Srbija je na prvom mestu u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća

Sensei

Master
Moderator
Poruka
86.824
Srbija je na prvom mestu u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća. Svaka dva sata od karcinoma pluća umre jedan čovek, dok se svakodnevno dijagnostikuje čak 20 novih slučajeva. Uprkos alarmantnim statistikama, broj pušača u Srbiji i dalje raste, a zabrinjavajuće je da su pušači sve mlađi. - piše u članku mondo.rs

Nema razloga da ne verujem što se smrtnosti tiče, ali nisam siguran u vezi razloga. Naime, gledajući statistiku amerikanaca, ne vidim korelaciju u vezi pušenja.

GodinaUkupno stanovnika
(miliona)
Ukupno pušača
%
Ukupno pušača
(miliona)
Ukupno umrlih od
raka pluća
Ukupno umrlih svedeno na
isti broj stanovnika
1965194,842,6 %83,043.90075.069
2022333,311,6 %38,7131.888131.888

Skoro duplo manje pušača a duplo veća smrtnost.
Ne znam šta sam ovde propustio?

Gledajući statistiku, zaključak je da je bilo bolje pre 60 godina
Nije naravno, ali tada nije bilo trovanja svim i svačim kao sada. Ni ta statistika nije validna jer mi nemamo kancer registar za koji se ljudi bore godinama. Batut skuplja podatke ali ne na način kao ameri. Podaci koji se iznose u javnost nisu tačni, evo ti primer. Zvaničan podatak koji se godinama iznosio u medijima je 300 novoobolele dece godišnje, pa su onda prešli na 500 a u stvarnosti je taj broj mnogo veći. Čisto nagađanje. Zašto? Jer nema kancer registra. Tada bi se znalo koliko je tačno izlečeno nakon roka od 10 godina jer je to zvaničan stav ako u tih 10 godina ne bude recidiva. Recidive ni ne računaju, jer to nije nova vrsta već onaj od koga je lečenje počelo ranije. Znalo bi se tačno koliko je novih slučajeva, koliko ja preminulih, kada i od čega. Ima mnogo toga o čemu se ne priča.

Nije naravno, ali tada nije bilo trovanja svim i svačim kao sada. Ni ta statistika nije validna jer mi nemamo kancer registar za koji se ljudi bore godinama. Batut skuplja podatke ali ne na način kao ameri. Podaci koji se iznose u javnost nisu tačni, evo ti primer. Zvaničan podatak koji se godinama iznosio u medijima je 300 novoobolele dece godišnje, pa su onda prešli na 500 a u stvarnosti je taj broj mnogo veći. Čisto nagađanje. Zašto? Jer nema kancer registra. Tada bi se znalo koliko je tačno izlečeno nakon roka od 10 godina jer je to zvaničan stav ako u tih 10 godina ne bude recidiva. Recidive ni ne računaju, jer to nije nova vrsta već onaj od koga je lečenje počelo ranije. Znalo bi se tačno koliko je novih slučajeva, koliko ja preminulih, kada i od čega. Ima mnogo toga o čemu se ne priča.
Razlog više da se fokusiramo na američku statistiku koja bi trebalo da bude pouzdanija.

Dobro, gde ti je ta statistika? Ovde nam dajes tvoje tabele napravljene po nekim podacims iz mondo.rs...
lepo sam naveo šta je iz monda

"Srbija je na prvom mestu u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća. Svaka dva sata od karcinoma pluća umre jedan čovek, dok se svakodnevno dijagnostikuje čak 20 novih slučajeva. Uprkos alarmantnim statistikama, broj pušača u Srbiji i dalje raste, a zabrinjavajuće je da su pušači sve mlađi. "

Даље следе моји коментари.
Свако може да пита гугл везано за бројеве које сам ставио у табелу

lepo sam naveo šta je iz monda

"Srbija je na prvom mestu u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća. Svaka dva sata od karcinoma pluća umre jedan čovek, dok se svakodnevno dijagnostikuje čak 20 novih slučajeva. Uprkos alarmantnim statistikama, broj pušača u Srbiji i dalje raste, a zabrinjavajuće je da su pušači sve mlađi. "

Даље следе моји коментари.
Свако може да пита гугл везано за бројеве које сам ставио у табелу
Ti si postavljac teme :lol:, sta ima da guglamo, valjda si sve postavio?

