Србија и Црна Гора као једна држава - 2006. и данас

gost 434892

Veoma poznat
Poruka
12.912
Ускоро ће се навршити 17 година од проглашења независности Црне Горе, након врло контроверзног и сумњивог референдума одржаног 2006. године.

Референдум је, званично, био успешан само у неколицини општина у којој је већинско или врло бројно становништво бошњачко или албанско, уз изузеће Цетиња. У свим осталим општинама, опција за независност није успела да прегура 55%.

Према званичним резултатима, излазност је била веома висока (86.49%), а опција за независност је добила 55,5% важећих гласова, тако да је референдум проглашен успешним, а Црна Гора је 3. јуна проглашена за самосталну и суверену државу. Припрему и спровођење референдума пратиле су бројне контроверзе које су се односиле на права и положај српског народа у Црној Гори.[3] Током спровођења референдумског процеса, дошло је до бројних неправилности, услед којих је легитимитет званично саопштених резултата био доведен у питање, а додатне сумње у регуларност референдума су биле изазване односом Републичке референдумске комисије према бројним приговорима, који су сви до једног сумарно одбијени.[4]

Према претходном договору, Србија је као правна насљедница Државне заједнице Србије и Црне Горе насљедила чланство у међународним организацијама, којима је Црна Гора приступила као потпуно нова држава. Ово је био други референдум о државном статусу Црне Горе, док је први референдум из 1992. године имао супротан резултат, са 95,96% гласова за заједничку државу.

Питање је: Зашто, и из ког разлога, иако је 45% становништва (званично) гласало ЗА заједницу, већина православног словенског становништва ЦГ је гласала за заједницу, данас се уопште не покреће нити поставља било какво питање о ревизији референдума који је био врло контроверзан, и чак као такав једва је успео да прикупи већину ба укупном нивоу (55,5%).

Зашто данас, када по истраживањима има и још више или једнак број Срба и про-српских грађана у ЦГ, идеју уједињења подржава само од 13-19% становништва, док је 2006. тај број био чак 45,5% (ако не и више)?

Да ли су Срби у ЦГ престали да гледају на Србију као своју другу кућу, да ли мисле да је заједничка држава била економски терет за Црну Гору?

Наслов Радија Слободне Европе, медија врло ненаклоњеног Србима:

Crnogorska ekonomija devet godina od nezavisnosti: Raste jedino javni dug​

Puna decenija od obnove nezavisnosti Crne Gore je tek sljedeće godine, ali je i deveta godišnjica dobra prilika da se napravi presjek ekonomskog učinka od 21. maja do danas.

Crnogorsku ekonomiju, devet godina od ponovnog sticanja nezavisnosti, karakteriše simboličan obim industrijske proizvodnje, veliki spoljno-trgovinski deficit, dugačka lista preduzeća koja ne izmiruju poreske obaveze, opšta nelikvidnost privrede i problem na koji se ukazuje i sa međunarodnih adresa – visoka zaduženost države.

---

Снимци са скупа присталица "Блока за заједничку државу":

Скуп "Блока за заједничку државу" био је највећи скуп грађана у историји Црне Горе.
maxresdefault (2).jpg
1280px-Crna_Gora_-_Rezultati_referenduma_po_opstinama_2006.png
cg-pokolenja.jpg

Тај цео референдум о независности Црне Горе је био врло сумњив
Црна Гора је тренутно Хрватска на социјалној помоћи... без туризма била би на економском нивоу Молдавије

Црна Гора је тренутно Хрватска

за време мила шиптара је била црвена хурватска

сад је учињен мали корак набоље, али за било какво евентуално државно спајање би се морало сачекати да се они тамо лепо преброје и определе
до тад, сарађивати и помагати Србима тамо, не требају нам нова лажна јединства са отпадницима...

Od 2006-te CG je imala barem 5 izbornih ciklusa i pristalice suverenosti toliko dominiraju da se to pitanje i ne postavlja više u CG javnosti osim kada komite plaše ljude velikom Srbijom.

Od toliko loših stvari koje je Đukanović uradio za dve mu odajem priznanjem kao odlične....1) raskid sa Miloševićem i logistika njegovoj opoziciji u Srbiji 2) činjenicom da je ponovo učinio Srbiju državom sa srpskom zastavom i srpskom himnom na čemu sam mu večno zahvalan...jer ovi naši ugursuzi bi se mlatili sa varijantama Jugoslavije još dva veka da su se oni pitali.

