Srbija pokrenula raspad SFRJ

..naravno da smo uvozili "penkala"..kad ste onako.."fino"..razoruzali kompletnu..Teritorijalnu Obranu bivse SR.Hrvatske.....imali smo cak i ozračene kalaše...tako je tvrdio Šeelj...evo ti linka pa se malo pozabavi..i posluaj...sta je idiot govorio..tih godina..

:hahaha::hahaha::hahaha:
ovo je ludilo...covek je od starta pa do danas u hagu doktor za crnjak....ali najjaci deo mi je...imam pistolj.....lepo mi stoji:rotf::rotf:

Nije. Vuk Stefanović Karadžić je bio iz Tršića u Srbiji (odnosno iz Crne Gore).

I imaj na umu da Austro-Ugarska postoji tek od 1867. godine. Ona nije bila baš nešto prijateljska Srbima (montirani procesi, carinski rat svinja, prvi svjetski rat,...)

Dozvoljavam da sam pogriješio za Vuka.
A-U koristim kao naziv i za Habsburšku monarhiju i za Austro-Ugarsku čisto iz praktičnih razloga pisanja.

@ milunka
uozbilji se...bez da nabrajam, sto je sa 6-o januarskom diktaturom ?
sto je sa ubistvom Radica i drugih?
sto je sa nasilnom srbizacijom Hrvatske
sto je planskim naseljavanem hrvatske
itd.

Ako ćemo realno, nije bilo neke nasilne srbizacije Hrvatske, a svih doseljavanje što je bilo - bilo je u Slavoniju. Srpski rezervisti i vojnici su se u prvoj fazi poslije rata doselili u određenim brojevima u slavonska naselja.

Ti smatraš 6.januarsku diktaturu srpskim činom usmjerenim protiv Hrvata?

Ne krivim ja samo Srbe. Krivim i naše što su bili glupi.
Ideja jugoslovenstva se rodila u XIX stoljeću, čim je prestala opasnost od daljnje Turske ekspanzije.
Dok istovremeno u zadnjih 200 godina kod Srba cvate ideja Velike Srbije kroz svojih 6 poznatih ideologa (Ilija Garašanin, Vuk Stefanović Karadžić, Nikola Stojanović, Jovan Cvijić, Vasa Čubrilović i Stevan Moljević) kao i najnoviji Memorandum SANU.

E znas da sam ti u prethodnim raspravama objasnjavao Narcetanije cija je ideja a sta Vuk Karadjic on je vas igrac Ruska Carska Ohrana ga provalila da radi za Austrijance,Vasa Cubrilovic da nije Crna Ruka Srbska ideja ili ideja zapada , Memorandum sam citao vise puta i sta si tu ti video ?

Original postavio ljubo_001 Pogledaj poruku
Nevjerojatno!
Još malo pa ćete me uvjeriti da ste stvarno "nebeski narod", a svi ostali da su zli trolovi koji su se ujedinili protiv anđeoskih Srba!

zanimivo
a hrvati to stvarno vjerujejo.
da jih dirajo ZLOvenci i srbi.i u kinezih vidijo oni slo-srsko zloveščost.

Па то важи управо за вас. Митоманија, искомплексираност. И ми Срби смо, такође, углавном, историјске будале, исто, али на други начин него ви. С тим што ви носите и тај жиг усташтва, црну мрљу у историји, на одређен начин неупоредив с било којом нашом црном мрљом.

Da.. al' ne zaboravi da se povijest racuna i unazad 15-20 godina. I pise svakim danom. Pitanje je samo tko ce se prije oslobodit' propalih ideologija i napraviti nesto od vlastite drzave.

