Srbija je skuplja od Njemačke!

Prvo pravim vino, a onda od komine sto ostane radim rakiju. Imam preko 100 litara rakije trenutno. Nije to sve od ove jeseni, ima i od prosle i pretprosle godine. Vino se popije, a rakija se tako gomila po par godina.

Онда се нисмо разумели. За то ти треба шећер. Или неки квасац. За воћну ракију (шљиву, или кајсију, или јабуку) ти шећер не треба за врење. Здраво воће, добро самлевено, и да пазиш да температура и током дана, и током ноћи, не буде мање од 17-18 степени (да врење не би успоравало). Сад, ми то зовемо комина, неко то зове кљук, али је иста прича.

Онда се нисмо разумели. За то ти треба шећер. Или неки квасац. За воћну ракију (шљиву, или кајсију, или јабуку) ти шећер не треба за врење. Здраво воће, добро самлевено, и да пазиш да температура и током дана, и током ноћи, не буде мање од 17-18 степени (да врење не би успоравало). Сад, ми то зовемо комина, неко то зове кљук, али је иста прича.
Не стављаш шећер уопште? Ни грам?

Онда се нисмо разумели. За то ти треба шећер. Или неки квасац. За воћну ракију (шљиву, или кајсију, или јабуку) ти шећер не треба за врење. Здраво воће, добро самлевено, и да пазиш да температура и током дана, и током ноћи, не буде мање од 17-18 степени (да врење не би успоравало). Сад, ми то зовемо комина, неко то зове кљук, али је иста прича
Kod nas u Dalmaciji se komina od grožđa koja ostane nakon pravljenja vina i koje se onda peče rakija nazivala trop.
@Софија jel ti poznat izraz trop?

Kod nas u Dalmaciji se komina od grožđa koja ostane nakon pravljenja vina i koje se onda peče rakija nazivala trop.
@Софија jel ti poznat izraz trop?
Јесте.
Али комина се чешће користи у мом окружењу.
Сад у Хр морају да пријаве печење ракије. Плате порез и у кући не смеју да имају више од 50 л.

Danas sam ostao šokiran i zatečen kad sam od porodičnog prijatelja koji godinama radi u Njemačkoj (provodi dio godine tamo, a dio u Srbiji) čuo da je u Srbiji sve skuplje nego u Njemačkoj izuzev stanarina!!! Isto sam čuo u zadnjih par godina od još nekih Srba koji žive/rade u još nekim zapadnoevropskim zemljama. Dakle u Srbiji je skuplji život nego na zapadu, a plate su mnogo manje. Kud plovi ovaj brod zvani Srbija? Očito u neku provaliju iz koje nikad neće izići!

Prijatelj mi je između ostalog donio na poklon neke njemačke slatkiše. A pošto ja to ne jedem i trudim se da utičem na ukućane da i oni prestanu, evo mogu ih postatu SNS botovima sa Krste koji lažu da se u Srbiji živi nikad bolje da se malo zaslade. :D Piće i kafu koju sam dobio iz Dojčlanda bih ipak zadržao. :D

Pogledajte prilog 1640883
Pogledajte prilog 1640894
To se zove ekonomski tigar.

И тебе треба додати на горњи Списак.
АЛО БРЕ....КРАДЕТЕ НА Грађевини,зидате фудбалске Стадионе трећелигашима,све фактуре су вам 6 ПУТА СКУПЉЕ Око свега него што то заиста кошта,делите силне паре пред изборе,задужили сте НАС ПРЕКО 30 мИЛИЈАРДИ без икаквих Назнака да ћете то да санирате него и даље,и даље идете у нова Задужења,хвалите се неким БДПом и растом који се не види у Новчанику просечног Србина...
simcra ignorisem, ali kao da sam ga procitao...
ja ne znam jel ovaj narod glup ili sta mu je?
vlast se zaduzuje kao da nema sutra, rasipa se na stadione ekspo avione - rafale, i onda narodu skupa jaja, i pasteta? jedino ako je narod glup i ne shvata da prvo mora da zaustavi ovo rasipanje i lopovluk koji se meri milijardama i tek onda ce biti para za hranu, jer oni koji se ugradjuju u stadione ekspa i rafale, njima hrana nije skupa...

