Srbija: Magarci moraju da plate TV pretplatu

ScipioAfricanus

Stara legenda
Poruka
92.266
Srbija: Magarci moraju da plate TV pretplatu

Ne gledaju svi tv program, ali su obavezni da plate taksu javnom servisu kroz račun za utrošenu struju, čak i u slučajevima da se brojilo nalazi na farmama.

Iako ne gledaju televiziju krave, magarci, prasići i pilići "plaćaju TV pretplatu” svih 12 meseci u godini, tvrde poljoprivredni proizvođači.

TV taksa za javne servise – Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine, godinama se naplaćuje uz račun za struju posle "čitanja” podataka na strujomeru, koji ima većina objekata za stočarsku proizvodnju.

Tako Sergej Ivanov iz Dimitrovgrada, koji na Staroj planini ima farmu magaraca, plaća TV taksu za kuću na selu i za priključak u štali u kojoj su magarci.

"Konkretno, znam poljoprivrednika u blizini Subotice koji ima 21 hektar voćnjaka sa jabukama pod punim sistemima savremene proizvodnje uključujući mreže, navodnjavanje kap po kap. Ima i sedam dubinskih bunara za navodnjavanje, dakle, sedam električnih brojila i pumpi za eksploataciju – izvora vodosnabdevanja, što znači da TV pretplatu plaća sedam puta svakog meseca", ističe prof. dr Miladin Ševarlić.

"I tu nije kraj zavrzlame plaćanja TV pretplate. Taksa se plaća tokom cele godine, iako se usluga ne dobija toliko dugo. Jer, električna brojila, koja služe za električne pumpe za navodnjavanje, koriste se tri i po i četiri meseca godišnje u sezoni vegetacije", kaže sagovornik lista Politike.

Upitani kako da se vlasnici štala ali i farmi, koji u svojim objektima moraju da imaju strujomere, oslobode dodatnog nepotrebnog troška u vidu TV takse, u EPS-u za "Politiku” kažu da o tome odlučuje RTS, odnosno RTV za teritoriju Vojvodine, pošto je tako propisano Zakonom o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis. Na osnovu zakona, "Elektroprivreda Srbije” nema pravo ni mogućnost da odlučuje o oslobađanju od TV takse, napominju nadležni u ovom preduzeću.

Ukoliko bi neki od ovih poljoprivrednika rešio da iznos na računu za utrošenu električnu energiju od, na primer, 3.000 dinara, umanji za 150 dinara, koliko staje TV pretplata, EPS bi mu to umanjenje uračunao kao dug za struju, jer ne postoji klasična pretplata kao posebna stavka na računu. Ona je sastavni deo računa pa se njeno plaćanje ne može izbeći.

Osim toga, dužnik bi morao da plati i kamatu za neplaćanje računa, pa bi "dara bila skuplja nego mera”.

https://www.b92.net/biz/vesti/agro-biz.php?yyyy=2018&mm=12&dd=09&nav_id=1479702

Genijalno i samo u drzavi Srbiji.

Pa dovoljno je to sto placam pretplatu a i kablovsku,RTS nema svoj kablovski sistem da bi mi ispostavio digitalizovan signal.A antenu nemam vise od 10 god. koliko koristim kablovsku.
Znaci,za RTS koji ne gledam,placam dva puta.KLasicna pljacka...
Sad ce oni da se vade,ne gledas ali imas sansu da gledas,sto me podsetilo na vic,kad zenu koju su uhvatili u krivolovu kaze sudiji da ce ga optuziti za silovanje.Imas djoku,imam,e pa imas sansu da me sliujes,a to sto je nisi iskoristio-tvoja stvar...

Protivzakonito i protivustavno.
Svako bira operatera.

Ja, npr imam M-Box paket.
Za 20€/mesecno (ima i 15 i 30, razlika samo u Gb skidanja).
3 TV rutera sa oko 500 TV kanala i mogućnost kačenja do 10 korisnika.

Ovo je ludilo.
I govedima naplaćuju gledanje TV-a

Poslednja izmena:
Danas babe i dede od 80 godina koriste internet. Zaista ne vidim razloga da se gleda televizija. Sve imas online. Ako hoces pristupe nekim kanalima, plati online. A ako znas engleski i volis npr. emisije sa viasat history-a, discovery-a ili nacionalne geografije, cekas da ih postave na jutjubu ili plats da gledas. Utakmice takodje. Ja od svoje 18e godine mozda sam svega par puta ukljucio televizor. I to kad su prvenstvau fudbalu, mada cesce gledam online. Covek sam treba da selektuje sta ce da gleda, a ne da mu neko servira lazljive informacije na tacni.

ТВ Бастиља.

- - - - - - - - - -

ja uopste nemam tv u kuci, znaci fizicki ga nemam, jer mi hebeni tv ne treba, sve sto mi treba imam na netu....ta pretplata je cista kradja.

