Srbija 1989 i danas- kad je bila veca plata i standard?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da sada nabrojim neke stvari koje smatram da su bitne a da su bile bolje pre i koje nikakav novac i “standard” ne mogu da kupe...

- hrana (no gmo shit)
- voda
- klima/vazduh-zrak (nisu nas prskali chem trails)
- zdravstvo (humanost a ne biznis)
- socijalni zivot/druzenje (nije bilo socijalnih medija i istalog sranja)
- job security (radnike nisu menjali kao carape)
- manji lopovluk / korupcija
- itd. Itd. ima toga jos, ali to su samo neke za sada ...

Zivot je bio humaniji iako danas imam vise novca i realno mogu da priustim sve sto mi padne na pamet ...

Da sada nabrojim neke stvari koje smatram da su bitne a da su bile bolje pre i koje nikakav novac i “standard” ne mogu da kupe...

- hrana (no gmo shit)
- voda
- klima/vazduh-zrak (nisu nas prskali chem trails)
- zdravstvo (humanost a ne biznis)
- socijalni zivot/druzenje (nije bilo socijalnih medija i istalog sranja)
- job security (radnike nisu menjali kao carape)
- manji lopovluk / korupcija
- itd. Itd. ima toga jos, ali to su samo neke za sada ...

Zivot je bio humaniji iako danas imam vise novca i realno mogu da priustim sve sto mi padne na pamet ...
Da krenemo redom:
Jel DDT manje opasan od GMO-a , a gde su ostali "etioli" koji su se nemilice koristili kod "domace" proizvodnje.
Voda je uvek bila cista, pogotovo kada se gradska kanalizacija bez preciscavanja izbaci u Dunav. Sva sreca na hemiju u Pancevu koja to neutralisala.
Automobili stari po 20-30 godina su bili melem za vazduh. Da ne spominjem GSP autobuse sa par miliona kilometara koji su vise trosili ulje nego dizel.
Kod zdravstva smo bili u vrhu. Porodjaj bez anestezije ili vadjenje zivca sa arsenikom. Mengele je bio u tom rangu.
To mu dodje oni uranci i teranje klinaca da svakog oktobra moraju da imaju radnu subotu " stazama oslobodilaca" , za koje je Kostunica rekao da su okupatori?
Job je bio secure, ako si cutao. Onog momenta kada si se usudio da otvoris usta bio si unemployed i politicki nepodoban za bilo kakav posao.
Medenica, Mamulina vila, Agrokomerc i gomila ostalih o kojima nije smelo da se pise, da ne bi postali nepodobni.
Ima jos mnogo toga. Zamisli kako bi internet bio slobodan da je Zagorac ziv. Imao bi Kimovu verziju istog.

Bitno da ce super napredna patrijotska srpska ekonomija tek za nekih 15-20 godina dostici nivo proizvodnje trule crvene privrede iz 89, a to je bila procena pre korone.
Opet vi odrtavele kursadžije iz Kumrovca o toj proizvodnji, cela istočna Evropa je nešto proizvodila, fabrike uposlene , svuda dimovi i puna zaposlenost ali proizvodnja bez dobiti i bez međuproizvodne poveznosti ne znači ništa . Ostaje ta socijalna funkcija da radnici primaju platu na teret drugih preduzeća koja ostvaruju dobit ali će zato na grafikonu pisati kako njihovo preduzeće nešto proizvodi i time će se danas hvaliti olinjali samoupravljači.

Poslednja izmena:
Šta tvrdiš konkretno?
Mogao si onda golf 2 da kupiš sa 4 plate.. I..
Ali kakav golf 2 ? , moji su tasov golf 2 iz fabrike baš te 1989 ili 90 godine kupili za 27 hiljada maraka , bilo je i jeftinijih benzinskih modela , recimo za 12 hiljada maraka ili možda oko10 hiljada , teško da je ta cifra išla ispod . Kasnije kad je rat uveliko trajao mogao se nabaviti polovan nemački golf preko Vukovarskih tabli za par hiljada maraka ali to su već neke polulegalne radnje. Za četiri ondašnje plate (krajem osamdesetih) teško da se mogao nabaviti golf a da nije prešao jako puno , da ne kažem pred raspad.

Evo ovde neko poređenje cena automobila u odnosu na broj plata (tekst je iz maja prošle godine)

Cene iz osamdesetih

• 30 prosečnih plata koštao je “jugo 45 koral”
  • 54 mesečnih zarada bila je cena “lade samare”
  • 75 prosečnih plata stajala je “zastava florida”
  • 912 mesečnih zarada koštao je “bmv 750 IL”
  • 1.231 prosečnih plata bila je cena “mesrcedesa 560 SEC”
Cene danas

• 18,6 prosečnih plata košta “dačija sandero”
  • 22,5 mesečnih zarada je cena “lade veste”
  • 24,7 prosečnih plata staje “fijat 500L”
  • 125,4 mesečnih zarada je cena “bmv 6 GT”
  • 204,4 prosečnih plata košta “mercedes S klasa”
Treba reći da prema ovom teksu prosečna današnja plata u Srbiji i ondašnja su približno iste i iznose približno 450 evra (okvirno). Što znači da iako je približan standard cena automobila u Srbiji je znatno pala, jednim delom zbog pada cena u svetu a znatnim delom i zbog otvaranja tržišta te smanjenja uvoznih dažbina. .