Znas sto kazu; "kakva vlast, takav narod" ;)

Па то важи управо за вас. Митоманија, искомплексираност. И ми Срби смо, такође, углавном, историјске будале, исто, али на други начин него ви. С тим што ви носите и тај жиг усташтва, црну мрљу у историји, на одређен начин неупоредив с било којом нашом црном мрљом.

generalizacije, fraze, demagogija..., zamjena teza, bjezanje od argumenata, pomanjkanje uvidavnosti cinjenica i sposobnosti za spoznajom i samospoznajom...
uglavnom potvrda svega sto sam rekla...:eek:
p.s. naravno, kad ponestane argumenata stizu ustase....
i kako ono bjese, kompleksi...:think:
drzte lopova

Da.. al' ne zaboravi da se povijest racuna i unazad 15-20 godina. I pise svakim danom. Pitanje je samo tko ce se prije oslobodit' propalih ideologija i napraviti nesto od vlastite drzave.

Znas sto kazu; "kakva vlast, takav narod" ;)
Pa ja se toplo nadam da sa vama nećemo praviti ništa,a da će ova ekonomska kriza pojesti i deo postojećeg ''biznisa'' da se ratosiljamo bede.

Број Срба у Хрватској опада кроз читав 20. век што у апсолутним бројевима, што у процентима, што због економских миграција према Србији, САД, Аустралији, западној Европи, што због геноцида и етничког чишћења.

А ово је политика хрватских вођа према Југославији и Србима у Хрватској...

Slavo-Serbi su smeće naroda, oni su Hervatsku izdali i, ako ustreba, opet će je izdati, makar bez svoje koristi, samo da nju izdaju. Oni su po svojoj naravi bez uma i poštenja, proti slobodi i proti svakom dobru.
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević

U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske - Josip Frank

Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Jednu trecinu Srba pobiti, jednu pokatoliciti, jednu proterati-Mile Budak

Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu-Franjo Tudjman
To су све очеви хрватске нације

E znas da sam ti u prethodnim raspravama objasnjavao Narcetanije cija je ideja a sta Vuk Karadjic on je vas igrac Ruska Carska Ohrana ga provalila da radi za Austrijance,Vasa Cubrilovic da nije Crna Ruka Srbska ideja ili ideja zapada , Memorandum sam citao vise puta i sta si tu ti video ?

Laž.
"Delovi srpskog naroda, koji u znatnom broju zive u drugim republikama, nemaju prava, za razliku od nacionalnih manjina, da se sluze svojim jezikom i pismom, da se politicki i kulturno organizuju, da zajednicki razvijaju jedinstvenu kulturu svog naroda.

Memorandum SANU pisan je s namjerom da uzbuni Srbe u Jugoslaviji kako im predstoji opasnost radi mogućeg raspada Jugoslavije. A objavljen je 1986.
Govori kako je položaj Srba u Jugoslaviji lošiji od ostalih naroda i takvom svojom intonacijom destabilizira Jugoslaviju.

generalizacije, fraze, demagogija..., zamjena teza, bjezanje od argumenata, pomanjkanje uvidavnosti cinjenica i sposobnosti za spoznajom i samospoznajom...
uglavnom potvrda svega sto sam rekla...:eek:
p.s. naravno, kad ponestane argumenata stizu ustase....
i kako ono bjese, kompleksi...:think:
drzte lopova
Ништа ниси схватила. Или, не желиш схватити? :think: Да, биће пре да је то, јер те чињенице исувише боле. Жао ми је, мислила сам да си озбиљнији саговорник, али увиђам да ипак ниси. Малко ми вас је жао, нисте ви толико ни криви, дуго у раљама разних...

Paranoja.Ja ne znam nikog ko je ikad odavde želeo da se preseli kod vas.A posle drugog svetskog rata Srbi su se iseljavali iz Like,Korduna i Banije u Vojvodinu.Nisam primetio da se iko doseljavao kod vas.Što se tiče knjiga i literature nama su ovde slali gomilu izdanja štampanih u Zagrebu,sa gomilom hrvatskih reči.