ТВ је синоним 20. века, технолошки потпуно превазиђен. Ни ја немам ТВ пријемник од 2013.

Danas babe i dede od 80 godina koriste internet. Zaista ne vidim razloga da se gleda televizija. Sve imas online. Ako hoces pristupe nekim kanalima, plati online. A ako znas engleski i volis npr. emisije sa viasat history-a, discovery-a ili nacionalne geografije, cekas da ih postave na jutjubu ili plats da gledas. Utakmice takodje. Ja od svoje 18e godine mozda sam svega par puta ukljucio televizor. I to kad su prvenstvau fudbalu, mada cesce gledam online. Covek sam treba da selektuje sta ce da gleda, a ne da mu neko servira lazljive informacije na tacni.

ja sam skoro pa prestala tv da gledam jos 2002 godine (mozda par emisija tu i tamo bih pogledala), a kada se razvila net mreza uopste nemam potrebu da imam tv. znaci prakticno 16 godina ne gledam tv, a zadnje tri godine nemam tv u kuci cak ni fizicki. plus sam jedva nasla operatera koji ne ucenjuje da se uzme i kablovski tv pored interneta, a da je istovremeno flat internet.

tv pretplata je potpuno van pameti, narocito ako neko nema cak ni kablovski tv program.

kad vidim kako kablovski operatri guraju onih milion pinkovih kanala mogu reci samo dzabe bacen novac.

Ко год мисли да се претплата некада није плаћала па је онда уведена, има интелигенцију животиње из наслова.
РТС (некада ЈРТ) се финансирао из буџета одувек, дакле, сви су плаћали претплату и никад нису ни реч проговорили јер нису ни знали да плаћају.
Сад, кад се зна да се претплата плаћа, овим се спинују друге, важније вести, да би сте трљали главу за цену пакле цигарета а не за егзистенцијална питања која остављате деци у аманет.

И да неко, популистички, "укине" претплату, финансирање РТС-а би се само вратило на буџет. Сутра ће власт, ако јој догори, да прогласи: "Ето....дуго смо се борили...и најзад смо успели у томе да остваримо наша обећања....а не као неки који седе по кафићима или као нешто шетају....па шта, и ја сам шетао...ево, укида се претплата на тв, ми наша обећања испуњавамо" ...(народне масе кличу, падају у транс, џеп и даље празан, будућност потрошена, али ипак...еј, бог отац укинуо претплату!)

Дакле, спин вест, глупава тематика за играње са народним масама.

Ne samo da ćeš plaćati,pitaćeš treba li malo više da platiš.

- - - - - - - - - -

Sta da gledam na rts-u? Selo gori a baba se cislja? Zikinu sarenicu? Dnevnik? Slagalicu?
Nista nema pametno i zanimljivo, nijedna emisija me apsolutno ne zanima na rts-u. Slagalica je debilan kviz, zikina sarenica je seljana, serije su krsh.
Sta da gledam? Totalna glupost, treba ukinuti.

Gledaj u zid,samo plati.

Neko je pomenuo "Beogradsku Hroniku" na RTS-u.Imam primedbu na voditeljku Radu ne znam joj prezime,koja svojim histericnim nacinom vodjenja ovog programa,
moze svakog ko prati ovu emisiju,da debelo iznervira.Ta novinarka ima veciti obicaj,da kada sa nekim gostom razgovara u emisiji,da postavi pitanje,razradi ga,i...
da odgovor na pitanje,koje je ona sama gostu postavila.Pored toga,svojim nervoznim nacinom kojim vodi ovaj program,strahovito iritira i goste emisije,kao i gledaoce
pored TV ekrana.Za vreme vodjenja emisije,ona se bacaka,mase rukama,trese glavom...i uopste pokazuje sve znake neuroticne osobe.Sve ovo,bilo bi njena privatna stvar
ali nema pravo da takva osoba,vodi jedan javni TV Program.Sasvim je drugi slucaj,sa njenom koleginicom,koja takodje vodi "Beogradsku Hroniku", Sladjanom Tomasevic.To je jedna smirena novinarka,koja program vodi,bez suvisnih gestikulacija i striktno pazeci,da gostu u emisiji,prepusti vreme,da on iskaze ono za sta je i pozvan
u emisiju "Beogradska Hronika".

Poslednja izmena:
Potpuno se slazem sa prethodnim misljenjima o Programu RTS-a. Ceo program je upravo debilan.Vesti su prosle,kao fotografije,kroz "foto sop". Serije koje se ponavljaju
do besvesti. Tipican primer je valjda vec hiljadita repriza serije "Selo gori a baba se ceslja", "Srecni ljudi" i druge glupave serije.Zalazem se,da se RTS ukine kao samostalna TV stanica.Obzirom da sada imamo citav niz TV stanica,sa nacionalnom frekvencijom,opstanak RTS-a je zaista besmislen.

Back