Srbija dostavlja podatke o Purdi

• Začetnik teme Začetnik teme Borna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Borna

Aktivan član
Poruka
1.778
Nemam točan link, ni točak članak čim bude postavljen staviti ću ga, uglavnom prepričati ću vam ono što je bilo sada na svim našim vijestima. Ne znam da li sam dobro shvatio ali vaša ministrica pravde je danas bila u Zagrebu, nije bilo nikakvih priopćenja većih razmjera te se očekuje sutra,

zna se samo da je naš ministar rekao da će Purda sutra najvjerojatnije biti pušten i otpraćen do hrvatske granice, iako se špekuliralo da će biti uhićen , neće biti uhićen od strane naših vlasti, ako nekog suđenja i bude braniti će se sa slobode.

Srbija se obvezala da više neće ići u ovakve "izlete" i tužiti ljude za zločin koji nije počinjen na teritoriji Srbije. Nadalje, koliko sam shvatio svi tajni spiskovi iz vojnih sudova u Beogradu će biti dostavljeni našem ministarstvu, status tih ljudi će biti "vrlo brzo riješen na opće zadovoljstvo" kako kaže naš ministar, vrlo skoro.

Sastanak je trajao jako dugo, prema tome jako malo znamo o čemu se tamo govorilo, sutra će se znati više.

Naši mediji to tumače, a i logično je da Srbija odustaje od tjeralica i da će povući Interpolove tjeralice, jer nemaju stvarnu nadležnost.

Uglavnom , za sada je 100 posto da je Purda od sutra slobodan čovjek.

Poslednja izmena od moderatora:
Nemam točan link, ni točak članak čim bude postavljen staviti ću ga, uglavnom prepričati ću vam ono što je bilo sada na svim našim vijestima. Ne znam da li sam dobro shvatio ali vaša ministrica pravde je danas bila u Zagrebu, nije bilo nikakvih priopćenja većih razmjera te se očekuje sutra,

zna se samo da je naš ministar rekao da će Purda sutra najvjerojatnije biti pušten i otpraćen do hrvatske granice, iako se špekuliralo da će biti uhićen , neće biti uhićen od strane naših vlasti, ako nekog suđenja i bude braniti će se sa slobode.

Srbija se obvezala da više neće ići u ovakve "izlete" i tužiti ljude za zločin koji nije počinjen na teritoriji Srbije. Nadalje, koliko sam shvatio svi tajni spiskovi iz vojnih sudova u Beogradu će biti dostavljeni našem ministarstvu, status tih ljudi će biti "vrlo brzo riješen na opće zadovoljstvo" kako kaže naš ministar, vrlo skoro.

Sastanak je trajao jako dugo, prema tome jako malo znamo o čemu se tamo govorilo, sutra će se znati više.

Naši mediji to tumače, a i logično je da Srbija odustaje od tjeralica i da će povući Interpolove tjeralice, jer nemaju stvarnu nadležnost. Uglavnom , za sada je 100 posto da je Purda od sutra slobodan čovjek.

..kako nemaju ,srbija je pravni naslednik SFRJ a to se desilo u SFRJ....................nego ovi nashi poltroni bi opet klechali i izvinjavali se ................teroristima suditi pod hitno ..............

Srbija dostavlja podatke o Purdi
12. januar 2011. | 15:26 -> 18:45 | Izvor: B92, Tanjug Zagreb -- Srbija dostavlja Hrvatskoj podatke o slučaju Purda, Hrvatska pokreće nove postupke za osuđene u odsustvu, dogovor je dva ministarstva pravde.

18999393954d2dbb9edf289093177949_450x271.JPG

Tanjug
Ministarka pravde Srbije Snežana Malović i njen hrvatski kolega Dražen Bošnjaković razgovarali su u Zagrebu o optuženima i osuđenima za ratne zločine.

Dogovoreno je da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine dostavi hrvatskom pravosuđu kopiju predmeta Tihomira Purde na razmatranje.

Ministarka pravde Snežana Malović kaže da je postignut dogovor da se u Hrvatskoj inicira ponovno pokretanje postupaka protiv srpskih državljana koji su osuđeni u odsustvu.

Prema dogovoru, Srbija u roku od sedam dana Hrvatskoj treba da dostavi podatke o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred nekadašnjim vojnim sudovima vođen postupak, doneta presuda ili se vodi istraga za ratni zločina.

Što se tiče hrvatskih državljana protiv kojih je pred vojnim sudovima bivše Jugoslavije vođen postupak zbog krivičnih dela oružane pobune, biće pokrenuta inicijativa za dopunu Zakona o amnestiji Srbije iz 2001. godine.

Sa druge strane Srbija je dobila ažurirane spiskove osoba koje potražuje Hrvatska.

"Napomenula bih da je hrvatska strana nadležnim organima Srbije ustupila ažurirane spiskove osoba koje potražuje Hrvatska. Ažuriranje spiskova je neophodno kako se u budućnosti ne bismo suočavali sa istom situacijom i kako bismo gradjanima osigurali pravnu sigurnost", istakla je ministarka Malović.

Jedna od tema razgovora je bio je slucaj Tihomira Purde, hrvatskog državljanina osumnjičenog za ratne zločine u Vukovaru 1991. godine, koji je prošle nedelje uhapšen u Bosni i Hercegovini.

Ona je kazala da je dogovoreno da kopija spisa tog predmeta bude dostavljena na razmatranje hrvatskom parvosudju.

