SRBIJA UBIJA DOMACU PROIZVODNJU !

C0NSIGLIERI

Buduća legenda
Poruka
44.733
Економија
Гасимо своје, а ничу туђе фабрике трактора

Из буџетских средстава грађана Србије, бесповратним средствима помаже се продаја машина страних произвођача

Суочени са проблемима у производњи, великим дуговима и застарелом технологијом, два последња велика диносауруса српског металског комплекса у државној својини, новобеоградски ИМТ и раковички ИМР, суочавају се са неочекиваним проблемом – недовољном подршком сопствене државе.

После недавних инвестиција директних супарника, белоруског поноса тешке индустрије „Беларуса” и кинеске фабрике „Ито”, који ће склапати своје тракторе у Војводини, уз садејство заступника америчког „Џона Дира” и индијске „Махиндре”, српски произвођачи трактора осећају се као неухрањени тркачи, бачени у неравноправну борбу са врхунским светским спринетрима. Али и у таквим условима, они осећају да влада, њихов суштински власник, својим потезима дува у леђа – странцима.

Кулминација незадовољства Слободана Петровића, генералног директора ИМТ-а, уследила је после уласка на српско тржиште „Беларуса”, са подршком Војвођанске развојне банке од два милиона евра и финансирања са 1.300 евра по новозапосленом раднику.

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Gasimo-svoje-a-nicu-tudje-fabrike-traktora.sr.html

Boze sacuvaj. :thumbdown:

Poslednja izmena od moderatora:
Komunska zemlja unistava sve sto je privatno, a nije tajkunsko-kriminalno....

Ma jok. Taj lik radi za auto industriju, a to ove naše tajkune ne zanima. Nije im bio konkurencija. A znam i zašto je propao: Zbog glupog domaćeg mentaliteta, podmetanja nogu, i potpune nesposobnosti rukovođstva da organizuje proizvodnju. A kuj bi i bili sposobni, sve po DS osnovi podobijali radna mesta. Ni jedan menadžer u proizvodnji, ni jedan stručan radnik na vodeću poziciju, već kojekakve šušumige. Ništa bolje i nije moglo da bude nego da propadne.

Stvarno je taj DS saaaahraaaanio Srbe i Srbiju, pa bolje bi prosli da je HDZ pobedio i Tudjman bio predsednik.

Najveca tragedija za srpsku ekonomiju i industriju - kao i za standard obicnog gradjanina , bila je ,, proevropska i socijalno odgovorna vlada ,, sklepana posle izbora 2008 ....

Bogme to se se moglo i naslutiti kad je jedan Palma Kolubarac bio njen prvi vesnik ... Krkobabici idejni tvorci .. Dacic kljucna figura i spiritum movens citavog procesa ... a Suljo I Rasim karika koja je nedostajala ... a glavni medjinarodni medijator Rabi Papandreu Minesocanin - koji je i Grcku shebao s predumisljajem , akamoli nas ...

Poslednja izmena:
Nasu vladu ne zanima domaca proizvodnja, jer za njen razvoj treba puno sredstava i ulaganja na svim nivoima, pritom zaista ne mislim na posrnule i potpuno beskorisne drustvene dzinove, vec na privatne proizvodne firme.
Sa druge strane dolazak strane firme je lak, das pare iz budzeta, nesto stavis sebi u dzep i imas instant fabriku za par meseci, naravno ona moze za par meseci i da nestane, ali o tome niko i ne razmislja :confused:

Nasu vladu ne zanima domaca proizvodnja, jer za njen razvoj treba puno sredstava i ulaganja na svim nivoima, pritom zaista ne mislim na posrnule i potpuno beskorisne drustvene dzinove, vec na privatne proizvodne firme.
Sa druge strane dolazak strane firme je lak, das pare iz budzeta, nesto stavis sebi u dzep i imas instant fabriku za par meseci, naravno ona moze za par meseci i da nestane, ali o tome niko i ne razmislja :confused:

posao vlade ja da stvori stvori uslove i stabilnost u drzavi za normalno poslovanje.Nema vlada sta da ulaze na svim nivoima ,nije vlada bankarska institucija.Posao vlade Srbije je da otme sto vise od pravnih i fizickih lica, da bi mogla da namiri masu budzetlija ,drugi razlog postojanja ova vlada nema

posao vlade ja da stvori stvori uslove i stabilnost u drzavi za normalno poslovanje.Nema vlada sta da ulaze na svim nivoima ,nije vlada bankarska institucija.Posao vlade Srbije je da otme sto vise od pravnih i fizickih lica, da bi mogla da namiri masu budzetlija ,drugi razlog postojanja ova vlada nema

Ne mogu da procenim da li si ironican ili ozbiljan. :confused:

Sta je normalno poslovanje? Poklanjanje miliona evra stranim firmama koje ovde otvore pogon i nenormalno oporezivanje preduzetnika i ostalih domacih firmi?

