Srbija na samrti zbog modifikovane hrane

s_O_k_O

Domaćin
Poruka
4.985
Ako se u Srbiji ozakoni uzgoj, uvoz i distribucija genetski modifikovanih organizama, to će biti pogubno za narod i ravno izdaji nacionalnih interesa, kaže za "Vesti" predsednik Ekopokreta iz Novog Sada, Nikola Aleksić.

126428_012804s1_f.jpg

Nikola Aleksić: Kakvu hranu jedemo?

Najava Miodraga Kostića da će me tužiti zbog mojih navodnih izjava da on uvozi genetski modifikovanu hranu, nije zastrašivanje mene, već zastrašivanje naroda da će ako podigne glas, proći kao ja. Mene ne mogu zastrašiti, jer sam se uvek borio za svoja uverenja. Nisu me uspeli ni ubiti, iako su devedesetih godina nekoliko puta pokušavali. Obarali me kolima, pucali u moj auto, bacali bombu dok sam pecao... Nikada neću odustati od ove borbe, Srbija ne sme da počne da uvozi, distribuira niti prodaje GMO, jer će pola naroda od toga pomreti - kaže za "Vesti" Nikola Aleksić, predsednik Ekopokreta iz Novog Sada.

Kako komentarišete optužbe MK grupe?

- Mi smo okupirana zemlja! Okupirali su nas Monsanto i ostali koji se bave bioinženjeringom. Oni vrše pritisak na Vladu Srbije da promeni zakon o upotrebi genetski modifikovanih organizama, a sve po nalogu Amerike koja lobira za Monsanto. Kriju od naroda, a već su napravili nacrt novog zakona kojim će se odobriti uzgoj, uvoz i distribucija GMO. Ja im smetam u tome, jer optužujem predsednika i Vladu Srbije da izdaju nacionalni interes građana ove zemlje.

Šta to znači za ljudsko zdravlje?

- Više od 200 akademika i profesora naših fakulteta stoji iza toga da će ako počnemo da koristimo GMO pola Srbije pomreti od raznih boleština. Ovaj sistem nameće obavezu korišćenja antibiotika i rekombinovanog goveđeg hormona rasta. Upotreba ovog hormona u ishrani dovešće do toga da će devojčice u osmoj godini ulaziti u pubertet, a već u 18. dobiti kancer materice, dok će dečaci u tom dobu dobijati rak prostate.

Kažete da će vas Kostić tužiti zbog vaših navodnih izjava?

- Upravo tako, navodnih izjava. Nikada, ni u jednim medijima, nisam rekao da on uvozi genetski modifikovanu hranu. Govorio sam samo da je vlasnik MK komerca Miodrag Kostić, na poljoprivrednom sajmu 16. maja 2007. godine, potpisao ugovor sa Monsantom i tako postao njihov predstavnik i distributer.

Šta to znači?

- Monsanto je američka kompanija i najveći svetski proizvođač genetski modifikovanih organizama. Preko MK komerca u Srbiju uvoze genetski modifikovanu soju i kukuruz, iako je važećim Ustavom ova hrana zabranjena u Srbiji. Oni priznaju da uvoze soju, ali ne i kukuruz.

Kako ćete se braniti ukoliko do tužbe dođe?

- Ne treba stvari tako postaviti. On prvo treba da dokaže da sam ja negde rekao da on uvozi GMO, pa tek onda može da pokrene tužbu protiv mene. Ne plašim se, još sam živ iako sam se boreći za svoja uverenja nekoliko puta našao na ivici smrti.

Uništili kukuruz

Odakle vam dokazi da MK komerc uvozi GM kukuruz?

- Da uvoze i kukuruz govore njihovi izveštaji koji su dostupni svakom ko ume da rukuje računarom i uđe na njihovu internet stranicu. Izveštaji MK komerca kažu da su uspeli da udvostruče prinos kukuruza. Ej udvostručiti prinos, pa to se može jedino upotrebom GM semena. E upravo to ne govore narodu, da ovaj kukuruz ima samo tri odsto belančevina, a naš domaći više od 10 odsto. Ovaj novi kukuruz nije dobar ni za stoku.


Pet puta izbegao likvidaciju

Na koji način su pokušavali da vam stanu na put?

