Србија ће дати силне милионе евра за изградњу 130 хотела по "хитном поступку"!

Тихи

Starosedelac
Poruka
159.064

Србија ће дати силне милионе евра за изградњу 130 хотела по „хитном поступку“!!!​


Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће држава, за потребе специјализоване изложбе ЕXПО 2027, субвенционисати изградњу нових и проширење постојећих хотела. То ће бити само један у низу послова за нови омиљени мегаломански пројекат власти, на који ће се милиони евра трошити нетранспаренто, и то јер је закон омогућио да се сваки од послова додељује без иједног јединог расписаног тендера. А послове градње хотела широм Србије, досад су углавном добијале управо фирме блиске актуелном режиму и Српској напредној странци (СНС).​


thumb3.jpg


Синиша Мали најавио је да ће држава субвенционисати до 20 одсто вредности инвестиција у хотеле са три, четири или пет звездица, за овај пројекат, а претходно је Александар Вучић рекао да је потребно изградити њих 130.

Уредбу о субвенционисању изградње нових хотела или проширењу постојећих, према његовим речима, требало би да донесе Влада.


Од Министарства финансија, чији је први човек субвенције и најавио, до закључења овог текста нисмо успели да добијемо одговор на питање да ли постоје фирме које држава “има у плану” за овај пројекат. А како је за ЕXПО 2027 усвојен Закон о посебним поступцима, чиме је практично проглашен пројектом од националног значаја, постоји основана сумња да ће сваки посао који се додели, бити нетранспарентан.

То у пракси значи да се сви поступци који се спроводе за овај пројекат сматрају хитним, те за њихову реализацију неће бити потребно расписивање тендера, а сви државни и локални органи, институције и привредна друштва у обавези су да у те сврхе “без одлагања издају акте из своје надлежности”.


Иначе, буџетом за 2024. годину предвиђено је да за ЕXПО у наредне три године буде издвојено по 22,6 милијарди динара, што је укупно 67,8 милијарди, односно око 578 милиона евра.

Више од пола милијарде евра, колико је новца “у игри” и нетранспарентна додела послова – по закону, буде оправдану сумњу да ће послове, у овом конкретном случају, изградње хотела, добити фирме блиске напредњачком режиму. А то свакако не би био први пут да држава “упумпава” новац из државне касе за изградњу хотела. То се ради од 2019. године, откада је приватизација бања по Србији незаустављива.


Фирме блиске СНС-у „газдују“ српским бањама

За хотелски комплекс “Жубор” у Куршумлијској бањи који је купило АД Планинка за 1,4 милиона евра, а чијем је отварању присуствовао председник државе Александар Вучић лично, држава је издвојила чак 2,5 милиона.

Иначе, највише акција Планинке и функцију преседника одбора директора поседује Радован Раичевић, председник Општинског одбора Српске напредне странке у Куршумлији, који је од 2012. до 2014. године био и посланик исте странке у Скупштини Србије, а био је и СНС одборник у Скупштини општине Куршумлија. Још један од кључних људи Планинке је Радољуб Видић, који је такође одборник у СО Куршумлија. Осим што је на прошлим изборима био први на листи СНС-а, Видић је био председник општине у три мандата, од 2012. до 2021. године, када је поднео оставку.

А неколико година раније, 2019, Планинка је добила 1,6 милиона евра из државног буџета за изградњу хотела Бела Јела у Луковској бањи.

Потом, у уговору који је Министарство привреде потпислао са Промонт групом 2022. године види се да је ова компанија добила 4,8 милиона евра државне помоћи, односно 68.500 по запосленом, за изградњу “фамилy” хотела у Врднику, а дотад им је већ додељено бар 7,4 милиона. Већински власник фирме (95 одсто) је Милинко Цицмил, док пет одсто власничког удела држи Зорица Марчета. Ни отварање “Фрушких терми”, хотела у компексу чији је власник Промонт група, није могло да прође без Вучића.

Већ добро познат Миленијум тим, прецизније његова ћерка фирма Милленниум Ресортс, је 2021. године од државе добила 10 милиона евра, након што је приватизовала централни део Врањске бање, а потом најавила градњу луксузног комплекса и улагање 65 милиона евра. Рокови за завршетак радова су померани два пута, и требало би да буду готови до краја 2025. Како је у марту ове године писао Инсајдер, дотад је „Миленијум тим“ уложио тек шест, а од државе добио пола милиона евра.