ne znam jel sam dobro objasnio, ej 30 milijardi i odatle neka su ukrali samo 10%, i sad narod misli, zavrnuli prosvetare, zavrnuce i trgovce i proizvodjace hrane? e, pa nece, mora prvo da stane rasipanje milijardi na rafale ekspa i stadione, megalomaniju, pa tek onda da se zaustavi inflacija, i cene hrane, a dok traje besomucno zaduzivanje i lopovluk milijardi, i logicno je da srbija bude skuplja od nemacke, nema sansi da ne bude, kako to narod ne shvata, gde je problem, ja mu se cudim

obustavite stadione, ekspo i rafale, pa da vidis kako ce hrana da bude jeftinija nego u nemackoj, obustavite desetine miliona na stanice kao u ns, pa da vidis kako ce hrana da bude jeftina, a da ne govorimo sto ni te ljude ne bi pobili! ovaj rezim je zlo, lopovska banda koja gazi po lesevima, gladovacete tek ako ga ne smenite, bice vam skupa i monina 2 jaja, i aljekov parizer, jer ste sve pare potrosili na rafale, ekspo i stadione, a tu se sns sekta ugradjivala i njima hrana nije bila skupa, kada su uzimali % i sada stite svoje UBICE SA NADSTRESNICOM

Poslednja izmena:
АЛО БРЕ....КРАДЕТЕ НА Грађевини,зидате фудбалске Стадионе трећелигашима,све фактуре су вам 6 ПУТА СКУПЉЕ
I posle ne daju prosvetarima ni 6%, a narod misli da ce da zavrnu trgovce i proizvodjace hrane kao i prosvetare? Oce malo sutra, ekonomija tako ne funkcionise.
Ja mislim da je realno ako je gradjevina 6 puta skuplja, i prenaduvana, rafali 6 puta skuplji od kineskog analoga, itd...da i hrana bude 6 puta skuplja, da se narod spremi na gladovanje, pa ce onda valjda da shvati gde su njegove pare za hranu, i da ce mu biti i parizer i 2 jaja skupi, i to isto 6 PUTA SKUPLJI NEGO DANAS

zasto da se naduvavaju gradjevinski poslovi za sns mafiju NADSTRESNICKU, a ne i hrana, ili prosveta, ajde gde je tu logika? zasto prosvetari ne mogu ni 6% povisice, a gradjevinari mogu 60 ili 600%, zasto od kredita kajmak skuplja samo sns mafija? e pa najedite se sa aljekovim parizerom i moninim jajima, i uzivajte onda u zlatnom dobu PLJACKE I VELEIZDAJE

Poslednja izmena:
E to je tvoj domen Žorže.Drži se toga i nećeš se blamirati.

Nisam od juče i znam da je u Srbiju odavno došao đavo po svoje, ali sam pod utiskom jer sam konkretno čuo od čovjeka koji živi na relaciji Srbija-Njemačka da je tamo sve jeftinije osim stanarina.
Isti je slučaj sa Holandijom. Mama bila 3 meseca, sokirala se . Zna se šta je skupo, luksuz. Cigare , ručak u restoranu, taxi, osnovno je sve dosta jeftinije

Nije sve jeftinije. Skuplja je kafana. Skuplje je sve sto se smatra luksuzom. Skuplji su racuni za struju/grejanje.
Skuplja je registracija auta.
Skuplje su sve vrste usluga - frizer, automehanicar, stolar, bravar, moler, zidar...

Ono sto je jeftinije, sto sam ja primetio, su samo tri stvari:
1. Hrana, i to ne svaka (ako hoces meso haltungsform 4 da jedes i domaća jaja, platićeš 3 puta vise nego u Lidlu).
2. Garderoba - to je zaista dosta jeftinije
3. Registracija motorcikla.
Auto nemam, sisam se sama godinama :D muž kreci , jedino se kafane ne odričem hehe

Back