Srbija i svetska ekonomija

adem_ks

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.624
Meni je ovo smesno, ili zalosno... pi tanje je sad.

Država se obilno zadužuje jer nema projekte
Srbija pristaje na kredite pod kolonijalnim uslovima
T. Spaić - V. Spasić | 09. 01. 2011. - 00:02h | Komentara: 0

Srbija se zadužuje na sve strane, kod Rusa i Čeha za železnicu, kod Kineza za most, kod Turaka za autoput, sva je prilika da će se kod Francuza zadužiti za beogradski metro, iako nema završenih planova ni za mostove, ni za puteve, ni za železnicu. Nema ni analize isplativosti izgradnje i odgovora na pitanje kad će se vratiti uložen novac.

Kinezi su, pošto je predsednik Tadić ugovorio kredit za most Zemun-Borča, na početku tražili 320 miliona evra, ali je cena spuštena na 170 miliona

Ekonomisti upozoravaju da smo visokozadužena zemlja, da nam se zbog loše pozicije i krize nude “kolonijalni uslovi” u pregovorima o kreditima, koji više liče na “izvozne poslove” nego povoljne finansijske aranžmane. Jer ruski novac pokupe ruske firme, kineski kineske, a Srbija vraća novac i sabira gubitke domaćih firmi i radnika otpuštenih zbog krize.
Ambiciozni planovi spskih političara koji žure da pred izbore biračima pokažu i nešto konkretno, poneki most, autoput, prugu ili metro, u očitom su sukobu sa stanjem stvari na terenu. Zbog nedostatka projekata pristaje se na kredite drugih država pod skupljim i nepovoljnijim uslovima nego što ih daju međunarodne finansijske institucije. I ne samo to, kad posao počnemo bez tendera, ulazimo u začarani krug ovisnika i odričemo se stranih donacija.Zašto Srbija uzima nepovoljne kredite od stranih vlada, koji su skuplji najmanje za jedan do jedan i po odsto od onih koje daje recimo Evropska investiciona banka (EIB) i unapred se odriče donacija? Pa većinom zato što EIB neće da ulaže novac bez urađenih projekata i ne ulazi u poslove gde zemlja nije otkupljena od vlasnika i gde nema planova. Strane države, na to pristaju, jer tako upošljavaju svoje firme i građane, ali i oni počinju da uslovljavaju. Na primer, naša Vlada i projektanti su ubeđivali Ruse da počnu da grade prugu Valjevo-Loznica, “gde mogu da rade sigurno godinu dana, ako ne i više, dok mi za to vreme ne uradimo projektnu dokumentaciju za preostalih 40 kilometara pruge” priznao je generalni director CIP-a. Ali Rusi su tražili da sve bude isprojektovano do detalja, pre nego što dođu da rade.
.......
http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/228166/Srbija-pristaje-na-kredite-pod-kolonijalnim-uslovima
 

Back
Top