Хотеле “Тонанти” и “Фонтана” у Врњачкој бањи су 2019. године купили бизнисмени блиски СНС, након чега су од државе добили помоћ од 2,5 милиона евра како би их реновирали. “Тонанти” је купила фирма Александра Папића, који је познат као бивши сувласник таблоида Објектив, кум и некадашњи близак сарадник Небојше Стефановић.

Он се такође помињао на суђењима клану Вељка Беливука и Марка Миљковића, када је речено да је неколико пута био виђен са Миљковићем на стадиону Партизана.

Хотел је убрзо продао Дмитру Ђуровићу, некадашњем функционеру СНС и директору Коридора Србије.

“Фонтану” је купила “Енерготехника – Јужна Бачка”, у власништву бзнисмена блиском СНС, Драгољуба Збиљића. Како је својевремено писао КРИК, хотел је потом пребачен на фирму “Вита асистент”, која је данас у власништву посланика СНС у Скупштини Војводине, Милана Влаисављевића.

https://srbin.info/politika/srbija-...a-za-izgradnju-130-hotela-po-hitnom-postupku/


Dok srpskog seljaka SNS mafija tera u propast zabranom izvoza psenice, kukuruza i suncokreta, istovremeno narodne pare, milijarde ce trositi na izgradnju 130 hotela u Surcinu koji ce nakon zavrsetka Expoa ostati potpuno prazni .

Izdaja narode izdaja!
 
Dok srpskog seljaka SNS mafija tera u propast zabranom izvoza psenice, kukuruza i suncokreta, istovremeno narodne pare, milijarde ce trositi na izgradnju 130 hotela u Surcinu koji ce nakon zavrsetka Expoa ostati potpuno prazni .

Izdaja narode izdaja!
СНС мафија не тера само српског сељака у пропаст, већи српског радника и поштеног интелектуалца!!!

Чак и нас фриленцере!!!
 

Додељени пакети грађевинског материјала избеглим лицима (ВИДЕО)​


ODAKLE VISE IZBEGLICE I RASELJENA LICA RAT SE ZAVRSIO ODAVNO?
Не глупирај се, као не знаш да многе Српске избеглице немају свој стан ни кућу у Србији. Може бити да чак није грађевински материјал за Српске избеглице, него за Арапске избеглице који праве хаос по Србији и хоће на запад.
 
Pa ti Tixi samo podrzavaj sns da ''ne bi dosli oni zapadni izdajnici i placenici''.
Да те подсетим какви су сви у опозицији осим Двери:
„Milo Đukanović i Zoran Djindjic:
”Не смете потписати мировни споразум док је милошевић на власти„:
”If the war ends with a signature on a peace agreement and the same political leadership remains in power, with Slobodan Milosevic at the helm, the tragedy and violence will continue.„
http://www.hri.org/news/balkans/rferl/1999/99-05-10.rferl.html#20

Члан дс-а „Срби су најгори народ”
KRALJEVO - Član Demokratske stranke Mile Korićanac izjavio je da su „Srbi posle Hitlera najgori narod u prošlom veku”.

http://arhiva.kurir-info.co.yu/Arhiva/2005/januar/29-30/V-13-29012005.shtml

Докле се геноцид спроводио над србима преко дрине. дсовци су хистерицно урликали да се србима преко дрине не сме помоћи:
Мићуновић 1991:„Срби немају шта да траже преко дрине”!

Бојан Станојевић ДС:„Не може 200.000 Срба колико живи на косову, да одлучује о судбини осталих осам милиона”.

Ко није осудио запад поводом шиптарина који је у немачком Шпигелу сведочио да је запад дао план за мартовски погром? Тадић

Ко је кукао и викао убице, кољачи, манијаци, кад су шкорпиони убили војнике злочиначке муслиманске армије, а на позив приказивања геноцида над Србима Истина, није дошао нити је дао коментар о свим покланим Српским цивилима и војницима у том документарцу? Тадић

Ко је подржао да се шиптари који су клали Србе пусте из затвора на слободу? Тадић.

