Србија се прикључила Кримској платформи; Брнабић: Нисмо вредносно неутрални

комшија

Stara legenda
Poruka
87.388
1692912183633.pngSrbija se priključila Krimskoj platfrormi; Brnabić: Nismo vrednosno neutralni


Arhiva - Premijerka Srbije Ana Brnabić, 29. juna 2022.


24 avgust, 2023 Rojters

Srbija se u sredu pridružila platformi koju predvodi Ukrajina o reintegraciji Krima, signalizirajući time odmak od Rusije, istorijskog saveznika i njenog jedinog snabdevača prirodnim gasom.

Taj potez usledio je dan nakon sastanka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i njegovog srpskog kolege Aleksandra Vučića u Atini, koji su oba lidera opisali kao dobar i otvoren, javlja Rojters.

U onlajn obraćanju forumu, premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija "iskreno žali zbog stradanja Ukrajine i ukrajinskog naroda".

Ona je istakla "našu posvećenost poštovanju principa međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država", dodajući: "Iskreno se saosećamo sa ukrajinskim narodom i Ukrajinom koji ima pravog prijatelja u Srbiji".

Brnabić je izjavila da Srbija "nije vrednosno neutralna", dodavši da "u potpunosti poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Nastavićemo da posvećujemo posebnu pažnju humanitarnoj situaciji u Ukrajini i nastavićemo da pružamo pomoć Ukrajini, o čemu svedoči i naša nedavna odluka da doniramo robu i lekove za ublažavanje humanitarnih patnji", rekla je Brnabić.

Platformu Krima pokrenuo je Zelenski 2021. godine sa ciljem reintegracije Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Platformi se od tada pridružilo ukupno 67 zemalja i organizacija, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, NATO i Evropsku uniju.

Srbija je više puta osuđivala rusku invaziju na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim forumima, ali je do sada odbijala da uvede sankcije Moskvi.

Ukrajina ne priznaje Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. Beograd, zauzvrat, ne priznaje rusku aneksiju Krima i delova Ukrajine koje okupira Rusija, podseća Rojters.

Srbija ostaje u potpunosti zavisna od isporuke prirodnog gasa iz Rusije i održava trgovinske i vojne veze sa Moskvom. Ali Beograd takođe nastoji da se pridruži Evropskoj uniji i diverzifikuje svoje snabdevanje energijom.

U aprilu su procureli dokumenti Pentagona pokazali da je Srbija pristala da isporuči oružje i municiju Kijevu ili da ih pošalje Ukrajini, piše Rojters.

link

Ас ти Госпе! Баш усриду по срид сриде! Браво за Шјора, тако триба! Живила нам циловита Украјина!!
 
1692918175653.pngPremijerka Srbije izjavila da Srbija 'nije vrednosno neutralna' po pitanju Ukrajine

Premijerka Srbije Ana Brnabić, maj 2023.


23. avgust/kolovoz, 2023.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 23. avgusta da Srbija "nije vrednosno neutralna", dodavši da "u potpunosti poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine".

Brnabić je u svom onlajn uključenju na Samit krimske platforme izjavila da Srbija žali zbog patnji koje su pretrpeli Ukrajina i njen narod.

"Nastavićemo da posvećujemo posebnu pažnju humanitarnoj situaciji u Ukrajini i nastavićemo da pružamo pomoć Ukrajini, o čemu svedoči i naša nedavna odluka da doniramo robu i lekove za ublažavanje humanitarnih patnji", rekla je Brnabić.

Krimska platforma je međunarodna diplomatska inicijativa za konsultacije i koordinaciju formirana na poziv Ukrajine.

Na samitu Krimske platforme sastaju se zvaničnici ukrajinske vlade i međunarodni stručnjaci, koji će se fokusirati na "kriterije za reintegraciju Krima", nakon što je Moskva izvršila aneksiju ovog ukrajinskog poluostrva 2014.


Marš u Podgorici za Dan nezavisnosti Ukrajine


Domaćin prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme u oktobru 2022. godine bio je Zagreb, a tada niko od zvaničnika Srbije nije učestvovao.