Шта мислите, који је разлог *могућег* пада заинтересованости за уједињење код Срба од 2006. до данас, од 44,55%* до 10так посто данас?
једноставно, већ смо се довољно опекли у прошлости са разним двоверцима

од сад, услов за било каква уједињења те врсте мора да буде јасан (про)српски идентитет и опредељење
а у том смислу тренутно је једино чиста Република Српска

Државна заједница СР Југославија, касније Србија и Равна ..., упс, Србија и Црна Гора, бјеше плод једног лутања тадашњих политичких лидера између бољшевизма, југословенства и повратка свом изворишту и српству. У том лутању, како би спасили оно што се спасити није могло, имали смо ту творевину гдје је све постављено наопако. Тако да једна федерална јединица мора све чинити како би је одржала, чинити сталне уступке, попуштати хировима, то је ишло од економије, улагања у заједничке интитуције гдје је ова друга улагала само у војску 6% и ни у шта друго, до културе и спорта, а друга федерална јединица све незајажљивија у својим прохтјевима, безобразлуку, паралелно су радили на јачању србофобије код циљне групе, опстајање такве заједниоце бјеше једно мучење за обје федералне јединице.

Реферемдум 2006-е је показао да и поред бјесомучне вишегодишње пропаганде и даље бјеше у Црној Гори значајан број присталица једне државе, вјероватно да није било малверзација и преко 45%. Но да је и опстала она би на тако труло постављеним принципима била агонија за све.
У међувремену за ових 17 година у Црној Гори је владајућа клика наставила у тој мисији сатирања српства, СПЦ, дозирана је србофобија, створен је привид да се Црна Гора удаљила неповратно од српства, кад оно међутим. Десиле су се литије, једна величанствена прича, васрксење српства и реафиормације истинских вриједности.

У Црној Гори се у позадини свих тих процеса, политичких игара гдје је контра Срба стао ипак прејак играч, води једна борба између оне исконске, вјерне изворишту Његошеве Црне Горе и слугерањаског, конвертитског, србомржњом задојеног Монтенегра, у тој борби процеси иду у корист првих.

Један историчар и истински српски родољуб рече "најопасније су илузије". И то је истина. Срби су због својих илузија платили превелику цијену, кроз читав ХХ вијек, и задњих деценија, вјеровали су у то неко југословенство, заједништво, да браћа могу бити они са деценијама и вијековима усађиваном србомржњом, да дијеле исте вриједности, исто схватање, показало се да бјеше опсена и самообмана.

У наредним временима Срби морају порадити на јачању свих могућих веза са онима блиским по свему, који остају вјерни или се враћају изворишту. Ваљаће осујетити дежурне штеточине. који ће кроз медије радити на анимозитету и у српским земљама и међу Србима у тим земљама, има тих смрадова и у Србији, тих улизица који ће у слугерањству газдама настојати загадити односе међу Србљем. И исто тако ваља раскрстити са илузијама, према оној усташтвом задојеној руљи што је јуришала на цетињски манастир чинити добре гесте није разумно, као и према дукљанским провокатиорима и троловима, некима и на крсти, ако се неки некад и дозову разуму, добро и јест, али и не треба гајити илузије. Строга дистанца.

Што се тиче уједињења српских земаља у једну политичку цјелину, то сада није на дневном реду, други су приоритети. По мом мишљењу један од првих јесте порадити на моралном, духовном и културном оздрављењу нације, наставку оног што је започето величанстевним литијама, како повратак истинским вриједностима буде односио превагу над тим одрицањем од властитог бића, или пак том неком залудном вропејству, све ће то доћи на своје.

Тај цео референдум о независности Црне Горе је био врло сумњив
Црна Гора је тренутно Хрватска на социјалној помоћи... без туризма била би на економском нивоу Молдавије
Ima Hrvatska i bez turizma svojih aduta na primjer Mate Rimac koji proizvodi najbrže i najskuplje automobile na svitu, pa Đuro Đaković koji proizvodi vagone, lokomotive, tramvaje, tenkove, zatim Darko Pervan drvna industrija i proizvodnja laminata i podnih obloga, nakon toga brodogradilišta u Puli, Rijeci, Splitu itd.

