Србија на удару тзв. "српског национализма"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
93.455
Србија на удару тзв. "српског национализма"

Smederevo-tvrdjava.jpg

Илустрација: Смедеревска тврђава


~ АУТОРСКА ТЕМА ~

Такозвани "српски националисти", углавном они који нису из Србије и који одавно гаје сумануту идеју да су већи Срби од нас Србијанаца који смо без ичије помоћи сами створили Моравску Србију као и нашу националну државу у 19. веку и то уз огромне жртве, почели су да за објекат своје мржње све чешће узимају Србију.

Наиме, сад кадa су (изгледа) коначно схватили да никада неће буде некакве западне "Србије" нити да ће Црна Гора икада бити "Србија," већ да у Црној Гори, чланици НАТО-а и будућој чланици Европске уније, у зависности од резултата на демократским вишестраначким изборима, евентуално може на власти да буде администрација која ће у некој мањој мери да буде условно речено "про-српска", али ништа више од тога, постали су љути на нас Србијанце само зато јер ми имамо нашу државу Србију признату још на Берлинском конгресу и имаћемо је заувек, а они измаштану "западну срБску државу" неће имати никада, поготово што мањи босанско-херцеговачки ентитет никада неће да има државни суверенитет и та чињеница, поготово након усвајања Резолуције Генералне скупштине Уједињених нација о Међународном дану сећања на геноцид у Сребреници, такође им је постала кристално јасна.

И зато сада тзв. "српски националисти" на друштвеним мрежама, као и у подкастима у којима гостују познатији и речитији међу њима, све отвореније протурају тезу како је Србија, ова једна и једина, нека врста историјске неправде према њима, односно да ми Србијанци заправо нисмо имали историјско право да назовемо нашу државу Србијом, јер, јел`те, "право срБство" налази се ван Србије, a не, како воле да нагласе, у "сплетом историјских околности насталој садашњој Србији."

Значи после eгзалтације мржње према Хрватској, Босни и Црној Гори, под удар тзв. "српског национализма" дошла је - Србија!
 
Gomila gluposti nesrba i ostaih otpadnika iz srpske nacije. Republika Srpska je srpska država i ostaće to a kada istorijske okolnosti to dozvole ista će se ujediniti sa Srbijom.

Entitet u drzavi Bosni i Hercegovini, kreiran 1995 americkim mirovnim sporazumom. Ako je to tebi "drzava", onda opstina Leskovac ti je kraljevina.
 
Gomila gluposti nesrba i ostaih otpadnika iz srpske nacije. Republika Srpska je srpska država i ostaće to a kada istorijske okolnosti to dozvole ista će se ujediniti sa Srbijom.

1719232777319.png

UPRAVNI ODBOR ZA PROVEDBU MIRA

PIC: Entiteti nemaju suverenitet, postoje samo na temelju Ustava BiH

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC-a) sastali su se 19. i 20. juna 2024. u Sarajevu kako bi procijenili prilike koje se tiču Općeg okvirnog sporazuma za mir (OOSM) u Bosni i Hercegovini. Dvodnevna sesija bila je fokusirana na ključne šanse i izazove s kojima se BiH suočava.


1c6bceafd5298e969aa11acc2052065f.jpg


20.06.2024.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), nakon dvodnevne sesije održane u Sarajevu, objavilo je komunike održanog sastanka.

Naglašavajući da provedba Općeg okvirnog sporazuma za mir i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH), Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) podsjeća sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Upravni odbor još jednom potvrđuje svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Upravni odbor ponavlja da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Upravni odbor podsjeća vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnoga suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi. Upravni odbor još jednom potvrđuje svoju punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provedbi njegovoga mandata u skladu s Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno. Upravni odbor podvlači da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir. Upravni odbor PIC-a naglašava potrebu za punom provedbom programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC-a) sastali su se 19. i 20. juna 2024. u Sarajevu kako bi procijenili prilike koje se tiču Općeg okvirnog sporazuma za mir (OOSM) u Bosni i Hercegovini (BiH). Dvodnevna sesija bila je fokusirana na ključne šanse i izazove s kojima se BiH suočava.

UO PIC-a pozdravlja odluku Evropskog vijeća od 21. marta 2024. godine da otvori pristupne pregovore sa BiH, što je historijski trenutak za ovu državu i sve njene građane. UO PIC-a poziva sve institucije i političke aktere u BiH da iskoriste ovu priliku i rade zajedno na poduzimanju svih neophodnih koraka ka jačanju demokratije, učvršćivanju vladavine prava, garantiranju osnovnih prava i sloboda, te borbi protiv rasprostranjene korupcije.

UO PIC-a očekuje od organa vlasti BiH da bez daljeg odlaganja usvoje državni budžet za 2024. godinu, koji mora na adekvatan način podržati sposobnost svih državnih institucija da pravilno funkcioniraju i ispunjavaju svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i one koje proizlaze iz procesa evroatlantskih integracija.

