Srbija između „Huaveja” i Trampa

Poruka
63.320
Cela „Telekomova” mreža je na opremi ovog kineskog proizvođača, zbog čega se sumnja da će se ova tačka sporazuma sprovoditi

000_EZ9MX.jpg

Uticaj 5G mreže

Kineski telekomunikacioni gigant „Huavej”, koji je pretekao „Epl” i „Samsung”, te izbio na prvo mesto po broju prodatih pametnih telefona, i koji je uzdrmao Zapad puštanjem u rad pete generacije mobilne mreže – u Srbiji je za samo tri godine prešao put od „ključnog” do „nepouzdanog” partnera.

Stavljanjem potpisa na sporazum u Vašingtonu, u kome se navodi da se „obe strane obavezuju da u svojim mrežama mobilnih komunikacija zabrane 5G opremu koju isporučuje nepouzdani dobavljač, a gde već postoji, da se ukloni”, Srbija se faktički umešala u tehnološki rat između SAD i Kine. Iako se ime kompanije nigde ne navodi, jasno je da se cilja na „Huavej”, kome je Amerika uvela sankcije zbog bliskih veza sa kineskom vladom i optužbi za špijunažu.

Budući da Srbija još nema 5G mrežu i da je samo jedan naš mobilni operater koristio opremu kineskog proizvođača za testiranje nove mreže, ova tačka Vašingtonskog sporazuma možda i nije toliko sporna, ali postavlja se pitanje kako će i da li će to uticati na saradnju sa „Huavejom” u ostalim oblastima. Da li će memorandum kojim je Srbija postala deo „digitalnog puta svile” u okviru inicijative „Pojas i put” postati samo mrtvo slovo na papiru, ostaje takođe da se vidi.

Da su sa „Huavejom” u protekle tri godine pravljeni grandiozni planovi, svedoči i najava ove kineske kompanije, koja godišnje u razvoj ulaže 15 milijardi dolara, o otvaranju razvojnog centra za jugoistočnu Evropu upravo u Beogradu. Osim toga, ona sa MUP-om ima ugovor za postavljanje hiljadu kamera na 800 lokacija u Beogradu. U projekat video-nadzora od 2017. do danas, prema pisanju medija, uloženo je oko 45 miliona evra.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa „Huavejom” ima potpisane memorandume o strateškom partnerstvu za razvoj širokopojasnog interneta i razvoj projekta „pametnih gradova”, to jest digitalizaciju raznih servisa u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, a Ministarstvo prosvete sporazum o strateškom partnerstvu za razvoj informacione i komunikacione infrastrukture u obrazovnim institucijama.

U martu je otvoren „Data centar” u Kragujevcu, koji je napravljen u saradnji sa „Huavejom”. Kancelarija za IT i e-upravu je sa „Huavejom” potpisala memorandum o uspostavljanju nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije, koja je je deo kineske donacije vredne 13 miliona evra.

Sagovornik „Politike” upućen u dešavanja na tržištu telekomunikacija, koji iz opravdanih razloga nije želeo da mu ime bude spomenuto, smatra da je 5G mreža mnogo manji problem Vašingtonskog sporazuma, jer je jednostavno još niko nema. On veruje da se tom logikom i rukovodila srpska delegacija kada je pre sedam dana potpisivala sporazum i ne isključuje mogućnost da se pre odlaska u Vašington konsultovala sa kineskim partnerima budući da je ovaj sporazum pripreman nekoliko meseci.

– Ako se proceni da, na primer, „Huavej” nije dovoljno bezbedan za 5G mrežu, postavlja se pitanje da li su bezbedni za bilo šta drugo. To je ista kompanija, isti su zaposleni, obavezani su istim ugovorima, imaju iste korporativne procedure i sve dolazi iz iste kuhinje. Postavlja se pitanje zašto bi bili dobri za bilo šta drugo ako nisu dobri za 5G. Mi vidimo da je „Huavej” duboko zagazio u Srbiju. Cela „Telekomova” mreža je na „Huavejovoj” opremi, kompletna optika, pametne kamere, ugovara se platforma za veštačku inteligenciju. Zbog svega ovoga sumnjam da će se ova tačka sporazuma sprovoditi. Ovo pre deluje da je bilo usmereno na kampanju Donalda Trampa nego što će se to dalje razrađivati i sprovoditi. A ako on ne pobedi na izborima, pitanje je koliko će sledeća administracija to da gura – kaže „Politikin” sagovornik.

