Srbija osuđena zbog diskriminacije hindu-vernika iz Jagodine

Caliburn

Poznat
Poruka
9.660
Srbija osuđena zbog diskriminacije hindu-vernika iz Jagodine

BEOGRAD - Država Srbija izgubila je danas prvi put spor pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog kršenja odredbe o zabrani diskriminacije i dužna je prvostepenom presudom da obešteti svog državljanina Životu Milanović iz Belice, kod Jagodine, sa 10.000 evra.

Inicijativa mladih za ljudska prava u ime Milanovića pokrenula je 2. oktobra 2007. spor pred Evropskim suda za ljudska prava. Milanović je član Hindu Vajsnavske verske zajednice, a od 2001. do 2007. godine pet puta je napadan zbog svog religijskog opredeljenja.Napadači su ga prebijali rukama i nogama, bezbol palicama, ubadali nozem u ruke, noge, stomak i grudi. Juna 2006. godine Milanoviću je nožem urezan krst na glavi.Inicijativa mladih je podnela tri krivične prijave tadašnjem Okružnom tuzilastvu u Jagodini, prvu u martu 2006, a poslednju u junu 2007, obraćala se predsedniku Srbije, ministrima pravde i unutrasnjih poslova i Generalnom inspektoratu, ali su se napadi i dalje nastavljali.


U presudi Evropskog suda se navodi da je država Srbija je odgovorna za krsenje clana 3. Konvencije prema kome niko ne sme biti podvrgnut mučenju, nečovečnom, ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju.Takođe država je odgovorna i za kršenje člana 14, po kom se uživanje prava i sloboda predviđenih ovom Konvencijom obezbedjuje bez diskriminacije po bilo kom osnovu, kao sto su pol, rasa, boja koze, jezik, veroispovest, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno poreklo, veza s nekom nacionalnom manjinom, imovno stanje, rođenje ili drugi status.


U presudi se napominje da je praskom suda ustanovljeno da prilikom istrage nasilnih incidenata, državne vlasti imaju dodatnu dužnost da preduzmu sve razložne korake za utvrđivanje da li su etnička mržnja ili predrasude igrali ulogu u tome.


Policija u Jagodini je devet godina odbijala da ispituje slučajeve napada na Životu Milanovića koji je konzervator umetničkih dela, i pored više naloga iz jagodinskog Okružnog tužilaštva.


Milanoviću je prvi put prećeno 2001. godine. Nepoznate osobe, koje su se predstavile kao „čuvari otečastvenog obraza Srbije“, poručile su mu tada da se iseli iz Belanice jer „nije dobar Srbin“.Deset dana posle tih pretnji, trojica muškaraca pretukla su Milanovića palicom za bejzbol. Posle toga je više puta napad. Jednom je napadač, koji se se predstavio kao policajc upao u njegov stan i ubo ga sečivom u rebra i isekao ga po rukama i nogama.


Života Milanović kaže za “Blic” da policajci nisu nijednom obavili uviđaj ili uzeli otiske, a da su se više interesovali koliko ih ima u verskoj zajednici i gde se okupljaju.- Nadam se da će država da izvuče poku iz ovoga da niko ne sme da bude diskriminisan i da će ljudi u policiji raditi svoj posao i da neće dozvoliti nekom drugom da se desi ono što sam ja doživeo - kaže Milovanić za “Blic”


U slučaju da država Srbija ne uloži zahtev za isnošenje slučaja pred Veliko veće u roku od tri meseca, ovo ce biti prva pravosnažna presuda suda u Strazburu po kojoj se Srbija smatra odgovornom za kršenje odredbe o zabrani diskriminacije Evropske konvencije o ljudskim pravima.

izvor:
Srbija osuđena zbog diskriminacije hindu-vernika iz Jagodine_________________________________________________________________
Opet narod mora da plaća ceh zbog nekoliko budala, pripadnika izvesne hrišćanske denominacija, a Srbija još jednom izlazi na loš glas.
Nije li bilo bolje da se reagovalo na vreme, a ne po sistemu "Srbin može biti samo pravoslavac"? :think:
Za ono podebljano, nešto se sećam da su to radili fašisti i njihovi čankolizi i dupelisci.
 
drzava je kriva i za diskriminaciju Srba sa Kosaova i Metohije , zbog religije mnogo je njih mrtvih ... PA!!!!!!
Ah, pošto stradaju Srbi na Kosovu i Metohiji, onda je u redu da se maltretiraju i šikiniraju pripadnici različitih vera, na primer, da se urezuje krst na čelo hinduisti, dok zemlja u kojoj živi najviše hinduista i iz koje je hinduizam i potekao daje podršku Srbiji u vezi Kosova i Metohije?!
Sjajan argument... prosto neprocenjivo. :roll:
 
Ah, pošto stradaju Srbi na Kosovu i Metohiji, onda je u redu da se maltretiraju i šikiniraju pripadnici različitih vera, na primer, da se urezuje krst na čelo hinduisti, dok zemlja u kojoj živi najviše hinduista i iz koje je hinduizam i potekao daje podršku Srbiji u vezi Kosova i Metohije?!
Sjajan argument... prosto neprocenjivo. :roll:

Treba da vidiš "argumentaciju" na istoj temi na pdf Politika. U pravcu, pa sektaš je , u čemu je problem?z:cry:
 

Back
Top