UO PIC-a naglašava da su pošteni i transparentni izbori od suštinskog značaja za funkcionalnu demokratiju i poziva sve aktere u BiH da osiguraju nesmetano provođenje lokalnih izbora 6. oktobra 2024. godine. UO PIC-a poziva građane BiH da iskoriste svoje ustavno i demokratsko pravo i glasaju na izborima, koji bi se trebali održati uz povećan nivo transparentnosti i integriteta. UO PIC-a pozdravio je izlaganje dr. Irene Hadžiabdić, predsjednice Centralne izborne komisije BiH, o pripremama za lokalne izbore, te je pohvalio aktivnosti i još jednom izrazio svoju snažnu podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Predstavnici EU, OSCE-a i SAD-a informirali su UO PIC-a o pilot projektima koji imaju za cilj poboljšanje integriteta i efikasnosti izbornog procesa.

UO PIC-a je razgovarao o općem političkom ambijentu u BiH, uz obraćanje potpredsjednika RS Ćamila Durakovića o najnovijim dešavanjima u entitetu RS, uključujući i trenutnu situaciju u Srebrenici.

UO PIC-a najoštrije osuđuje flagrantne napade vladajuće koalicije u Republici Srpskoj (RS) na Opći okvirni sporazum za mir, ustavni i pravni poredak BiH, te njen suverenitet i teritorijalni integritet. Suverenitet pripada Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi, čiji je teritorijalni integritet zagarantiran Općim okvirnim sporazumom za mir. Entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države, oni postoje isključivo na osnovu Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet. Stoga, UO PIC-a poziva vladajuću koaliciju u RS da obustavi sve aktivnosti koje podrivaju državu, njene organe vlasti i njen multietnički karakter. UO PIC-a ponavlja da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente za osiguranje poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir.
UO PIC-a je također pojasnio da Republika Srpska nije potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir. Strane u Sporazumu obavezale su se da će u potpunosti poštovati suverenu jednakost, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i da će u potpunosti poštovati i promovirati ispunjavanje obaveza preuzetih aneksima Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući i njen Ustav.

UO PIC-a je primio k znanju činjenicu da je iz procedure u Narodnoj Skupštini RS povučen Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija te izražava žaljenje zbog negativnog efekta i štete koju je ovaj nacrt zakona već proizveo kada su u pitanju prostor za građansko djelovanje, sloboda udruživanja i sloboda izražavanja. UO PIC-a dalje poziva vlasti RS da povuku odluku o kriminalizaciji klevete, kao i da obustave sve aktivnosti koje ugrožavaju politički pluralizam, slobodu medija, slobodu govora i prostor za civilno društvo, te stigmatiziraju manjine. Ovakvom postupanju nije mjesto u demokratskom društvu i u suprotnosti je sa višestruko istaknutim opredjeljenjem rukovodstva RS da radi na napretku cijele zemlje ka evropskim integracijama.

UO PIC-a poziva vlasti u FBiH da brzo izvrše preostala imenovanja u Ustavni sud FBiH i u regulatorna tijela, te da usvoje i provedu zakone koji osiguravaju veću transparentnost i integritet javnih funkcija, suzbijaju korupciju i podržavaju ekonomski rast. Ovi koraci su neophodni za dalje unapređenje funkcionalnosti entiteta.

UO PIC-a oštro osuđuje besprimjerne pritiske na pravosuđe, posebno na Ustavni sud BiH. UO podsjeća institucije RS da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, te da su entiteti dužni da se u potpunosti pridržavaju Ustava i odluka institucija Bosne i Hercegovine. UO PIC-a pozdravlja imenovanje jednog suca u Ustavni sud BiH od strane Predstavničkog doma FBiH i poziva Narodnu skupštinu RS-a da brzo izvrši imenovanje dva suca kako bi se uspostavio puni sastav Ustavnog suda BiH u cilju osiguranja njegovog efikasnog funkcioniranja.

Nadalje, napadi na visokog predstavnika i podrivanje njegovih aktivnosti ozbiljno utiču na provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. UO PIC-a poziva na hitno napuštanje politike RS o nepriznavanju i nesuradnji sa visokim predstavnikom. UO PIC-a upozorava da je poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH obaveza i očekuje od vlasti RS-a da konstruktivno surađuju sa visokim predstavnikom.

UO PIC-a ohrabruje domaće organe da se konstruktivno angažiraju u pronalaženju prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine, što predstavlja ključni element Programa 5+2. Nerješavanje ovog pitanja ozbiljno utiče na investicije i privredni rast države.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 23. maja Rezoluciju o Međunarodnom danu komemoracije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. UO PIC-a poziva sve javne zvaničnike u BiH da okončaju praksu negiranja genocida i da rade zajedno na izgradnji povjerenja i razumijevanja u interesu stabilnosti, mira i prosperiteta BiH.

UO PIC-a poziva sve strane da promoviraju okruženje koje će pogodovati pomirenju, a koje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Svi politički lideri u BiH imaju odgovornost da vode ovaj proces, zasnovan na dijalogu i međusobnom poštovanju. To zahtijeva prihvatanje i priznavanje činjenica, podučavanje budućih generacija istini, odavanje počasti i sjećanje na sve žrtve bez obzira na njihovu nacionalnost, rad na lociranju, pronalasku i identifikaciji nestalih, te istragu i krivično gonjenje osumnjičenih koji su i dalje na slobodi. Dijalog i povjerenje su preduvjeti za stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine, kao i za održiv ekonomski razvoj.

