Srbija na Svetskom prvenstvu 2019. u Kini

Имамо већ годинама једно негодовање, оркестрирано негодовања коментатора и форумаша (неких) којима смета боја дреса репрезентативаца Србије.
Било ми је то чудно, толико озлојеђености због боје дреса (??). Но увјерио сам се да тим типовима не смета боја дреса, већ оно што пише на дресу; Србија. То их жуља.
Узгред, често се боја дреса веже за боју заставе земље, ако је двобојна или тробојка, најчешће се узима горња (или лијево) боја заставе да буде боја мајице. У нашем случају, то би била црвена.
Мада неважно, која год била боја, црвена, плава, бијела, наши су, важно је оно што пише на дресу.

Holandija nema nigde narandzasto na zastavi, pa je narandzasta.
Italija nema nigde plavo na zastavi, pa je plava.
Nemacka nema nigde belo na zastavi, pa je bela.
Japan nema nigde plavo na zastavi, pa je plav.

Itd. Itd.
 
Holandija nema nigde narandzasto na zastavi, pa je narandzasta.
Italija nema nigde plavo na zastavi, pa je plava.....
Сигурно има још 10ак или више примјера када боја дреса националне селекције и нема везе са бојама на застави земље.
Међутим, мени се одговорио тим примјерима као доказ нечега. На сваки твој примјер ти могу навести 4, 5 или више примјера када се везује боја дреса са бојом заставе.
И нисам написао увијек (или у правилу) већ написах у посту
...често се боја дреса веже за боју заставе земље
Мораш пажљивије читати пре одговора.
 
Припреме за Кину почињу 18. јула, прва провера у Чачку

566885


Александар Ђорђевић саопштио је и план припрема за Светско првенство у Кини
 
Гледајући објављен план припрема упада у очи да ће се наши два пута састати са Италијом,
Некако је уобичајено да се противници у првој фази у току припрема избјегавају, оно да сакрију своје замисли од ривала, о овдје ћемо имати чак двије провјере са Италијанима.
Занимљива одлука, мада генерално, ту баш и нема непознаница код ове двије селекције, сви ти играчи међусобно се одлично познају.

Е сад, припреме почињу 18.јула, тј 44 дана припрема до СП. Неки уобичајен, и вјерујем, оптималан програм припрема.
Ту је тај проблем око ен-би-еј играча. Постији тај споразум ФИБА-е и НБА да играчи могу провести 35 дана на припремама националне селекције.
Неки портали су прнијели да је то 28 дана
Po NBA pravilima, odnosno sporazumu FIBA i NBA igrači mogu da se priključe selekciji 28 dana pre prve utakmice, a to je 3. ili 4. avgusta – rekao je Ražnatović.
Нисам сигуран да је то тачно, а и није Мишку сваку вјеровати.

Како год, могући проблем у најави, мада вјерујем да ће то бити како треба. И у ен-би-еју је важнији став франшиза и ту свака "води неку своју политику".

То је то. Сада је на нашима да се добро припреме, уиграју, ваљда ће нас напокон и повреде заобићи, надајмо се да ће наши добро изгледати у Кини.
 
У другом дијелу Тегијевог чаврљања са Грбом
бавили су се углавном наступом наших на СП.
Грба зна машити, некада га обузме озлојеђеност па скрви на све живо, но за разлику од разних типова који калкулантски одговарају, пазе шта ће рећи, хоће ли изокола имати вајде, штете, робују популистичкој мантри коју плебс воли да чује, он је искрен у ставовима, каже оно што заиста мисли.

А овдје је важно да ће бити за*ебано, неће бити лако то све уклопити. Имамо Јокића, но сада ће игра са њим бити другачија, ваља то посложити, наравно да је добро да је ту, но ваља све то издефинисати, и нападачке и одбрамбене сетове, и ту тек предстоји посао, све то уиграти да добро изгледа.
У емисији је поменуто да не треба заборавити момке који су потегли у овим квалификацијама иако се знало да немају шансе да се нађу у Кини. И то је по Грби примјер врхуинског патриотизма (јесте), гиљаш квалификације и трасираш пут другима који ће играти, и ако се оствари успјех, покупити ловорике.
Било би добро (такође речено) те момке не заборавити, а играло их је 30 ове квалификације, међутим биће заборављени, такви позитивни примјери се не памте, људи воле нешто ружно, неку свађу, препуцавања, или ако неко пропусти неко такмичење па да му се на*ебу мајке.

