgovara a kome ne odgovara nek batali telefon
Živelo se i bez njega.
Stojkova vamilija je bila od redjih koja je imala analognu telefonsku paricu i bilo je to vreme kada se telefonski priključak nije davao svakom.
A opet tada je važila reč.
Važio je medjusobni dogovor.

Ovo danas sa jeftinim mobilnim aparatima u krasni otišlo: telefon služi samo za jajarisanje, egoizam i švaleraj dok poremećenima služi za ilegalne aktivnosti
Baš krasne ljudske osobine za uvažavanje

inace iphone je imao ranije dobru zastitu protiv imsija i stingreja ko se seca.... ima i danas ali tesko da moze protiv ovoga sta uvoze.

imaju likovi na githubu koji kazu da njihovi sw to mogu da sprece ali lupetaju...ovo je tehnika generacije ihahahaj iznad njihove "zastite"...cak ne pomaze ni ako imas 2g nokiju jer imsi bazicno i radi na 2g...

Vber "kaze" da je sva komunikacuija enkriptova i da ne cuva poruke na svojim serverima, ali problem je u tome sto je Viber closed source i ne moze to da dokaze, moras da im verujes na "rec"

Inace Signal je najpouzdaniji medju njima jer je "open source" i dokazano je sve sto tvrde stoji tako. Znaci ima mogucnost enkripcije i niko osim posiljaoca i primaoca ne vidi poruku niti se cuva igde.
Мени се десило једном да сам позвао особу преко вибера и упао сам у њихов разговор. Све сам чуо што су причали. Како је то могуће. Знам да је некад могло преко фиксног телефона док је била аналогна линија и чувени двојници, ал ово преко вибера баш чудно.

Мени се десило једном да сам позвао особу преко вибера и упао сам у њихов разговор. Све сам чуо што су причали. Како је то могуће. Знам да је некад могло преко фиксног телефона док је била аналогна линија и чувени двојници, ал ово преко вибера баш чудно.
Nisam se toliko igrao Viberom :lol: Mozda je bio u telefonskom razgovoru i nesvesno se javio u toku razgovora i na viber poziv pa si mozda cuo sve? Pogotovo ako ima 2 sim kartice.

inace iphone je imao ranije dobru zastitu protiv imsija i stingreja ko se seca..
Nisam cuo za ovo jedino sto mi pada na pamet je da mozda detektuje ako veza nije sifrovana, telefon radi sve sto mu diktira bazna stanica bez pogovora, a prva stvar koju stingray uredjaji rade je da kazu telefonu da donwngraduje konekciju kako bi uklonili GSM enkripciju, pa teoretski bi mogao da upozori da nesto nije u redu.

Odredjeni takvi uredjaji spustice signal sa 4G na 3G sto moze da bude i jedan od simptoma

Interesantna stvar je to i da ne samo sto mogu da "prisluskuju " vec mogu i da upisu kod na telefonu kao "carrier upgrade", takodje je sposoban da radi "silent SMS" ili "silent texting" koji moze da salje daljinske komande telefonu putem sms-a.
imaju likovi na githubu koji kazu da njihovi sw to mogu da sprece ali lupetaju...ovo je tehnika generacije ihahahaj iznad njihove "zastite"...cak ne pomaze ni ako imas 2g nokiju jer imsi bazicno i radi na 2g...
Verovatno mislis na AIMSICD detektor to je jedini detektor projekat za kojeg znam, nije updateovan dugo ali funkcionise tako sto detektuje anomalije
Detektuje ako se bazna stanica pojavljuje pa nestane periodicno to je prvi znak da nesto nije u redu ili ako se broj baznih stanica u okolini promeni.
Takodje posmatra jacinu signala baznih stanica, ako jedna bazna stanica ima drasticno veci signal od okolnih stanica to je jos jedan indikator da je takav uredjaj moguce u blizini jer salje boost, i taj uredjaj sigurno nije mali, ili je u nekom autu ili u vecem koferu.
Detektuje gore spomenut iznenadni downgrade sa 4g na 3g upravo zbog enkripcije, i detektuje iznenadne gubitke GSM signala sto takodje moze biti znak deautentikacije ostalih baznih stanica.

Ovo je projekat inace, nisam ga probao ali znam za njega od pre nekoliko meseci.

https://github.com/CellularPrivacy/Android-IMSI-Catcher-Detector

U svakom slucaju preventiva na prvom mestu je suva enkripcija svega na telefonu ukljucujuci i vpn, i izbegavanje SMS-a i GSM poziva. Ili budes hard core i jednostavno uklonis SIM karticu :p

PS.

Inace sve ovo gore opisano je "aktivni napad" , dok je pasivni mod teze otkriti (gotovo nemoguce) i mahom sluzi iskljucivo za pracenje jedne osobe ili kretanje vece grupe ljudi i takvi uredjaji su manji, fakticki mogu da stanu u dzep, i to je taj "masovni" nadzor.