Ево како то изгледа на примеру Србије, у осмој години „демократског” загрљаја.
Трендови су много гори него за време рата и санкција:

Према подацима Републичког статистичког завода, 1995. године у Србији је рођено 86 236 деце. Исте године је умрло 93 933 људи. Разлика је негативна – 7 697. Године 2005. у Србији је рођено 70 997 деце, а умрло је 106 771 људи. Негативна разлика је – 35 774! Тај тренд из године у годину расте. Србија сада губи пола процента становништва годишње! У периоду 2000-2005. разлика бројева рођених и умрлих је – 161 181! Много више него у свим ратовима 90-их. По подацима удружења „Опстанак” (о томе не постоје званичне статистике), у Србији се годишње изврши 200 000 абортуса! А то је 50 на 1000 жена у репродуктивном узрасту, што је једна од највиших стопа на свету. По проценама Светске банке, око 11% становништва Србије живи у апсолутној беди, док је још око 33% у сиромаштву или на ивици сиромаштва. 40% радно способног становништва је сасвим незапослено, а око 20% је запослено у „неформалном сектору”, што укупно чини око 60%.„ -Преузето из књиге Слободна Србија.

Дс и њихови партнери неће да сарађују са Владом РС Крајине у прогонству

РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА
ВЛАДА У ПРОГОНСТВУ
11.080 З е м у н, Магистратски трг 3, Тел. 3077-028, vladarsk@yubc.net
Бр. 739/08 – 23. април 2008.

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Господин Борис Тадић
Поштовани господине Председниче,
У овом тешком тренутку – кад Европска унија и САД покушавају да окончају злочиначку намеру о отцепљењу, од Србије, Косова и Метохије, Влада и Скупштина Републике Српске Крајине у прогонству вас уверавају да су српски народ и Република Србија у смртном загрљају чланица Европске уније и НАТО-а од 1990. године и да тај смртни загрљај неће нестати ни текућим присиљавањем чланица УН да признају „државу Косово”.
Време је, иако прилично одоцнело, да схватимо да ЕУ и САД имају непријатељске намере према српском народу и српским државама. Коначно, кад је и Хрватска објавила да признаје „државу Косово”, било би више него кратковидо кад бисмо (ми Срби) представљали политику САД и ЕУ као добронамерну.

Због света овога, запрепастила нас је Ваша изјава, објављена у дневном листу „Правда” – Београд, на страни 4. Изразили сте став да жртве уморених Срба, Рома и Јевреја треба заборавити и да би било штетно покретати против Републике Хрватске међународни судски поступак – ради обештећења и наплате ратне штете за тако масовно убијање цивила ова три народа - у систему концентрационих логора „Јасеновац” и на другим стратиштима, широм данашње Републике Хрватске и данашње Босне и Херцеговине.
Како новине наводе, рекли сте да би тај судски поступак пореметио међудржавне односе у овом делу Европе, што је потпуно погрешан закључак, јер нестабилност на нашем подручју је последица чињенице да извршиоци злочина из Другог светског рата у Независној Држави нису кажњени и зашто наследница НДХ, Република Хрватска, није платила ратну одштету. Наравно, поред Републике Хрватске за ове тешке злочине сносе одговорност и наследнице окупаторских држава: Савезна Република Немачка и Република Италија.
Треба да имате у виду да је Савезна Република Немачка обештетила јеврејске жртве и обештетила чланице Савезника из Другог светског рата, па то није пореметило међудржавне односе у Европи. Напротив, праведна осуда СР Немачке за злочине геноцида је учврстила сарадњу и разумевање међу европским и прекоморским државама. Таква правда ће против Републике Хрватске, Савезне Републике Немачке и Републике Италије – за невино побијене људе на територији Независне Државе Хрватске учврстити и међудржавне односе у овом подручју, а неће их погоршати, како Ви претпостављате.
Подсећам Вас да, по међународном праву, злочини геноцида не застаревају.
С обзиром да Ваше службе не желе да сарађују са Скупштином и Владом РС Крајине у прогонству, ово писмо има карактер отвореног.
http://www.srpskilist.net/saopstenja-vlade-rsk/saopstenje-21
Тадић и Дулић радо посећују Хрвате који су убијали Србе у рату и улизују им се. За Крајишке Србе немају ни минут. Дулић у Холандији попљувао Србе, у хрватској је нагласио да мора се хрватима у Србији помоћи у свему. Тадић се састаје месићем, ни реч о стотинама хиљда отетих Српских кућа и станова и Српске индустрије.