У емисији је речено да се ствара еуфорија (а када би се стварала еуфорија оклизнули би се), ето ми имамо играче, као да други немају. Имају, и то многе са важнијом улогом од већине наших. Што би се рекло са већим кошаркашким рејтингом, бољим уговорима.
Што може, и не мора да одлучи. Грба помену да је од самог атлетицизма често важнија та кошаркашка интелигенција, колико си ти у стању да се прилагодиш у моменту, да "читаш" игру.

Слажем се, биће за*ебано. Сада је важно да та еуфорија, која може само донијети непотребан притисак, спласне, да се играчи фокусирају на игру, на првог противника који слиједи. Видјећемо и ко ће ући у ту ужу конкуренцији, који ће почети припреме, ту су и те припремне утакмице. Пуно је ту посла, надати се добром.
 
Селектор Ђорђевић је скратио списак на 18 играча за припреме за СП у Кини. На списку су преостали слиједећи кандидати
Милош Теодосић
Стефан Јовић
Василије Мицић
Богдан Богдановић
Драган Милосављевић
Марко Гудурић
Алекса Аврамовић
Дејан Тодоровић
Владимир Лучић
Марко Симоновић
Немања Бјелица
Милан Мачван
Стефан Бирчевић
Никола Јокић
Мирослав Радуљица
Никола Милутинов
Бобан Марјановић
Огњен Кузмић
Отпало је 16 играча са првобитног списка, углавном они који су се очекивали.
Ипак има изненађења, барем за мене.
Ту су се нашли момци за које се можда очекивало да се неће наћи, прије свих Алекса Аврамовић, Дејан Тодоровић и Милан Мачван, овај задњи јер је пропустио читаву сезону наравно. Лично ми је драго због све тројице, те момке баш готивим, и апсолутно су заслужили својим играма и односом да се нађу на овом списку.

Са друге стране нема Немање Недовића, момка који би могао имати важну улогу у ротацији, али под условом да је здрав. Но, позната је та Немањина историја повреда, момак никад није саставио сезону без повреде, и то је без сумње и овдје одлучило.
Очекивао сам на овом списку међу 18 и Стевана Јеловца, прије од рецимо Мачвана, прије свега јер је Мачван пропустио читаву сезону након тешке повреде. Ово опет може значити да се Милан враћа успјешно након периода опоравка, но видјећемо да ли ће успјети да то доведе на жељени ниво до СП, у супротном Бирча би могао ускочити уз наравно Бјелицу који је ту прва опција.
И за мене највеће неугодно изненађење је изостанак са овог списка Николе Калинића. И овдје разлог може бити само здравствено стање, ровитост, јер Калинић је требао бити члан стартне петорке и један од наших најважнијих играча на СП. Његов дефанзивни потенцијал је познат, може чувати све противничке играче на поз. 1-4, поред тога и ове сезоне је подигао ниво игре, сада је то добро и у офензиви, стварно огроман хендикеп.
Како су промјене до прозивке и почетка припрема могуће, и овдје се потајно надам да би се то могло промијенити, но ако остане овако, шта је ту је, виша сила, кога нема без њега се мора.
 
Salo je trenerska neznalica i to teška. Sreća ga je pratila na predhodnim prvenstvima ali je zato dobio nogu u guzicu od Paoka i Bajerna. Nemač pojma.
Čuj nekakvi Todorovići, Birčevići i Avramovići koji su nivo ABA lige na spisku , plus Raduljica i Mačvan koji godina ne igraju ozbiljnu košarku ili je uopšte ne igraju. Kalinić je odstranjen zbog nesportskih razloga(političkih) a inače i ranije ga Salo nešto nije gotivio pa je čovek igrao po par minuta u proseku. Nedović opravdano ne ide, nije ni zaslužio ali Jelovac jeste. Ako nas sreća sa žrebom ponovo ne posluži nayebali smo...
 