Vala ni meni nije poznat ni jedan slučaj da je neki Srbin, želeo da ode tamo da živi.
Što se tiče izdavaštva, namerno su JugoslAvenski leksikografski zavod smestili u Zagreb, i sve enciklopedije izdavali na hrvatskom, kako bi nas kroatizovali, jer od jezika sve počinje.

A sad sam nedavno videla na jutjubu, jednu "Kockicu", postavio je očito neki hrvat i napisao u tagovima - jugoslavija, hrvatska, Srbija.... Znači čak i jednu dečiju emisiju, prisvajaju i kradu autorstvo. Toliki su kompleksaši.

Po čemu je točno morao?

P.S. Znači li to onda isto da je Banovina Hrvatska pravno nepostojeća?

kao najvisi zakonodavni i drzavni organ...
zasto je kralj ukinuo i zabranio hrv. Sabor koji je, sa manje ili vise nadleznosti, imao tisucljetnu tradiciju...
ne, nema veze sa prethodnim...
banovina je rezultat pritiska na srpskog kralja prvenstveno francuske, koja mu je cak zaprijetila i proganjanjem sa dvora ako ne prestane sa terorom nad hrvatima
(ali ti to sve znas pa nije potrebno da ti detaljnije nabrajam)

zasto je kralj ukinuo i zabranio hrv. Sabor koji je, sa manje ili vise nadleznosti, imao tisucljetnu tradiciju...
banovina je rezultat pritiska na srpskog kralja prvenstveno francuske, koja mu je cak zaprijetila i proganjanjem sa dvora ako ne prestane sa terorom nad hrvatima

:hahaha::rotf::hahaha::rotf::hahaha::lol:

Memorandum SANU pisan je s namjerom da uzbuni Srbe u Jugoslaviji kako im predstoji opasnost radi mogućeg raspada Jugoslavije. A objavljen je 1986.
Govori kako je položaj Srba u Jugoslaviji lošiji od ostalih naroda i takvom svojom intonacijom destabilizira Jugoslaviju.
Тзв. "меморандум САНУ" заправо - није ни постојао. То је удбашка ујдурма, антисрпска, антијугословенска, па, тиме, дакако и антихрватска. Али не по суштинском садржају, него у вези с оном идејом и планом растурања Југославије, чији су извршитељи овде били Злободан и Буђман, својим усаглашеним деловањем, најбољих непријатеља.

Ne krivim ja samo Srbe. Krivim i naše što su bili glupi.
Ideja jugoslovenstva se rodila u XIX stoljeću, čim je prestala opasnost od daljnje Turske ekspanzije.
Dok istovremeno u zadnjih 200 godina kod Srba cvate ideja Velike Srbije kroz svojih 6 poznatih ideologa (Ilija Garašanin, Vuk Stefanović Karadžić, Nikola Stojanović, Jovan Cvijić, Vasa Čubrilović i Stevan Moljević) kao i najnoviji Memorandum SANU.

Ideja jugoslavenstva je značajno starija, i stoljećima od toga. Dovoljno je referirati se na multietničke avanturiste koji su postojali tada, ili recimo pjesnički duh baroknih i drugih pisaca našeg naroda, a u prvom redu mislim na Dubrovčane. Jugoslovenska ideja nija nastala, već se razvila na temelju onoga što je postojalo još 1600.-ih godina, kombiniranjem sa eksplozijom sveslavenskog nacional-romantizma koja je tada uzela maha, u obje struje (orijentalno-pravoslavna konzervativna, koju predvode Rusi, i zapadno-liberalna progresivna, gdje najveći mah uzimaju Česi - mada je velikosrpska ideja više naklonjena ovoj prvoj, dok je jugoslovenska prvenstveno proizišla iz ove druge).

Mislim da nije lijepo da svrstavaš sve ljude različitih boja u jedan paket. Npr. samo da definiram:

* Ilija Garašanin je bio ministar spoljnih poslova. Njegovi ideali su bili maštarije o srpskom carstvu sa Carigradom kao prestonicom, a naime prvenstvan ideja istorijskog prava Srpskog carstva, obnova te državne historijske teritorije i savezništvo sa Bugarima.