Ikea je meni fantastična. Kupim namještaj, tepih, posuđe i čaše, sve izgleda vrlo lijepo, raspadne se za 5 ili 7 godina, kupim novo i opet izgleda divno, i stan ti je uvijek apdejtiran i moderan.
A osim toga, Ikea ima i kvalitetnijih stvari koje nisu jeftine.
Lidl? Izbjegavao sam ga godinama jer mi je predstavljao pojam dućana za sirotinju, pa sam shvatio da ima proizvoda koji su odlični. Sladoledi ilil čokolade npr, fantastični.

Ovaj gumeni je sav kao da ga je IKEA sklopila. Godinama zapinje da dokaže kako je moderan i svetski čovek a dosadan je kao proliv.

Neću da se mešam u unutrašnja pitanja Srbije ali kad već postavlja grafikone predlažem pregled opadanja standarda u SAD od 60-ih.

Glumi tu nekakvog mislilaca sa naj šablonskijim i otrcanim argumentima, što jeste i domet krapinaca, ali je još i glup kao turski ku.ac.
Šta će vam tu? Nemojte da stimulišete to nego terajte u pm.

Ovaj gumeni je sav kao da ga je IKEA sklopila. Godinama zapinje da dokaže kako je moderan i svetski čovek a dosadan je kao proliv.

Neću da se mešam u unutrašnja pitanja Srbije ali kad već postavlja grafikone predlažem pregled opadanja standarda u SAD od 60-ih.

Glumi tu nekakvog mislilaca sa naj šablonskijim i otrcanim argumentima, što jeste i domet krapinaca, ali je još i glup kao turski ku.ac.
Šta će vam tu? Nemojte da stimulišete to nego terajte u pm.
Pa da, zato se našao retardiño Mijak za ovakav inteligentan upis. Ma stranu sada to što moja riječ "retardiño" vrijedi više od tvojih 50 upisa, ali stvarno nije lijepo da svoje pretke upotrebljavaš na razini pokušaja vrijeđanja mene (glup ko turski ku.ac).
Nadalje, ako govoriš o "opadanju standrada" u USA, Kini, Rusiji ili Srbiji, moraš precizno definirati pojam standarda jer ovako ispadaš glup kao - gle čuda - turski ku.ac.

Golfa II su mogao (navodno) kupiti za 4 plate. Ako je to točno, tvrdim da bi ga danas mogao kupiti za 2 plate kada bi se još proizvodio. Pa te je za današnje pojmove nezamislivo smeće od auta. Čak i loša Dacia je danas po svemu (osim po dozi nostalgije) zilion puta bolji auto od dvice dizel. Koliko troši nafte? Jel ima klimu? Koliko mu je ubrzanje, jel ima zračni jastuk? Kakve su to usporedbe?

Ali pazi.Ikea sa svojom presovanom piljevinom i trećeklasnim furnirom bez laka.
Daaa ali to je Ikea.
?!!!????!
Ikea.
Sad se setih Lidla i one histerije.Pre mesec dana ja ušao prvi put u Lidl.Izneverovao sam kakvo smeće od prodavnice.

U Lidl nisam usla, ustvari samo jednom nakratko i nisam odusevljena cak i smrdi, bolji je cak i Tempo. Sto se Ikee tice, necu da kudim toliko, za ove pare s kojima raspolazemo, dobra je, ali daleko je od nekog kvaliteta i primera sta i kako treba.

Ja ipak vise volim namestaj "za ceo zivot" jer je kvalitetan, a ne da imam obavezu da menjam nesto cesto jer ne zelim da budem deo potrosacke psihologije koja vlada danas.
Ali kakav golf 2 ? , moji su tasov golf 2 iz fabrike baš te 1989 ili 90 godine kupili za 27 hiljada maraka , bilo je i jeftinijih benzinskih modela , recimo za 12 hiljada maraka ili možda oko10 hiljada , teško da je ta cifra išla ispod . Kasnije kad je rat uveliko trajao mogao se nabaviti polovan nemački golf preko Vukovarskih tabli za par hiljada maraka ali to su već neke polulegalne radnje. Za četiri ondašnje plate (krajem osamdesetih) teško da se mogao nabaviti golf a da nije prešao jako puno , da ne kažem pred raspad.

