- Poruka
- 231.943
Kad sam pročitao ovaj naslov prvo sam pomislio da je to zbog silnog reketašenja, dilovanja droge, korupcije i sličnih stvari, ali nije:
Kad se pomene trgovina ljudima i prinudni rad prva asocijacija su mi one robovske plantaže u Americi i robovlasničko doba u Starom veku. Zar je moguće da toga još uvek ima, i to baš ovde, u 21. veku? Kako smo došli do toga?
https://n1info.rs/vesti/srbija-treca-u-evropi-po-globalnom-indeksu-organizovanog-kriminala/Srbija treća u Evropi po Globalnom indeksu organizovanog kriminala
![]()
Od 193 države u svetu, Srbija je na 40. mestu.
U Srbiji najzastupljeniji trgovina ljudima, prinudni rad i krijumčarenje ljudi
U izveštaju GI-TOC se ističe da Srbija nastavlja da bude izvor, tranzit i odredište za žrtve trgovine ljudima.
„Srpske žene i deca su izloženi seksualnoj trgovini, uključujući i dečje brakove u susednim zemljama, dok se muškarcima najčešće trguje radi prinudnog rada, uglavnom u građevinskoj industriji“, navode.
Dodaju da se strani radnici, uglavnom iz Vijetnama i Indije, navodno susreću sa prinudnim radom u Srbiji.
„Onlajn seksualna eksploatacija, posebno dece, uobičajen je metod trgovine ljudima u Srbiji, a učestalost se povećala tokom i nakon pandemije koronavirusa, pošto su trgovci ljudima prilagodili svoje operacije i prešli na metode onlajn regrutacije, kao što su društvene mreže“, ukazali su u izveštaju.
Kad se pomene trgovina ljudima i prinudni rad prva asocijacija su mi one robovske plantaže u Americi i robovlasničko doba u Starom veku. Zar je moguće da toga još uvek ima, i to baš ovde, u 21. veku? Kako smo došli do toga?