Ulaganja mogu biti razna, ali pre svega na nivou infrastrukture i poreskih olaksica, kao i obezbedjivanje povoljnih dugorocnih kredita za razvoj privrede, ali za razvoj uspesnih privatnih preduzeca, a ne za lecenja smrtno bolesnih drustvenih firmi.

Jedan od dobrih primera koji se tiču stranih firmi http://www.ball-europe.com/382_1170_ENG_PHP.html gde mi radi nekoliko prijetelja i koji je bukvalno otet iz ruku Poljaka koji su imali spremno zemljište sve uslove ali je kod nas data državna dotacija i počela je proizvodnja i danas se proizvodi praktično za celu jugoistočnu Evropu + Nemačku i Italiju...To je i dalje jako malo ako se gleda stanje ukupne privrede.Ali ipak...

Jedan od dobrih primera koji se tiču stranih firmi http://www.ball-europe.com/382_1170_ENG_PHP.html gde mi radi nekoliko prijetelja i koji je bukvalno otet iz ruku Poljaka koji su imali spremno zemljište sve uslove ali je kod nas data državna dotacija i počela je proizvodnja i danas se proizvodi praktično za celu jugoistočnu Evropu + Nemačku i Italiju...To je i dalje jako malo ako se gleda stanje ukupne privrede.Ali ipak...

On mora da ima povlascen polozaj sve vreme, ako pocnu da ga opterecuju porezima kao sto opterecuju domaceg preduzetnika, zbrisace odmah, a bez domacih privrednika koji ce imati stalnu bazu u Srbiji, nema stabilnog razvoja zemlje.

Јесте, све је то тачно, само што бих ја ту владу крстио као - интересна група лопова на власти.
Овај модел који је неко поменуо да је преписан од других држава које су прошле транзицију, оне су барем примљене у ЕУ кад су могле да имају неке користи од тога.

Јесте, све је то тачно, само што бих ја ту владу крстио као - интересна група лопова на власти.
Овај модел који је неко поменуо да је преписан од других држава које су прошле транзицију, оне су барем примљене у ЕУ кад су могле да имају неке користи од тога.

Model sam po sebi nije katastrofalan, ako je prelazni i koristi se za pribavljanje sredstava kojima ce se stimulisati razvoj domace proizvodnje.
Kod nas prolazi lose iz dva razloga, prvo nasi politicari su dno, talog, drugi je svetska ekonomska kriza. Da nije krize, bez obzira na nesposobnost nasih politicara, nesto bi se ipak prelilo i u Srbiju i mi bi danas imali sasvim pristojnu situaciju, barem sto se zaposlenosti tice, medjutim dolazak krize ogolio je i mane nasi politicara, lopovluk i generalni nedostatak ideje i plana kako treba zemlju razvijatu (izuzev par prepisivackih radova).

Model sam po sebi nije katastrofalan, ako je prelazni i koristi se za pribavljanje sredstava kojima ce se stimulisati razvoj domace proizvodnje.

I za real-socijalizam su pricali da nije sam po sebi los, samo se lose primenjuje.
Ne da je katastrofalan model, nego model koji dodirnih tacaka nije imao ni u jednoj zapadnoevropskoj ili juznoazijskoj ekonomiji posle II sv.rata.

Kod nas prolazi lose iz dva razloga, prvo nasi politicari su dno, talog, drugi je svetska ekonomska kriza. Da nije krize, bez obzira na nesposobnost nasih politicara, nesto bi se ipak prelilo i u Srbiju i mi bi danas imali sasvim pristojnu situaciju, barem sto se zaposlenosti tice, medjutim dolazak krize ogolio je i mane nasi politicara, lopovluk i generalni nedostatak ideje i plana kako treba zemlju razvijatu (izuzev par prepisivackih radova).