Premijerka Srbije je u svom obraćanju 23. avgusta dodala da je Srbija "pravi prijatelj" Ukrajini.

"Ovom prilikom želim da potvrdim i spremnost Srbije da učestvuje u posleratnoj obnovi Ukrajine i da istaknem našu spremnost da podržimo evropske integracije Ukrajine prenoseći svoja iskustva", rekla je Brnabić u svom uključenju.
 

1692918664679.png

Brnabić: Srbija nije neutralna prema Ukrajini, mi smo joj pravi prijatelj


Brnabić: Srbija nije neutralna prema Ukrajini, mi smo joj pravi prijatelj


24. 08. 2023.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srbija "nije vrednosno neutralna" i da "u potpunosti poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine".

"Nastavićemo da posvećujemo posebnu pažnju humanitarnoj situaciji u Ukrajini i nastavićemo da pružamo pomoć Ukrajini, o čemu svedoči i naša nedavna odluka da doniramo robu i lekove za ublažavanje humanitarnih patnji", rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je u svom obraćanju dodala da je Srbija "pravi prijatelj" Ukrajini.

"Ovom prilikom želim da potvrdim i spremnost Srbije da učestvuje u posleratnoj obnovi Ukrajine i da istaknem našu spremnost da podržimo evropske integracije Ukrajine, prenoseći svoja iskustva", rekla je Brnabić u onlajn uključenju na Samit krimske platforme.

Krimska platforma je međunarodna diplomatska inicijativa za konsultacije i koordinaciju formirana na poziv Ukrajine.

Na samitu Krimske platforme sastaju se zvaničnici ukrajinske vlade i međunarodni stručnjaci, koji će se fokusirati na "kriterijume za reintegraciju Krima", nakon što je Moskva anektirala to ukrajinsko poluostrvo 2014. godine.

Domaćin prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme u oktobru 2022. godine bio je Zagreb, a tada niko od zvaničnika Srbije nije učestvovao, podseća RSE.
 

1692919276841.png

Nikola Lunić: Srbija se pridružila Krimskoj platformi, cilj oslobađanje i reinkorporacija Krima


Nikola Lunić: Srbija se pridružila Krimskoj platformi, cilj oslobađanje i reinkorporacija Krima 1


danas 08:30

Srbija se pridružila Krimskoj platformi, koja ima za cilj oslobađanje i reinkorporaciju Krima, objavio je Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike.

On je na društvenoj mreži Iks pohvalio Srbiju za to.

Lunić je napisao:“Srbija se pridružila Krimskoj platformi, inicijativi ukrajinske vlade koja ima za cilj da pomogne u oslobađanju i reinkorporaciji Krima. Bravo za Srbiju“.

Lunić je postavio i link do Ukrajinske pravde gde je tekst u kojem se navodi da se Srbija pridružila Krimskoj platformi, inicijativi ukrajinske vlade koja ima za cilj da pomogne u oslobađanju i reinkorporaciji Krima.Izvor te informacije je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba koji je na otvaranju samita Krimske platforme rekao:“Čast mi je da poželim dobrodošlicu novim učesnicima ovog trećeg samita: Bahreinu, Srbiji, Istočnom Timoru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Dunavskoj komisiji, Unesku i Svetskoj turističkoj organizaciji. Naš zajednički cilj ostaje nepromenjen: stvaranje uslova za oslobođenje Krima od okupacije, kao i svih privremeno okupiranih teritorija Ukrajine“.

Kuleba je, kako prenosi Ukrajinska pravda, napomenuo da je broj učesnika Krimske platforme prošle godine porastao na 60. Sada, sa novoimenovanim zemljama i organizacijama, to je 67.

Kijev je 23. avgusta domaćin trećeg samita Krimske platforme. Među vrhunskim gostima koji su lično stigli u Ukrajinu su predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, portugalski predsednik Marselo Rebelo de Sousa i finski premijer Petteri Orpo, prenosi ovaj portal.


Ova vest dolazi nakon susreta predsednika Srbije i Ukrajine Aleksandar Vučića i Volodimira Zelenskog u utorak na samitu zemalja Zapadnog Balkana, EU, Ukrajine i Moldavije u Atini.