Tužilaštvo za ratne zločine će, prilikom dostavljanja kopija predmeta Tihomira Purde insistirati da budu procesuirana i još dvojica osumnjičenih za ratni zločin u Borovom Naselju, kod Vukovara, saopštilo je to tužilaštvo.

Pored Purde, za ratni taj zločin terete se i Petar Janjić i Danko Maslov.

Prema rečima ministarke Malović, saradnja Srbije i Hrvatske, koja je na zavidnom nivou i u narednom periodu biće nastavljena i "mi ćemo graditi dobrosusedske odnose, jer nas samo takva politika može zajedno povesti ka članstvu u EU, pod čijim krovom ćemo živeti kao dobri susedi i dobri prijatelji".

"Nakon sukoba 90-ih, našim narodima je potrebno pomirenje i u tom kontekstu nužno je da sve probleme na koje nailazimo, a koji su produkt te mračne prošlosti, rešavamo u dogovoru zarad naše zajedničke budućnosti", naglasila je Malovićeva.

Po međunarodnom pravu od 25.6.1991 Jugoslavije više nema. Isključiva pravosudna nadležnost za sve nakon toga je u okviru republika.
Eventualni događaji prije toga, također bi se i po starom sistemu gonili na razini republike, pa čak i da je ratni zločin u pitanju, prema tome kako god okreneš federacija ne progoni zločin kao federacija, to čine republike. Federacija ima samo žalbenu ulogu. Ali za vrijeme za koje se ovoga tereti je čak nakon prestanka postojanja Federacije.

Tom logikom ako tako gledaš bi onda Srbija hrvatskim štedišama trebala vratiti dug ljubljanske banke, a to bi tek bio apsurd.

Naši mediji to tumače, a i logično je da Srbija odustaje od tjeralica i da će povući Interpolove tjeralice, jer nemaju stvarnu nadležnost.

..dobro da je Srbija uvukla rogove..bolje im .je..Tihomir..je branitelj...dragovoljac..časan čovjek....

..kako nemaju ,srbija je pravni naslednik SFRJ a to se desilo u SFRJ....................nego ovi nashi poltroni bi opet klechali i izvinjavali se ................teroristima suditi pod hitno ..............

Srbija NIJE pravni naslednik SFRJ. Optužnice za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, međutim, mogu da se podižu i u zemljama koje nisu u pravnoj kohabiciji sa zemljama u kojima je počinjeno kriv. delo.

Hrvatska ima svako pravo otvoriti "sezonu lova" jer se sva šteta dogodila na našem tlu.

Dok Srbija nema na osnovu čega goniti Hrvate koji nikad nisu ni prešli granicu Srbije, osim kad su ih vodili u logore na mučenje.

Postoji u pravu, cenjeni susedu, i nadležnost izvan mesta počinjenja kriv dela. Informišite se na najbližem pravnom fakultetu, npr. u Beogradu.

A,šta kažu o hrvatskim tajnim "tjeralicama"?
One su i dalje važeće,jel tako!?

Tihomir Purda..treba da:
1) trazi javno izvinjenje o države Srbije...
2) odštetu za pretpljene tjelesne povrede koje je zadobio u Srbijaskim logorima
3)odštetu invalidnost i trajnu..zdravstvenu skrbu u Hrvatskoj..na trošak države Srbije...
4) novčano obeštećenje od države Srbije...
ako sam nesto zaboravi..neka netko nastavi popis...
..da i kamate i PE DE VE na sve to...

Tihomir Purda..treba da:
3)odštetu invalidnost i trajnu..zdravstvenu skrbu u Hrvatskoj..na trošak države Srbije...

Poznajes coveka?

Tihomir Purda..treba da:

PEDEVE može u ogvomnom bvoju da dobije u Hvatskoj

PEDEVE može u ogvomnom bvoju da doju u Hvatskoj

a zamisli si ti da je tebi to Hrvatksa napravila..šta bi ti trazio...ae.da te cujem..lolo jedna..
da smo te smontirali u logor..tamo batinali..sexualno zlostavljali ..protuprirodni blud..
itd..itd..
i onda nakon..20jst..godina..jos te apsimo..z aneke..nebuloze..eee.pa druze..malo sam ja i napisao...šta treba da treže ...oni koji su bili u Srbijanskim...logorima..malo sam napisao....malo...

Poslednja izmena:
a zamisli si ti da je tebi to Hrvatksa napravila..šta bi ti trazio...ae.da te cujem..lolo jedna..
da smo te smontirali u logor..tamo batinali..sexualno zlostavcljali ..protuprirodni blud..
itd..itd..
i onda nakon..20jst..godina..jos te apsimo..z aneke..nebuloze..eee.pa druze..malo sam ja i napisao...šta treba da treže ...oni koji su bili u Srbijanskim...logorima..malo sam napisao....malo...

Znači, saglasni ste sa PEDEVIMA u Hvatskoj?
Možda je i uživao u tom bludu. Tveba pvo pvoveviti pa onda pisati.

A,šta kažu o hrvatskim tajnim "tjeralicama"?
One su i dalje važeće,jel tako!?

Hrvatska nema tajne tjeralice. Ovog ljeta kad su Srbi navalili na more mnogi srpski građani su se raspitivali da li su na tjeralicama. Kod nas je otvoren odjel u ministarstvu pravosuđa gdje je svatko mogao podnijeti molbu i da mu se kaže da li ga se traži ili ne. Sve tjeralice su javne i imaš na mup.hr

Nema tajnih tjeralica.

Back