Оливер Дулић потврдио да је антисрпско дно дна у Холандији
Дулић је изјавио на трибини у Холаднији да су Срби починили највише злочина. Кад су га питали у Србији шта је, рекао је Југословен и Хрват. Титово антисрпство помешано са усташтвом је дошло до пуног изражаја у Холандији. Највеће етничко чишчење у Европи после другог светског рата, Олују, није споменуо ни у хрватској кад је био, где је нагласио да о хрватима у Србији мора се итекако бринути.

http://www.kurir-info.co.yu/clanak/kurir-12-04-2008/pljuvacina
 
У градњи радим годинама, познајем доста инвеститора а са неколико сарађујем баш доста и могу да кажем да нико од њих није позитивно оценио ЕХРО. Што се градње хотела тиче само њих неколико је изразило жељу да инвестира у хотеле јер сви кажу "шта после тога. Ко ће доћи у те хотеле". Мислим да ће владајућа гарнитура морати сама да финансира толико хотела што ће значити још више задуживања. Чуо сам од неколико инвеститора да ће задуживање за ових неколико објеката (ЕХРО, Стадион и Сајам) бити 11 - 13 ,илијарди евра.
Постоје ту и други проблеми, ко ће то да зида јер ми немамо довољно капацитета у грађевинском сектору за тако нешто а мораће да се одвоји део новца за грешке којих има јако јако много код српских грађевинара.
 
Јел' може неко да објасни шта је то Експо,
зар то није сајам ?

Нека изложба у сваком случају,
не разумем ко се до сада у свету обогатио од тога ?
Што се тиче богаћења само појединци али државе само ако имају јако богате споредне садржаје као што је било у Дубаију...
Колико знам Аргентина је одустала од ЕХРО изложбе јер је то превелика сума новца за њу да издвоји. За нас није јер смо ми економски тигар.
После тога може да нам се деси економски потоп.
Толике паре смо могли далеко боље да искористимо и за много важније ствари.
 
Ne razumem, ulaze se u neki EXPO, a penzionerima nisu vracene 4 godine smanjene penzije.

Ljudima su otimani domovi za malo duga po nakaradnom zakonu o izvresenju, pa gde je tu pravda? I dokle vise zaduzivanja?
Задуживања ће бидну док ти не изграде и Ниш на Води(који додуше нису ни почели) и када Ћеле-Кулу буду прогласили да су то уствари побијени Турци,а не Нишлије :(
 
Задуживања ће бидну док ти не изграде и Ниш на Води(који додуше нису ни почели) и када Ћеле-Кулу буду прогласили да су то уствари побијени Турци,а не Нишлије :(
Da znas, nista me vise ne bi cudilo do kojih se mera u kompromisima ide. Ovo je strasno!
 
У градњи радим годинама, познајем доста инвеститора а са неколико сарађујем баш доста и могу да кажем да нико од њих није позитивно оценио ЕХРО. Што се градње хотела тиче само њих неколико је изразило жељу да инвестира у хотеле јер сви кажу "шта после тога. Ко ће доћи у те хотеле".
doci ce izbeglice, rat ce tek da pocne, posle genocida, nece da zvrje prazni, ako te to zanima
 
Што се тиче богаћења само појединци али државе само ако имају јако богате споредне садржаје као што је било у Дубаију...
Колико знам Аргентина је одустала од ЕХРО изложбе јер је то превелика сума новца за њу да издвоји. За нас није јер смо ми економски тигар.
После тога може да нам се деси економски потоп.
Толике паре смо могли далеко боље да искористимо и за много важније ствари.

Разумем да је то неки бизнис, али какав ?
Ми уложимо у хотеле и дођу гледаоци.

И шта ?
Погледају изложбу (чега ?) и оду.

Јел купују нешто ?
 
Разумем да је то неки бизнис, али какав ?
Ми уложимо у хотеле и дођу гледаоци.

И шта ?
Погледају изложбу (чега ?) и оду.

Јел купују нешто ?
Колико сам ја схватио сам концепт ЕХРО изложби је тај да постоји 2 типа изложби;
1. Општи
2. Специјализовани - тематски

1.Општи - ту се буквално излажу сва техничко - технолошка достигнућа једне земље али на начин да посетилац може да купи неки производ само кроз међудржавне уговоре или уговоре са страним компанијама. Није као на сајму хране, вина ...где ти можеш да дођеш и да тражиш да ти на неком штанду исецкају 300 грама пршуте и запакују 2 кг сира. Такође могу да се праве договори и о потенцијалној сарадњи, рецимо ми желимо да нека фирма која прави телевизоре и свидели су нам се, отвори погон за производњу код нас. Неће он одмах да отвори али доћи ће неко из централе те фирме у Србију и разговарати са неким из министарства за индустрију. То је, колико сам ја разумео, тај тип пословне сарадње.
2. Специјализовани - тематски, то је везано за неке теме конкретно: грађевинарство, индустрија хране или одеће и обуће или електронике... . ЕХРО који треба да се одржи код нас од 15.05 до 15.08.2027 године је тематски и тема је „Play for Humanity: Sport and Music for All“ (Igraj za čovečanstvo: Sport i muzika za sve). Мислим да ће то бити неки вид промоције спорта, забаве, музике.

