Ne treba meni tvoja pomoc oko toga, ja sam zeleo da podelimo misljenja, inace sam savrseno upucen u problematiku. Inace, naravno da je Petar imao udela u planiranju atentata, jer dok je bio u Zenevi, bio je u stalnoj prepisci sa zaverenicima i radikalima, posebno Pasicem. Takodje je jos od 1896. odlazio u Rusiju na razgovore, koje je intezivirao posle 1901. , kad su zeverenici vec imali plan o ubistvu. Ne kazem da je Petar saucesnik, cak Zivojinovic koji je pisao o njemu u 3 toma i koji je najbolji poznavalac Petra, kaze da Petar uopste nije ozbiljno shvatao zaverenike u prvo vreme, ali, da se izrazim recnikom danasnjice, moglo bi se reci da je Petar politicki ubica Aleksandra. Naravno da je Rusija finansirala celu pricu, jer su na vlast posle ubistva dosli radikali koji su vodili velikosrpsku i prorusku politiku, a s obzirom da su ogranicili Kralja Ustavom, on nije mogao nista tu da menja. Sto se tice Knjaza Nikole, on je debelo bio umesan u ubistvo Aleksandra, ali ne zbog toga da bi njegov zet Petar dosao na presto, vec da bi on sam dosao na srpski presto, posto je njega direktno gurala Rusija. Naravno, Austro-ugarska se nije slozila s tim, jer bi to vodilo ujedinjenju Srbije i Crne Gore, a jaka Srbija nije trebala Austrougarima na Balkanu, s obzirom da su planirali prosirenje prema jugu, zbog veza sa Solunom.