* Vuk S. Karadžić je bio čovjek koji je uporedo sa svojim godinama sticao znanje, pa tako i postao proponent jugoslovenske ideologije, a ne velikosrpske. On je priznato istovjetnost hrvatskog i srpskog jezika, on je postao toliko popularan u Hrvata da je dobio ulicu u Zagrebu i da je postao Počasni Građanin Zagreba (što se danas u HR prećutkuje), i posebno je glupo trpati V. S. Karadžića u isti koš sa recimo ljudima kao što je bio Stefan Moljević

* Ne razumijem. Što je Nikola Stojanović skrivio?

* Jovan Cvijić - isti Jovan Cvijić koji se zalagao da se Jugoslavija ujedini na principu Sjedinjenih Američkih Država? :dontunderstand:

* Vaso Čubrilović nije bio proponent velikosrpske ideologije, već jugoslovenske

* Stevan Moljević je najbolji primjer krajnje ekstremne velikosrpske ideologije - ali valjda vidiš da je trpanje ovih ostalih u isti koš sa njim - nemoguće?

Ne treba isto govoriti da je ideja Velike Hrvatske potpuno nepostojeća u odnosu na ideju Velike Srbije (još pogotovo uzimajući na um i da je ova prva zaista ostvarivana za razliku od ove druge). Takođe bih naglasio da su ova dva termina, također, vrlo često zloupotrebljivana. Albanci su zato izmislili "Etnička Albanija", baš zato što "Velika Albanija" ima automatski negativnu konotaciju - a treba pogledati Rumune i vidjeti što kod njih znači "Velika Rumunija". Jer, ako se u "Velika Hrvatska" recimo krije dobrovoljno ujedinjenje Hrvatske i Dalmacije, ili pod "Velika Srbija" - Srbije i Crne Gore - kako to mogu biti negativni termini?

Laž.

Значи српски народ у Југославији није имао права да траже своја права, нити да се заштити од прогона, дискриминације итд...
Јер тако дестабилише регион и манифестује великосрпске тежење..

Значи елементарно право на живот, на сигурност приватне својине, право на своје културне институције, сматра се великосрпством...

И шта човек да каже кад неко проспе брдо глупости, историјских неистина и бесмислености...

Српски краљ, када је проглашена хрватска бановина није ни постојао, а југословенски краљ је имао 16. година и нико га није притискао, осим можда мајке и гувернанте....

Vala ni meni nije poznat ni jedan slučaj da je neki Srbin, želeo da ode tamo da živi.
Što se tiče izdavaštva, namerno su JugoslAvenski leksikografski zavod smestili u Zagreb, i sve enciklopedije izdavali na hrvatskom, kako bi nas kroatizovali, jer od jezika sve počinje.

A sad sam nedavno videla na jutjubu, jednu "Kockicu", postavio je očito neki hrvat i napisao u tagovima - jugoslavija, hrvatska, Srbija.... Znači čak i jednu dečiju emisiju, prisvajaju i kradu autorstvo. Toliki su kompleksaši.

no comment..

:worth::hahaha::rotf:

Ideja jugoslavenstva je značajno starija, i stoljećima od toga. Dovoljno je referirati se na multietničke avanturiste koji su postojali tada, ili recimo pjesnički duh baroknih i drugih pisaca našeg naroda, a u prvom redu mislim na Dubrovčane. Jugoslovenska ideja nija nastala, već se razvila na temelju onoga što je postojalo još 1600.-ih godina, kombiniranjem sa eksplozijom sveslavenskog nacional-romantizma koja je tada uzela maha, u obje struje (orijentalno-pravoslavna konzervativna, koju predvode Rusi, i zapadno-liberalna progresivna, gdje najveći mah uzimaju Česi - mada je velikosrpska ideja više naklonjena ovoj prvoj, dok je jugoslovenska prvenstveno proizišla iz ove druge).

