Quantcast

Srbija evropski rekorder po visini akciza na auto-gas

toz972

Poznat
Poruka
7.998
Srbija evropski rekorder po visini akciza na auto-gas

Kada je uvođen auto-gas na pumpama, država je vozačima obećavala da cena neće prelaziti polovinu cene benzina i dizela. Umesto toga, danas imamo gotovo najskuplji auto-gas u regionu i najveće takse u Evropi na ovaj energent.

gorivo_nase.jpg


TNG se toči za 85 dinara, što je 14 odsto skuplje od proseka. Po ceni auto-gasa Srbija je odmah iza Grčke i Albanije, dok je u Bugarskoj, na primer, ovo ekološko gorivo jeftinije za 26,5 dinara nego kod nas.

Umesto da stimuliše potrošnju ovog goriva, koje bi umnogome smanjilo zagađenje vazduha, država povećava svoja zahvatanja, piše Politika. Od 2011. do 2019. godine, državna zahvatanja po kilogramu TNG-a su sa 17,98 dinara porasla na 43,76 dinara, pokazuju podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Ne samo zbog akciza, nego i zbog drugih nameta, kao što je naknada za energetsku efikasnost, naknada za obavezne rezerve i naknada za markiranje goriva, koja se, za razliku od svih ostalih dažbina, obračunava po litru TNG-a, a ne po kilogramu, tako da je skoro 50 odsto veća nego naknada za markiranje dizela.

Ako se uporedi situacija kod nas i u zemljama Evrope, Srbija je evropski rekorder po visini akciza na tečni naftni gas. Taksa na TNG u Luksemburgu je 96 evra za 1.000 litara, u Belgiji 106, u Nemačkoj je akciza 191 evro, a u Srbiji 322 evra, prenosi Politika.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da bi, prema evropskoj strategiji, zemlje članice EU trebalo da rade na uvođenju i afirmaciji korišćenja kao motornog goriva tečnog naftnog gasa, prirodnog gasa, električne energije, biogoriva i vodonika.

"Ukoliko su proizvedeni tako da zadovoljavaju kriterijume održivosti, svi ovi energenti imaju manju emisiju gasova staklene bašte i zagađujućih materija od konvencionalnog goriva dobijenog iz nafte", objašnjava Mićović.

Cena ovog ekološkog goriva u Srbiji u poslednje vreme ubrzano raste, brže od cene benzina i dizela.
Istovremeno, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je da će za nekoliko dana biti raspisan konkurs za dodelu subvencija za kupovinu električnih i hibridnih automobila.
Autor: Politika
https://www.021.rs/story/Info/Srbij...ki-rekorder-po-visini-akciza-na-auto-gas.html

Lider ostaje lider. Mogu samo da nam zavide i ništa više.
 

a bre Milun

Elita
Poruka
20.603
Али ћемо зато да субвенционишемо електромобиле, а гро струје се овде добија сагоревањем угља, мајке им га кварне и безобразне.
ne brini, subvencije za e-auto bice kao i sa cenu od gas................trajace beki mesec a ondak ukidanje subvencija i oporezivanje e-automobila jer trose struju koja se dobija iz Obrenovac od ugalj .
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.