Obojica predsednika složila su se da su poštuju teritorijalni integritet i suverenitet obe zemlje.

A premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da Srbija „nije vrednosno neutralna“ i da „u potpunosti poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine“.

Ona je u onlajn uključenju na Samit navela da Srbija žali zbog patnji koje su pretrpeli Ukrajina i njen narod, preneo je Radio Slobodna Evropa.

„Nastavićemo da posvećujemo posebnu pažnju humanitarnoj situaciji u Ukrajini i nastavićemo da pružamo pomoć Ukrajini, o čemu svedoči i naša nedavna odluka da doniramo robu i lekove za ublažavanje humanitarnih patnji“, rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je dodala da je Srbija „pravi prijatelj“ Ukrajini.

„Ovom prilikom želim da potvrdim i spremnost Srbije da učestvuje u posleratnoj obnovi Ukrajine i da istaknem našu spremnost da podržimo evropske integracije Ukrajine, prenoseći svoja iskustva“, rekla je Brnabić.
 
Ne kapiraju da je srpska vlast od samog pocetka uz NATO.
Ма и Ђидини ботови су као и моја маленкост прочитали ову вест, али они заједно са напредњачким ботовима раде на "заташкавању".
 
Ма и Ђидини ботови су као и моја маленкост прочитали ову вест, али они заједно са напредњачким ботовима раде на "заташкавању".
Please try to be civilized.
Thank you
:)
 
Prestani sa svojom nepotrebnom arogancijom i omalovazavenjem drugih.
Аха важи ... Ђидин бот није арогантан када на кварно сугерише читаоцима, чиме им вређа интелигенцију, како Reuters и Voice of America шире лажне вести, ваљда као и када је за његовог газду Ђида Radio Free Europe пренела налаз европских обавештајних служби да се ради о (цитирам) "Тројанском коњу у опозицији", а ја сам арогантан што му у лице кажем истину да је Ђидин бот. Оће то.
Please try to be civilized.
Thank you
:)
Човече већ је осам сати и време је да напишеш како се "Ана само онлајн укључила, није физички учествовала на скупу, није експлицитно осудила Мајчицу и зато се не важи", или "не важи се јер Ана није казала да ће Србија да уведе санкције Мајчици", или можда чекаш да Ростова то уместо тебе уради, лењивче?!!! :hahaha:
.
 

1692943641545.png

Srbija podržala Krimsku platformu


Beograd se nakon sastanka Vučića i Zelenskog, pridružio platformi koju predvodi Ukrajina

Vučić i Zelenski u Atini, Foto: Reuters

Vučić i Zelenski u Atini, Foto: Reuters

24.08.2023.

Srbija se juče pridružila platformi koju predvodi Ukrajina o reintegraciji Krima, nagovještavajući otklon od Rusije, svog istorijskog saveznika i jedinog snabdjevača prirodnim gasom
.
Ovaj potez je uslijedio nakon sastanka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i njegovog srpskog kolege Aleksandra Vučića u Atini, koji su obojica lidera opisali kao dobar i otvoren.

U onlajn obraćanju forumu, premijerka Srbije Ana Brnabić je kazala da Srbija "iskreno žali zbog patnji Ukrajine i ukrajinskog naroda".

Ona je naglasila "posvećenost pridržavanju principa međunarodnog zakona, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država", dodajući da "iskreno saosjećamo sa ukrajinskim narodom i Ukrajinom koji su pravi prijatelji Srbije".

Platformu za Krim pokrenuo je Zelenski 2021. godine s ciljem reintegracije Krima, koji je pripojen Rusiji 2014. godine.

Ukupno 67 zemalja i organizacija, uključujući SAD, Veliku Britaniju, NATO i Evropsku uniju, pridružilo se platformi od tada.

Srbija je više puta osudila rusku invaziju na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim forumima, ali do sada nije uvela sankcije Moskvi, podsjeća Rojters.

Ukrajina ne priznaje Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine. Sa druge strane, Beograd ne priznaje aneksiju Krima od strane Rusije i djelova Ukrajine koje Rusija okupira.