Naravno i Olimpija , Beneton, Paok i Bajern košarku prate od 2011-te pa su ga zbog toga otpustili. Od pet klubova koje je trenirao u četiri je dobio otkaz.
Peti je ovaj trenutni, Virtus. Čovek nema pojma. Ako naletiNamo na iole ozbiljniju ekipu yebali smo ježa. Natrojci smo spali samo na Lučića a na četvorci Bjelicu. A ima žive i zdrave Kalinića i Jelovca. Nemač pojma, Salo.

P.S. Ne mogu da verujem da ti je toliko teško pao poraz u beznačajnoj ligi Srbije. Beron kao da ti je mater yebo, toliko kukaš matori.
 
Koga briga za njegovu klupsku trenersku karijeru? Dok god ređa uspehe sa reprezentacijom niko reč ne sme da mu prigovori.

Mislim da će Jokića forsirati više na četvorci, a da će centri biti Marjanović, Milutinov i Raduljica, a da će druga trojka biti ili Gudurić ili Milosavljević, a da ovaj drugi na dvojku sa Bogdanom.
 
Да сте прије само два дана питали оне који прате кошаркашка дешавања ко ће се прије нажи на ужем Салетовом сшиску, Немања Недовић или Алекса Аврамовић (знаћи два комбо бека, исте висине, и доста различитих кошаркашких особина), једно 9 од 10 типовало би на овог првог.
Наравно, играма и односом су обијица зарадили да се нађу на списку кандидата за СП, добри играчи, квалиетни млади људи, но тако му је ту, мјеста на ужем списку је за 18, до СП иде још један филтер, отпашће још шесторица и ту се не могу наћи сви, неко мора и отпасти.

Сам Немања би могао имати важну улогу у ротацији, под условом да је здрав. Но, позната је та његова историја повреда, момак никад није саставио сезону без повреде, и то је без сумње и овдје доста утицало.
Има још нешто што Сале никад неће рећи из разумљивох разлога, али је тако. Када се скраћује списак кандидата на 17 или 18, ту селектор већ има визију која дванаесторица ће на велико такмичење, то неће рећи али има. И ту нека промјена може бити због повреде у току самих припрема оних који су већ у селекторовој глави испрофилисани за то такмичење.
Зато ће попунити тај број на припремама радије играчима на које рачуна у будућности, него онима који су конкурентнији али у том тренутку селектор ту даје предност другом. Лакше се након 40 дана припрема, и гдје је проливено подоста зноја, захвалити играчу пред којим је будућност него оном који већ има наступе и медаље са великих такмичења.
Зато је боље пресјећи одмах, иако ту постоји ризик да се баш на тој позицији важан повриједи и ту би тај којег сте олако отписали, добро дошао, но тако му је то, увијек можете да се зајебете.

Тако треба гледати уврштавање на списак од 18 неких играча, прије свих Аврамовића и Тодоровића када поставимо питање зашто су добили предност у односу на неке друге. Наравно обојица су својим играма и односом заслужили да се нађу на списку.

Немањи је то наравно тешко пало, доста емотивно је то примио. Портал Б92, који воли то све мало ријалитизовати, је пренио Немањину изјаву који је разочаран што је то сазнао преко твитера. Ту је и тај однос према играчима, како им саопштити вијест, да ли га назвати "хало Немања, Сале овдје, умијеш ти да рачунаш. Умијеш,. је ли? Е па рачунај да сам те ногирао са списка", или ту неки дистанцу задржати. То је специфична ситуација, има и емоција, није лако изабрати најбољи начин.

Оно што је важније је да је и ова ситуација и Немањина емотивна порука
"Biću navijač broj 1 naše reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Kini kao i na svakom predstojećem takmičenju. Motivacija da nastavim da radim i napredujem nikada nije bila veća. Napred Srbija.",
потврдила колико су здрави односи у српској националној селекцији.
Велики + за Немању.
 
Селектор Ђорђевић је, како је пренио Спортски журнал објаснио недоумице везане за скраћивање списка.
Ту је дио око изостављања Калинића
Разговарао сам са Калинићем у понедељак и он је реаговао изузетно зрело и позитивно. Разумео је и схватио причу зашто га сада нема. Међутим, његово наступање у репрезентацији није завршено, у будућности као и до сада зависи од форме, терена, резултата, понашања.
Биће око Калине још пуно текстова по медијима. Било би добро да се стави тачка, али јок, медији то морају ријалитизовати.