Mislim da nije lijepo da svrstavaš sve ljude različitih boja u jedan paket. Npr. samo da definiram:

* Ilija Garašanin je bio ministar spoljnih poslova. Njegovi ideali su bili maštarije o srpskom carstvu sa Carigradom kao prestonicom, a naime prvenstvan ideja istorijskog prava Srpskog carstva, obnova te državne historijske teritorije i savezništvo sa Bugarima.

* Vuk S. Karadžić je bio čovjek koji je uporedo sa svojim godinama sticao znanje, pa tako i postao proponent jugoslovenske ideologije, a ne velikosrpske. On je priznato istovjetnost hrvatskog i srpskog jezika, on je postao toliko popularan u Hrvata da je dobio ulicu u Zagrebu i da je postao Počasni Građanin Zagreba (što se danas u HR prećutkuje), i posebno je glupo trpati V. S. Karadžića u isti koš sa recimo ljudima kao što je bio Stefan Moljević

* Ne razumijem. Što je Nikola Stojanović skrivio?

* Jovan Cvijić - isti Jovan Cvijić koji se zalagao da se Jugoslavija ujedini na principu Sjedinjenih Američkih Država? :dontunderstand:

* Vaso Čubrilović nije bio proponent velikosrpske ideologije, već jugoslovenske

* Stevan Moljević je najbolji primjer krajnje ekstremne velikosrpske ideologije - ali valjda vidiš da je trpanje ovih ostalih u isti koš sa njim - nemoguće?

Ne treba isto govoriti da je ideja Velike Hrvatske potpuno nepostojeća u odnosu na ideju Velike Srbije (još pogotovo uzimajući na um i da je ova prva zaista ostvarivana za razliku od ove druge). Takođe bih naglasio da su ova dva termina, također, vrlo često zloupotrebljivana. Albanci su zato izmislili "Etnička Albanija", baš zato što "Velika Albanija" ima automatski negativnu konotaciju - a treba pogledati Rumune i vidjeti što kod njih znači "Velika Rumunija". Jer, ako se u "Velika Hrvatska" recimo krije dobrovoljno ujedinjenje Hrvatske i Dalmacije, ili pod "Velika Srbija" - Srbije i Crne Gore - kako to mogu biti negativni termini?
Ето, а он је мене још питао шта је тамо било лупетање.
С напоменом: да ли је ико уопште још одговорио шта заправо подразумева под појмом "Велика Србија"?

]Ako ćemo realno[/B], nije bilo neke nasilne srbizacije Hrvatske, a svih doseljavanje što je bilo - bilo je u Slavoniju. Srpski rezervisti i vojnici su se u prvoj fazi poslije rata doselili u određenim brojevima u slavonska naselja.

Ti smatraš 6.januarsku diktaturu srpskim činom usmjerenim protiv Hrvata?

naseljavana je istocna slavonija, zapadna slavonija, istocni Srijem, hrvatski gradovi...pa imamo popise stanovnistva i po vjerskom kriterijumu...i nisu samo tzv. solunasi (vojnici)doseljavani nego i Srbi iz bosne.. i to je cinjeno (kao i u vojvodini) planski i svjesno

nebih mogla da tvrdim da je bila usmjerena samo protiv Hrvata, ali kralj je naveo neophodnost discipliniranja Hrvata; cilj mu je vjerojatno bio stroga centralizacija i unifikacija drzave, kao i srbizacija iste (jer su mu Srbi velikom vecinom bili odani)
zbog toga i neprimjerna i forsirana zastupljenost svih drzavnih sluzbenika srpske nacionalnosti..ali kako god bilo, Hrvati su gadno ispusili...situacija se uvodenjem banovine malo popravila, a kako je dalje islo znas i sam

Isto zašto je kralj ukinuo i zabranio crnogorsku i srpsku narodnu skupštinu.

Hrvatski Sabor nije bio najviši zakonodavni i državni organ - to je bilo Carevinsko vijeće u Beču.

