Srbija ima pravo da zna

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.398
Međunarodni dan prava javnosti da zna“ - 28. septembar, Srbija dočekuje sa koracima unazad u toj oblasti. Nije toliko loše koliko je moglo da bude, ocenjuju stručnjaci.
Srbija je 2004. godine donela Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja, a od 2005. godine je ustanovljena institucija Poverenika za informacije od javnog značaja. To su bili važni koraci, i Srbija je doživela napredak u toj oblasti, kaže za Dojče vele Dejan Milenković, član YUKOM-a. Međutim, donošenje predloga Zakona o tajnim podacima bez ikakve javne rasprave, kao i izmene Zakona o javnom informisanju, koraci su u lošem pravcu, smatra Milenković:„Mnogo će zavisiti od toga kako će izgledati tekst konačnog predloga Zakona o tajnim podacima. Mnogo će zavisiti i od nekih drugih stvari, na primer izmena Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je takođe uveo ograničenja povereniku za informacije. Mnogo će zavisiti i da li će se napokon naći na dnevnom redu Narodne skupštine građanska inicijativa, preko 30.000 birača, o dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Sve su to zapravo razlozi usled kojih ćemo teko uskoro videti da li smo na putu da idemo na dole u ostvarivanju ove slobode, ili na gore.“Zabrinuti za razvoj SrbijePred Skupštinom Srbije inicijativa o dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

Za potpredsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije Jelku Jovanović sve što se dešavalo tokom proteklih godinu dana svedoči o koraku unazad kada je reč o pravu javnosti da zna. Izmene medijskih zakona, kontroverze oko zaštite podataka o ličnostima i sprovođenju zakona o dostupnosti informacijama, kao i otkazivanje Parade ponosa, za nju su jasni znaci nazadovanja:„Sada je pitanje da li u Srbiji postoji neka, kako bih nazvala, građanska koalicija. Kada kažem građanska, mislim na građanske i demokratske snage iz različitih oblasti: nevladinih organizacija, političkih partija, esnafskih udruženja, i da li postoji nekakav konsenzus i mogućnost da se zaustavi dalje propadanje. To ćemo tek videti, ali ja moram da priznam da spadam u one koji su zabrinuti za razvoj Srbije.“Ustavnost Zakona o informisanjuU korpus prava javnosti da zna spadaju i medijski zakoni. Inicijativa zaštitnika građana Saše Jankovića o ustavnosti izmena Zakona o javnom informisanju pozdravljena je u stručnim i esnafskim krugovima. Dejan Milenković kaže da ima dovoljno razloga da ustavni sud proglasi određene odredbe Zakona o javnom informisanju neustavnim:„Ono što mene možda pomalo brine jeste u kojoj meri je Ustavni sud, i to će se pokazati upravo i na pitanju Zakona o javnom informisanju, zaista jedna nezavisna institucija i nezavisna od politike. Odnosno, da li ona to jeste ili nije.“Ta inicijativa je dobar znak da postoji institucionalni način borbe protiv loših odluka, smatra Jelka Jovanović. NUNS je u tom smislu apelovao na Ustavni sud da po ubrzanoj proceduri razmatra i oceni ustavnost izmenjenih odredbi Zakona o javnom informisanju.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4729166,00.html?maca=ser-Blic Online-2569-xml-mrss

Lažne demokrate su na mala vrata uvele staljinizam u Srbiju,a njihove pristalice ne vide dalje od svog nosa niti osećaju da imaju sve manje prostora da dišu.Sudovi i policija ne funkcionišu a tajne službe su slobodnije da rade šta hoće nego ikad ranije.Nedostaju nam samo jedna Oktobarska revolucija i Sibir pa da utisak bude kompletan.
 
Nije to staljinizam nego ogoljeni i pravi oblik tzv zapadne demokratije. Tacno ono sto su ih naucili mentori i tacno po istoj matrici koja se koristi svuda u Evropi.
Normalno negde je to izrazenije a negde u znacajno manjem obimu jer je lokalno stanovnistvo vec "obradjeno"
Cilj je postici slobodan pristup informacijama ali na takav selektivan nacin da to moze biti samo u interesu vladajuce oligarhije sa najbitnijim elementom..... zastitom njenih interesnih grupa!
 

Back
Top