Evo ovde neko poređenje cena automobila u odnosu na broj plata (tekst je iz maja prošle godine)

Cene iz osamdesetih

• 30 prosečnih plata koštao je “jugo 45 koral”
  • 54 mesečnih zarada bila je cena “lade samare”
  • 75 prosečnih plata stajala je “zastava florida”
  • 912 mesečnih zarada koštao je “bmv 750 IL”
  • 1.231 prosečnih plata bila je cena “mesrcedesa 560 SEC”
Cene danas

• 18,6 prosečnih plata košta “dačija sandero”
  • 22,5 mesečnih zarada je cena “lade veste”
  • 24,7 prosečnih plata staje “fijat 500L”
  • 125,4 mesečnih zarada je cena “bmv 6 GT”
  • 204,4 prosečnih plata košta “mercedes S klasa”
Treba reći da prema ovom teksu prosečna današnja plata u Srbiji i ondašnja su približno iste i iznose približno 450 evra (okvirno). Što znači da iako je približan standard cena automobila u Srbiji je znatno pala, jednim delom zbog pada cena u svetu a znatnim delom i zbog otvaranja tržišta te smanjenja uvoznih dažbina. .

Strasno sto samo na osnovu cene automobila racunas zivotni standard. A zasto nisi naveo dodatak iz linka, koji je vrlo vazan?

Ekonomista Ljubomir Madžar podvlači da prosečnu platu nekada i sad treba posmatrati odvojeno od cena novih automobila.

"Visina današnje prosečne plate nam pokazuje da nismo odmakli u pogledu životnog standarda u odnosu na kraj osamdesetih. Šta više, nismo napravili nijedan korak napred. S druge strane, tehnološki napredak koji je u automobilskoj industriji relativno brzo uticao je na drastično smanjenje troškova proizvodnje novih vozila. Kada već stagniramo sa platama dobro je da proizvodi koji nisu tako nevažni beleže spektakularna smanjenja cena. Ako ništa drugo, može se reći da je tehnološki napredak ublažio naše stagnacije", naglašava Madžar.

Strasno sto samo na osnovu cene automobila racunas zivotni standard. A zasto nisi naveo dodatak iz linka, koji je vrlo vazan?

Ekonomista Ljubomir Madžar podvlači da prosečnu platu nekada i sad treba posmatrati odvojeno od cena novih automobila.

"Visina današnje prosečne plate nam pokazuje da nismo odmakli u pogledu životnog standarda u odnosu na kraj osamdesetih. Šta više, nismo napravili nijedan korak napred. S druge strane, tehnološki napredak koji je u automobilskoj industriji relativno brzo uticao je na drastično smanjenje troškova proizvodnje novih vozila. Kada već stagniramo sa platama dobro je da proizvodi koji nisu tako nevažni beleže spektakularna smanjenja cena. Ako ništa drugo, može se reći da je tehnološki napredak ublažio naše stagnacije", naglašava Madžar.

Napisao sam taj dodatak kao napomenu u zadnje dve rečenice ;
" Treba reći da prema ovom teksu prosečna današnja plata u Srbiji i ondašnja su približno iste i iznose približno 450 evra (okvirno). Što znači da iako je približan standard cena automobila u Srbiji je znatno pala, jednim delom zbog pada cena u svetu a znatnim delom i zbog otvaranja tržišta te smanjenja uvoznih dažbina. . "

Napisao sam taj dodatak u zadnje dve rečenice ;
" Treba reći da prema ovom teksu prosečna današnja plata u Srbiji i ondašnja su približno iste i iznose približno 450 evra (okvirno). Što znači da iako je približan standard cena automobila u Srbiji je znatno pala, jednim delom zbog pada cena u svetu a znatnim delom i zbog otvaranja tržišta te smanjenja uvoznih dažbina. . "
Nije standard isto sto i prosecna plata, to nauci.

u boot.jpg

Zapravo jeste jer se radi o ekvivalentnom proračunu . Zašto se ti kao prilično priglupa osoba upuštaš u ovakve rasprave?
Zapravo nije jer jedno je standard a drugo plata, a ti si naveo platu kao referentnu vrednost u prethodnom postu i brkas stvari strasno. Zato sto si priglup, nemas pravo da sudis o drugima, a najbolje da se ne mesas u ovakve teme, guknuo si i odmah ispalio glupost.

Glupačo sama si citirala Madžara koji je visinu plate koristio kao merilo standarda .
Pa i on je pobrkao, ali je sustina mog citiranja njega sto je tehnoloski razvoj napravio cene automobila nizim, pa se stice utisak da je, makar u tom jednom pogledu porastao zivotni standard, a nije.

Na kraju, glupo ti je i samo poredjenje zivotnog standarda sa cenama automobila kao da je samo to u zivotu, ali ajde.

Pa i on je pobrkao, ali je sustina mog citiranja njega sto je tehnoloski razvoj napravio cene automobila nizim, pa se stice utisak da je, makar u tom jednom pogledu porastao zivotni standard, a nije.

Na kraju, glupo ti je i samo poredjenje zivotnog standarda sa cenama automobila kao da je samo to u zivotu, ali ajde.

Ja to i nisam poredio.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back