UO PIC-a pohvaljuje napore gospodina Jonathana Mennutija, prvog zamjenika visokog predstavnika (PDHR) i supervizora za Brčko Distrikt, u radu sa članicama Upravnog odbora na provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, implementaciji Programa 5+2 i kreiranju dinamičnih reformi u Brčko Distriktu.

UO PIC-a izražava dobrodošlicu gospodinu Louisu Crishocku, koji će preuzeti ulogu prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko Distrikt.

UO PIC-a održat će svoj sljedeći redovni sastanak 3. i 4. decembra 2024. godine.
 
Entitet u drzavi Bosni i Hercegovini, kreiran 1995 americkim mirovnim sporazumom. Ako je to tebi "drzava", onda opstina Leskovac ti je kraljevina.
To je jedinstvena nedejiva tvorevina sa svojim ustavom , skupštinom , vladom , danom , policijom , svojim zakonodavnim i izvršnim funkcijama. Tvorevina nastala vekovnom težmnjom srpskog naroda za samostalnošću a ne neki provizorij koga je stvorila okupaciona uprava neke strane ambasade na Balkanu .
Sve spone koje vezuju taj jedinstveni subjekt sa takozvanom Bosnom I Hercegovinom jesu čisto formalne i potpuno veštačke.
 
To je jedinstvena nedejiva tvorevina sa svojim ustavom , skupštinom , vladom , danom , policijom , svojim zakonodavnim i izvršnim funkcijama. Tvorevina nastala vekovnom težmnjom srpskog naroda za samostalnošću a ne neki provizorij koga je stvorila okupaciona uprava neke strane ambasade na Balkanu .
Sve spone koje vezuju taj jedinstveni subjekt sa takozvanom Bosnom I Hercegovinom jesu čisto formalne i potpuno veštačke.

Svaka drzava je "vjestacka", ljudi su ih kreirali. Ali ono sto cini drzavu drzavom je, prije svega, medjunarodno priznanje i diplomatije. To RS nema. Niti ima "vjekovnu teznju", vec je stvorena prije 30 g. u civilnom genocidnom ratu Milosevica i Karadzica.
 
Svaka drzava je "vjestacka", ljudi su ih kreirali. Ali ono sto cini drzavu drzavom je, prije svega, medjunarodno priznanje i diplomatije. To RS nema. Niti ima "vjekovnu teznju", vec je stvorena prije 30 g. u civilnom genocidnom ratu Milosevica i Karadzica.
Veštačka u smislu potpune neodrživosti i jednog nametnutog narativa spolja koje domicijalno stanovništvo ne priznaje niti hoće da prizna.
Nastala je kao izraz vekovnih težnji za slobodom od islamskog i austrougarskog okupatora.
 
Meni je ovo fascinantno kako neki izgleda misle da je sam bog odredijo Srbije i to su nesto centralna Srbija za Vojvodinom i cak bez nje. Stojanovic je rekla kako je Karadjordje izvrsio agresiju na Bosnu u prvom srpskom ustanku. Ko da je ikom tada padalo na pamet da srpskom narodu pripada samo centralna Srbija. To niko od Srba nije mislio a niti bilo koji Musliman. Po cemu je opsada Beograda 1804-1806 opravdana a Sarajeva 1809 nije.

Po cemu su srbijanski Muslimani zasluzili da se ratuje protiv njih a bosanski ne. Posebno ako imamo u vidu da su se ti isti umesali u taj ustanak kad se ticao samo Smedervskog Sandzaka.

Posebno centar sprstva nikad nije bio statican. U srednjem veku Sumadija je bila suma, a Vojvodina mocvara. A to se nacisto promenilo.

Nema logike nikakve. Osim ako je partija i Tito bog.
 
Meni je ovo fascinantno kako neki izgleda misle da je sam bog odredijo Srbije i to su nesto centralna Srbija za Vojvodinom i cak bez nje. Stojanovic je rekla kako je Karadjordje izvrsio agresiju na Bosnu u prvom srpskom ustanku. Ko da je ikom tada padalo na pamet da srpskom narodu pripada samo centralna Srbija. To niko od Srba nije mislio a niti bilo koji Musliman. Po cemu je opsada Beograda 1804-1806 opravdana a Sarajeva 1809 nije.

Po cemu su srbijanski Muslimani zasluzili da se ratuje protiv njih a bosanski ne. Posebno ako imamo u vidu da su se ti isti umesali u taj ustanak kad se ticao samo Smedervskog Sandzaka.

Posebno centar sprstva nikad nije bio statican. U srednjem veku Sumadija je bila suma, a Vojvodina mocvara. A to se nacisto promenilo.

Nema logike nikakve. Osim ako je partija i Tito bog.
Konstantine,u toku je hidžra balkanskih muslimana u Nemačku.I onih bosanskih i onih kosovoskometohijskih a i onih iz Analbanije Stvari će se rešiti praktično same od sebe.
Gospođica Stojanović moći će da se slika.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top