Poslednja izmena:
To su sitnice koje mogu da promene tok rata...
Da Englezi nisu dekriptovali nemačku Enigmu ko zna koliko bi još bespotrebnih žrtava bilo...
I to je u stvari jedno retko korisno dobro delo po čovečanstvo a od Engleza...
Postoji i satelit, tako bi vojska trebalo da komunicira a ne preko mreza.

Ako ništa drugo A POLUDEĆE KAD ČUJU ŠTA OVAJ NAROD SVE NE BALJEZGA
Recimo uzmimo samo ono što ja u hodu čujem pa mi nije dobro...
A zamisli oni - čuju obe retos strane :lol:
inace je opste poznato da se svi telefoni prisluskuju 24/7
i za te potrebe je angazovano u srbiji 2 miliona operativaca..

Nisam cuo za ovo jedino sto mi pada na pamet je da mozda detektuje ako veza nije sifrovana, telefon radi sve sto mu diktira bazna stanica bez pogovora, a prva stvar koju stingray uredjaji rade je da kazu telefonu da donwngraduje konekciju kako bi uklonili GSM enkripciju, pa teoretski bi mogao da upozori da nesto nije u redu.

Odredjeni takvi uredjaji spustice signal sa 4G na 3G sto moze da bude i jedan od simptoma

Interesantna stvar je to i da ne samo sto mogu da "prisluskuju " vec mogu i da upisu kod na telefonu kao "carrier upgrade", takodje je sposoban da radi "silent SMS" ili "silent texting" koji moze da salje daljinske komande telefonu putem sms-a.

Verovatno mislis na AIMSICD detektor to je jedini detektor projekat za kojeg znam, nije updateovan dugo ali funkcionise tako sto detektuje anomalije
Detektuje ako se bazna stanica pojavljuje pa nestane periodicno to je prvi znak da nesto nije u redu ili ako se broj baznih stanica u okolini promeni.
Takodje posmatra jacinu signala baznih stanica, ako jedna bazna stanica ima drasticno veci signal od okolnih stanica to je jos jedan indikator da je takav uredjaj moguce u blizini jer salje boost, i taj uredjaj sigurno nije mali, ili je u nekom autu ili u vecem koferu.
Detektuje gore spomenut iznenadni downgrade sa 4g na 3g upravo zbog enkripcije, i detektuje iznenadne gubitke GSM signala sto takodje moze biti znak deautentikacije ostalih baznih stanica.

Ovo je projekat inace, nisam ga probao ali znam za njega od pre nekoliko meseci.

https://github.com/CellularPrivacy/Android-IMSI-Catcher-Detector

U svakom slucaju preventiva na prvom mestu je suva enkripcija svega na telefonu ukljucujuci i vpn, i izbegavanje SMS-a i GSM poziva. Ili budes hard core i jednostavno uklonis SIM karticu :p

PS.

Inace sve ovo gore opisano je "aktivni napad" , dok je pasivni mod teze otkriti (gotovo nemoguce) i mahom sluzi iskljucivo za pracenje jedne osobe ili kretanje vece grupe ljudi i takvi uredjaji su manji, fakticki mogu da stanu u dzep, i to je taj "masovni" nadzor.
da... aimsicd.....imsi catcheri su kompaktni i mobilni, simuliraju baznu stanicu i tu boga nema jer moze da ti vidi sve...ranije su hakeri skremblerom skidali aktivne frekvencije nekog fona i na bazi toga ulazili u njega ili na osnovu freq i imei-a vrsljali bazama podataka sa brojevima... sad sve to pomnozis sa milion i imas uredjaj o kome govorimo. on uoposte i ne mora da prisluskuje komunikaciju dovoljno da uraklji neki prostor i izbaci sve brojeve ko je na tom prostoru bilo sa ukljucenim ili iskljucenim fonom, jer smart fon se i iskljucenim prepoznaje i onda policija ide po spisku vlasnika i zna ko je bio na tom mestu. morbidno ali i prosto... na to dodas tehnologiju psiho drila jer moze da ti kaze da znaju das bio prisutan na tom i tom mestu, a ti ni ne znas dal su imali uvid u tvoju komunikaciju sa bilo kim.

kod iphona imas lockdown mode ali iluzorno je verovati da ce ti on nesto pomoci kod danasnje tehnologije imsi catchera... plus fon ti je onna osakacen a to niko ne zeli jer ga je zato i kupio. mozda kod 2g obicnih klasicnih fonova ne mogu da lociraju ista ako ga iskljucis.. kod iphona imas prevaru, ali u korist korisnika da kada ti kaze napr. da ti je baterija napr na 2 posto i fon ti se iskljuci, on ima jos 5 posto garant samo za findmyiphone i sl. stvari koje mogu a i ne moraju da imaju vee sa pracenjem.

Evo, u Rusiji blokiran Vajber - ne zadovoljava zakonske regulative Rusije o bezbednosti komunikacije a u cilju sprečavanja terorističkih dogovora, trgovinu drogom i gde je naš Milisav sakrio dizel što je ćorno iz firme i onaj alat.
da je mozga da svako obrise to djubre sa fona..viber.

Back