Србија пропада, а Босна се гради србијанским парама

Види с Комшијом. Он за вама лије крокодилске сузе што смо вас мало убијали ономад, а кад треба помоћи, змија у џепу...:mrgreen:
Koliko mi se cini Vucic pomaze samo Dodika da ne bankrotira ali nema veze opet je BiH.
 
Koliko mi se cini Vucic pomaze samo Dodika da ne bankrotira ali nema veze opet je BiH.

Иста сте држава. Те паре упадну у ваш заједнички марка систем, па ето и вама буде боље.

Да вам Вучића нема, давно би сте сви били по Њемачкама и Холандијама.
 
Иста сте држава. Те паре упадну у ваш заједнички марка систем, па ето и вама буде боље.

Да вам Вучића нема, давно би сте сви били по Њемачкама и Холандијама.
Ne upadnu jer direkno idu za RS nikad nista Vucic ne uplacuje zajednicki ali nema veze bitno je da se neko brine finansijski za RS a da ostane u granicama BiH najbolja kombinacija.
 
1694907777130.png
Gde završava novac koji Srbija daje Republici Srpskoj?

Novac koji Vlada Srbije donira Republici Srpskoj ne potroši se uvek u svrhe za koje je namenjen.


Razglednica-MODRICA_slika_O_142654065.jpg


Autor Beta 15.04.2023.

Naime, načelnik opštine Modriča Jovica Radulović obavestio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je najveći deo novca koji je Vlada Srbije donirala za obnovu Srpskog kulturnog centra u tom mestu, odlukom Vlade Republike Srpske preusmeren za druge namene.

"Odbio sam da potpišem aneks ugovora kojim nam se donatorska sredstava smanjuju i obratili smo se i donatoru, i predsedniku Vučiću i Vladi Srbije", rekao je Radulović, saopštila je Srpska demokratska stranka (SDS).​


Vlada Srbije je pre tri godine odlučila da donacijom od 200.000 evra pomogne obnovu Srpskog kulturnog centra u Modriči, ali je opština Modriča od tog novca dobila samo 30.000 evra, dok je ostatak Vlada RS preusmerila za druge namene.

Radulović je naveo da je polovinom prošle godine započeta rekonstrukcija elektro-instalacione mreže u Srpskom kulturnom centru Modriče, za šta je Vlada RS uplatila 30.000 evra iz projekta Vlade Srbije.

On je dalje rekao da je početkom marta ove godine Vlada RS izmenila odluku o dodeli donatorskih sredstava Vlade Srbije, kojom je Modriči umanjila sredstava sa 200.000 evra na 30.000 evra.


Radulović je dodao da je preostalih 170.000 evra preusmereno na javno preduzeće "Vode Srpske", ocenivši da je besmisleno uzimati sredstva donatora Vlade Srbije i preusmeravati ih drugima.
 

1694943797340.png

Srbija i Republika Srpska: "800 miliona evra" FOTO


Ministar finansija Siniša Mali učestvovao je danas na konferencji "Investicioni potencijali Republike Srpske" u Privrednoj komori Srbije (PKS).


3.jpg


IZVOR: B92 22.09.2021.

Tom prilikom istakao je da Srbija sa Republikom Srpskom radi na realizaciji zajedničkih projekata vrednih 800 miliona evra.

"Pozivam vas da što više investirate u Republiku Srpsku. Dobio sam informaciju da je 148 privrednih subjekta otvoreno od 2019. godine do danas. Nije to mali broj, ali to može još bolje, a ovakvi skupovi tome doprinose", rekao je Mali, saopštilo je Ministarstvo.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je za našu zemlju jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera.

"Više od 50 odsto razmene sa Fedaracijom BIH odlazi na razmenu sa Republikom Srpskom. Mislim da smo prvo uvozno tržište, a posle Hrvatske i Italije, treće izvozno tržište. To dovoljno govori o našem obimu saradnje. Međutim, mi nismo zadovoljni i hoćemo da to bude još bolje", naveo je Mali i dodao da smo mi već ove godine dostigli nivo razmene pre pandemije koronavirusa.

Kako je istakao, jedan od prioriteta Srbije su ulaganja u putnu, železničku infrastrukturu kako bi podigli kvalitet života građana i nivo atraktivnosti, konkuretnosti okruženja u kome privreda obavlja svoju delatnost. To isto se odnosi i na ulaganja u Republici Srpskoj.

"Upravo smo takve projekte definisali sa Republikom Srpskom. Tu su projekti u oblasti eneretike, koji se odnose na hidropotencijale gornjeg toka reke Drina, hidroelektrane Paunci, Foča, Buk Bijela, a investicije koje sledeće godine kreću su aerodrom Trebinje, a tu su i ulaganja koja se odnose na autoput Beograd-Sarajevo", rekao je Mali.

Ministar je istakao da ne postoji lokalna samouprava u Republici Srpskoj koja nije u poslednjih par godina dobila novac od Srbije.

1694942959827.png"Ne postoji lokalna samouprava u Republici Srpskoj u koju poslednjih par godina bar neki dinar iz Srbije nije došao i da nešto nije urađeno na sređivanju fasada, bolnica, nabavci opreme, sređivanju vrtića. Mi smo 2014. godine ukupno donirali 82 miliona evra Republici Srpskoj. To je veliki iznos koji pokazuje ne samo stepen prijateljstva, već i poverenja i želje za boljom saradnjom u budućnosti", rekao je Mali.

On je naveo da se u ovom trenutku razmatraju i mogućnosti da se model fiskalizacije koji u Srbiji treba da zaživi od početka sledeće godine, primeni i u Republici Srpskoj.

1694943740932.png


Takođe, zajedno sa Poštanskom štedionicom, radi se na preuzimanju operacija bivše Komercijalne banke u RS, a sve to kako bi taj deo finanijskog tržišta dodatno ojačali, a da bi bio oslonac razvoju ne samo privrede, već i finansiranja budućih infrastrukturnih projekata.

Ministar finansija osvrnuo se i na ekonomske reforme koje je Srbija sprovela poslednjih godina, istakvši da je zahvaljujući njima naša zemlja postala pokretač i motor razvoja celog regiona.

"Nama je stopa BDP u prvih šeset meseci 7,6 odsto, a očekujemo i sedam odsto do kraja godine. Naš BDP prvi put u istorji bi trebalo da dostigne 52 milijarde evra. Do pre samo par godina to je bila misaona imenica i nešto o čemu smo mogli samo da sanjamo. Naša makroekonomska situacija je stabilna. Imamo novca na računu u budžetu, u ovom trenutku 257 milijardi dinara. Potpuno smo likvidni. Učešće javnog duga u BDP-u je ooko 55,5 odsto, što je ispod 60 odsto", rekao je Mali.
 

Back
Top