Srbija je na prvom mestu u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća. Svaka dva sata od karcinoma pluća umre jedan čovek, dok se svakodnevno dijagnostikuje čak 20 novih slučajeva. Uprkos alarmantnim statistikama, broj pušača u Srbiji i dalje raste, a zabrinjavajuće je da su pušači sve mlađi. - piše u članku mondo.rs

Nema razloga da ne verujem što se smrtnosti tiče, ali nisam siguran u vezi razloga. Naime, gledajući statistiku amerikanaca, ne vidim korelaciju u vezi pušenja.

GodinaUkupno stanovnika
(miliona)
Ukupno pušača
%
Ukupno pušača
(miliona)
Ukupno umrlih od
raka pluća
Ukupno umrlih svedeno na
isti broj stanovnika
1965194,842,6 %83,043.90075.069
2022333,311,6 %38,7131.888131.888

Skoro duplo manje pušača a duplo veća smrtnost.
Ne znam šta sam ovde propustio?

Па квалитет дувана....

Квалите уствари свега ..хране ..пића ...

То све време причамо ....

АВ и СНС и трговци су зарад зараде преко УСА и ЕУувезли канцерогено ђуууубре и свенасполако убија

АВ једозволио фабрике кинеске и оне нас трују ....

а онај лудак вишелажете лажете

Доста лудака

Ti si postavljac teme :lol:, sta ima da guglamo, valjda si sve postavio?
Поставио сам релевантне податке, ти доводиш у питање валидност истих.

Ево шта би ти гугл рекао да си га питала

1738786048688.png

1738786059897.png

1738786067565.png

Naziv teme

Naziv teme ti je o smrtnosti u Srbiji...?
Cemu onda ovo?
Da pokažem da pušenje nije jedini a verovatno ni najznačajniji faktor smrtnosti od raka pluća. Kako nemam statistiku iz Srbije, pokazujem američku statistiku i naglašavam korelaciju između broja pušača i smrtnosti od raka pluća. Ta statistika pokažuje da je pre 60 godina bilo više pušača a manje se umiralo (procentualno).

Kako to?

Treba ubaciti podatke prema broju stanovnika. Nije isto ako imaš 300 miliona i 6 miliona, neuporedivo je.
Što se amerike tiče, zadnja kolona u tabeli pokazuje korekciju za isti broj stanovnika.

Inače, svetska statistika se vodi po principu koliko ima na svakih 100 hiljada stanovnika. Po tome prednjači Kina, slede Amerika, Japan, Indija, Rusija, Nemačka, UK, Francuska, Brazil, Italija... Ne znam gde smo mi tu

Što se amerike tiče, zadnja kolona u tabeli pokazuje korekciju za isti broj stanovnika.

Inače, svetska statistika se vodi po principu koliko ima na svakih 100 hiljada stanovnika. Po tome prednjači Kina, slede Amerika, Japan, Indija, Rusija, Nemačka, UK, Francuska, Brazil, Italija... Ne znam gde smo mi tu
Ovo je podatak koji sam našla od 26.4.2024 iz članka u Euronews.
https://www.euronews.rs/srbija/drus...ka-pluca-cak-90-odsto-obolelih-su-pusaci/vest

Svake godine oko 7.000 ljudi u Srbiji oboli od raka pluća, a umre oko 5.000 pacijenata, što Srbiju stavlja na drugo mesto u Evropi po smrtnosti od te bolesti. Ne kaže ko je prvi. Moram ovo dodati, kad počne da boli tad je već kasno, najbolje je redovno ići na kontrole, obraćati pažnju na svaku promenu koju osetimo, na temperature bez razloga koje traju kratko. Što je manji veće su šanse za izlečenje, zato pamet u glavu i ne budite lenji i ne mislite ma ovo nije ništa. Bolje je 99 puta da bude ništa da ne bi došlo do onog jednog.

Back