• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Srbija postaje nuklearna sila?

Infostud

Primećen član
Banovan
Poruka
562
Slobodna Dalmacija

Ruske rakete tik uz RH
Premda ruske nuklearne rakete na teritoriju Srbije i Republike Srpske neće izravno ugrožavati Hrvatsku jer su namijenjene udarima na SAD, Zagreb će se naći, u vojnom i političkom smislu, u krajnje osjetljivoj situaciji

piše Mladen Pleše

U Moskvi se užurbano razrađuju planovi, saznaje “Slobodna Dalmacija” iz dobro upućenih diplomatskih izvora, da se tik uz granice Hrvatske, na teritoriju Srbije i Republike Srpske, duž rijeke Drine, izgrade ruske raketne baze. Iz njih će se moći, predviđaju ruski vojni stručnjaci, interkontinentalnim raketama s nuklearnim bojnim glavama “pravodobno i maksimalno efikasno” suprotstaviti novom američkom raketnom štitu koji NATO pakt namjerava rasporediti u blizini europskog dijela ruskog teritorija.Ako Vladimir Putin realizira planove ruskoga generalštaba, tada će doći do dramatičnih promjena u odnosu snaga između SAD-a i Rusije te u Europi i na Balkanu. Premda rakete neće izravno ugrožavati Hrvatsku jer su namijenjene udarima na SAD, Zagreb će se naći, u vojnom i političkom smislu, u krajnje osjetljivoj situaciji.
Uz vojne čimbenike koji su nagnali Moskvu da razrađuje planove o izgradnji raketnih baza uz rijeku Drinu, geostrateški eksperti tvrde da postoje i ozbiljni politički i ekonomski razlozi za takvu odluku. Ponajprije želja Moskve da se efikasno zaštite vitalni ekonomski interesi Rusije na Balkanu.

Srbijanska odluka

Poznato je, naime, da je ruski kapital sve snažniji, pa i dominantniji u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.
Stoga nije čudno što se Moskva želi politički i vojno pozicionirati uz prostore u koje ulaže desetke milijardi dolara. Beograd, koji se dugo lomio hoće li se prikloniti Rusiji ili SAD-u i EU-u, zbog najave Washingtona i nekih članica EU-a da će priznati neovisno Kosovo, napokon je odlučio sklopiti čvrsto političko, vojno i ekonomsko savezništvo s Moskvom.
Znakovita je, u strateškom smislu, odluka Moskve da kupi naftnu industriju Republike Srpske, a potom i naftnu industriju Srbije. Navodno će za koji dan Moskva i Beograd u Sofiji potpisati ugovor o ruskom preuzimanju srpske naftne industrije, ali i plinovoda. Na taj način Rusija će posjedovati dvije važne rafinerije u Pančevu i Bosanskom Brodu, ali i srpski dio naftovoda iz sustava JANAF-a.
Tomu valja pridodati i najave da će Rusi graditi veliko skladište plina u luci Ploče. Sve to u potpunosti će promijeniti energetsku situaciju na Balkanu: Beograd i Banja Luka postat će potpuno ovisni o Moskvi, a Zagreb, posebice Ina, naći će se u sasvim novoj situaciji.

Velika sila

Sve te promjene na Balkanu posljedica su posve neočekivanog i dramatičnog ekonomskog oporavka Rusije. Posljednjih godina Moskva je, naime, ekonomski i financijski toliko ojačala da je preko noći ponovno izrasla u veliku političku silu.
Istodobno se ulažu milijarde eura u obnovu ruske vojne sile: već neko vrijeme na tajnim poligonima razrađuje se nekoliko novih velikih vojnih sustava koji će Moskvu definitivno pozicionirati kao ravnopravnoga vojnog partnera Washingtonu.

Jači utjecaj Moskve i na Balkanu i u Europi

•• Ulazak na Balkan Moskvi bi donekle nadomjestio gubitak ruske zone utjecaja u Europi. U posljednjih dvadesetak godina, nakon pada komunizma, Moskva je, naime, izgubila sva svoja važna politička i vojna uporišta.
Ona su se protezala od Poljske i Češke preko Bugarske, Rumunjske i baltičkih država do Mađarske i bivše Istočne Njemačke.

Hrvatski položaj

•• Sve te spektakularne promjene u blizini Hrvatske zahtijevaju od predsjednika Stjepana Mesića, Vlade Ive Sanadera i cijelog državnog vrha da žurno odrede vlastitu poziciju prema svim tim novim političkim, vojnim i ekonomskim fenomenima na Balkanu koji će bitno utjecati na položaj Hrvatske u međunarodnoj zajednici.

Amerika se povlači

•• SAD se ne namjerava izravno suprotstaviti prodoru Rusije na Balkan, što upućuje na mogućnost ponovne podjele interesnih sfera između Washingtona i Moskve. Naime, američki vojnici koji su bili stacionirani u vojnoj bazi Bondsteel na Kosovu premještaju se u nove kampove u Rumunjskoj i Bugarskoj. U Bondsteelu, od predviđenih deset tisuća vojnika, ostalo je njih samo oko dvije tisuće, a još samo prije dvije ili tri godine ta se baza smatrala najvažnijim vojnim uporištem SAD-a u Europi. Sada, međutim, Amerikanci nude državama Europske unije da se njihove postrojbe usele u tu supermodernu vojnu bazu dok se istodobno u Albaniji užurbano gradi četverotračna autocesta i brza željeznička pruga od Tirane do Prištine, što je od iznimna strateškog značenja zbog mogućeg osamostaljenja Kosova.


izvor

http://www.slobodnadalmacija.hr/20080114/novosti01.asp
 

Infostud

Primećen član
Banovan
Poruka
562
ne vidim zasto bi nam stetilo da imamo zastitu jedne nuklearne sile koja ima pravo veta u SB UN?

nama steti ako takvu zastitu nemamo a to smo mogli videti 90tih kako izgleda.

ovako , sa razmestanjem ovih raketa, svaki buduci napad na srbiju bice u stvari napad na rusiju , i svako cackanje sribje znacice nuklearni rat sa rusijom istovremeno.

Srbija treba da gradi partnerski odnos sa Rusijom odprilike onakav kakav ima Ameirka sa Izraelom i da kasnije otkupi deo nuklearnog arsenala rusije na sopstvenoj teritoriji i da ima sopstveni nukearni kapacitet.
 

porin50

Ističe se
Poruka
2.137
ovako , sa razmestanjem ovih raketa, svaki buduci napad na srbiju bice u stvari napad na rusiju , i svako cackanje sribje znacice nuklearni rat sa rusijom istovremeno.

Eto sam si odgovorio, postajete meta preko koje Rusija udaljava moguće ciljeve napada
od svog teritorija.

Ne bi ni mi vjerojatno svi prerživjeli mogući nuklearni napad.

Zato, što dalje to bolje :D
 

Infostud

Primećen član
Banovan
Poruka
562
pa mi smo svakako meta. tako da to nije nista novo za nas. ovako uz pomoc rusa samo postajemo meta koja ima rusku zastitu. a do sada smo samo bili meta bez zastite.

drugo rusija ne udaljava ovime ciljeve svog napada, jer ako neko napadne rusiju napasce svakako njenu teritoriju, nece samo gadjati ruske baze u srbiji . rusija ovime anulira americki protivraketni stit i priblizava mogucnost unistavanja ciljeva u americi . time ceo taj americki projekat pada u vodu.

stara dobra igra strateskog odvracanja iz doba hladnog rata - nista novo. srbija na osnovu ovoga moze samo da prosperira.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.