- Život mi je bio ozbiljno ugrožen 90-ih godina su pokušali da me ubiju nekoliko puta. Letos su kod mene bila dvojica bezbednjaka. Jedan od njih mi je rekao da sam do sada pet puta izbegao planiranu likvidaciju.

izvor "Vesti"
 
Нутрициониста Јелена Микашиновић-Кампуш каже да генетски модификована храна може да има низ негативних ефеката по људско здравље.
– Спадам у оне ко ји су отворени критичари ГМО хране. Ова ко произведена храна може да изазове токсичну или алергијску реакцију. Може да садржи компоненте са штетним својствима, може да има негативне ефекте у вези са нестабилношћу гена унетог у биљку, као и лошију храњиву вредност због генетске модификације. Поједини генетски модификовани производи ко­ристе хербициде који су познати карциногени, као што је, на пример, бромоксинил, коришћен код генетски изм њеног паму­ка или глуфонсинат, коришћен код генетски модификоване соје и кукуруза – ка же Кам пуш.
У свету се доста говори о генетски модификованој соји, која се може наћи на тржишту и за коју многи сматрају да, поред ко­рисних састојака, садржи и сумњиве супстанце. У мно гим земљама се генетски модификована соја не препоручује за људску исхрану, а у некима је апсолутно забрањена.
 
Naravno da sam protivnik GMOH, a bilo kakva odredba vlade po kojoj bi se dozvolio uvoz ili, ne daj bože, proizvodnja bi bio katastrofalan, tim pre što je EU jedan od poslednjih bastiona borbe protiv ove pošasti u svetu, nadam se da će vlada ostati dosledna poštovanju EU normi.

Ma kakvu istinu?

CEO SVET vec odavno jede modifikovanu hranu - pa nista.

Modifikovana hrana nije obavezno nesto lose.

GMO ne pokazuje u kratkoročnom periodu svoje posledice, a kao što i sam znaš, razlika u zdravlju Amerike i Evrope je drastična, naravno da nije jedini uzrok tome GMO, ali sigurno da postoji i taj faktor.
Naravno da nije nužno loša, ali genetika mora još mnogo da napreduje i da se ta hrana još dosta ispituje kako bi se došlo do nivoa kada ona neće biti štetna, ako je to uopšte moguće...

Nema jela koji nije modifikan.

Divlja zitarica je mala ko trava.

Ako aludiraš na ukrštanje vrsta, kojim se postiže drugačija genetska struktura, ono ima poluprirodni sled i jednostavno se priroda pobrine da takvo potomstvo bude zdravo i normalno, a to ne možeš reći kada se u kukuruz ubaci iglom gen svinje ili koze
 
Ma kakvu istinu?

CEO SVET vec odavno jede modifikovanu hranu - pa nista.

Modifikovana hrana nije obavezno nesto lose.


* karcinom
* sterilnost
* impotencija
* smanjenje mozga
* Alchajmerova bolest
* bolesti unutrašnjih organa
* alergološke i toksikološke reakcije
* krvarenje u želucu
* promene na crevima
* problemi s jetrom
* pankreasom

Sve ovo izazvia genetski modifikovana hrana,a to što čitav svet jede ne mora da znači da je dobro.Pola amerike se hrani u mekdonaldsu,a dokazano da nije zdravo.
 
Naravno da sam protivnik GMOH, a bilo kakva odredba vlade po kojoj bi se dozvolio uvoz ili, ne daj bože, proizvodnja bi bio katastrofalan, tim pre što je EU jedan od poslednjih bastiona borbe protiv ove pošasti u svetu, nadam se da će vlada ostati dosledna poštovanju EU normi.GMO ne pokazuje u kratkoročnom periodu svoje posledice, a kao što i sam znaš, razlika u zdravlju Amerike i Evrope je drastična, naravno da nije jedini uzrok tome GMO, ali sigurno da postoji i taj faktor.
Naravno da nije nužno loša, ali genetika mora još mnogo da napreduje i da se ta hrana još dosta ispituje kako bi se došlo do nivoa kada ona neće biti štetna, ako je to uopšte moguće...Ako aludiraš na ukrštanje vrsta, kojim se postiže drugačija genetska struktura, ono ima poluprirodni sled i jednostavno se priroda pobrine da takvo potomstvo bude zdravo i normalno, a to ne možeš reći kada se u kukuruz ubaci iglom gen svinje ili koze

Koja priroda ako se vrste ukrstavaju onda to radi covek.

To za prirodom nema veze.

Prirodi je bas svejedno dal je nesto za nas zdravo, to moze samo da veruje covek koji ima romantican vid prirode.
 
* karcinom
* sterilnost
* impotencija
* smanjenje mozga
* Alchajmerova bolest
* bolesti unutrašnjih organa
* alergološke i toksikološke reakcije
* krvarenje u želucu
* promene na crevima
* problemi s jetrom
* pankreasom

Sve ovo izazvia genetski modifikovana hrana,a to što čitav svet jede ne mora da znači da je dobro.Pola amerike se hrani u mekdonaldsu,a dokazano da nije zdravo.

A ko ti je to reko.

To oni tvrdu da je moguce bez ikakvog dokaza.
 

Back
Top