Srbija bi mogla nešto da nauči od Crne Gore (Ucite od pametnijeg BRE)

old-mne

Poznat
Poruka
7.563
Kako su nas Crnogorci pretekli na putu ka E U


BEOGRAD - Crnogorska kandidatura predstavlja „normalan proces” evrointegracija, koji može da služi za primer Srbiji i Bosni i Hercegovini – jedinim zemljama bivše Jugoslavije koje još nisu prešle ovaj stepenik, smatra Majkl Emerson, analitičar Centra za evropske političke studije u Briselu.

- Prednost Crne Gore je jasna – oni su na dobrom i pravolinijskom putu. Trebaće im još dosta vremena, ali su na putu ka članstvu. Kada je Srbija u pitanju, to joj može poslužiti kao podsetnik da se kosovsko pitanje mora rešiti, na jedan ili drugi način, ali pravovremeno - izjavio je Emerson za „Dojče vele“.


Srbija na putu ka EU mora da reši pitanje statusa Kosova i okonča saradnju sa Haškim tribunalom. Crna Gora, s druge strane, treba da poradi na borbi protiv kriminala i korupcije, ali i da pronađe odgovarajuće rukovodstvo ukoliko premijer Milo Đukanović sutra podnese ostavku.Kad je reč o kandidaturi Crne Gore, stvar je jasna – pretekli su nas, kaže za „Blic” analitičar Dušan Janjić.


- Prvo radi se o manjoj državi koja ima značajne resurse u turizmu i energetici. Drugo, postoji jedinstvo političke volje da se ide u EU i NATO, bez obzira na unutarpolitičke svađe. S referendumom o odvajanju ispunili su prvi uslov. Što se tiče Haga, podsetimo da su Crnogorci svoje osumnjičene isporučili pre nas. Istina, bilo ih je manje, ali i Đukanović je bio prvi političar s ovih prostora koji je otišao u Dubrovnik i izvinio se. Crna Gora je postigla i sporazum s Hrvatskom o Prevlaci još dok je bila pod SCG. Crna Gora je bolje iskoristila onaj trend kad su bile povoljne investicije i privukla ih je u dovoljnoj meri. Napravili su dobre puteve, telekomunikacije, završili su privatizacioni proces, jasan im je plan puta ka EU - podseća Janjić


Daliborka Uljarević, predstavnica Centra za građansko obrazovanje u Podgorici, kaže da treba imati u vidu da su, pored svih sličnosti, Srbija i Crna Gora imale i neke specifičnosti na putu ka EU, pa je stoga i put Crne Gore nešto kraći. Srbiju je znatno usporio nedovoljan stepen saradnje s Tribunalom i u nekim periodima nedovoljno jaka istinska politička volja za pridruživanjem. Sad je situacija ipak bolja za Srbiju i imajući u vidu njen administrativni kapacitet i istinsko opredeljenje za EU, ona veruje da će proces dobiti na brzini.


Na pitanje šta je Crna Gora uradila a Srbija još nije, Uljarević kaže:


- Crna Gora je pokazala politički konsenzus, na regionalnom nivou je konstruktivan akter i onaj deo tehničkih uslova koji su se postavljali pred njom ispunjavala je u minimalnoj, ali očito dovoljnoj meri. To je Evropska komisija cenila i nagradila, ali sada je zapravo najteži period pred nama, jer u sedam uslova koje smo dobili za dobijanje datuma pregovora sublimiraju se svi naši gorući problemi i ja sam skeptična da će ova vlada moći da ih ispuni do sledećeg izveštaja.

____________________

Izvor: Blic.rs.
 

Back
Top