Prvo jeste tacno, mada ne treba ni tu generalizovati. Ima i postenih i strucnih ljudi, ali koji ne dolaze do izrazaja ili su na marginama.
Drugo je okostali i bajat argument. Srbija je vec 20-ak ako ne i 30-ak godina u ne samo ekonomskoj vec i sistemskoj krizi. Seka je tu samo neke stvari ubrzala i postavila na cistac.

I za real-socijalizam su pricali da nije sam po sebi los, samo se lose primenjuje.
Ne da je katastrofalan model, nego model koji dodirnih tacaka nije imao ni u jednoj zapadnoevropskoj ili juznoazijskoj ekonomiji posle II sv.rata.
Ako je zemlja bez sredstava negde moras da ih nadjes, najjednostavnije je omoguciti firmama koje traze prostor za rad, dobre uslove za poslovanje i uzimati veci porez u skladu sa povecanjem proizvodnje. Porez onda mozes da koristis za razvoj infrastrukture i razvoj domace proizvodnje, delom i smanjenjem poreskog opterecenja.
Nesto je sasvim drugo, prodavati drustvena preduzeca u bescenje, ulaziti u mutne radnje, stimulisati uvoz kako bi uvozni lobiji zaradili veliku lovu... sto je bila dosadasnja politika razvoja Srbije. :confused:

Prvo jeste tacno, mada ne treba ni tu generalizovati. Ima i postenih i strucnih ljudi, ali koji ne dolaze do izrazaja ili su na marginama.
Drugo je okostali i bajat argument. Srbija je vec 20-ak ako ne i 30-ak godina u ne samo ekonomskoj vec i sistemskoj krizi. Seka je tu samo neke stvari ubrzala i postavila na cistac.

Zar to nisam i ja napisao? :dontunderstand:

Ako je zemlja bez sredstava negde moras da ih nadjes, najjednostavnije je omoguciti firmama koje traze prostor za rad, dobre uslove za poslovanje i uzimati veci porez u skladu sa povecanjem proizvodnje. Porez onda mozes da koristis za razvoj infrastrukture i razvoj domace proizvodnje, delom i smanjenjem poreskog opterecenja.
Nesto je sasvim drugo, prodavati drustvena preduzeca u bescenje, ulaziti u mutne radnje, stimulisati uvoz kako bi uvozni lobiji zaradili veliku lovu... sto je bila dosadasnja politika razvoja Srbije. :confused:

Zar to nisam i ja napisao? :dontunderstand:

Iz koje akumulacije ce da se pokrene taj privatan sektor? Zaduzivanjima, cekajuci godoa u vidu stranih direktnih investicija?
Dalje, kod tebe je kauzalitet je za medalju. Drzava treba da djuture pusti privredu i sve aktere same i slobodne, a tek ce posle da sprovodi plansku politiku.

A mislim da napisao isto ono vezano za krizu jer ti je interpetacija slicna na nivou onih likova koji su 2008-e masovno pricali po forumu da nema nista od seke u Srbiji, pa onda kad nas je dobro pocistilo, kriza je tu kriva, te da bi odjednom poceli i stidljivo da pisu o slabosti i stetnosti modela.

Lažu, Srbija uništava svaku proizvodnju, ne samo domaću. Znam za firmu, vlasnik austrijanac, ima pogone u Hrvaatskoj i Sloveniji koji uspešno rade, otvorio i ovde i propao, povukao investiciju i zbrisao.

Tacno.

Srbijom i dalje vlada "Cumic mentalitet" - sverc/uvoz, iliti "valjanje", naravno monopolsko. Trzni centar nam je i danas pojam razvoja (za neupucene, to je samo luksuzni buvljak). Uvezi i prodaj je jedino sto ljudi koji odlucuju u Srbiji znaju. Oni proizvodnju ne znaju da isplaniraju, organizuju i vode. Nama vladaju trgovci, maskirani u veo maglovitog zanimanja menadzer. I kao sto se vidi od njih Srbija ima malo vajde. Sve i da otvore po 100 Delti i Usca u svakom selu u Srbiji - sta od toga ima Srbija? Nista. Gomilu magacina tudje robe.

Back