Ujedinjenju 1918. godine nije bilo pitanja, jedini problem je bilo usvajanje ustava 1921. godine, tako da si tu mogla govoriti o potvrdi Hrvatskoga sabora bolje.

Formalne zabrane nije bilo. Slovenci su kroz Kraljevinu Jugoslaviju imali parlament i praktično birali predstavnike u njega, naravno, bio je poluzvanično tijelo, nepriznato, čija uloga je bila koordiniranje slovenskog naroda.

Ono što sam htio reći je da Banovinu Hrvatsku jugoslovenska narodna skupština nikada nije potvrdila - a po Ustavu, morala je.

Pa ne baš Slavonija, ne znam - koji sad pa to "srpski kralj"? :dontunderstand:

Број Срба у Хрватској опада кроз читав 20. век што у апсолутним бројевима, што у процентима, што због економских миграција према Србији, САД, Аустралији, западној Европи, што због геноцида и етничког чишћења.

А ово је политика хрватских вођа према Југославији и Србима у Хрватској...

To су све очеви хрватске нације

...samo je onima rimskoga zakona (katolici) jos tesko Srbima nazvati se, ali ce se po svoj prilici i tome malo-pomalo naviknuti; jer ako nece da su Srbi, oni nemaju nikakvoga narodnoga imena. - Vuk Karađić

"Hrvati dakle nisu ni pleme ni posebna narodnost. Oni se nalaze na prelazu iz plemena u narodnot, ali bez nade da ce sacinjavati ikada posebnu narodnost." - Nikola Stojanović

"Srpski se problem mora resiti silom" - Jovan Cvijić

Na zapadu valja da u Zapadnu srpsku oblast udju, pored Vrbaske banovine, Severna Dalmacija, srpski deo Like, Korduna, Banije i deo Slavonije, tako da toj oblasti pripadnu licka zeleznicka pruga od Plaskog do Sibenika i severna zeleznicka pruga od Okucana preko Sunje do Kostajnice. U tu bi oblast usao na jednoj strani srez bugojanski osim Gor. Vakuf, a od sreza lijevanjskog opstine: Lijevno i Donje Polje, a na drugoj strani od sreza sibenickog opstine: Sibenik i Skradin; od kninskog sreza; opstina Knin i srpski deo opstine Drnis sa svom teritorijom preko koje prelazi zelj. pruga Knin-Sibenik, te eventualno srpskim delom opstine Vrlika u sinjskom srezu; srez benkovacki ceo; srez biogradski ceo; srez Preko ceo; tako do granica Zapadne srpske oblasti ide Velebitskim Kanalom i obuhvata Zadar sa svim otocima pred njim, od sreza gospickog opstine: Gospic, Licki Osik i Medak; od sreza perusickog istocni deo, preko koga prelazi zelj. pruga; od sreza otocackog opstine: Dabar, Skare i Vrhovine; od sreza ogulinskog opstine; Dreznica, Gomirje, Gor. Dubrava i Plaski; srez vojnicki osim opstine Barilovic; srez Vrginmost ceo; srez glinski osim opstina Bucice i Stankovac; od sreza petrinjskog opstine: Blinja, Gradusa, Jabukovac i Sunja; srez kostajnicki osim opstine Bobovac; od sreza Novske opstine: Jasenovac i Vanjska Novska, ali ove opstine valja porusiti tako da zelj. pruga ostane na teritoriji ovih dveju opstina; srez okucanski ceo; srez pakracki osim opstina: Antunovac, Gaj i Poljana; od sreza pozeskog opstina Velic Selo; srez Daruvar, Grubisno Polje i Slatina; zatim bosanski srezovi Derventa i Gradacac. Razume se da u ovu oblast ulaze i svi drugi srezovi unutar navedenih granica. - Stevan Moljević

Možda će ovo razjasniti malo stav hrvatskih političara prema Srbima kroz povijest.

Back