Ima Hrvatska i bez turizma svojih aduta na primjer Mate Rimac koji proizvodi najbrže i najskuplje automobile na svitu, pa Đuro Đaković koji proizvodi vagone, lokomotive, tramvaje, tenkove, zatim Darko Pervan drvna industrija i proizvodnja laminata i podnih obloga, nakon toga brodogradilišta u Puli, Rijeci, Splitu itd.
Hrvatska naravno, ali ja pricam o MNE, NE o Hrvatskoj.

Od 2006-te CG je imala barem 5 izbornih ciklusa i pristalice suverenosti toliko dominiraju da se to pitanje i ne postavlja više u CG javnosti osim kada komite plaše ljude velikom Srbijom.

Od toliko loših stvari koje je Đukanović uradio za dve mu odajem priznanjem kao odlične....1) raskid sa Miloševićem i logistika njegovoj opoziciji u Srbiji 2) činjenicom da je ponovo učinio Srbiju državom sa srpskom zastavom i srpskom himnom na čemu sam mu večno zahvalan...jer ovi naši ugursuzi bi se mlatili sa varijantama Jugoslavije još dva veka da su se oni pitali.
kakvo crno dominiranje.

u pitanju je njihovo isticanje.

dominiranje nije bilo ni blizu na referendumu koji je pre svega bilo PROTIVPRAVAN koji je krsio ljudima njihovo OSNOVNO PRAVO ,pravo glasa!

ja sam rodjen u cg , proveo detinjstvo tamo, i sa 11 godina dosao u novi sad. moj otacn jegov otac i nadalje svi su iz crne gore. nicim vise od mene milo nije crnogorac ili ti ima vece pravo na crnu goru. Nicim!

dakle u sbiji sam ima odrzavljanstvo prvo sfrj, pa srj pa scg ali je uvek pored pisalo drzavljanin srj i crne gore! kao sto je tebi pisal odrzavljanin srj i srbije!

onoga dana kada je odrzan referendum MILO JE MENI I NAMA 250 000 u srbiji oduzeo osnovno pravo pravo glasa , te su na tom pokradneom i namestenom referendumu
manjine, poput bosnjaka rvatina i siptara imale vece pravo od mene! i to mnogi medju njima koji takodje odavno nisu u cg vec u nekoj stranoj drzavi.

NIKO NAM NIJE ZASTITIO OSNOVNO PRAVO , PRAVO NA GLAS!

TAKO je o mojoj sudbini odlucivao neki hrvat u cg (poput ovih ovde u srbiji dlugomira mstislava) neki musliman ej!

on isu 210g maja 2006te odlucili da se ja sutradan pravno gledajuci probudim u drzavi ciji NIJESAM DRZAVLJANIN, odlucili su hrvati bosnjaci i siptari uz onih 20 % pravoslavaca placenih milovih, o mojoj sudbini!

i tako sam ja postao prakticno stranac u sbriji jer od tada nisam imao drzavljanstvo. licnu kartu sam koristio dok je imala vaznost jos nekih sest godina posle toga...

a onda?

praviti novu al kako nemas drzavljanstvo?
ok dace ga srbija bez problema ali onda neces kada napravis novu biometrijsku moci ikada vise da uzmes pasos od dolje iz cg ili drzavljanstvo! jer ce ti ga milo zabraniti!

i to je pravno jel???

250 000 nas je takvih slucajeva u srbiji diskriminisano te 2006te!!!

a da ne racunamo nasu djecu i potomke....

stoga nemoj da pricas ono u sta nisi ocito dobro upucen!

To da li će se Crna Gora i Srbija ujediniti ili ne nas u Vojvodini ne treba da zanima.
Итекако треба, с обзиром да смо Срби, дакле наше етничко питање, па становници Србије, дакле грађанско питање... А колико је тек Црногораца у Восји... Дакле, и питање порекла.

Живјела независна ЦГ од Србије и српства!
Живјела ЦГ зависна од ЕУ, НАТО, Америке и страних амбасада!

Srbija dzelat Srpstva. Zivjela nezavisna CG, jedina kolijevka svih Srba. Zivjeli EU NATO i Amerika srpska braca.

Pobjeda nezavisna Njegoseva. Milo je htio da pojaca anti-crnogorski sentiment. Sad CG ce biti ujedinjena, cista crnogorska dovijeka.
Гуслачу је комита који виче убиј Србина брат, а Србијанац непријатељ.
Мсм логично је да су ми браћа и они који се изјашњавају као Црногорци из моје породице... Ал и други Срби су :)

То је најздравији начин гледања. А гусач више воли и шиптаре из ЦГ него србијанце чини ми се🤣

Back