Srbija rekorder Evrope u inflaciji

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Beograd -- Srbija je još jednom oborila rekord u inflaciji. Ostvaren je najveći rast cena u Evropi od 11,5 odsto, a verovatno će i ove godine biti rekorder u okruženju.

number-one.jpgU naredna tri meseca slede nam razna poskupljenja, tako da bismo mogli da dostignemo i nivo 14 odsto.

Narodna banka Srbije poručuje da će učiniti sve da obuzda inflaciju u narednoj godini, tako što će primeniti sve restriktivne mere, odnosno povećaće svoju kamatnu stopu, ali najverovatnije i obaveznu rezervu.

Primena tih instrumenata ima naravno osvoju cenu, a jedna je da ne ostvari planirani željeni privredni rast od tri odsto, kao i da se ne otvore nova radna mesta. Uz to svako stezanje kaiša centralne banke znači i poskupljenje bankarskih usluga.

"Usled poskupljenja, koja su počela u ovoj godini, kao i onih koja se najavljuju trebalo bi očekivati i naglašene inflatorne tenzije", smatra Saša Đogović, stručni saradnik Instituta za tržišna istraživanja, i dodaje da će do toga doći zbog poskupljenja proizvoda i usluga koje kontroliše država.

Goran Nikolić, ekonomista, smatra da će država zbog predizborne godine voditi politiku jakog dinara, a to je jedini način da se suzbije inflacija i vrati u planirani okvir od maksimalnih šest odsto na kraju 2011. godine.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=01&dd=06&nav_id=484058

Једино право лидерство Бориса Тадића.Води државу у којој сви његови сарадници краду колико хоће и подгревају инфлацију.
 
Poslednja izmena:

Back
Top