U aprilu su procurili dokumenti Pentagona koji su pokazali da je Srbija pristala da isporuči oružje i municiju Kijevu, ili da ih pošalje Ukrajini. Vučić tvrdi da Srbija nikada nije prodavala oružje ili municiju Ukrajini ili Rusiji, mada je moguće da je srpsko oružje došlo na front preko trećih zemalja.
 
Pa sto onda ne uvedu Srbiju u NATO i to onako hinjski kao Milo Crnu Goru?

Sto vec 10 godina kojekakvi informeri, hepiji i ostali mediji samo gruvaju sputnik propagandu?
Ne smeju da uvedu u NATO, to bi im bio kraj. To nijedan medij ne bi mogao
da prikrije. Nego furaju zvaku da necemo da lupimo sanskcije Rusima,
i da necemo u NATO. To ih odrzava na vlasti. Inace, vode politiku ko
da smo u NATO i ko da smo lupili sankcije Rusima...
 
Cuj ne bi mogao da prikrije... sns ima apsolutnu moc i mogao bi to da zataska ko od sale.
Ne moze, bez obzira sta mediji kazu. Evo i ovo je dosta, da probijam, radim
na suraku, pa cu na tastu. To je vec 50% glasaca za SNS manje u mojoj
uzoj familiji. Samo zatrpavam...
 
Ne moze, bez obzira sta mediji kazu. Evo i ovo je dosta, da probijam, radim
na suraku, pa cu na tastu. To je vec 50% glasaca za SNS manje u mojoj
uzoj familiji. Samo zatrpavam...
A nesto ne smeta istim tim likovima bratimljenje sa edi ramom, erdoganom, makronom, nekada merkelkom, onda oni susreti sa klintonom i blerom itd.
 
Ne smeju da uvedu u NATO, to bi im bio kraj. To nijedan medij ne bi mogao
da prikrije. Nego furaju zvaku da necemo da lupimo sanskcije Rusima,
i da necemo u NATO. To ih odrzava na vlasti. Inace, vode politiku ko
da smo u NATO i ko da smo lupili sankcije Rusima...
Република Србија има највиши могући степен сарадње са НАТО без формалног чланства у истом. Србија је заправо испунила све договорене обавезе за приступање Савезу. Остало је само да једном посебном Декларацијом обелоданимо нашу жељу за приступањем НАТО-у.
Декларација је и требала да буде усвојена у Скупштини Србије за време владе Коштуњавог, па онда није усвојена након што је 2008. Косово прогласило независност (шта је иначе било неминовност да се деси), државе чланице НАТО га наравно признале, па је Коштуњави, који се до тада залагао за евроатланске интеграције, окренуо ћурак, а русофил Тадич Борисов једва дочекао да нас не уведе у НАТО и ЕУ (без уласка у НАТО нема за нас уласка у ЕУ, то је бар јасно) него је прогласио "политику на четири стуба" и дочекивао Медведева као фараона, претходно поклонивши НИС русима за тепсију рибе и тако нас увео у енергетску зависност од зле, лажљиве и погане "Мајчице".
Међутим, од тада па до 2019, Војска Србије је имала 13 вежби са НАТО, а само четири са терористичком државом Руском Федерацијом и Белорусијом. И то је наравно позитивно и то би требало стално да се понавља у медијима, јер ми Србијанци од 19. века тежимо да будемо Јевропа односно Запад, иначе не бисмо ни дизали устанак против турака који су тада били тај неки Исток. Али, непрекидним лоботомирањем од стране анти-Србијанског режима, постиже се то да србијанска јавност уствари нема представу о томе колико блиско сарађују НАТО и Србија још од потписивања Партнерства за мир пре више од 15 година, преко ратификације ИПАП споразума и то напредњачком већином у Скупштини Србије, па до вежбе "Платинасти вук" која је на полигону "Боровац" и у бази "Југ", у организацији Војске Срије и Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава, трајала од 15. до 27. јуна ове године.
Ова вежба "Платинасти вук" у јуну о.г. (иначе та вежба је одржана укупно осам пута од 2014те до ове сада) је посебно интересантна пошто се одржала након што су на почетку злочиначке руске агресије на нама Србијанцима братску Украјину у пуном обиму у фебруару 2022, Чипуљчанинови блатоиди писали на насловним странама a теве-ботови на Pink_у и Happy_ју верглали о некаквом "мораторијуму на све војне вежбе са партнерима и са Истока и са Запада". Испало је да тај "мораторијум" важи само за Јулинове партнере са Истока :mrgreen:
 