On smatra da je ta cela stvar politizovana jer ne postoji nezavistan organ koji će na objektivan način da proveri da li su sistemi i oprema za 5G mrežu bezbedni. Naš sagovornik podseća da je Velika Britanija „Huavej” stavila na crnu listu, ali tamo postoji komitet koji je formirala vlada i, pošto su imali primedbe na protokole kineskog proizvođača opreme, procenjen je kao nebezbedan i stavljena je zabrana na uvoz njihove opreme za 5G mrežu.

– Muka je što, kada bi kroz taj filter provere provukli i neke zapadne proizvođače opreme i softvera, proveli bi se veoma loše. Ovo spada u domen informacione bezbednosti i naša zemlja, ako hoće zaista to proverava, već bi morala da oformi neko telo koje bi se time bavilo – kaže naš sagovornik.

Goran Radosavljević, profesor FEFA fakulteta, kaže da će se, ukoliko dođe do razrade Vašingtonskog sporazuma, to sigurno odraziti i na druge ugovore koje imaju srpske kompanije i Vlada Srbije sa „Huavejom”.

– Znamo da se ovo odnosi na „Huavej” i ZTE, kineske proizvođače opreme. Problematično je što u sporazumu postoji klauzula da će sve što je do sada ugrađeno faktički morati da bude uklonjeno. Ne znamo kakvi su ti ugovori sa „Huavejom”, ali verovatno postoji neka klauzula da ne mogu tako lako da se raskinu. Onda nas očekuje ozbiljna arbitraža sa tom kompanijom. Obično prekidanje jedne saradnje znači i prekidanje saradnje na drugim projektima. Najčešće su to vezani ugovori – objašnjava Radosavljević.

Radosavljević podseća da Kinezi imaju velikih problema sa razvojem svojih kompanija u Evropi. Na mnoga vrata su udarili, kaže, i zato ne veruje da će ovo uticati na druge kineske investicije u Srbiji.

– Do sada nismo čuli reakciju Kine na sporazum sa SAD. Oni su ipak malo obazriviji kada su takve stvari u pitanju. Kina ima geopolitičku strategiju i velike planove u ovom regionu i oni neće lako odustati. Mislim da ovo neće ugroziti političke odnose Srbije i Kine i ne treba očekivati da će se oni sada naljutiti na nas, jer je saradnja sa ovim regionom u političkom interesu Kine. Kina i Amerika se bore za ovaj deo sveta, za plasiranje robe i geopolitički značaj, i ovo je tek početak – kaže Radosavljević.

http://www.politika.rs/sr/clanak/462299/Srbija-izmedu-Huaveja-i-Trampa

screen_shot_2020-04-23_at_1.28.01_pm.png

Ptice peške idu, neki polude pa lupaju u šerpe, neki glasaju Vučića, odrasli duvaju u pištaljke...


Optužujem: režimske medije koji su nas lagali da se "ne testira" a sav narod ošamućen
Optužujem: nezavisne kurton medije kojima samo maska bila problem
Optužujem: Telekom Srbija koji masovno šalje račun pred zastarevanje pa ko ima ima ko nema da plati ponovo kao i ishitreno naplaćivanje tekućeg računa, iz nekog razloga im treba još više para nego ono puko dodavanje 5, 10, 20 dinara više mesečno a po fiksnoj pretplati samo na reklami a na 3.5M korisnika. Šta će im?
ZAHVALJUJEM: Donaldu i Melaniji Tramp što su naterali ove naše domaċe Šiptare da sklone 5G ošamut tehnologiju!
 
Poslednja izmena:
Ama śta su navalili ovi iz Telekoma da vaćare narod sa računima?
Zar se nisu nalopovisali do sad?
Gladno će to da umre, vidim ja...
Па, то раде све комуналне фирме, а и Телеком се истриповао да је неопходан к'о Водовод; оно, кад погледаш како људи хипнотисано блеје у телефоне по улици, на послу, код куће- и није им замерити.
Озбиљно размишљам о телефону којем ће да раде само поруке; кад већ више нема пејџера... :flert:
 
Па, то раде све комуналне фирме, а и Телеком се истриповао да је неопходан к'о Водовод; оно, кад погледаш како људи хипнотисано блеје у телефоне по улици, на послу, код куће- и није им замерити.
Озбиљно размишљам о телефону којем ће да раде само поруке; кад већ више нема пејџера... :flert:
nece verujes, al ja koristim mobilni star 15 godina. Mogu samo da zovem i da me zovu.........a jes, ima i sat.
 

Back
Top