Srbija _Prostorni planovi

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
55.981

Srbija dobija "more"​

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javnu nabavku usluge izrade četiri prostorna plana područja posebne namene.
IZVOR: EKAPIJA , 13.05.2023. | 12:38 -> 16:15


Ilustracija: Shutterstock/Tobias Arhelger

Ilustracija: Shutterstock/Tobias Arhelger​

Kako se vidi iz tenderske dokumentacije, reč je o PPPPN sliva akumulacije Gruža, PPPPN sliva akumulacije Bogovina, PPPPN Specijalnog rezervata prirode "Rtanj" i PPPPN Negotinskog vinogorja, piše eKapija.

Osnovni cilj izrade Prostornog plana za akumulaciju Bogovina je, stoji u tenderu, definisanje planskog osnova i obezbeđenje prostornih uslova za izgradnju brane, akumulacije i pratećih vodoprivrednih i infrastrukturnih objekata.


Pored PPPPN radiće se i idejno rešenje rešenja brane i akumulacije Bogovina, hidrološke studije i studija upravljanja akmulacijom.

Inače, na ovaj projekat čeka se već skoro 20 godina.

Još 2005. najavljeno je da će Srbija, najkasnije za deset godina, dobiti svoje more jer se se planira izgradnja akumulacije površine 400 hektara na vodosistemu "Bogovina".
Tada je Mirko Bačilović, direktora JP "Bogovina" izjavio da akumulacija treba da bude završena za sedam godina a punjenje jezera za pet.

Prema glavnom projektu iz 2006. godine, površina sliva je 360 km2, a zapremina akumulacije biće 44 miliona m3. Brana koja će se graditi biće betonska, a kao pregradno mesto brane "Bogovina" odabrano je mesto Cukloj, uzvodno od ušća reke Arnaute.

Ranije je najavljivano da će izgradnja akumulacije vodosistema "Bogovina", navodi se, koja treba da obezbedi vodosnabdevanje stanovništva i industrije u dovoljnim količinama za gradove Bor i Zaječar i opštine Boljevac, Negotin i Knjaževac, početi u toku prošle godine.

Akumulacija Gruža​

Foto: Shutterstock/DMZ001

Foto: Shutterstock/DMZ001​
Kada je u pitanju akumulacija "Gruža", podseća se da je ona izgrađena 1985. godine na istoimenoj reci, sa primarnom namenom za potrebe vodosnabdevanja Kragujevca i Knića i okolnog područja.

U sadašnjem trenutku, dodaje se, akumulacija "Gruža" predstavlja ključni deo sistema za vodosnabdevanje Kragujevca.

Brana je izgrađena na lokaciji sela Pajsijević, na profilu "Tucački naper". Izgradnja brane počela je 1979. godine a završena je 1984. godine.

Kako su ranije za eKapiju rekli u Opštini Knić, s obzirom na to da je sada na snazi Plan posebne namene donet 1976. godine, a da poslednja izmena rađena 2011. godine zbog ogromnog broja primedbi nije usvojena 2013. godine, jedino rešenje je donošenje poptpuno novog Plana posebne namene za akumulaciono jezero Gruža.

Osnovni cilj izrade Prostornog plana, o čijem je donošenju Vlada donela odluku u martu prošle godine, je definisanje planskog osnova i obezbeđenje prostornih uslova za rad svih vodoprivrednih i infrastrukturnih objekata, uz zaštitu sliva akumulacije kao izvorišta vodosnabdevanja i dugoročno i pouzdano obezbeđenje visokog kvaliteta vode u slivu.

Studija upravljanja akumulacijom "Gruža" će obuhvatiti izradu hidroloških analiza, modelske simulacije rada akumulacije, analize rizika i definisanje zona sanitarne zaštite akumulacije "Gruža".
 

Negotinsko vinogorje​

Za negotinsko vinogorje, stoji u dokumentaciji, prostornim planom će se stvoriti planski osnov za definisanje dugoročne koncepcije prostornog razvoja ovog područja.

Podsetimo, Vlada je u junu prošle godine donela odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene Negotinskog vinogorja.

Okvirna granica plana obuhvata delove teritorija grada Zaječara i opštine Negotin i to, na teritoriji grada Zaječara, cele katastarske opštine Brusnik i Klenovac, a na teritoriji opštine Negotin opštine Jasenica, Karbulovo, Mokranje, Rajac, Rečka, Rogljevo, Sikole II, Smedovac, Tamnič, Čubre, Šarkamen i Štubik II.

Područje Negotinskih pimnica spada u prioritetna kulturna područja koja treba da uživaju poseban tretman, bez obzira na status u okviru službe zaštite.

Utvrđeno je da je vinski rizort-vinogorje sa pimnicama (vinskim podrumima građenim krajem XVIII početkom XIX veka kada je Negotinska krajina bila svetski poznata destinacija po proizvodnji vina) u selima Rajac, Rogljevo, Smedovac i dr., značajan antropogeni turistički resurs koji će se razvijati kao specijalizovan etnološki kompleks turističkih aktivnosti, uz uslov integrisanja sa turističkom ponudom okruženja, posebno Negotina i Zaječara.

Dugoročni cilj razvoja tradicionalnih vinogorja Timočkog vinogradarskog rejona definisan je kao celovito revalorizovanje u smislu očuvanja njihovih pejzažnih, turističkih i ekonomskih vrednosti i unapređivanja asortimana i agrotehničkih uslova uzgajanja vinove loze i tehnologije proizvodnje vina.

Rtanj​

Najzad, PPPPN za Rtanj će sadržati elemente detaljne regulacije, kao i pravila uređenja i građenja prema režimu zaštite pojedinih prirodnih celina, naročito za područja koja imaju turistički potencijal, što će omogućiti njegovo direktno sprovođenje, u skladu sa zakonom, navodi se u tenderu.
izvor eKapija
 

Back
Top