Poslednja izmena:
Република Србија има највиши могући степен сарадње са НАТО без формалног чланства у истом. Србија је заправо испунила све договорене обавезе за приступање Савезу. Остало је само да једном посебном Декларацијом обелоданимо нашу жељу за приступањем НАТО-у.
Декларација је и требала да буде усвојена у Скупштини Србије за време владе Коштуњавог, па онда није усвојена након што је 2008. Косово прогласило независност (шта је иначе било неминовност да се деси), државе чланице НАТО га наравно признале, па је Коштуњави, који се до тада залагао за евроатланске интеграције, окренуо ћурак, а русофил Тадич Борисов једва дочекао да нас не уведе у НАТО и ЕУ (без уласка у НАТО нема за нас уласка у ЕУ, то је бар јасно) него је прогласио "политику на четири стуба" и дочекивао Медведева као фараона, претходно поклонивши НИС русима за тепсију рибе и тако нас увео у енергетску зависност од зле, лажљиве и погане "Мајчице".
Међутим, од тада па до 2019, Војска Србије је имала 13 вежби са НАТО, а само четири са терористичком државом Руском Федерацијом и Белорусијом. И то је наравно позитивно и то би требало стално да се понавља у медијима, јер ми Србијанци од 19. века тежимо да будемо Јевропа односно Запад, иначе не бисмо ни дизали устанак против турака који су тада били тај неки Исток. Али, непрекидним лоботомирањем од стране анти-Србијанског режима, постиже се то да србијанска јавност уствари нема представу о томе колико блиско сарађују НАТО и Србија још од потписивања Партнерства за мир пре више од 15 година, преко ратификације ИПАП споразума и то напредњачком већином у Скупштини Србије, па до вежбе "Платинасти вук" која је на полигону "Боровац" и у бази "Југ", у организацији Војске Срије и Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава, трајала од 15. до 27. јуна ове године.
Ова вежба "Платинасти вук" у јуну о.г. (иначе та вежба је одржана укупно осам пута од 2014те до ове сада) је посебно интересантна пошто се одржала након што су на почетку злочиначке руске агресије на нама Србијанцима братску Украјину у пуном обиму у фебруару 2022, Чипуљчанинови блатоиди писали на насловним странама a теве-ботови на Pink_у и Happy_ју верглали о некаквом "мораторијуму на све војне вежбе са партнерима и са Истока и са Запада". Испало је да тај "мораторијум" важи само за Јулинове партнере са Истока :mrgreen:
Posle 5 oktobra 2000 god Srbija je okupirana i pretvorena u marionetsku vazalnu tvorevinu to samo nije jasno "intelektualcima" sa krste
 
вест је са Ројтерса. Ројтерс не преноси лажне вести.
Dunderhead, do you believe your own nonsense?

Fake News Reuters Attempts to Cheer on Ukraine but the Image They Used Was Comical

Paintball.jpg

Reuters, the grandfather of globalist fake news outlets, has built a reputation in recent years of echoing the narratives of the World Economic Forum, World Health Organization, United Nations, and others. They are more subtle than full-blown propaganda outlets like the NY Times and Washington Post, but they work from an agenda nonetheless.

Their coverage of the war in Ukraine is purposefully one-sided, but one would expect their cheer-leading against Russia to at least use real footage. They have more resources than just about any other news outlet in the world, so using stock images seems below them.


But even when they feel obliged to use stock images, one would think they’d use good ones. Here’s a post they made last week. See if you can spot the problem with it (if you need a hint, check out the first comment by Tim Young):


In their quest to promote victory for Ukraine, Reuters posted an image of hardcore warriors ready to spring into action. Either Reuters thinks we’re stupid or we just sent billions in aid so Ukraine can get the best paintball equipment. Or both.


https://noqreport.com/2022/05/22/fa...-ukraine-but-the-image-they-used-was-comical/
 

Back
Top