Колико сам чуо на тематским се више зараде очекује од туриста него од саме класичне продаје и уговарања. Ово је више промоција неке државе и њених могућности него конкретно бизниса. Општи су нешто друго и много су већи и озбиљнији. Кажу да је претходни ЕХРО, који је одржан у Дубајиу, посетило око 25 милиона туриста. За наш процењују око 1,2 - 1,8 милиона.
Лично ја сам против таквих изожби јер јако пуно коштају, уништиш много земље, мораш да градиш огромну инфраструктуру али само на једном месту за једну намену са којом буквално не знаш шта ћеш после.
Нисмо ми за тако нешто јер; много кошта, имамо на много паметније и ургентније ствари да потрошимо паре, немамо ми ни фирме које могу да изгурају тако велике послове.
 
Колико сам ја схватио сам концепт ЕХРО изложби је тај да постоји 2 типа изложби;
1. Општи
2. Специјализовани - тематски

1.Општи - ту се буквално излажу сва техничко - технолошка достигнућа једне земље али на начин да посетилац може да купи неки производ само кроз међудржавне уговоре или уговоре са страним компанијама. Није као на сајму хране, вина ...где ти можеш да дођеш и да тражиш да ти на неком штанду исецкају 300 грама пршуте и запакују 2 кг сира. Такође могу да се праве договори и о потенцијалној сарадњи, рецимо ми желимо да нека фирма која прави телевизоре и свидели су нам се, отвори погон за производњу код нас. Неће он одмах да отвори али доћи ће неко из централе те фирме у Србију и разговарати са неким из министарства за индустрију. То је, колико сам ја разумео, тај тип пословне сарадње.
2. Специјализовани - тематски, то је везано за неке теме конкретно: грађевинарство, индустрија хране или одеће и обуће или електронике... . ЕХРО који треба да се одржи код нас од 15.05 до 15.08.2027 године је тематски и тема је „Play for Humanity: Sport and Music for All“ (Igraj za čovečanstvo: Sport i muzika za sve). Мислим да ће то бити неки вид промоције спорта, забаве, музике.

Колико сам чуо на тематским се више зараде очекује од туриста него од саме класичне продаје и уговарања. Ово је више промоција неке државе и њених могућности него конкретно бизниса. Општи су нешто друго и много су већи и озбиљнији. Кажу да је претходни ЕХРО, који је одржан у Дубајиу, посетило око 25 милиона туриста. За наш процењују око 1,2 - 1,8 милиона.
Лично ја сам против таквих изожби јер јако пуно коштају, уништиш много земље, мораш да градиш огромну инфраструктуру али само на једном месту за једну намену са којом буквално не знаш шта ћеш после.
Нисмо ми за тако нешто јер; много кошта, имамо на много паметније и ургентније ствари да потрошимо паре, немамо ми ни фирме које могу да изгурају тако велике послове.

То што си описао је буквално изложба на Београдском сајму.
А сајам хоће да руше ! :eek:

И у праву су што хоће да га руше,
сајмови су превазиђени у данашње време.

Сећам се пре 50 година побегнем из школе и право на сајам.

Тамо рецимо изложба аутомобила,
атмосфера светска,
лепотице поред Ферарија, Бентлија, Кадилака, Мерцедеса ...
(сад те аутиће виђаш на улицама)

А ја се наскупљам налепница и скупоцених проспеката по халама.

Напољу изложене моћне машине, тешкаши,
Ивеко, Мак, Сканиа, Ман, Волво ...

Па грађевинске машине:
1698998981435.png


Уговори се склапају,
купују наши, тргује цела Европа гради се највише у историји,
замах је велики.

Финале су камп приколице.
Ту маштам, маштам, и још нисам испунио сан
( можда боље да вам кажем који, па да се испуни ?)

Крај часова у школи, морам кући.
А и гладан сам.

Карту нисам платио, одакле ми кинта.
Знао сам где је ограда шупља ...
:flert::flert::flert:
 

Back
Top