За мене је важнији дио око тројице рековалесцената
На списку су тројица играча која практично нису играла прошле сезоне, Милан Мачван, Огњен Кузмић и Дејан Тодоровић, констатовали смо током разговора са нашим селектором.
- Они ће бити са нама на припремама како би се што пре након повреда вратили у форму, што ће им итекако значити, како за игре у клубу, тако и у репрезентацији.
Како сам већ написао у претходном посту, код скраћивања, селектор већ има визију која ће дванаесторица на СП, и извјесно је да су Милан, Огњен и Дејан ту како би прошли дио припрема, на СП ће баш у нужди, ако нас потјерају малери.

Већ се да наслутити која дванаесторица ће у Кину. Отпашће један бек, и извјесно је и који, ново име на припремама којем је уврштавање на списак награда за добру сезону, а награђен је и уговором од Уникахе.

Остају двије дилеме, ја мислим једна али да не будем видовита Зорка. Како је ту чак 5 центара (тј 4, јер Оги ће отпасти), извјесно је да ћемо на СП са 3 "петице", Никола и Никола реално су у предности, и ту је дилема ко још, Боби или Радуљ.
И друга дилема, ићи на СП са 8 или 7 спољних. Са двије "четворке", ту ускаче Бирча, или само са Бјелицом којег би у ртацији мијењала "лажна четворка" (ту би се мијењали Симон и Лучић), значи без Бирче.
Ако би ишли са 7 спољних, најближи да буде вишак је Симон, но он је потегао највише у квалификацијама и одиграо свих 12 мечева, је*ај га, ваља и то гледати. Ако би ишли и Симон и Бирча, могао би извисити Гудурић, лично не вјерујем, али да оставимо и ту могућност.

Наравно, могућа је увијек нека повреда, која ће одредити ствари, а некад и Салету олакшати дилему.
 
Evo i Grci objavili spisak od 18 igraca :


Plejmejkeri: Nik Kalatis (30, 196, Panatinaikos), Kostas Slukas (29, 190, Fenerbahče), Janis Atineu (31, 194, PAOK), Adonis Koniaris (21, 191, PAOK)

Bekovi: Vangelis Mancaris (29, 196, Olimpijakos), Tajler Dorsi (23, 196, Memfis), Janulis Larencakis (25, 196, AEK)

Krila: Kostas Papanikolau (28, 204, Olimpijakos), Janis Papapetru (25, 206, Panatinaikos), Tanasis Adetokunbo (26, 201, Panatinaikos), Panajotis Vasilopulos (35, 205, Peristeri), Hristos Salustros (29, 202, Promiteas)

Krilni centri: Janis Adetokunbo (24, 211, Milvoki), Jorgos Printezis (34, 206, Olimpijakos), Dinos Mitoglu (23, 210, Panatinaikos), Kostas Adetokunbo (21, 201, Dalas)

Centri: Janis Burusis (35, 215, Žejiang), Jorgos Papajanis (22, 220, Panatinaikos)



braca Adetokumbo, Kalatis, Slukas, Mancaris, Dorsi, Papanikolau, Papapetru, Printezis, Burusis, Papajanis...........nisu uopste naivni, ako Aetokombo bude bio u svom elementu i ako ostali budu izvrsavali zadatke koji se od njih ocekuju mogli bi svima da zaprze corbu u Kini.
 
Pa sad realnost je vec relativan pojam, generalno kad neko vec dodje u 1/4 finale tad igra se ta jedna utakmica i tu je uvek sve moguce.

Ali slozio bi se donekle , mislim ima tu jako puno vrlo dobrih i kvalitetnih igraca ali osim Janisa koji je MVP i stvarno cudo od igraca ja ne vidim tu jos nekog vansrijskog igraca koji moze da napravi razliku , kao svojevremenu kad su im tu bili Papalukas, Diamantidis, Spanulis, Alvertis, bejbi Sek i ostali.
 
Poslednja izmena:

Back
Top